A Margitsziget, jelentem, futható

2010.02.26. 11:06 szasza75

Pár nappal korábban Winklair panaszkodott, hogy bizony a havas napok nem éppen kedvezőek a margitszigeti körözéshez. Ugyan nem osztottam a véleményét, futni lehet hóban is, és különben is, nem csak a Margitsziget van, vagy ha csak az van, akkor ott a belső út. A "miért nem futok pedig szeretnék kifogáshalmaz," egyre ingatagabb lábakon áll, sőt igazán már nem is hihető, merthogy az elmúlt napokban eljött az amit már régóta szeretnénk. A hó elolvadt, az idő melegedik, és pár konkrétabb dolgot is észrevettem:

  • reggel a madarak csicsergésére ébredek
  • fél 7-kor világosodik és 17:30 körül sötétedik, azaz szinte még világosban indulok délután futni
  • tegnap a Margitszigeten nem láttam sehol se havat
  • tegnap este a 2 vékony technikai hosszúujjú kényelmes kocogáshoz is melegnek bizonyult
  • ma reggel bringával jöttem dolgozni (elmérted, Szasza, mert kurvára esik az eső -- üdv, Józsi)
  • hétvégén a kertben már cseperedtek a hóvirágok
  • szemmel láthatóan elég sokan mozgolódtak a szigeten, páran már rövidnadrágban, pólóban tolták
  • kukáztam a "Sífutásaim ezen a télen" c. posztomat, pedig több hónapnyi anyagot gyűjtöttem össze. 

A napokban Zaka barátom átküldte e-mailen Szingapúr 1,3 km-es "puding körét". Nos, hasonló futhatósággal lehet a Margitszigeten is körözni. A kifogások ideje lejárt!

34 komment

Címkék: tavasz margitsziget idő

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr771791437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrCain 2010.02.26. 12:15:42

Pont ma reggel (8tól) fociztunk kollégákkal a szigeten, a pálya ugyan csúszós volt, de pólóban és rövid nadrágban vállalható volt az idő.

konyvelomo 2010.02.26. 12:32:40

Mi a héten kezdtük újra a Margitszigeten a reggeli futást és ok...

Nannycsuri 2010.02.26. 13:10:05

Szasza, kukázd ki a sífutós témát, mert én most megyek még csak síelni, és komolyan elgondolkoztam azon, hogy ki kellene próbálni, és ráadásul fillérekért lehet felszerelést kölcsönözni, állítólag. Írj egy kis kedvcsinálót! Köszi

e_easy 2010.02.26. 13:14:14

azert az a +/- 3 fok ingadozas irigylendo

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.02.26. 13:51:23

tegnap fasza idő volt, de ma rohadtul esik az eső. :( nekem ez ma kifogás, nem szeretek rommá ázni.

Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2010.02.26. 15:00:50

Cool, ezt a kepet en is megkaptam Zakitol...

Steve51 2010.02.26. 15:08:15

Én tegnap 3 ora körül futottam.Ezerrel sütött a nap és 14 fokot mutatott az óra a Nike futópontnál.Ahogy az egyik művelt baratom mondaná "filig orrájtom" volt.Sokan mocorognak.Beindul a sziget, szombatra tervezek valami hosszabbat lent.

nikkel odeon 2010.02.26. 16:27:51

Már egy jó hete futható a Sziget. A múlt héten még nagyon csúszós, jeges volt, de a hétvégi felmelegedés és az eső megtette a hatását :). Tegnap már egész sok emberrel találkoztam, pedig eddig szinte mindig egyedül futottam. Most vagy az van, hogy a hirtelen jött jó idő előcsalogatta a futókat, vagy pedig csak annyi, hogy este 10 előtt jóval többen járnak le futni (tegnap már 9 körül lent voltam), mint utána :D.

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.02.26. 17:22:25

Ahogy látom, Szingapúrban kicsit jobb a futószőnyeg minősége, mint a szakadozott margiszigeti.

FutoBolond 2010.02.26. 18:32:59

@Nannycsuri: mint kezdo sifuto, en is csak annyit tudok hozzatenni, hogy a sifutas kiraly :) foleg jo terepen, jol megcsinalt loipen.

felszereles olcso, es frankon lehet vele kellemes izomlazat generalni. azon kivul, hogy onmagaban is szuper sport, szerintem a futo izmaidnak is jot tesz :)

szoval hajra sifutni!

Steff76 2010.02.26. 20:05:01

A HHH-n múlt szombaton még elég sok hó volt, bőven bokáig ért. Ha el is olvadt azóta valszeg nagy a locs-pocs, ilyenkor nem mindig baj, ha hideg van, legalább meghúz egy kicsit, nem tocsog... De tavaszodik az tuti, tegnap már néhény napsugár foszlányt is láttam (ma nem....)

Január közepén aláfordult a bokám, ezért ill. a hó miatt most kezdek ismét futni. Bár még kicsit dagadt (a cipő ami tök jó volt, vágja a bokámat), egyáltalán nem fáj. Aki járt már hasonló cipőben mivel kezdte újra, bokavédővel , vagy nélküle? És milyen legyen a kezdet mehet már 30-40 perc szolidan?

Ismeri valaki a Nagyrét (a II. kerből kifelé, az "Úttörővasút alatt", Adyliget előtt) futókörét? Sima? Lehet ott "bokabiztosan " a köröket róni? (Mert közvilágítás az van....)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.02.26. 21:48:03

@rrroka: És mit csinálsz, ha vasárnap is esik? Yours Truly kihagyva?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.02.27. 05:31:18

@Sekiwake: jogos kérdés, épp most reggel a viharos szelet és esőt látva gondolkodtam el ezen. vagyis nem gondolkodtam, hanem mondtam a feleségemnek, h ettől függetlenül a YTt biztos megcsinálom, és szerintem a két beszervezett pajti is jön az eső ellenére, legfeljebb lesz rocky feeeling. :D
de esőben nem szeretek futni, ráadásul most kerülget vmi takonykór is, egész nap tüsszögök, ezért okosabb döntés volt a péntekit kihagyni, hogy a vasárnap biztos legyen.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.02.27. 09:12:07

@rrroka: Holnapra nem jeleznek esőt csak erős szelet. Nálunk most szakad az eső, remélem, holnapra elmúlik, mert én sem szívesen futnék 25-öt esőben....

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.02.27. 10:30:03

@Sekiwake: a szél az nem zavar, én azt nem bírom ha az arcomba, szemembe esik vmi. hóesésben pl egyáltalán nem tudok futni, mert a hunyorgástól pár perc alatt megfájdul a fejem.

laciii79 2010.02.27. 10:57:45

Na, én meg sokkal inkább futok szitáló esőben is, még csendes vagy kicsit erősebb őszi, tavaszi esőben is mint nagy szélben. Kinek mi... Mondjuk zivatarban azért én sem. Nem tudom mért van ez, de még bringázásnál sem zavar annyira a szél, mint futásnál. No, de ez nem kifogás, viharos szél ide vagy oda, irány futni! :-)

M.Islander 2010.02.27. 13:06:10

már kedden abszolváltam 4 kört a Margitszigeten medveszerkóban, már ekkor is tökéletesen futható volt a külső kör
a garmin adatokat nem tenném fel, életem leglassabb 21 km-e volt, de nem fáztam meg, csak jobban leizzadtam, mint a szaunában (bár amúgy is LSD, azaz Long Slow Distance volt a cél).

javaslom kezdjünk aláírásgyűjtésben, hogy ne kelljen a futóknakóránként horribilis összeget fizetni a parkolásért, tényleg botrány, hogy 2 óra pár perc után 1200 Ft-ot hagytam ott, pedig inni sem kaptam, zenbe sem volt és elég göröngyös a rekortán...

M.Islander 2010.02.27. 13:07:35

javított változat:
kedden abszolváltam 4 kört a Margitszigeten medveszerkóban, már ekkor is tökéletesen futható volt a külső kör
a garmin adatokat nem tenném fel, életem leglassabb 21 km-e volt, de nem fáztam meg, csak jobban leizzadtam, mint a szaunában (bár amúgy is LSD, azaz Long Slow Distance volt a cél).

javaslom kezdjünk aláírásgyűjtésbe, hogy ne kelljen a futóknakóránként horribilis összeget fizetni a parkolásért, tényleg botrány, hogy 2 óra pár perc után 1200 Ft-ot hagytam ott, pedig inni sem kaptam, zene sem volt és elég göröngyös a rekortán..

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.02.27. 14:08:41

@Steff76: sajnos csak a bokasérülés-visszatérés ügyében tudok nyilatkozni :-(
Én 2,5 hónap kihagyás után kezdtem visszaterhelni, fokozatosan, de elég gyorsan (egy hónap alatt) eljutottam a 10km (60 perc ) szintig, most ezt tartom. Ez kevesebb mint ami előtte volt (tipikusan 15 km, 1,5 óra).
Még visszaterhelés előtt elkezdtem csinálni az alábbi linken található gyakorlatokat (a sérülés után mindjárt kellett volna kezdeni, sajnos későn találtam rá):
www.drknoll.hu/Oldalak/boka2.htm
Elméletileg ezeket még most is naponta kellene végezni, de azért egyre ritkébban jut eszembe.
Kb. az első három hétben bokarögzítőben futottam, most pedig egy bokavédőt hordok a futáshoz (gumis valami két szalaggal). Ezt tervezem még használni egy darabig, mert úgy tartom, megvédhet egy ismételt sérüléstől.
A fentiek nem orvosi utasítésok, hanem a "józan paraszti ész szüleményei" :-)

Mindenesetre óvatos visszaterhelést és gyors gyógyulást kívánok!

Steff76 2010.02.27. 20:45:42

@Navixaf: Köszönöm! Úgy emlékszem Tőled kaptam ezt a linket korábban is, végeztem is a 2. héttől kezdve a gyakorlatokat, hasznosnak éreztem. Most már visszatérnék a futáshoz, 1,5 hónap nélküle sok volt. Már elvonási tüneteim vannak... Bokavédővel sétáltam hetente 2x3 1-1,5 órát, és a helyben ugrálás is megy. Remélem holnap a "premieren" sem lesz gond, mert - hacsak nem szakad le az ég - megyek január 12. után először!!!

Ja és dr Bock "sport" bokavédőm van, asszem ezt is Te ajánlottad, az utcai cipőimbe ugyan nem férek be vele, de a futóba igen. 2-3 hétig hordani fogom, talán nem árt...

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.02.27. 23:05:25

@Steff76: Sorry, elfelejtettem, hogy Neked ajnlottam már 1x a gyakorlatokat. Most persze úgy néz ki, mintha százalékot kapnék a kattintások után (ami nem is lenne hülyeség :-)

Még egy dolog eszembe jutott, így, hogy felhoztad Dr. Bock-ot. A visszaterhelés vége felé, amikor még a rögzítőben futottam, egyik hétvégén kicsit túlzásba estem, és mindkét nap futottam 10-10 km-t. Valószínűleg nem kellett volna, mert a sérült lábamon bedurrant a sípcsont melletti izom/ín, olyannyira, hogy utána közel két hetet megint ki kellett hagynom. Ennek oka lehet az is, hogy a sérülés miatt nem tudtam rendesen kinyújtani, de a bokarögzítő is gyanúban van. A korábbi, 6-8 km-es futások nem okoztak ilyen panaszt.

Valószínűleg a sérülés miatt változik kicsit a futóstílus is (akaratlanul is igyekszik az ember tehermentesíteni a sérült lábat), ez szintén okozhatta a bajt. Ezügyben a WITCH által korábban ajánlott futótechnikai gyorstalpalót érdemes átvenni.

Még egyszer sérülésmentes visszatérést kívánok Neked!

monerd2 2010.02.28. 02:03:03

@Steff76: "Ismeri valaki a Nagyrét (a II. kerből kifelé, az "Úttörővasút alatt", Adyliget előtt) futókörét? Sima? Lehet ott "bokabiztosan " a köröket róni? (Mert közvilágítás az van....)"

én szoktam oda kimenni. sajnos közvilágítás csak félig van este, az erdőszéli résznél kevés. egyébként sima és bokabiztos a járdaköves út, de tegnap még volt jég rajta, azóta nem néztem, de jövő hétre biztosan jó lesz.

remélem segítettem :)

Steff76 2010.02.28. 08:23:01

@monerd2: Köszi! Mindig csak autóból vetek arra pár pillantást, de a héten már ki fogom próbálni! Egyébként jó helynek tűnik, nem utolsó sorban a kutya is szaladgálhatna...

Steff76 2010.02.28. 08:31:22

@Navixaf: A bokarögzítőt nekem úgy ajánlotta az eladó, hogy a kézilabdások is ezt használják, hát ők lehet, de középtávfutók (ne adj' Isten, triatlonosok, maratonisták) biztosan nem. Szükségmegoldásnak jó lesz. Igazából kicsit parázok, hogy még nem tökéletes a szalag és megint rásérülök, így marad ez a megoldás. Még egy kihagyás, főleg tavasszal, nagyon betenne... Kösz +1x

DaMartian 2010.02.28. 22:15:38

@Steff76: Hááát.. Nem kell rám hallgatni, de edzőként én azt vallom, rehabilitáció alatt védőfelszerelést NE! Én a kosarasaimnak is azt szoktam mondani, lehetőleg közvetlenül sérülés után SE vegyenek fel semmiféle fáslit, bokarögzítőt satöbbit! Amíg nem elég stabil a szalag addig inkább ne edzzen, de onnantól hogy már "működőképes" ezek a dolgok inkább csak pszichés biztonságot adnak, viszont mivel a rögzítők elvégzik a szalagok helyett a munkát, azok nem erősödnek vissza, ami miatt: A. a büdös életben nem fogják tudni letenni a boka és egyéb védőt B. később sokkal könnyebben újra sérülnek! Persze ez a dolog azokra vonatkozik, akik rossz mozdulat vagy más miatt szenvednek sérülést, akinek már hosszú ideje folyamatosan baja van valamelyik mozgó alkatrészével, vagy műtötték az más tészta... Ja! És amiatt még soha nem sérült rá játékosom egy korábbi sérülésére, mert nem hordott védőt a visszatérése után...olyan viszont már több is volt, aki ragaszkodott a védőhöz, és még évekkel később is hordta (bár szerintem inkább a lelki nyugalma mint valódi szükség miatt) A kosárlabda ráadásul egy kicsit jobban is gyilkolja a bokát, mint a futás.. Persze lehet hogy csak szerencse és ezért nem kell rám hallgatni, de a javaslatom, hogy hagyd a fenébe a kényelmetlen micsodát, helyette legyél minél többet mezitláb (kis ládába homok és este a Barátok közt alatt abban fél óra helyben járás csodákat tesz : ) meg tornáztasd (pl. összetekert törölközőn vagy "kavicson" egyensúlyozás, (meg használj FREE-t - reklám helye). Így gyorsan megerősödik, és később is nehezebben sérülsz meg!

Steff76 2010.03.01. 18:37:57

@DaMartian: Abszolút igaz, hogy inkább pszichésen kell, nagyon tartok attól, hogy egy rossz lépés után megint kimaradna pár hét. Napközben nem hordom, csak futáshoz, talán így is visszaszoktatható a szalag. köszi

xhege 2010.03.01. 19:06:57

1 hónap után ma futottam újra. A kihagyás oka takonykór, torokgyulladás aztán pedig egy bokasérülés. A visszatérés gyötrelmesre sikerült :( 5,4 km-t tudtam ki préselni magamból 5:39-es km-ekkel. Ahhoz képest, hogy január 31-én még a yours trullyt nyomtam le (25,8 km 2 óra 20 perc alatt) nem túl felemelő a leépüléssel szembesülni, de legalább már mozogtam.
1 hónap kihagyás és nem figyelés a kajára ráadásul megajándékozott +5 kg-val is. Szóval van miért dolgozni újra.
@Steff76: nekem a belső bokaszalagom sérült meg (szerencsére nem szakadt), de a futáshoz nem teszek fel semmit, pedig még mindig érzékeny. Focihoz a másik lábamon használok bokarögzítőt, mert a külső szalagjaim korábban elszakadtak. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy nem terepen futok szóval a talaj nem egyenetlen.

toolate 2010.03.01. 22:11:45

@xhege: pont ezt akartam írni én is :) 4 hétre parkolópályára tettek a vírusok, de ma először újra kint. Én is gyötrelmes kört nyomtam, 26.00 helyett 32:30-at sikerült kipréselnem és egyáltalán nem esett jól... De legalább megint gyorsan és látványosan lehet fejlődni innen... :)

VISZONT! Este nyolckor az Árpád hídi le/ feljáró két szélén végig büntettek a közterületesek. Hiába biztos, hogy az ott parkolók 90%-a sportol (ki az az ökör, aki hétfő este nyolckor 5 fokban mást csinál a szigeten?)

Szóval óvatosan mindenki, hiába nincs még szezon a szigeten, a szabad helyeken álljatok csak meg, ha kocsival jöttök ki! (híd alatt, meg nem messze tőle a kis homokos parkoló placcon)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.02. 05:21:42

@xhege: @toolate: vigyázzatok azárt az újrakezdésnél, ne e régi formát akarjátok egyből! pláne xhege a +5 kilóval! :DDD a 2:20as időd az elég szép, ahhoz kelletek az alapok, attól nem kell tartanod, h azok elvesztek a kihagyás miatt. hamar újra eléred.

xhege 2010.03.02. 08:34:15

@rrroka: igyekszem türelmesnek lenni, bár nem erősségem időnként :) 2:20 perchez hozzá kell tenni, hogy havas, jeges, csúszós úton volt.... Most a 25 km-ről egyelőre csak álmodozhatok. Május 2-án azonban szeretnék menni a szekszárdi borvidék félmaratonra, május 30 pedig a keszthelyi félmaraton (tavaly ott futottam életemben először félmaratont). Szóval addig össze kellene kapnom magam a futás tekintetében és az 5 kg-nak is el kell tűnnie :))

bitliszbá 2010.03.02. 10:16:44

A sziget nemcsak hogy futható, hanem egyszerűen lassacskán kötelezően futandó!!!

Itt a tavasz!! Egyre többen vannak kint, még kicsit nedves a murvás rész és ezért nem kaparós, a puding kicsit még a fagytól kemény úgyhogy néhol futható, sötétben is csivitelnek azok a szárnyas izék, a padokon tegnap 7-kor még kb. 5 párocska "üldögélt", egyre több a lány is (olyanok is akiket egész télen nem láttam!) ÚGYHOGY GYERTEK FUSSUNK!!!

bitliszbá 2010.03.11. 16:28:31

@tza13: melyik tavasz.. melyik tavasz... hát AZ, tudod AZ a tavasz ami után nyár jön, tudod... Ha az már elmúlt szerinted, AKKOR MÁR ITT A NYÁR!!!!

Tudod mint a finneknél: Milyen volt a nyarad? Nemtom előző nap buli volt és átaludtam...

tza13 2010.03.11. 18:01:30

@bitliszbá: :)
AZ a tavasz már itt van? - kérdezem így a hóbuckák közül.
Ébredjünk fel már tényleg ...mert hátha csak álmodjuk ezt az egészet...
www.idokep.hu/?oldal=elore

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása