Nike félmaraton

2010.09.10. 14:31 szasza75

Szeptember 5., reggel 8 óra 40 perc. A helyszín: Budapest, Városliget. Rajtszámfelvétel, átöltözés, barátok üdvözlése, bemelegítés, visszaszámlálás, rajt!


A kép a verseny rajtjára készült.

Ez az a táv, ami pár hónapos tudatos felkészüléssel bárki számára elérhető és persze teljesíthető. Sanyosszal és Misivel arra vállalkoztunk, hogy pár hét alatt felkészülünk a félmaraton teljesítésére 1:30 alatt.

Nekik ez volt a fő cél, számomra egy fontos részállomás, a maratoni felkészülésem egyik mérföldkövét jelentette. Együtt álltunk a rajtzónába, csatlakozott hozzánk bár közelebbi barát, így nyolcan vágtunk neki a távnak.

Nem tudom hangsúlyozni, mennyire fontos a jó tempóválasztás! Kicsit gyorsabb lett ugyan az első kilométer (4:14), mint a tervezett, így más teendő nem is volt, csak az első klikk tempóját kell tartani a célig.

Sajnos a feladat ennél szerteágazóbbnak bizonyult: üdvözöltük a szurkolókat, élveztük az utcazenészek zongorajátékát, suhantunk a szél segítségével a budai oldalon és kerestük a szélárnyékot a pesti rakparton. Nem sokkal később szépen lassan szétszakadtunk: Misi, Sanyi le-lemaradozott, a célba végül Nylonmannel együtt futottunk be.

Az időm egy megzsibbadós (!) hajrát követően 01:29:57 lett, ami 3-4 évvel ezelőtti félmaratonomhoz képest másfél perces javítás. Pár perccel később futott be Misi (01:36:31) és a lábát fájlaló Sanyi (01:37:46).

Őszintén szólva maximálisan elégedett vagyok, nagyjából a tervezett tempóban sikerült "végigdarálni" a távot. Egyedül a Parlament előtti 2 kilométeres szakasz tréfált meg kissé: itt majdnem elment a tervezett idő, de a végére sikerült visszatornásznom a  beszerzett hátrányt.

A verseny meglátásom szerint teljesen jól zajlott le. Olyan volt a Nike félmaraton, mint amilyennek egy városi futóversenyek lennie kell: népszerű, sokan indultak rajta el, és feltételezem, hangulata magával ragadta a szurkolókat is. (Talán ők is futócipőt húznak legközelebb.)

A versenyt követően elmentünk a többiekkel a szomszédos Széchenyi fürdőbe kilazítani fáradt izmainkat. Értékeltük teljesítményünket és nagyjából felvázoltuk egymásnak, hogy akkor most hogyan tovább.

Útban hazafelé azon gondolkodtam, hogy ezen a versenyen azt kaptam, amire számítottam: tudatosan készültem valamire, türelemmel és szorgalommal, egy belátható kis lépésre és elértem. Minden bizonnyal ez a világ legegyszerűbb és legkiszámíthatóbb sikerprogramja. Ha csinálod megy, ha nem csinálod, nem. Csak tőlem függ. Az élet más területein — cáfoljon meg valaki — nem annyira egyszerű céljaink elérése, mint a lábaink egymás utáni váltogatása, egyre gyorsabban, egyre nagyobb repülőfázissal.

Persze elfáradunk és valamikor igen nehéz, de közvetlen visszacsatolást kapunk teljesítményünkről. Legyen az munka, kapcsolatok, hétköznapi tennivalók stb. Vajon ezt az elszántságot és kitartást át lehet-e menteni a "nem-futó" világba úgy, hogy még örömünket is leljük benne? Szerintem aligha, pedig milyen jó lenne ezt az élet más területein is ilyen könnyen átélni.

A futás vonzereje talán pont az egyszerűségében rejlik?

68 komment

Címkék: siker nike félmaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr162284498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plat 2010.09.10. 15:18:49

Végül is tényleg így van, csak hinni kell magadban és bármit elérhetsz. Én is megterveztem, végiggondoltam, és elértem.
Ja, és rengeteget edzettem. De hát mindennek ez az alapja.
Szasza hol futsz maratont?

milladuo 2010.09.10. 15:18:56

mondjuk akik megtehetik, hogy elmennek a hegyekbe egy ilyen fotó kedvéért...na mindegy
(vagy csak beálltatok otthon a tájkép-tapéta elé?)

gratulálok a triumvirátusnak, még sok ilyen remek felkészülést, jó hangulatú közös edzést kívánok magunknak
(repülôkkel tarkítva, persze)

DaMartian 2010.09.10. 16:20:33

Én is a kordonon kívül fertőződtem meg 2001-ben... 2002-ben már rajtszámmal álltam a kordonon BELÜL : )
Gratulálok mindenkinek, bár a TEAM-ből csak Szasza hozta a tervet : )

sanyosz 2010.09.10. 16:28:29

@milladuo: ha már csak a 10 hetes felkészülést és a közös zrikálást, szájkaratét nézem akkor is megérte. Nagy élmény volt.
Viszont tanulság mindenkinek: új cipő-új zokni kombóban senki ne fusson félmaratont!
Nekem ezen ment el 10 hét munkája. Viszont lesz még idén Félmarcsi, asszem a Tudás útja...ja és Norbi reszkess!!! I'll be back!

DaMartian 2010.09.10. 17:43:57

@sanyosz: Én 0 kilométeres cipőben és zokniban futottam... : P

2010.09.10. 17:50:34

Pár hét alatt az mit jelent pontosan? Alapozás utána gyorsító edzéseket, vagy több, mint egy év inaktív élet utáni újrakezdést?

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2010.09.10. 18:55:38

"Tudatosan készültem valamire, türelemmel és szorgalommal, egy belátható kis lépésre és elértem." - köszi Szasza!
Remélem, két hét múlva én is elmondhatom majd magamról, hogy majdnem a nulláról két és fél hónap alatt fel tudtam készülni a maratonra, és célba is értem. :)

zerushunter 2010.09.10. 18:57:32

hasonló élmények, készülés, és így 5 perccel lett jobb, mint amit terveztem (1:39:56 lett) nagyon jó volt!

Ted Striker 2010.09.10. 19:15:55

Könnyű Szaszának: egy komplett kocsmával futott végig - vagycsak freudi elszólás :-)

"csatlakozott hozzánk BÁR közelebbi barát"

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.09.10. 21:10:20

én úgy érzem át lehet menteni pozitív dolgokat a futásból. Anno mikor elkezdtem még 20 kilóval nehezebb voltam,egy lusta tróger voltam,a futáshoz nagy kitartás kellett és idővel észrevettem,hogy a fősulin is egyre kitartóbb vagyok, hogy a célokat amiket magam elé tűzök ki mind elérem ha bele szakadok is.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.10. 21:20:17

@Robi, a hód: Nagyjából június elején találtam ki, hogy ősz végén maraton szeptemberben félmaraton. Elsősorban gyorsításról és tempófutásokról van szó. Kevesebb beszélgetős kocogások, több intenzívebb feladatos edzés.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.10. 21:23:40

@plat: A pestiben nem gondolkodtam, aztán szóba került München. 10.10 de túl közel van. Maradt Firenze vagy Reggo Emilia. Mivel Firenzében már futottam, így... 12.12-én itt leszek: www.maratonadireggioemilia.it/
Sajnos üti a Börzsönyi Vulkánt :-(

Ted Striker 2010.09.10. 23:02:33

Juhéé, elállt az eső - irány a Duna part!

2010.09.11. 08:17:36

@szasza75: azt azért tedd hozzá, hogy szerintem június végén, amikor kitaláltad, akkor nem egy olyan futó voltál, akinek nehezére esett negyed órát folyamatosan futni bármilyen tempóban, 5km-nél többet sosem haladt még egyben, és esetleg jópár kiló felesleget is cipelt mindemellé..

Csak azért mondom, mert egyre több az ilyen leírás mindenfelé, hogy 0 korábbi rákészüléssel és sport múlttal hogyan futnak az emberek mondjuk 2hónap után félmarathont-marathont, márpedig gyanítom, hogy ez az őstehetségek, és a más sportokon alaposan edződöttek kivételével a többségnél csak kudarchoz és sérüléshez vezetne. Nekem már a divany.hu-s cikk is nagyon PR szagú volt, a csajok edzésprogramja az 1db hosszú futást leszámítva talán még egy 12km-es tavaszi vivicitához is viccesnek tűnt.

milladuo 2010.09.11. 10:42:49

@viito:
de ha jól emlékszem a díványos csajok jócskán 2 órán kívüli idôt futottak
azt meg azért le lehet kocogni ennyi felkészüléssel, ráadásul, ha valaki elsôre indul neki a félmaratonnak (és nem tapasztalt futó), még annak is örül, hogy végigment

de tény, hogy a szasza-féle célokhoz és teljesítményhez komoly alap és nem kevés edzésmunka kell

fran7 2010.09.11. 10:44:05

@viito: Csatlakoznék a hozzászólásodhoz. Én már másfél éve futok heti 3-szor vagy 4-szer. Ez idő alatt talán két hetet hagytam ki a végzetesen rossz idő miatt, de az itt olvasottak hatása alatt, szeretném kivárni azt a két évet amíg az izomzatom, csontozatom átalakul olyanná, ami alkalmas lehet egy félmaraton olyan szintű lefutására, hogy akár másnap is képes legyek egy laza 10 km könnyed lefutására. Én így tisztelem a távot, meg a saját testemet. Engem a futás arra tanít, hogy kevesebb legyen bennem a versenyszellem, s ne csak olyat csináljak élvezettel, ahol én győzök.

2010.09.11. 11:28:56

@fran7: Ez egy teljesen jó hozzáállás - annak, aki a futás előtt is rendelkezett már a "kitartó" nevű jellemzővel. Aki viszont innen akar kitartást meríteni, az nem fog két évet várni az első nagyobb sikerre. Inkább lekocog egy félmaratont 2:30 alatt...

FutoBolond 2010.09.11. 12:23:34

@szasza75: ha mégis úgy döntenél, hogy Münchent beilleszted az edzéstervbe, akkor tudok olcsó szállást (1 túrórudi/nap), meg gondoskodom a (sport)sörödről :-)
11 fokot, napsütést jósolnak, a futás nagyjából lefedi a város látnivalóit, plusz a nagyobb parkokat. Gyere ki 4 óra alatt várost nézni:D

Józsi elvileg tudja a mailcímem, el tudtok érni.

Én mindenesetre ott leszek, ez lesz az első maratonom. Tegnap volt meg az első 30+ futásom :-)

xhege 2010.09.11. 13:10:37

Gratula Szasza a célok teljesítéséhez!
Tényleg ezekről a valamilyen újságban publikált csajokról tudni valamit, hogy mit értek el?

Nekem a mai futás elég rendhagyóra sikeredett. A szokásos kicsit több mint 10 km-emre indultam. (8,5-9 km környékén láttam, hogy egy csomó rendőr és tűzoltó van az út szélén. Rám kiáltottak, hogy a Word Trade Centernél elhunyt tűzoltók emlékére emlékfutást tartanak, nincs-e kedvem csatlakozni. 2 km volt az egész (igaz nekik full menetfelszerelésben). Gondoltam miért is ne egy kis plusz km belefér. Így én lettem a rendezvény egyetlen civil résztvevője. Rendőrautós felvezetés (szirénázva),. Kérték, hogy az egyetlen civil az első sorban fusson a rendőrfőkapitány és a tűzoltó parancsnok, valamint az egyetlen hölgy résztvevő társaságában. Mögöttünk menetfelszerelésben kb 15-20 tűzoltó futott, mögöttük ifa tűzoltózenekarral a platón, és végül egy szirénázó tűzoltóautó :)) Szóval szép kis hangulatos futás kerekedett belőle itt Siófokon. Jó élmény volt!!!

Anna_Karenina 2010.09.11. 13:42:30

Lehet, hogy üldözési mániám van, de 1-2 hozzászólás alapján már-már úgy érzem, hogy "nem illik" jócskán 2 órán kívül futni egy félmaratont...
Az első félmaratonomat Siófokon szerettem volna futni idén novemberben, addigra 11 hónapja fogok rendszeresen futni, de most elbizonytalanodtam. Januárban a 4 kili is nagy kihívás volt. Most 8-12 kilométereket futok. (Hozzáteszem, olyan tempóban, ami itt sok embernek valószínűleg egy gyors gyaloglás.) Iszonyú lassan fejlődöm, a fölösleges kilóim ellenben nagyon ragaszkodnak hozzám, hiába a kajára való odafigyelés. Ha elindulok Siófokon, akkor bizony nagyon nagyon boldog leszek, ha 2:30-on belül teljesítem a távot! Ha elindulok... És ha sikerül lefutni... Néhány hozzászólás az egyébként is ingatag önbizalmamat rendesen helyre tette. Tisztára olyan érzésem támadt, hogy azt a 21 kilométert pár (értsd 1-2-3) hónapnyi edzés után bárki(!) le tudja futni 2:30 körül, és hogy az nem egy nagy kunszt. Pedig szerintem 21 kilométer az igenis egy komoly táv, és szerintem pont a teljesen amatőröktől nagy dolog, hogy akár 2-2 és fél órát képesek folyatamosan futni. Na jó, kocogni. :-)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.11. 15:01:47

@xhege: Parancsolj:
divany.hu/eletmod/2010/09/07/nike_bp_felmaraton/

(Nem tudom, miért, de ezt a cikket olvasva valahogy kinyílt a bicska a zsebemben. Nem tudom igazán megmagyarázni.)

hercules 2010.09.11. 15:04:05

@sziporkadefrász:
Teljesen egyetértek veled én is a te szinteden vagyok és május óta futok.
Én annak is örülök, hogy 10 kilométert tudok egyben lefutni, kevéssel 1 óra feletti idővel.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.11. 16:24:30

@Sekiwake: Miért? nincs ezzel semmi baj...azért az látszik, hogy olvassák a futoblogot (pl. flow)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.11. 16:29:01

@viito: nyilván, de aki olvassa a futoblogot az gondolhatja, hogy valamit csinálok és ánem csak fiktív futásokat posztolok :-) Azért azt továbbra is tarton, hogy pár hónap következetes edzésmunkával nem gond a félmaraton teljesítése, persze szándékosan nem írom, hogy milyen idővel.

xhege 2010.09.11. 16:40:05

@Sekiwake: Köszi. hááát... nekem fura, de gratulálok.

@sziporkadefrász: @hercules: én 1,5 évnyi futás után vettem részt először félmaratonon (1:59'10) szóval nekem nem volt elég pár hónap, igaz az első évben eszembe sem jutott még ilyesmi, csak itt fertőződtem meg :)

2010.09.11. 17:00:55

@szasza75: szasza, elsősrban nem is azzal volt problémám, ahogy Te fogalmaztál, bár ugye aki rákérdez, hogy mégis mennyi idő volt az a kicsi, az nem biztos, hogy folyamatosan követi a blogot, de mostanában kicsit tényleg sok a neten az olyan promó cikk, ami azt sugallja, hogy csak kimész, és 1.5 hónap kényelmes kocorászás után teljesíted (nem itt a futós blogon elsősorban).

Kicsit kezd az autós fórumokra hasonlítani ez az egész, ott emberek becsületbeli ügyként képesek kezelni, hogy az ő kocsijuk 5 liter alatt fogyaszt e vagy sem, mitközben például az én ugyanolyan verdám akkor sem eszik 7 liter alatt, ha tolom. Persze abból még senkinek nem lett kára, ha a fogyasztásáról kamuzott, de mindenfelé olvasva a sok "nekem ilyen kevés felkészülés is elég volt" cikket lassan várom, hogy ki mondja, hogy neki 1 óra is elég volt 0-ról :D

paklis 2010.09.11. 17:26:22

2009. Július 14. - 157 kiló (nulla mozgás)
2009.december 24. -122 kiló (1 perces kocogás)
2010. szeptember 5. Nike félmaraton 85 kiló (1:59:21)

Meg lehet csinálni csak nagyon kemény munka, egyébként hogy mennyire tett jót a testemnek? Valószínűleg semennyire... mennyire tett jót a lelkemnek? nagyon is, azóta kétszer annyit mozgok:) Persze mindenkinek más a mérce és a cél.

Szégyen 2:30 at futni félmaratonon? NEM Szégyen azért nem elindulni mert mások szerint ez rossz idő? IGEN ... Ha nem sikerül, hát nem sikerül, de legalább megpróbáltuk

Mylady 2010.09.11. 19:12:58

@sziporkadefrász: Vannak még emberek a 2 órás félmaratonon kívül... meg olyanok, akik a záróbusztól félnek.
És? Kevés olyan ember van, akinél nincs gyorsabb vagy hosszabb távot futó. Gyakorlatilag bárkit lehet fikázni az időeredménye, a lefutott táv rövidsége miatt.
Nem kell velük foglalkozni.
Az, hogy valaki mozog, tesz a saját egészségéért, sokkal nagyobb dolog, mint az, hogy van, aki pl 20 perccel jobb maratont fut nála.
A felkészüléshez meg: sosem szabad túlerőltetni a testet, mert az úgyis megbosszulja magát...

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2010.09.11. 21:41:15

@sziporkadefrász: Szerintem ne foglalkozz a többiekkel, magadat tartsd szem előtt. Ha úgy érzed, képes leszel lefutni a félmaratont novemberben, akkor nevezz be, és készülj rá ugyanúgy, ahogy eddig, és biztos vagyok benne, hogy menni fog! :) Mindannyian más alkatúak vagyunk, más edzésmunkát végzünk, van, aki gyorsan fejlődik, van, aki lassan, de az a lényeg, hogy mindannyian futunk, meg szeretünk futni.
Megnyugtatásképpen, én 2 órán kívüli idővel értem célba, de ugyanúgy örültem neki, mintha nyertem volna. :)
Hajrá, fuss, és ne add fel, sikerülni fog a félmaraton, ha igazán akarod!

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.11. 23:16:01

@szasza75: Mondom, nem tudom. Talán a stílus üt gyomron. Mindegy, így jár az, aki trendi édibédi nőcis magazinokat olvas...

/laki Gy." 2010.09.12. 01:33:05

Szasza!
Nem tudtam mire vártam eddig, de erre a post-ra nagyon nagyon! Sok mindent másképp látok!
+ Grat under 90min!

laciii79 2010.09.12. 11:12:46

Ha itt a PÁR hónap mondjuk KETTŐT jelent, akkor nem értek egyet Szaszával ebben. Mármint, hogy PÁR hónap alatt BÁRKI teljesíteni tudja, bármilyen tudatos és szisztematikus is a felkészülése.
Ha a PÁR szót lazábban értelmezzük, és mondjuk 4-5 HÓNAPOT értünk alatta, akkor oké.
@sziporkadefrász: És igen, a 2 és fél óra is teljesítésnek számít! Nemrég az IM kapcsán volt polémia arról, hogy most igazi IM vagy sem, ugyanaz vonatkozik ide is, aki a záróbusz előtt ér be, az teljesítette, ennyi, kész.
És bőven előfordulhat, hogy mint emberi teljesítmény egy 2 óra 20-as félmarcsi sokkal nagyobb eredmény mint egy 1 óra 35-ös. A lényeg, hogy mindenki önmagához mérje magát, hisz csak magunknak kell elszámolnunk minden tettünkkel, senki másnak nem tartozunk számadással. És az öröm és az eufóra, a "flow" (Csíkszentmihályi Mihály) is mindenkinek a sajátja, és ennek semmi köze az időeredményhez!
Fussunk, örömfussunk, ez a lényeg!!! :-)

Tréning Atya 2010.09.12. 15:09:53

Gratulálok!
A futás egyik csodálatos előnye, hogy akkor is sikeres lehetsz, ha nem döntögetsz országos csúcsokat, "csupán" a sajátjaidat. Egy maratonon sokszor boldogabb az, aki amatőrként először teljesíti a classic távot vagy sikerül javítania az addigi legjobbján, mint az, aki éppen lecsúszott a dobogóról. És ha nem maraton? Sebaj! Rendszeresen futsz egy hónapja? Siker! jól ment a mai résztáv? Siker! Rávetted magad, hogy esőben is elindulj és még jól is ment? Nagy siker! Apró sikerek hétről hétre.
KURVA JÓ FUTÓNAK LENNI!

/laki Gy." 2010.09.12. 16:30:35

@/laki Gy.": 2:02 magamhoz képest jó [-:

Anna_Karenina 2010.09.12. 20:15:40

Köszi a biztató szavakat! Novemberben találkozunk Siófokon! :-)

Steve51 2010.09.12. 21:13:47

Nálam a Paklis visz mindent.Szerintem ezt mindenhol be kéne mutatni, mert csak ez lehet az egészségtelen emberek jövője.Az hogy utána mennyi ez már legyen "szájkarate".

Mylady 2010.09.12. 22:23:09

@Sekiwake: Hasonlót érzek. Nekem egyszerűen nem kerek a történet.
Akkor sem hiszem el, hogy 0-ról 2,5 hónap alatt felkészültek heti 2-3x párkilométert kocogva.
Valami nem stimmel.

xhege 2010.09.13. 08:41:47

@Mylady: nekem is kissé fura, de lehet, hogy csak én nem vagyok ilyen tehetséges, és nekem ehhez több idő és munka kellett.
Mindenesetre emlékszem valami olyasmire, hogy 4 km futással széttépte a testét az egyik hölgy pár héttel a verseny előtt....
Egyébként meg ha valóban ilyen gyorsan fejlődtek a hölgyek, akkor szegény Papp Kriszta retteghet :)))))

xhege 2010.09.13. 08:42:19

Remélem nem tűnt el...

HelloJozsi 2010.09.13. 10:30:17

Az utolsó bekezdésre reagálva nekem az a bajom, hogy épp fordítva vagyok, az élet negatív hatásai "remekül" átviszem a futásba, fordítva sokkal kevésbé :( Rosszul vagyok összerakva?

A díványos nőciket nem követem, de nekem az első fm olyan 6 hónapnyi többé-kevésbé rendszeres készülést követelt. 0 túlsúllyal, igaz némi dohányos múlttal.
Az is igaz, hogy ugyanabban az évben mindjárt beugrott egy maraton is. De ha most kezdeném el, már nem csinálnám meg tuti.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2010.09.13. 12:44:23

@Mylady: Szerintem nagyon nem mindegy, hogy kinél mi ez a "nulla" ahonnan indul és milyen genetikával van megáldva hozzá. Én is sokáig úgy gondoltam, hogy ha én felkészületlenül, sportmúlt nélkül le tudom kocogni 2:10 körül akkor bárki meg tudja csinálni ugyanígy, de mégse így működik a dolog.

2010.09.13. 13:24:37

@szasza75: Gratulálok, rendben van! Ami érdekes lehet, az az 1 hónap múlva futandó maraton. Annak idején (még 1998-ban) én úgy kezdtem el futni (bár a sport mindig visszatérő elfoglaltság volt számomra), hogy egy hónap múlva maratont fogok futni. (Elég őrült voltam, vagy még vagyok is.) Nagyjából a Nike félmaraton és a Samsung futások környékén kezdtem az edzéseket és a cél az október eleji maraton volt. Nem tudom, mi történt volna, ha tudtam volna helyszinen nevezni (azt hittem, hogy van helyszini nevezés), de végül csak a 8km-es távon indultam, igaz a bő 2 hét alatt azért futottam egy 26km-t is. Szóval ha elég őrült a futóember, akkor sok mindent meg lehet csinálni, de azért vannak kockázatok ,amiket mérlegelni kell. Néha azért nem árt magasra célozni, akkor sem, ha az eredmény a célhoz képest némi csalódást jelent, mert utólag azért egy félig futott, félig kocogott maraton is nagy elégedettséggel tud eltölteni és pár nap pihenő után újabb célok kitűzésére sarkallja az embert.
A történetemhez még hozzátartozik, hogy a következő évben is elmentem az akkor még Kaisers - Plus Budapest maratonra és akkor már teljesítettem is, de a 4:22-es idő nem sejtet lendületes első maratont és akkor már tudtam, hogy 1 hónap felkészülés után valószínűleg "meghaltam" volna. Aztán persze jöttek a célok, hogy mennyi idő alatt lenne jó futni, de az már egy másik történet.

2010.09.13. 13:34:58

@sziporkadefrász: Ha rákeresel Arthur Lydiard nevére, valószínűleg meg fogod találni az ő edzésmódszerét, talán még a könyvét is. Ennek a lényege az, hogy igen sokat lehet gyorsulni a félmaratonon, maratonon, ha egyszerűen csak hosszan futsz. Magyarán nem foglalkozol azzal, hogy mennyire vagy lassú (ha esetleg úgy éreznéd), hanem csak arra mész, hogy most megdöntsd a folyamatos futásod rekordját km-ben. Ha megfelelő ütemben növeled a távot lazább időszakokat beiktatva, akkor ezekkel a lassú futásokkal igen messzire lehet jutni a szó átvitt értelmében is. Az állóképesség gyakorlatilag korlátlanul fejleszthető, csak arra kell vigyázni, hogy a tempó elég lassú legyen hogy ne sérülj meg.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.13. 13:43:46

@/laki Gy.": van optimista, ha az elkövetkező 3 hónapban ha minden összejön, bár hangsúlyozom ez ma nem realitás (3:00:00 belül) a reális ami hozható (3:15-n belül) és van az ami biztos menne, akár most is.. (3:15-3:20)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.13. 13:47:12

@Robi, a hód: én amúgy inkább abban hiszek, hogy minél többet futni abban a tempóban amiben futni szeretnél a versenyen, igaz nem annyit. A szervezet, a keringés, a láb álljon át arra a ritmusra, lépéshosszra, arra a keringésre, ahogy futni szeretnél. Minél többet futsz ÚGY, annál könnyebb lesz a későbbiekben. Most leginkább ezen van a hangsúly...

2010.09.13. 13:57:18

@szasza75: Hosszabb futómúlt után már nincs egy konkrét recept, hogy hogyan kell tovább gyorsítani a tempót. Ha már rutinból futsz bármelyik hétvégén félmaratont, akkor nyílván nem lesz elég hétvégén 40 km-t futni hosszú futásként, hogy gyorsulj, bár a maratonra az is működhet.
Ilyenkor lehet variálni, hogy most fartlek, most résztávozás, most csak hosszú futás stb.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.13. 14:05:49

@Robi, a hód: szerintem van recept, amiket írtál, hosszabb tempófutások, fartlek résztáv, persze lehet közbe lassabb kocogások is , de az inkább a pihenést/regenerálást szolgálják...

2010.09.13. 14:11:05

@szasza75: Ja persze, azt is lehet receptnek nevezni, de én arra értettem, hogy gyakorlatilag mindegy, hogy a hétvégi hosszú futásaid mellé milyen gyorsabb tempójú futásokat ütemezel be.

DaMartian 2010.09.14. 13:53:34

@Robi, a hód: azért én az általad említett "felkészülésre" nem bíztatnék senkit! Különösen maratoni távon! Szinte garantált hogy az ilyen "gyorstalpalónak" sérülés lesz a vége! Ráadásul 1 hónappal a verseny előtt elkezdeni edzeni konkrétan 2 hetet jelent, az utolsó hetekben már a pihenés-regenerálódás fontosabb, tehát akkor (különösen amatőr szinten) többet használsz vele ha már nem edzel keményen. 2 hét alatt meg sportban csodát tenni nem lehet! Szerintem...

2010.09.14. 14:13:55

@DaMartian: Én sem, ezért írtram, hogy őrült voltam/vagyok. Csak leírtam, hogy elszántsággal milyen sokat el lehet érni.
Mondjuk a kemény edzés nekem tempós futást jelent, nem hosszút. A hosszút futhatod akár 6 percen kívüli ezrekkel is (még ha 4 perc körüli ezreket is tudsz egyébként), szóval úgy, hogy ne sérülj meg. Régi mondás, hogy "Nem a táv, hanem az iram öl".
Még arra is van példám, hogy az utolsó pillanatban elkövetett edzés is sülhet el jól, ha egyébként minden más rendben van. Még valamikort 2000 körül lehetett, amikor indultam a normafai félmaratonon, amit valamilyen oknál fogva szombati napon rendeztek. Az eredmény nem volt rossz egy hegyi futáshoz képest, de a másnapi nyíregyházi félmaratonon kb. 5 percet javítottam a legjobb félmaratoni időmön. (Persze sokat segített akkoriban egy regenerálódást felgyorsító szer, ami egy igen egyszerű anyag és nem számít doppingnak, tekintve, hogy a szervezet egyébként is nagymértékben használja. Ribose)

DaMartian 2010.09.14. 15:37:27

@FutoBolond: csak Szaszának szól a meghívás? ; )

DaMartian 2010.09.14. 15:38:13

@xhege: Én erről méééér nem tudtaaam? Mááázlista! : )

DaMartian 2010.09.14. 15:46:05

@sziporkadefrász: senki mással ne foglalkozz, csak magaddal! Mindig lesz nálad jobb futó, akihez képest senki vagy. Én ezt akkor kezdtem érezni, amikor olyan célokat értem el, amilyenekről korábban csak álmodoztam. De ebbe a közegbe bekerülve ismerkedtem meg közben olyanokkal, akiknek a teljesítménye előttem ismeretlen volt, és most olyan hihetetlennek tűnik, amilyennek azok a teljesítmények tűntek, amiket már elértem! Ha őket nézném azt gondolnám kis senki vagyok, de mivel magamat nézem és azt hogy honnan hová jutottam, így büszke vagyok! Ezt tanácsolom Neked is! És épp ez a csodálatos a futásban. Nem az a lényeg hogy más mit ér el, hanem hogy Te mit érsz el. A lehetőségek különbözőek, de magához képest mindenki fejlődhet! Az csak a lusták "takarózása", ha arra hivatkoznak, hogy ááá, nekem úgyse megy, meg én sose érem el ezt stb. Szóval találkozunk Siófokon ; )

Anna_Karenina 2010.09.14. 20:55:51

@Robi, a hód: Köszi, utánanéztem, a könyvet is lehet, hogy megrendelem. Egyébként valami hasonlóval próbálkozom én is. :-)

@DaMartian: Tyű, ez volt aztán a lelkesítő beszéd! És olyan hatásos, hogy most gyorsan nevezek is Siófokra! :-)) Köszönöm!

xhege 2010.09.15. 08:51:26

@DaMartian: Erről senki sem tudott, a véletlenek közrejátszása, hogy én adott időben pont ott voltam :)

Egyébként nekem a kedvencem, mikor buzdítottam 1-2 embert, hogy esetleg kipróbálhatná a futást, hogy ő sose tudott futni, neki az nem megy.
Kérdezem: van valami egészségügyi problémád, ami akadályoz? - Nincs
Járni tudsz? - Tudok
Basszus akkor futni is tudsz, csak lusta vagy hozzá.
A legnehezebb része a futásnak azt hiszem a kitartás, és a türelem. Türelmesen várni, hogy fejlődj és nem az első futáson széthajtani magad ájulásig, és kitartás, hogy nap mint nap el tudj indulni.
Tényleg a legfontosabb, hogy magadhoz mérd magad. Én a tavalyi formámtól fényévekre vagyok az idén (sok itteni emberhez képest a tavalyi is csak egy vicc), de most azért küzdök, hogy újra elérjem ezt. Nem könnyű azzal szembesülni, hogy tavaly ugyanezen a pulzuson kb 40-45 másodperccel gyorsabb voltam kilométerenként. Nehéz türelmesnek lenni, de csinálom és előbb vagy utóbb csak összejön.

2010.09.15. 14:59:37

@xhege: Én már pár éve nem futok, csak biciklizem, de azt is inkább közlekedésként. Nagyjából 5-6 évig elég komolyan vettem a futást, 5 maratonnal, meg nem tudom, hány félmaratonnal a hátam mögött. Aztán egyszer-kétszer előfordult csipőizületi probléma, ami miatt szüneteltetni kellett. Egy darabig ki tudtam így húzni, de aztán már egy téli leállás után kocogósan újrakezdve is visszajött a szúrás és nem nagyon tudtam szabadulni tőle, csak ha nem futottam semmit. Szóval csak azt akartam kihozni belőle, hogy én szeretnék futni, eszembe is jutnak néha a régi szép idők, de a testem már nem akarja, viszont a járás szerencsére nem okoz problémát és egyéb betegségről sem tudok.

xhege 2010.09.15. 15:24:27

@Robi, a hód: viszont te nem azt mondod, hogy te sose tudtál futni..... ez szerintem óriási különbség. Ha azt válaszolja valaki a futásra történő buzdításra, hogy bocsi de én nem akarom, vagy nem érdekel stb. azzal nincs gond. Ellenben nekem ez a válasz, hogy sose tudtam futni nem ok.
A csípőízületi probléma sajna nekem sem ismeretlen, de egyenlőre nem okoz folyamatos problémát (ellenben mikor igen, az baromi kellemetlen tud lenni).

2010.09.15. 16:12:52

@xhege: Egyetértek. Egyébként is próbálni kell, hogy az ember megtudja. Meg a "tudás" sem olyan, mint a sakk mondjuk, mert itt még a szabályokat sem kell ismerni, csak rakni kell a lábakat egymás után.
Nekem sem okozott folyamatos problémát, csak minden előjel nélkül jött és olyankor még ha akarnék, se tudnék futni, és persze eltarthat hetekig is.

flicka 2010.09.15. 18:01:11

@xhege: @Robi, a hód: A legtöbbet hallott és lassan már kedvenc kifogásom "a futás az unalmas" kezdetű. Ilyenkor vigyorgok és kész.

2010.09.16. 13:27:46

@flicka: Hát, lehet, hogy tényleg nem a legszórakoztatóbb pakolgatni egyik lábat a másik után, de én mindig megoldottam, hogy ne unatkozzak közben, pedig zene ritkán szólt a fülemben, ellenben sokat gondolkodtam.
Mondjuk a rövid gyorsítóknál nagyon nem kell aggódni, inkább egy 20-30 km-es hosszú futásra érdemes valamivel készülni, esetleg valami szép helyen futni, bár fővárosunkban ez nem olyan könnyű. (Én mondjuk vidéken éltem abban az időben.)

monerd2 2010.09.23. 07:47:12

"Minden bizonnyal ez a világ legegyszerűbb és legkiszámíthatóbb sikerprogramja. Ha csinálod megy, ha nem csinálod, nem. Csak tőlem függ. " -- ez sajnos nem igaz így. mert pl. mi van ha vkinek szar a biomechanikája és ezt nem tudja meg csak abbahagyja mert lesérült? pedig mennyire szeretett volna elérni célokat. (szerencsére nem magamról beszélek) vagy mi van ha olyan célt tűzöl ki amihez nem vagy elég jó? pl. 1:59:59-es maraton :) (az 1-es nem elírás :DD )

monerd2 2010.09.23. 08:58:24

@Mylady: elolvastam a divany.hu-s cuccot most. szerintem a titok h fiatalok, ketten egyetemisták, tehát nem olyan rég voltak még a tesiórák...(amit ugye egyetemen is kell néha) és a 31 éves is valszeg nemcsak a tévé előtt fetrengett addig, meg túlsúlyos se volt egyikük se. és mind a hárman futottak már valamit korábban, igaz nem valami sokat... az egyik néha szigetkört, a másik régen coca-colát (5K? 10K?) a harmadik meg nemtom mennyit, annyi biztos 20p-nél kevesebbet egyszerre.

ahogy néztem, az egyik egyetemista lány (aki a 2:13-at nyomta) messze nem nulláról indult egyébként se, pár futás után már mentek neki a 6p-es km-ek 40percen át. biztos genetika is annyiban, hogy mennyi maradt meg a korábbi vo2max tempójából ülő életmód mellett (ezt totál a génjeid határozza meg). persze alap állóképességre is igaz lehet ez, én konkrétan vo2max-ról olvastam ezt.

egyébként én is kb pont ilyen szinten voltam az ő korában :P, csak aztán jópár évet tespedtem, a gimi már nagyon régen volt, ezért kicsit mélyebbről kellett indulnom, mikor elkezdtem. nem ment volna egy szintidőn belüli félmaraton amikor elkezdtem, sőt 2 hónappal a kezdés után sem. najó, 3 hónappal a kezdés után már végül is igen, mármint a 2:30. :)) de kb. 6-8 hónap kellett, hogy eljussak oda, ahol a gimiben/egyetemen voltam alapból külön sportmúlt nélkül (véletlenül pont egy 2:13 félmaraton).

remélem analízisem kellő mértékben kielégít! :))

monerd2 2010.09.23. 09:00:47

@monerd2: ja, korábban nem futottam félmaratont, szóval nem arra mondtam az azonos szintet hanem a rövidebb távokra.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása