Hétvégén Ljubljanában futottunk maratont

2009.10.29. 09:05 szasza75

Szeptember közepén jutott eszembe, hogy idén még jó lenne egy maratoni megmérettetés. Felcsaptam a Distance Running magazint és böngésztem a lehetőségeket. Budapest, Kassa időpontilag túl közel, a szimpatikus Firenze, az pedig jobban üríti a pénztárcát. Kipécéztem Ljubljanát, majd felhívtam Balázst és megkérdeztem, akar-e még idén maratonon sétálni. (Ő rendszerint úgy futja a maratonokat, hogy vagy gyorsan fut vagy gyalogol, képes 1 kilométerenként is alkalmazni ezt a haladási technikát). Akart. Ennek megfelelően edzésmódszereim is megváltoztak, kevesebb hosszú, több pörgetősebb rövidebb futás. A HHH-t a Margitszigetről figyeltem, közben azon gondolkodtam, hogy klassz ez a gyorsabb futás, de 5 héten át, azért kell hozzá némi mazochizmus. 

Aztán eljött a "várva várt" hétvége. Furcsa érzés volt, hogy a verseny hetén szinte semmi késztetést nem éreztem, hogy rajtvonalhoz álljak. Talán még sose fordult elő ilyen velem. A verseny reggelén sem volt az a régi versenyláz ami beindított volna. Talán én sem vagyok már a régi. Mi sülhet ki mindebből?

A verseny előtt egy nappal azért akadt látnivaló. Szlovénia szép és közel van. Mintegy 4-5 óra alatt autóval könnyen megközelíthető. A szállásunk is szuper volt, igaz a panzió melletti vasúti sín annyira az ablakunknál volt, hogy a mozdonyvezetőt simán tudtam volna frissíteni. A szlovén vasút nem sztrájkolt, hallottuk. A verseny előtti napon elmentünk kirándulni csuda szép vidékekre. (Mielőtt eltérnék a lényegről, maratonon voltam.)

Kis főváros lévén, eme jeles eseményen a maratoni és a félmaratoni versenyszámot egyben indították. Maraton 2 kör, félmaraton 1 kör. Kis város, kis expo, a nevezési díj is baráti: 25 EUR. A rajtszám-átvétel zavartalanul ment. Kaptam rajtszámot, megtartható chippet, egy díszes technikai pólót, táskát, zoknit, nyaksálat, kuponokat, no meg a pastaparty, és a verseny utáni ebéd jegyét. Akkor talán már mehetünk is haza...

És akkor a verseny:

Volt stratégiám, a ferraraihoz hasonlóan óvatosan, pulzusra futom az elejét, aztán majd emelünk a tempón. Ez a terv a rajtzónáig élt, amikor is bekapcsoltam az órám és jelezte, hogy le fog merülni. Aztán még 3 perc a rajtig és az órám lemerült. Fridmannak még talán elemeztem, hogy én itt a tömegben, a WC meg a kordonon kívül, nincs ez így jól. Aztán elrajtoltunk. Egyszerre, mind a két mezőny. 

A rajt után a nem túl széles utak zsúfolásig megteltek. A tempómat nem nagyon éreztem, a pulzusomat pláne, hisz órám sem volt. Érzésre, és ahogy a tömeg engedett, úgy futottam. Ritkult a mezőny, amerre csak néztem félmaratonos rajtszámok. Ezen a linken látszik, hogy távolodik tőlem az élboly. Kicsit megfájdult a derekam, de pár kili múlva elmúlt, így ment eseménytelenül az első kör.

Néha megkérdeztem egy-egy sporttársat, hogy mennyi az idő, aztán tovább haladtam. A pálya ingerszegény, különösebb látnivalókban nem bővelkedik, gyakorlatilag semmilyen építészeti remekműre nem kaptam fel a fejem, de szinte teljesen sík, futható. A szurkolók zseniálisak voltak, szinte végig álltak, zászlókat lengettek ablakokból tapsoltak, helyenként a Tour de France hegyi emelkedőjére hasonlító sorfalat alkottak.

Érzésre jól haladtam, jó volt a ritmus, szinte végig előztem. Az is eszembe jutott, hogy a 2. körben kicsit rá kellene kapcsolnom, aztán hamar elhessegettem ezeket a gondolatokat. Az első kör végén, a félmaraton célkapuján láttam, hogy 1:35:20 körül volt a bruttó időm, ami azt jelentette, hogy kb. 1:34:20 körül tettem meg az első félmaratont. Nagyjából ez volt a tervezett, ebből még bármi lehet, szép lassú meghalás vagy egy gyors megborulás.

A 2. körre kiritkult a mezőny, csak a maratonisták voltak. 22-25 körül éreztem valami tompultságot, elmélyülő kedvetlenséget, ami talán a ritkuló embertömegnek és a szemben levő alpesi hegyeknek volt köszönhető. 25-26 kili környékén, hogy valami történjen, megettem a kezemben cipelt gélt. 1 km múlva el is kezdtem érezni a hatását, itt talán volt egy tempóváltás is, begyűjtöttem pár embert, na ez a dinamizmus 33 kilig ki is tartott.

Itt jött az az állapot, hogy az eddigi erőfeszítéseknél több kell az ugyanolyan tempóhoz. Igaz, továbbra is előztem lassulva, de még kényelmi zónában futottam. Talán úgy, mintha egy szalagra rátennének és majd levesznek valamikor. Tudtam, hogy Fridman sárga pólóban van, így ha láttam valami sárga figurát akkor kicsit megnyomtam, befogtam, de nem ő volt egyszer sem.

Később elfogytak a sárga pólók, meg a lelkesedésem is.  Gyűrtem a kiliket, egy figyelmetlen busz meg majdnem engem gyűrt meg, ha nem állok meg, neki szaladok. Végre eljött a befutás pillanata, sem eufória, sem rossz érzés nem környékezett. "Ez megvolt" érzés volt meg, mint később kiderült 3:15:56 alatt. Alapvetően nem rossz, akár elégedett is lehetnék, de talán máskor jobban "harapok". 

A célban nyakamba akasztottak egy helyes üvegérmet és kezembe nyomtak egy technikai ujjatlan finisher felsőt. Falatoztam egy keveset, hiszen jócskán ebédidőre járt, majd - eddig ilyen nem volt - nyújtottam.

Összességében nagyon jó verseny volt - egyedül a kezdeti kilométereken található frissítőasztalok körüli tolongás zavart -, csak én voltam fejben valahol máshol. Balázs persze remekül bekezdett, és lassan, de biztosan meg is halt a végére, 3:35 körüli idővel finiselt. Fridman meg persze rámvert pár percet.

46 komment

Címkék: szlovénia maraton ljubljana teljesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr621480296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.10.29. 10:32:30

Gratulálok! Nekem ez az idő egyelőre álomidő!
Két technikai póló, ebédjegy? Beszarok, mi tényleg Abszurdisztánban élünk....

HelloJozsi 2009.10.29. 10:32:37

Na öregem, ettől megyek a falnak. Flegmán 3:15-öt futni, mikor én a 3:50-nél is vért izzadtam :)
Viszont már a sokadik beszámolót olvasom a versenyről és egyre inkáb úgy érzem jövőre ez lesz az ősz esemény. Vagy ez is :)

bodlac 2009.10.29. 11:18:03

Ezen én is ott voltam, sikerült egy 3:00:08-at menni (nettó). Tényleg jó szervezés volt, olcsó, barátságos. Az idővel is nagyon szerencsénk volt. Az egyetlen kellemetlenség, hogy a feles és teljes verseny közös indítása miatt elég nagy volt a tömeg az elején. Jajj, és először láttam döglött nyulakat az út szélén, szaladgált is a mentő fel-le. És sikerült megtapasztalnom, hogy az energiagél 3-4 km erejéig tényleg helyrehozza az embert.

Dr. Fire 2009.10.29. 11:33:24

Gratula persze, de azért könnyezni nem tudok a 3:15-ös maratonidőn. :) A lényeg jelen esetben az, hogy jó kis blogbejegyzés ez, szikár, de élvezetes. Masinisztát mért nem frissítetted?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.10.29. 11:59:42

inkább igazán balfék futásnak éreztem, mint flegmának..

ja a nyuszit én is láttam a 25-s kőnél...,

Nylonman 2009.10.29. 13:18:59

@szasza75: ne érezd így.. néha jó lassan is futni ;)

amúgy szép ez a tavas kép.

Zime 2009.10.29. 15:24:29

Milyen energiagélt ajánlanak a profi hölgyek/urak és hol vehetem meg? (Hiába no, megindult a parázás a félmaratontól... :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.10.29. 15:34:56

@Zime: Ha rendesen táplálkozok, akkot szerintem félmaratonhoz nincs szükség gélre. Én is próbáltam géleket 20 km környékére, de nem sok értelme volt.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.10.29. 15:35:32

@BGy: azt akartam írni, hogy táplálkozol, nem pedig táplálkozok. Arghhh

Zime 2009.10.29. 15:36:04

@BGy: Azért a mostani állapotomban inkább bebiztosítanám magam... :)

Zime 2009.10.29. 15:40:07

@Zime: márcsak a placebo-hatás miatt is... :)

bodlac 2009.10.29. 15:51:38

@Zime: Én Powerbart használtam, bringás boltban vettem 600 Ft-ért darabját. Online biztosan lehet azért olcsóbban is venni. Félmaratonihoz különben szerintem is felesleges.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2009.10.29. 15:55:47

@szasza75: riszpekt, szep futas, jo cikk.

@Zime: Nekem a PowerBar GEL jott be, finom, nem tul suru, konnyen nyelheto. En 70 kg/180 cm vagyok, nincs sok tartalekom, ha meg sokat eszem nem esik jol a futas, szoval en 1:20 ora utan megehezem, minden 12k feletti futasra viszek 1-2 ilyet. Zsola sem vastag, de o meg 30 km-en sem eszik - masok vagyunk. A trening lenyege, hogy megismerd a _sajat_ tested. IMHO

zsolababe 2009.10.29. 16:37:33

@doncii: most mar vastag vagyok :))) 88ra felmentem 76rol :)) de Philly-ig le akarok menni 82re ...szoval most ovatos vagyok :))) feltoltom a balance-omat es akkor mar tudlak hivni csak tegnap lemerult es szarakodott az At&T site-ja es nem tudtam balance-ot tolteni de mar New Yorkban vagyok :)

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.10.29. 16:38:21

Gratulálok! Fantasztikus idő, nem hiszem, hogy valaha képes lennék rá.

Az energiagél nekem nem jött be, olyan, mint a takonyszínű méz, összeragad a szád, émelyítő.

Nylonman 2009.10.29. 16:44:47

@Zime: Szerintem elég az energiaital félmarcsira, de mivel nem ez volt a kérdés: szerintem mindegy a márka, de szerintem LIME-os ízűvel kezdj, mert a többi az extrabrutálműanyag ízű. Mondjuk Az IsoStar géljéből az almás is elviselhető volt.
..és igyál hozzá rengeteget, mert különben elviselhetetlen.

Zime 2009.10.29. 16:55:23

Mindenkinek kössz a tippeket!

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.10.29. 18:30:48

@Zime: Szerintem is felesleges félmaratonra a gél. Rendesen reggelizz be, lehetőleg olyan dolgokat, amikben van valamennyi szénhidrát, és nem hajtanak meg. Én félmaraton előtt nagyjából 3 zsömlét felvágottal benyomok kb. 3 órával a verseny előtt, és ez elég is.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2009.10.29. 18:50:40

@zsolababe: En ma este futok 7-tol, csatlakozhatsz. Szombaton meg 34km, ez lesz a maratonfelkeszulesem utolso csucsa, innen megyek majd visszafele nov 22ig. Szal szombaton is szivesen latlak. Vasarnap meg tapsolunk a NYC maratonistaknak.

zsolababe 2009.10.29. 22:02:08

@doncii: remek.. a vasarnap az azert lesz komoly mert egyreszt nem lesz jo ido es motorral kellen bemenjek ugye a varosba ..masreszt meg szombat ejjel halloween party hegyek.. szoval nem tudom hogy kelek fel :D

ogabor 2009.10.29. 22:02:12

@zsolababe: Hogy "fogyasztod" magad?

zsolababe 2009.10.29. 23:45:59

@ogabor: egyenlore sehogy mert mindig beleesek egy komoly csokiozonbe vagy nagy zabalasba esetleg palinkazasba vagy mindezt egyutt :)) de normalisan yg, hogy kevesebbet fogok enni egy etkezesre es napkozben inkabb gyumolcs edzes utan meg mar inkabb feherje es keveset egyszerre ..ennyi

pappito · http://pappito.com 2009.10.30. 01:18:01

le a kalappal, nekem a maratonisták mindig valamiféle földöntúli lények voltak. én a seggem a földhöz verem, ha végre sikerül négy km-t futni... na majd ma megpróbálom!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.10.30. 06:23:13

@pappito: és akkor képzeld el azokat a fickókat, akik _tízszeres_ ironman távot teljesítenek,,,, (pl Szőnyi Ferenc: www.hunrun.com/triatlon/szonyi-feri-es-deca-ironman)

xhege 2009.10.30. 08:20:10

@pappito: 4 km elérése hidd el gyorsabban megy majd mint gondolnád. Én mikor kezdtem, kövéren 1,5 km sem jött össze egyszerre, most meg túl vagyok életem első félmaratonján, nov 15-én jön a második.

fran7 2009.10.30. 10:01:11

@pappito: Én, mint aki az egyik legkevesebbet futó a blogon, csak bátorítani szeretnélek 5 hónapja úgy sikerült csak 1,5 km-t lefutnom, hogy a barátom közben kétszer leordított, hogy nem hagyhatom abba. Most kb. 8 km-t futok heti háromszor és fogytam legalább 10 kilót. A maraton és a félmaraton még nekem is beláthatatlan, de hogy ennyit futok majd egyszer azt még a családom se hitte volna. Hajrá pappito!

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2009.10.31. 09:03:42

@fran7: @pappito:
Én egész nyáron 8-10 km-eket futottam (hetente 2x-3x), és nagyon érdekelt, hogy le bírok-e futni egy félmaratont (eddig sosem futottam többet, mint 14 km). Sajnos azonban a családi program nem tette lehetővé, hogy benevezzek valamelyik őszi versenyre, így további kétségek között őrlődtem (tavaszi versenyekig nem akartam várni). Mivel alapvetően kísérletező alkat vagyok, valamelyik este elhatároztam, hogy lefutom a félmaratont. A szokásos 7.5 km-es körömből futottam hármat. Nagyon jól ment, a szokásos tempóm sem lassult számottevően. Nem kellett hozzá se povergél, se poversong, se frissítőpont, se szurkolók, se záróbusz :-)
Igaz, hogy nem kaptam érmet, de megveregettem a vállamat, és örültem, hogy "igen" a válasz a nagy kérdésre: le bírok futni egy félmaratont :-)

Ezzel a hozzaszólással bátorítani szeretném a magukban kételkedőket. Nyugi, menni fog :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.10.31. 09:17:23

@Sekiwake: nekem a maximum eddig a félmaraton volt, ma megpróbálom a 26 km-t. Hivatalosan öt félmarcsin vagyok túl, nemhivatalosan 7-8 db. Pár hozzászólással lejjebb megírom, hogy sikerült a táv emelése. Szőlőcukrot viszek magammal, mert nem sikerült az erdőbe csalnom 5 km-ként 3-4 embert. :))) A vízen még gondolkodom. 1 fokban mennyi folyadékot vesztek?

RexpecT 2009.10.31. 11:12:50

@BGy:
Vigyél vizet is mert ilyenkor nem annyira érzi az ember hogy szamjas de majdnem annyit kell inni mint egy melegebb nyári napon.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2009.10.31. 15:39:10

@BGy: Na hogy ment? Az én futásom nagyon jól, de itt nálunk verőfényes napsütés és 10 fok van, izzadtam is rendesen..

Hidegben nem elsősorban izzadással veszítesz vizet, hanem a kilélegzett levegővel. Alacsony páratartalom mellett nagyon sokat tudsz így leadni, úgyhogy vigyél egy kerekeskutat vagy egy flaska vizet magaddal.

John C. Arvay 2009.10.31. 23:54:35

Ne felejtsétek, hogy ma, azaz NOVEMBER elsején New York City Marathon az EUROSPORTON! Érdemes megnézni, már csak a helyszín miatt is. Végigfutják az 5 városrészt, és a Central Parkban fejeződik be a verseny. Ősszel gyönyörű NYC! Valamikor 9 tájban kezdődik a verseny, ami 15 órát jelent nálunk. De ezt azért érdemes leellenőrizni, mert mindig gondjaim vannak az átszámolással :)))

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.01. 07:03:18

@Sekiwake: végül csak 25 km lett, valahol elszámoltam magam a térképen. :))) Vittem vizet magammal, el is fogyott és megettem kb. 10 darab szőlőcukrot. Végül jól sikerült, nem mertem gyorsan kezdeni, de így is 5.10-s ezrekkel sikerült lefutni. Már csak 17 km-re vagyok a maratontól. Váááá, az még nagyon sok! Meglesz, meglesz, meglesz!

bodlac 2009.11.01. 09:26:45

@BGy: Igazi ultra-félmaraton volt. ;)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2009.11.01. 09:48:28

@BGy: Jó voltál, én 5:10-es ezrekből talán kettőt tudnék lenyomni :-)
Na és van már célverseny? Kassa maraton?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.01. 11:44:05

@bodlac: ultra-félmaraton! Ez tetszik!

@Sekiwake: Hű, még innen nagyon messze van a maraton. Nyárig próbálgatom, futok havonta egyszer egy 30 km-s hosszabbat és majd meglátom.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2009.11.01. 14:16:48

@BGy: És mennyire pusztultál ki a végére? Én azzal szembesültem, hogy az erőnlétem oké, nem érzem magam fáradtnak, viszont rettentően begörcsölt a combom. Gondolom, a nálam tapasztaltabbak már érezték ezt, és tudják, mi erre az ellenszer. Megoldás van?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.11.01. 19:34:43

@Sekiwake: a szervezetem nekem is bírta még volna, de a lábaim elfáradtak. Nem görcsöltek, csak elgyengültek. Valaki gyúr lábra?

zsolababe 2009.11.01. 19:39:32

@BGy: igen.. a futassal :)))) balance ba kell hozni a eringesi rendszeredet az izomzatoddal.. erre talaltak ki az alapozo idoszakot a minel hosszabb lassu futasokat....

eLzsÉ 2009.11.02. 01:54:40

@zsolababe:

Egy kérdésem lenne hozzád, úgy látom, te expert vagy a témában.

A NikeID cuccok mikorra érnek oda amerikai címre, kábé?

A választ előre is köszönöm:)

zsolababe 2009.11.02. 03:21:22

kb 6het mire elkeszul ....volt ugy hogy 6heten belul oda is ert volt hogy meg egy het ...altalaban ertesitenek mar akkor amikor elindul koreabol es onnan nyomon tudod kovetni merre jar :) ..egyebkent, amikor megrendeled egybol megirjak, hogy varhatoan mennyi ido mulva kuldik.. ha rendelsz mas dolgokat is azt kulon kikuldik elore nem kell megvarni mig az id-s cucc is elkeszul...

M.Islander 2009.11.02. 15:50:51

gratulálok, egyébként ha már Szlovénia, javallom a bledi maratont, a táj lenyűgöző!
kötelező: a tegnapi 40. NYC maratont felvételről végignézni:
www.universalsports.com/mediaPlayer/media.dbml?id=657407&db_oem_id=23000
egyébként múlt hét elején futottam két kört a Central Parkban (itt van a NYC célja), láttam, ahogy ácsolják az emelvényeket :o)
ha lesz rá időm írok a futóboltokról, a Central Parkról, a Stick-ről (szuper cucc!) stb.
addig is szeretettel: connect.garmin.com/player/16899927

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.11.02. 22:44:32

Bledben voltunk, nagyon szép :-) Mondjuk most maraton nem volt, talán érdemes egyszer elmenni oda.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása