Rám futóverseny még nem volt így hatással

2010.06.21. 12:39 angelday

Megjártuk a 2010-es Ultrabalatont. Elsőként nézzük meg ezt a 10 perces videót, ami megpróbálja visszaadni a hangulatot sikertelenül és tele van Winklerrel:

Részt vettem már egy-két futóversenyen életemben, de nem tekintem túl rutinosnak magam a kérdésben, viszont az alapvető modell megvan: találkozunk a rajtnál, nagy tömeg, zene, MC, rajt, tömegben futás, kili-kili, pont-pont-vesszőcske, aztán befutó, ahol vagy bemondják az ember nevét, vagy nem.

Jó dolog a "sima" futóverseny is, de az Ultrabalaton teljesen más: egy hosszabb, 212 km-es szakaszon kell végighaladni gyakorlatilag teljesen tetszőleges formában. Van, aki egymaga falja fel a métereket, van, aki párban indul, vannak, akik ötös váltóban és olyanok is akadnak, akik tízen vágnak neki a távolságnak, a lényeg ugyanaz: Tihanyból elindulva másnap valamikor be kell érkezni ugyanoda.

Ezt én is tudtam, meg gondolom mindenki tudja. Viszont leírni kettő mondatban valamit és átélni: teljesen más élmény. Hadd mutassam be ezt egy példán keresztül! Egy jó hideg sör elfogyasztása egy egész napon átívelő, tikkasztó meleg kirándulás után. Így leírva bizony semmit nem jelent annak, aki nem csinált még ilyesmit, viszont annak, aki végigkínlódott már valami kirándulást, más jelentéstartalommal bír. (Eredetileg egyébként a "szőrös puncit" akartam példaként hozni, de aztán arra gondoltam, hogy az mégiscsak közönséges dolog, így inkább a sör).

Csak úgy lehet megtapasztalni, ha az ember végigcsinálja az elejétől a végéig: átnézi a pontos útvonalat, megcsinálja a beosztást, rakja az Excel táblát, összelövi a csapat logisztikáját, megjelenik időben a helyszínen, hálózsákozik egyet, rákészül előző este stb. A rajtot követően pedig vérmérséklet szerint lehet ugrálni kocsival a frissítőpontok közt.

És valahol itt indul be a dolog: jó élmény menni előre 10-20 km-eket kocsival egész nap, képben lenni azzal, hogy a saját csapatunk hol fut éppen, találkozni a többiekkel gyakorlatilag végig a túra során, van cél, van lényeg, van értelem, minden alárendelődik annak a dolognak, hogy másnapra be kell érni a célba, erről szól az egész hétvége.

Sok várakozás van benne, egy-két órát mindig várni kell, mire váltunk valakit, viszont röpül az idő, nem kellemetlen semmi. Az emberben folyamatosan bujkál az izgalom is, idegeskedik, nyugtalan, már csak a futást várja.

Baromi jó dolog látni a profikat is, az egyénikkel együtt futni, akik frissítőpontról frissítőpontig végig a 212 km-en mindig feltűnnek valahol. És mennek tovább, egészen elképesztő. Az ember megismeri apránként a teljes távot, és az első "hagyományos" futóversenyre emlékeztető hangulatot teljességgel leváltja az Ultrabalaton lényegi részét jellemző "egyedül futás".

Aki fut, az tudja, hogy alapvetően az érdemi részben egyedül fut. Szeli a kilométereket, tak-tak-tak-tak megy a láb, mert a futóélmény, a futás, mint sport alapvetően ilyen. Az Ultrabalatonon sok ilyen rész van. Baromi jó közös élményt jelent aztán megérkezni egy-egy kietlen frissítőpontra, későn, ahol már senki nincs, aztán beesik még valaki, két elhangzó mondat, és már megyünk is tovább.

Az Ultrabalaton nem "csak" egy mezei futóverseny, hanem egy hibátlan közösségi, nomád élmény.

Rám futóverseny még nem volt így hatással.

Photo credit: S. Zsaklin

Disclaimer: nem csináltuk végig 100%-ban a túrát, szombat este hazamentünk, de a lényeg megvolt és jövőre már saját csapat indításán gondolkodom. A szervezőknek köszönjük a lehetőséget és DaMartiannak az áldozatos munkáját, mert nélküle egy rendezetlen rész lettünk volna!

52 komment

Címkék: balaton videó beszámoló ultrabalaton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr172097672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DaMartian 2010.06.21. 13:17:07

Ahhoz képest, hogy AD előző este (zuhogó esőben) még riadtan hívott, hogy semmi kedve futni (kinézett hétvégére is egy jóféle felhőszakadás) örömteli pálfordulat, hogy ennyire tetszett neki a verseny...
Amúgy ez így szokott lenni. Akit egyszer elkap a hangulata az onnantól függő lesz. Ez jól látszott pl. a szponzor partnereiből verbuvált csapatnál, akik tavaj még nem tudtak full team-et kiállítani, jövőre viszont lehet hogy már nem kell egyesíteni őket, hanem cégenként is tudnak majd csapatot kiálítani, annyira odavoltak. Amúgy az eredményük is durva lett: 17:37:25-el 6. helyen végeztek a non-stop kategóriában, pedig ők sem voltak 10-en! : )
Off: látjátok milyen szépen működik a Dri-FIT??? WinklAir szivárgó vérét a hasáig vezette el... : ) Így csinál az izzadtsággal is, csak az nem ennyire látványos : )

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.06.21. 13:40:33

Gratulálok Nektek!! Jöhet egy kis jól megérdemelt pihi. Nagyon megjött a kedvem a blog miatt futni, köszönöm Nektek, tavaly még élvezetből futottam, idén valahogy nem volt motivációm, most úgy döntöttem Szeptember 5-re benevezek a félmaratonra és most teljesen be vagyok zsongva, múlt héten 5-ször voltam futni, 2-szer edzettem, teljesen rákaptam.

papinianus 2010.06.21. 15:02:59

Tök jó lehetett!!! Bár a szúnyogokat ki nem bírtam volna, az tuti. Már várom a szeptember 5-öt, életem első félmaratonja... remélem hasonló élmény lesz.

-gyaloggalopp- 2010.06.21. 15:17:17

Akkor Ti nonstop váltóban gyűrtétek... Szép lehetett... szerintem van az is akkora őrültség, mint egyedül, csak aztán azt megoszthatjátok egymással - több ember, teljesebb élvezet. És biztos hogy utálják a szervezők a hajnalban beeső fáradt célbaérkezőket, ugye? :)

hoosmarcell 2010.06.21. 15:29:21

Grat mindenkinek, jó buli lehetett. Az a szakállas bácsi meg nagyon durván tolta : D

bitliszbá 2010.06.21. 15:37:56

@-gyaloggalopp-: A meglátás a hajnali célbaérkezőkről akár igaz is lehetne - DE NEM! Én a napi negyedik cca. 20 km-et hajnali 5 és 7 között teljesítettem. Minden frissítőponton, és kb 1/2 8-kor a célban is, barátságosak és vidámak voltak a lányok meg a fiúk. Fáradtak voltak ők is, de nem velünk. A frissítőkön megpróbáltak felébrszteni, beszélgetni, a célban sorra gratuláltak. De fölösleges ecsetelni - próbáld ki jövőre te is, és megtudod mit is érzett AD az idén!!!

diceMan 2010.06.21. 15:40:55

Szintén futószűzként csatlakoztam a céges csapathoz (egy vivicitta és egy maratonváltó összvissz a tapasztalat), 10 fő non-stop.
Hatalmas élmény, a cél pedig...húúú. Grat a futoblogos csapatnak, kicsit lehagytak minket de még pont találkoztunk Tihanyban.
Invi*** ultrák

UI: nike félmaraton nekem is az első lesz, de már szervezzük a spar váltót és a jövő évi UB csapatot is, cél a top5 kategórián belül (idén 8.)

daito 2010.06.21. 16:05:51

Jó volt. Bár, főleg estefelé, érdemes picit pihenni, úgy, hogy az ember nem követi a csapattársakat, hanem előre megy 20-30 km-t és az ő pontján szunyál hálózsákban 1-2 órát. :-)

Egyébként amilyen hangulatos nappal, annyival jobb éjjel. Akkor már jóval kevesebben vannak, csak a profik és az überlelkesek tolják - és lelkesítő, amikor hajnali 3-4 körül beérsz egy pontra, ahol az ott lévő emberek szurkolnak neked ezerrel, ismeretlenül is. :-)

-gyaloggalopp- 2010.06.21. 16:29:10

@bitliszbá: nohát... azt hiszem, én maradok az egyéni megoldásnál - annál is inkább, mert hogy tegnap kihívott Pecsenye barátom a jövő évi versenyre egy összecsapásra. Lesz ott jó kis rohanás, úgy sejtem - még a nonstop váltókat is megelőzzük majd, ha nem figyeltek! :)

Mindazonáltal már tavaly is gondoltam, hogy valakivel/valakikkel váltóban kéne futni, csak valahogyan mindig elcsábulok és mégis hosszút futok. De még egy kicsit olvasgatom a blogot, tutira máshogy döntök, a barátom meg kereshet másik ellenfelet. Mikor Balatonvilágoson jártam, akkor már pirkadt... El nem tudom képzelni, milyen lehet az északi parton sötétben futni - vagy ne adj' ég beérkezni. Mindenesetre nagy élmény lehetett nektek, gratulálok!

bitliszbá 2010.06.21. 16:48:08

-gyaloggalopp-: bocs... :)

De a váltó az tényleg más. A csapatban másokért is nyomod, nem csak magadért... de ha versenyezni fogtok... HAJRÁ!!!
(bár sztem aki egyedül végignyomja az már-már emberfeletti, de minden megbecsülésem a tiétek)

Bloom77 2010.06.21. 16:52:53

Én azt mondom, hogy ez volt az idei év legjobb videója eddig..:)))

Lájkolom, átjött, tetszett, megvettem....:)

Gratulációm a csapatnak......

Most akkor öröm és boldogság....

Mi a következő cél?

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.06.21. 17:13:27

1.18 és 1.23 között BENNE VAGYOK A TÉVÉBEN!

szaszit 2010.06.21. 17:50:45

@BGy: most már te is TÉVÉSZTÁR vagy!! :))
Ja és a (női) szurkolók kedvence! :))

Gempacsöki Boborján · http://hot-spot.blog.hu/ 2010.06.21. 20:51:59

sosem érttem miért jó futkosni mikor az ember egész élete egy hatalmas nagy baktatásból áll egyébként is.

zsolababe 2010.06.21. 21:08:33

Erosen off de hoztam egy Pegat 8.5est ami nem kellett annak akinek hoztam szoval ha valakit erdekel sale volt es adoval $82 ami az itthoni arakat figyelembe veve eleg jutanyos van meg egy chip is ha kellett valakinek az $22 szeretnek megszabadulni ezektol erosen:)

M.Islander 2010.06.21. 21:14:56

gratula,
DeMartian kommentje alapján vérszagot fogtam, várom a WinklAir-féle élménybeszámolót, az idő alapján arra tippelnék, hogy az életbenmaradás jegyében azért egy kis gyalogolás is belefért.
tényleg érdekel, én októberben veselkedek neki a marcsinak.

helemburgis 2010.06.21. 22:26:15

Hüüü, oltari jo futobuli volt megint, köszi az allstars csapattarsaimnak, a szervezöknek, es a Nike-nak. ;)

laciii79 2010.06.21. 22:31:53

Köszönet a videóért. Frankón átjött a hangulat. Jövőre ott a helyem!

flicka 2010.06.21. 22:46:06

Jaja, gratula a futóknak, és köszi a videót, jó volt nézni. :-))))

bitliszbá 2010.06.21. 23:02:53

@Gempacsöki Boborján: ez is csak baktatás. csak máshogy.

bitliszbá 2010.06.21. 23:06:12

Ez az egész jó volt. Bár a futás alapjában véve nem csapatsport, de ilyen versenyeken lehet kovácsolni a barátságokat, meg összetartani, meg biztatni másokat úgy mintha te magadat biztatnád úgyhogy évente egyszer legalább ezután is futnák csapatban... ha valaki ismét befogad :)

bitliszbá 2010.06.21. 23:06:44

bocs elütöttem: FUTNÉK!!!!

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2010.06.21. 23:10:33

@bitliszbá: Majd jövőre jössz a Hosszútáv blog csapattal! :)

bitliszbá 2010.06.21. 23:13:21

@Lemúr Miki: rrroka meg majd iszik a FOO-n mint az idén is??? Mi meg futunk?

zsolababe 2010.06.21. 23:58:46

Egyebkent ejszaka mar barkit eloztem mindenkinek hajra hajra-t mondtam es ami a legszebb ok is nekem es a kiserok is szurkoltak mar mindenkinek ..nagyon jo erzes..ejszaka tenyleg mas, fejlampaval sotetben gyurni a kilometereket amikor emberek a szorakozohelekre mennek vagy onnan jonnek :))) en oket nezem hulyenek ok meg engem ..zsenialis :))

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.06.22. 08:03:21

Siófokon részeg orosz fiataloknak magyaráztam el, hogy ma ott nem fognak csajozni, de ha elmennek a Palace-ba, akkor már lesznek kb. hatan, a csapossal együtt. Ennyire kihaltnak csak télen láttam a balatoni éjszakát.
Még mindig az UB hatása alatt vagyok, nem bírok visszarázódni a munkába. Pedig lassan illene. Az UB-n jár az agyam folyamatosan.

csétomi 2010.06.22. 09:35:16

@-gyaloggalopp-: valahogy sejtettem, hogy nem véletlen a nick, és bitliszbá kicsit mellényúlt a kipróbálásra való ösztönzéssel :DD Gratulálok az újboli körbekarikáért és méginkább az egyéni 7. helyért!!!

HelloJozsi 2010.06.22. 09:39:46

@csétomi: hehe én is kuncogtam a bajszom alatt, de gondoltam, ha más nem teszi szóvá, akkor én sem. De megtette :)
A verseny kiváló volt mint mindig, csak a vasárnapi eső nem hiányzott. Bár én még ne szóljak, mert én legalább részben napsütésben futottam, de a végén azért engem is bőrig áztatott egy zápor.
Winklairt az első váltóponton láttam, ott még jól nézett ki.

bitliszbá 2010.06.22. 09:48:17

@csétomi: ja tényleg mellényúltam!!!

De tényleg más egyedül futni (bár én csaka 4 napos Balatonkerülést csináltam végig egyéniben - az UB egyénihez még kicsi vagyok), és más csapatban, de szerintem érdemes néha csapatban futni - persze nem kötelező!!!

@NJoco: igenis lehet kuncogni...

helemburgis 2010.06.22. 11:57:55

@BGy: Majd en is összeheggesztem a mi kis videonkat, s akkor megint benne lehetsz a teveben. :) Tenyleg, azt a reszt is belevaghatom, amikor Zsola B.aliganal rock koncertet ad, te meg a hatterben pogot nyomsz? :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.06.22. 12:34:53

@helemburgis: pogót? Direkt ügyeltem arra, hogy ne legyen összhangban az AC/DC és a mozgásom. :)))

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.06.22. 12:46:52

Gratulálok én is minden résztvevőnek. Nekem még nem jutott ki ebből az élményből, de jövőre tervezem, és a bejegyzéseitek olvasása után méginkább kapom a kedvet. A Balaton amúgy is a kedvenc helyem, és rendkívül hangulatos lehet, főleg a hajnali és esti órákban. A bicikliúton megy a futás?

helemburgis 2010.06.22. 12:47:36

@BGy: nincs is összhangban, de nagyon nincs. :))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.06.22. 13:01:22

@azilinha: jórészt igen. Az északi parton Aszófő és Szigliget között a bicikli úttól eltér az útvonal, de aszfaltúton megy és van benne egy 5 km-es földút, a többi gyakorlatilag a bicikliúton megy.

leilana 2010.06.22. 13:14:05

Óóóóó.... jövőre én is szeretnék menni!Befogad majd vki? :-)
Gratulálok mindenkinek! Nagyon ügyesek voltatok!!!

szaszit 2010.06.22. 13:18:18

@helemburgis: a koncert Fonyódnál volt, pont a féltávnál BGy és Félix voltak a háttértáncosok Zsola mögött :))

helemburgis 2010.06.22. 13:41:41

@szaszit: Es tenyleg! En epp akkor voltam bevetesben, s tegnap a vonaton ahogy visszanezegettem a videokat, jo nagyokat felnevettem, hogy milyen performanszot is nyomtatok, mig en veres verejtekkel toltam a kiliket. :))

angelday 2010.06.22. 14:29:31

Kiraktam még néhány fotót.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.06.22. 14:36:15

A performansz előtt laza zene szólt a kocsiból, mikor kérdezte Zsola, hogy nincs AC/DC? Nálam, mint ősrockernél mindig van AC/DC, Guns'n'Roses, Deep Purple és Led Zeppelin! Ezekből lehet válogatni. Feltoltuk a hangerőt és minden ajtót kinyitottunk a kocsin, nehogy lemaradjon valaki a buliról. A sétálók egy része nem is mert odanézni. Egy szőke hajú, félmeztelen állat izomból énekel AC/DC-t, akkor éppen papucsban. Ráadásul még jól is csinálja! Ez ott sok, illetve sokk volt a népnek. :)))

zsolababe 2010.06.22. 16:48:23

Ugy ereztem megerdemeltek...jofejnek tuntek:)

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.06.22. 19:39:13

@zsolababe: nekem tetszett! A vendéglőben a 60+ -os közönség nyelte csak félre a protkóját. Jövőre viszem a villanygitáromat is és élőben nyomjuk! :)))

leone999 2010.06.22. 19:57:36

Winklairnak hogy mért végül a sportband?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.06.22. 20:39:52

@bitliszbá: ha komolyan gondoljátok, megoldjuk! :)

bitliszbá 2010.06.23. 08:33:42

@rrroka: Ha futásról van szó nem viccelek :D Privátba megírom, hogy volt az idén...

csétomi 2010.06.24. 12:09:11

@zsolababe: engem érdekelne a Pega (eddig tartott megnéznem, hogy mi is a méretem:))

-gyaloggalopp- 2010.06.24. 15:29:29

@csétomi: Hohó, még az időjóváírások nem kerültek felvezetésre tudtommal, szóval remélem, nem sokára már nem a hetes lesz a számom. Azon gondolkodom, hogy jövőre valakivel úgy kellene két nonstop csapatot indítanunk, hogy amíg én az egyik csapatban futom a részemet, addig a másik a másikban - aztán cserélünk. Nem túl értelmes, de legalább értelmetlen. :-P

-gyaloggalopp- 2010.06.24. 15:31:07

@szasza75: Szasza, de hüle fotód van! No azt azért nem mondod, ugye, hogy az a "pár" kilométer, ami nem a bringaúton megy, az nagyjából árnyékmentes... Bár úgyis hamar észrevenni a dolgot...
:)

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2010.06.27. 02:12:31

@-gyaloggalopp-: Nem volt elég neked egy minden logikát nélkülöző kísérési projekt? Amúgy futnék veled örömmel, csak az az árnyalatnyi különbség a tempónk közt, az zavar egy cseppet .....

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása