Van összefüggés?

2011.07.31. 11:20 angelday

Szombaton kimentem a Csepeli futás "before"-jára és olyan dolgot műveltem, amit eddig soha: kipróbáltam az új futócipőket. (Elnézést, ha reklámszagúnak tűnik a dolog, de tényleg ez történt.) Már 2008 óta Nike Pegasus 25-ben futok, gondoltam, kipróbálom, hátha.

És akkor most egy fontos közlemény következik: az én futóteljesítményem azt követeli meg, hogy kinézet alapján válasszak cipőt magamnak. A Pega soha nem tetszett igazán, ha ránézek, "külvárosi autónepper cipője" érzés kerít hatalmába, pedig tudom, hogy egy remek futócipő. Őszintén szólva semmi bajom nincs vele, de kezdem unni a kinézetét.

Szaszával pont erről beszélgettünk: nála a szakmaiság úgy néz ki, hogy olyan cipőt választ, amiben sok km-t tud futni kényelmesen, nálam meg úgy, hogy minél jobban nézzen ki. De én ezt vállalom.

Az új LunarGlide3+ nekem bejön. Ez most a "modell", ez a fejlesztés a szezonra, tehát nekem ez a cipőm, és még tetszik is. Szasza kifejezetten prüszköl miatta, viszont belement egy olyan kompromisszumos megoldásba, hogy a rend kedvéért elkezdi a versenyt ő is Lunárban, aztán 100 méter után elmegy "bokrozni" és ott átveszi az előre nejlonzacskóban odatelepített Vomerot. Hát ennyire tudja, mi kell neki.

Közben elindult a kör:


Nem érteni DaMartian pólófeliratát

Ismét a bollyal mentem, kb 1500 métert. Akkor megláttam Phyllist, a Futóbulik egyik szervezőjét magam előtt. Nagyjából egy sebességgel mentünk, de ő túl sok energiát vesztett a fel-le mozgásban, pedig Berkenye is megmondta, hogy alacsony súlyponttal kell végigmenni. Így lehet, hogy lehagytam Phyllist nagyjából a forduló előtt. Meglepődtem a dolgon, nem számítottam ekkora lokális sikerre. A tempót nem hagytam abba, kicsivel 6 perc fölötti értékkel száguldottam. Bar Soma is mögöttem volt, bár szerintem ő mindig a dolgok rövidebb végét rántja meg és beszélgetett egy hölggyel hátrébb. (Azt hiszem, a barátnője nővérével, hiába, családi kapcsolatok.)

Végül 32:34 alatt értem be egy csomót javítva a csütörtöki esős Conan program után. Még van egy kis fejlődni valóm, ha ténylegesen nyomom neki, akkor szerintem pontosan 30 percre érek be — és megnyerem a versenyt. De erről majd később.

A Lunarról nem tudok nyilatkozni. Egy számmal kisebb volt a tesztpéldány a lábamnál, futni kényelmes volt, de a Pegasus is az. Én cipőt kinézet alapján választok. Talán a Free-t is meg kéne próbálnom. Nem tudom, őszintén szólva, én nem értek a cipőkhöz. A Lunarról van egy videónk, ahol elmagyarázzák, mi benne a jó és az új, ezt majd jövő héten lenyomjuk itt is, ha elkészülnek a magyar feliratok hozzá.

39 komment

Címkék: beszámoló sziget before

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr553113807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polacheck 2011.07.31. 11:45:30

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy az új lunarglide és a 2+ verzió között van-e valamilyen lényeges különbség.

davidzoli 2011.07.31. 13:14:38

Annyira szép...

"nála a szakmaiság úgy néz ki, hogy olyan cipőt választ, amiben sok km-t tud futni kényelmesen, nálam meg úgy, hogy minél jobban nézzen ki. De én ezt vállalom."

Volt, hogy leszaroztak, hogy tudok még mindig egy három éves modellben futni?!? Mikor már van azóta +2 generáció...
És mikor kifejtem, hogy nekem az számít, hogy számomra jó legyen benne a havi 100+km, bírja a mosógépet, sarat és nem az a fő vonal a kiválasztáskor, hogy a cipő legyen lila/zöld/pink/... hogy az tökéletesen passzoljon a póló színéhez. Na, akkor én vagyok a paraszt, hogy most miért kell beszólni?! És különben is, ő ma 8 kört futott (3.2km)... ([18perc alatt])

angelday 2011.07.31. 13:20:09

@davidzoli: "Volt, hogy leszaroztak, hogy tudok még mindig egy három éves modellben futni"

— Ne vedd komolyan. Elég elengedni a füled mellett a kommentet azzal, hogy neked ez a cipő TÖKÉLETESEN megfelelő. Az én szerepemet sem kell komolyan venni. :)

davidzoli 2011.07.31. 13:46:34

@angelday: Csak azért írtam, mert van olyan is, aki nem úgy gondolja, mint Te. A "De én ezt vállalom." gondolat fogott meg, mert ritka. Mert néha kibukik az a "kis" különbség és elfelejtik emberek, hogy az ingyenes futópálya egy fura világ tud lenni.

Úgy gondolom, igazából az is "vendég", aki májustól szeptemberig jár ki FUTNI, csak a teljesen ideális körülmények teljesülése esetén.
És persze az is "vendég", aki 3:20-ban EDZ.

A "De én ezt vállalom." lehetne követendő példa is, hiszen, ha mind a két fél vállal valamit, akkor tök jó a légkör :) ...és tud együtt sörözni a heti kétszer-háromszor futó és a 3:30 alatti edzeni kijáró :)

zsolababe 2011.07.31. 14:38:46

@angelday: azert a pegazusnak sem kell kulvarosi autonepperciponek kineznie :) ..nekem is fontos hogy hogy nez ki egy cipo..egy ilyen szurke meg mindenfele szinut nem vennek meg mint a te pegad volt :) ..van lunarglide om is lunarswiftem is pegasusom eleg sok mag airmax em is de mindegyik livestrong ami elg jol nez ki akar utcara is felvennem..na jo utcara nem vennek fel futocipot de azt akartam ezzel mondani hogy mindegyik modellbol van jol kinezo es akkor maris valaszthatsz olyat ami neked tetszik..lunarok tokeletesek rovidebb tavokra kb 20-25km ig afelett mar csak pegaban futok

angelday 2011.07.31. 14:46:43

@zsolababe: akkor meg is van a válasz, miért nem kell pegát vennem. :-D

DaMartian 2011.07.31. 15:11:14

@Polacheck: Míg a Glide 1-2 között csak minimális update volt addig a 3 már teljesen új fejlesztés markáns különbségekkel. Karakterét tekintve viszont nem változott: puha, könnyű, hajlékony stabil modell. De részletesen majd inkább postban mint kommentben...

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.07.31. 17:46:14

Nekem eddig csak csúnya cipőim voltak, mert a Mizuno a japcsi ízlésnek megfelelően érdekes színekben tud megjelenni. A mostani az első, ami már vállalható utcán is (de ott nem hordom). A lényeg, hogy jó mindegyikben futni. A régebbi modellekkel nekem sincs bajom, most is egy 2009-es modellt fogok venni, mert az csak 50 euró, az új meg 110. Egyelőre árérzékeny vagyok. :))))

Csath Geza 2011.08.01. 09:00:34

Temanal maradva: vannak mar augusztusi cipoteszt idopontok? Koszi.

Csath Geza 2011.08.01. 09:02:31

+1 kerdes.. Lehet 46-os free-t es air max 2011et tesztelni nalatok? Tobb kerdesem nincs :)

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.08.01. 09:21:24

Én egyszer azt hallottam, h a futócipők tudatosan vannak rondára csinálva csak azért, h senkinek, még csak eszébe se jusson felvenni őket utcára, mondjuk farmerhoz.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2011.08.01. 10:00:08

"Ez most a "modell", ez a fejlesztés a szezonra, tehát nekem ez a cipőm" -- egyértelmű! :)

Steve51 2011.08.01. 10:00:11

@Csath Geza: Szia Géza.Köszi a kérdésedet ma kerül ki az oldalra de addig is ma tehát ezen a szép napos augusztusi napon is lesz teszt valamint szerdán ( idő még nem ismert )egybekötve az UB after party-val, valamint szombaton lesz cipőteszt.
Szombaton csak a délelőtti etapban vagyunk mert délután mint tudod a Fuss Csepel nevű fun-run on vagyunk megtalálhatóak.

Csath Geza 2011.08.01. 10:22:39

@Steve51: köszi! abban esetleg tudsz segíteni, hogy lehet-e tesztelni Nike Free 2-t és Air Max 2011-et?

Csath Geza 2011.08.01. 10:24:24

@klarky: ez azóta nem igaz, amióta Nike ID-vel dizájnolhatod magadnak a cipőidet. Olyan rondaságot/szépséget kreálhatsz magadnak, ami megy a farmereddel is :-)

Steve51 2011.08.01. 10:37:32

@Csath Geza: Free-t igen Air Max-et sajna nem. Várunk.

DaMartian 2011.08.01. 10:54:45

@klarky: Ez úgy ahogy van baromság...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.08.01. 12:58:30

@DaMartian: és itt jönne az a rész, hogy "mert..."

Ez így nekem kevés. Vagy szerinted a mai kor futócipői szépek?

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.08.01. 14:35:30

Asszem én is megnézek pár Nike cipőt. Sajnos tesztelni nem tudok mert akkora a lábam, de Spuriba múltkor is volt a méretemben 2 pár.
A kérdés az, hogy nekem milyen lábam van, de gondolom ott ezt tudják. :)

DaMartian 2011.08.01. 16:00:03

@klarky: a szépség mindig szubjektív mint tudjuk. Ami az egyiknek szép, az a másiknak ronda. Kinek a telt, kinek a deszka csaj jön be. Így kijelenteni egy cipőről hogy szép vagy csúnya, eleve értelmetlen. Szerintem a világ két legszebb cipője az Air Jordan IX és XI, de amikor 95-ben felvettem az akkor vadiúj IX-et, emlékszem az emberek ujjal mutogattak és röhögtek rajtam a buszmegállóban, míg ismerek olyanokat, akik a fél karjukat odaadnák érte... : ) A futócipők között is van randa és szép. Szerintem 1-2 típus kifejezetten szép. Nem csoda (és ez már eleve megcáfolja az állításod) hogy rengeteg futómodell ikonikus utcai cipővé vált, amit ma már csak divatból, utcára hordanak: Cortez, Air Max '90, Vector, Classic BW csak hogy néhányat említsek. Szerintem az Air Max 2003 pl. kifejezetten minden idők egyik legszebb sportcipője... Vagy a frissebbek közül az első fekete/narancs LunarGlide, vagy a mostani Pega 28+ bizonyos szinekben, vagy akár a Free Run is kifejezetten királyul néznek ki szerintem. De én gyönyörűnek találom a LunarTrainert is, bár ebben sokak nem értenének egyet, mert olyan széles kacsatalpa van, ami meglehetősen mókásan fest. Ez az annyira csúnya hogy már szép kategória. De az is jól látszik, hogy az elmúlt években drasztikus design váltáson mentek át a futócipők. 6-8 évente van egy ilyen trend váltás. A 70-es évek futócipőinek megvoltak a klasszikus ismertetőjegyei, akár csak a 80-as vagy a 90-es évek cipőinek. Tény, hogy az ezredforduló technológiákat kiemelni próbáló külsejű, kályhaezüsttel telepakolt futócipői (ahogyan egy futócipőt mostanság elképzelünk) valóban nem mondhatók túl szépnek. De szerintem itt mindössze annyiról van szó, hogy a trend az lett, hogy igyekezzenek a cipőket minél "ürhajósabbnak" minél komolyabbnak láttatni, és ezt a tech vonalat követte mindenki a design rovására. Észrevehető azonban az elmúlt években egy újabb szemléletváltás, ami a letisztultság és a szebb design felé mutat, az elmúlt néhány év modelljei külsőre erőteljesen eltérnek a megszokottól, és szerintem még évekig ez a tendencia folytatódni fog.
A fentiek tükrében látszik, hogy nagyon is sok figyelmet fordítanak a gyártók a design-ra, így ez az elmélet így általánosságban baromság. Az egy dolog, hogy véletlenül belső infom is van róla, hogy mennyi energiát ölnek ebbe a Nike-nál (meg gondolom máshol is) de józan paraszti ésszel is könnyen be lehet látni, hogy szó nincs ilyesmiről. Ez presztizs kérdése is. Nincs olyan cég, aki szándékosan gyártana rondát bármiből. Mi értelme lenne??? Szerintem egyetlen designer sem vállalná el, hogy kifejezetten ronda tervet készítsen. Ez annyira ellentétes a kreativitás alaptermészetével, hogy senki nem vállalná el. Semmilyen munkában nem tudok elképzelni piacvezető cégnél ilyen megbízást, vagy akár olyan embert, aki szándékosan rossz munkát végezne. Hogy a takarító koszt hagyjon maga után, a szakács rossz ízű ételt kínáljon, a plasztikai sebész ronda heget hagyjon - szándékosan...a bénaság más kérdés, de olyat meg max a gagyi cégek tűrnek meg. A futócipőknél persze köti valamelyest a tervezők kezét, hogy a terméknek maximálisan funkcionálisnak kell lennie, de ezen belül azért lehet törekedni szépségre. És miért lenne jó bárkinek, ha csúnya egy cipő? Ez üzletileg sem kifizetődő! Hiszen nagyon sokan küllem alapján választanak sportcipőt is, így a vásárlók jó része ha farmerhez nem venne fel egy cipőt, akkor futáshoz sem... Másrészt az is nyílt titok, hogy hiába az az általános álláspont hogy a futócipők rondák, nagy részüket így sem futni veszik, hanem utcára. Ha csak sportolásra adnának el cipőt a sportszergyártók, mindegyik márka lehúzhatná a rolót... Szóval nem tudom milyen forrásból jött ez az info, de még Urban Legendek közül is a gyengék közül való : )

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.08.01. 16:38:21

Az én ízlésemnek a legtöbb futócipő szép, és az utcai cipőim azokból a futócipőkből kerülnek ki, amik futásilag nem váltották be a hozzáfűzött reményeket.

2011.08.01. 16:52:12

@DaMartian: LunarX modelleket pl gyakran látok pl utcai cipőként olyan embereken, akikről nem az jut eszembe, hogy az 50 ezres farmert ledobva esténként futnak (persze lehet, hogy néha tévedek:)).

Egyébkétn én szeretem, hogy a futócipők/ruhák harsány színűek. Egyrészt jól jön a láthatóság problémára, másrészt az életem nagy részét fekete bőr cipőben töltöm, és bár a munkahelyemen ha nincs valami extra megbeszélés nem vagyok köteles üzleti ruházatot hordani, de azért a nagyon tarka holmik sem számítanak támogatottnak, tehát inkább visszafogott színek/formák még akkor is, ha farmer+póló párosban vagyok. Ezek után este kifejezetten jópofa felvenni egy neon zöld vagy narancs futó pólót.

2011.08.01. 16:58:34

Amúgy a nagyon tarka színeknek használatának lehet még egy oka talán. Felhívják a figyelmet a cuccra.

A '90-es évek elején pl elég volt végignézni egy MTB mezőnyön, és látszott, hogy szinte mindenki a Rock Shox cég telóit használta, a sok bringa eleje szinte világított a sárgában, a sokkal konzervatívabb fényezésű bringáktól nagyon elütött ez a design. De a Canon sem gyártja véletlenül fehérben a legjobb optikáit, körbenézel egy fotós stábon, rögtön kiszúrod a sok egyen fekete cső között a fehér Canonokat anélkül, hogy bármilyen márkajelzést látnál.

Persze, manapság amikor a futó cuccok többsége élénk színekben pompázik lehet, hogy ez már nem olyan látványos, ehhez vissza kellene nézni, hogy mikor kezdték a cégek a nagyon színes designt használni a korábbi sima egyszerű cuccokhoz képest (legalábbis nekem régen mindig egyszerű színű futó cipőim voltak, a régi fehér vagy fekete Lotto, Reebok vagy Adidas cipőmhöz képest a mostani Nike a neonzöld csíkjaival durván figyelemfelkeltő, de az új darabok szinte minden gyártónál ilyenek).

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.08.01. 17:08:18

@klarky: Csodalom DaMartiant, hogy kepes volt ilyen reszletesseggel valaszolni egy megbocsass, de egy ilyen, hogyismondjam, viszonylag keves logikat tartalmazo felvetesre. Direkt rondat gyartani? Igen, az autogyartok is direkt gyartanak randat, hogy hasznald inkabb a villamost.

Talan autobol is van annyi a nap alatt, hogy mindenki megtalalja, melyik passzol a farmerehez. Es valoban, a Nike ID ota te lehetsz a dizajner.

Amugy a Lunarglide-ok szerintem gyonyoruek, ezert is sajnalom annyira, hogy futasra nekem nem jott be, de azoknal teljesen nyilvanvalo, hogy a dizajn hatalmas szerepet jatszott, hogy ranezzel es ugy erezd: hijj de csinos darab.

Winkler Róbert 2011.08.01. 21:55:42

@DaMartian: A szándékos rondacipőgyártási elmélet atyja azt hiszem én vagyok. A Lunar speciel egyelőre nem illik a teóriámba, mert nekem majdnem mindegyik az akár utcára is-kategória. A kétféle Free is kifejezetten menőn néz ki, nem is értem, mi ez az irányzat, és nagy erőkkel dolgozom azon, hogy beillesszem az összeesküvéselméletembe.

bagolybagoly 2011.08.02. 10:12:46

@doncii: Szerintem nem volt hülye a felvetés. Igenis jelentősen esne a presztizse bármelyik csúcstechnikás cipőnek, ha menőcsávók falkákban ténferegnének ilyenben a helyi plázában. A szép meg a csúnya elég szubjektív tud lenni valóban. Az lehet a fontos, hogy a cipők az aktuálisan trendi ruhadarabokkal hordhatatlanok legyenek.
@Winkler Róbert: Illesszd be úgy, hogy a nyolcvanas évek színvilága most nem az in-thing.

2011.08.02. 11:53:41

@bagolybagoly: a nagy sportszer gyártók (nike, adidas) már most is klasszisokkal több pénzt zsebelnek be a divat termékekből, mint a technikai holmikból.

A pénznek viszont nincs szaga. Szerinted egy gyártót érdekelkli az, hogy a legújabb LunarXY cipője esetleg valami miatt hirtelen divat termék lesz, és a vevők egy masszív része a plázában fogja használni a futópálya helyett? Na ne nevettess.
A cégek profitot akarnak termelni, ha a csúcstechnikás futócipőből eladnak plusz 30 ezer darabot a "pláza futóknak", akkor nem siránkoznak, hanem koccintanak a managerek, mert kövérebb lesz a karácsonyi bónusz, de a részvényesek sem fognak a szívükhöz kapni.
(Ha érdekelné a dolog, akkor nem adna el ilyen cipőt senkinek, aki nem hoz egy papírt, hogy 2:00 alatti félmaratonra képes :P Hallottál már ilyenről?:D)))

DaMartian 2011.08.02. 12:41:32

@bagolybagoly: Valóban okozhat presztizsvesztést ha egy technikai cucc nagyon populárissá válik. A 80-as évek végén éppen emiatt vesztette el a Nike a hardcore futók egy részének támogatását, mert elterjedt a szóbeszéd, hogy a Nike divatmárka lett. Mindazok ellenére, hogy a legtöbbet költött kutatás-fejlesztésre, és a legtöbb profi sportoló is ebben versenyzett... Viszont mivel a bevételek nagy része a "civil" piacból származik, így az idő a design fontosságát igazolta. Az más kérdés, hogy emellett elég komoly "meló" volt visszaszerezni a technikai cuccok hitelességét. A két dolog nem létezhet egymás nélkül. A technológia adja meg a hitelességet, a design fizeti a számlákat. A Nike azért lehet piacvezető, mert mindkettőre hangsúlyt fektet. Ellenben pl. az ASICS, akinek a futócipői nagyon jók, de nem foglalkozik a populáris piaccal, hiába megbecsült egy szűk réteg körében, nem tud meghatározó szereplő lenni a sportszerpiacon, míg a divatmárkák meg egy rakás cuccot adnak el (C&A, H&M, Zara) de sosem lesznek hitelesek a sportban, hiába vannak sportos cuccaik... A Zarának pl. konkrét running kollekciója van, amit futóként árulnak, nulla technológiával... Brrrr...
Ezzel együtt a technikai cuccok kinézete is nagyon fontos a cégnek, ezt biztosan állíthatom. Persze hogy kinek mi a szép az nagyon szubjektív, de azt ne higgye senki, hogy egy neonszínű cipőt ne lehetne akár zakóhoz felvenni... A mai divat a káoszról szól, elmosódtak a stílusok, nincs már matchy-matchy (passzoljanak össze a cuccok) törekvés. Sőt gyakran szándékosan keverik az elvileg jóízlésű ember számára össze nem illő stílusokat, szineket és formákat hogy így legyenek "egyediek". Szóval ma már gyakran a ronda a menő, és a szépérzék tökéletes megcsúfolása a divatos... És akkor igazodj ki benne! Elsősorban azért a legfontosabb, hogy egy futócipőben futni lehessen, ha mellette még állatul is néz ki, az már csak hab a tortán...

2011.08.02. 12:50:38

@DaMartian: szvsz ez a technikai vs. divat mára megváltozott. Múltkor pont az Adidas képviselői nyilatkozták, hogy most aztán 2015-re végre jól lenyomják a Nike-t a legnagyobb sportszer gyártó trónjáról, és mindezt rögtön azzal kezdik, hogy a divat vonalon erősítenek egy hatalmasat. Tehát az Adidast pl a jelek szerint egyáltalán nem érdekli, hogy a sok Adidas Original cucc elveszi egy kicsit a levegőt a technikai holmik elől, és, hogy inkább rapperekkel, mint sportolókkal forrnak össze.

DaMartian 2011.08.02. 13:09:10

@viito: Igen ezt a sztorit szándékosan nem akartam írni, nem akartam hogy úgy tűnjön fikázom a közvetlen konkurenciát (mert amúgy tisztelek minden jót amit bárki kitalál). Emlékezzetek majd pár év múlva arra amit most leírok: ez csíkosék részéről szerintem egy nagyon rossz irány. Ebbe bukott bele a Puma is pár éve. 1-2 évig iszonyú divatosak voltak a lapos talpú cipőik, és csak erre koncentráltak. Szinek és design, a performance részre meg tojtak... Aztán paff egy nagy pofon ébresztette őket, hogy ott találták magukat, hogy sportszergyártók, de igazi sportszereket már alig gyártanak, pedig ebben lennének jók. A divatvilágban meg bejött nekik valami ideig-óráig, de aztán az igazi divatmárkák megették reggelire, és két szék közt a pad alá. Nem véletlenül kapálóztak a foci VB alatt és igazolták le az összes afrikai ország futballcsapatát, hogy visszataláljanak valamelyest a gyökereikhez a focihoz... Az Adi most ugyanebbe a hibába esett. Nagyon jó a Streetwear vonaluk (Originals) egy sima mackóra rátolod a 3 csíkot és máris klasszikus. Igenám, de igazi sport performance fejlesztésük egy évtizede nincs (1-2 késői másolattól A3, myCoach) eltekintve. Csak a márkanév, a fociban meglévő örökségük (FIFA, UEFA, NOB összefonódás) és a még épphogy meglévő NBA szerződésük (kosárlabda) kapcsolja őket össze valamelyest a sporttal... Ha teljesen leépítik ezt a vonalat a gyors profit érdekében rövid távon talán nagyot kaszálnak vele a divat vonalon, hiszen nagyrészt ebből élnek (lásd Star Wars meg Missy Elliot kollekciók) de ha eltávolodnak a gyökereiktől, néhány év múlva semmi hitelük nem lesz a sportban, és amint ott kihúzódik a lábuk alól a talaj, nagyon gyorsan követni fogja majd a divatrészleg is... Ugyanis hiába Snoop Doggal reklámozzák a cuccaikat, az Adidas még mindig Messi és Beckham és még ki tudja milyen sportolók miatt az ami... Divatos cuccokra csíkot rakni más márka is tud, és ha az adi már nem lesz menő sportmárka, nem lesz már kúl 3 csíkos dzsogsziban plázázni sem! Ezért mondtam, hogy mindkét pillérbe párhuzamosan kell pénzt/energiát fektetni... Ez csak tipp, de szerintem pl. a Nike marketingjének jóval nagyobb százalékát költi futásra, mint ahány % az eladás belőle. De ez az, ami autentikus, és ez már önmagában meghozza az utcai cumó eladást. Míg ha a Sportsweart hirdetnénk, attól sem futó, sem focista sem kosaras nem választana Nike-t! : )

2011.08.02. 13:51:59

az igaz lehet, hogy a Nike nagyon nyomul a professzionális termékek terén, és inkább ennek a farvizén próbálja meg eladni az utcai vonalat.

pl: 2012-től ők szállítják a legnagyobb amerikai ligának (NFL - amerikai foci) a cuccokat, pont az Adidas leány Reebokot szorítva ki az üzletből, és az egyetemi fociban is borzasztóan nyomják a saját csapataikat.

Az eddigi konzervatívabb darabokat, sokkal designosabbak veszik át, olyan megoldásokkal, mint a kocsik matricázása, amitől agresszívebbnek/gyorsabbnak néz ki a verda, de persze egy lóerővel sem lesz erősebb, de attól ezek ugye kőkemény funkcionális cuccok, mégsem hiszem, hogy a nagy üzletet abban látják, hogy az utcán mindenki (amerikai)football mezben fog rohangálni. Viszont lassan egy éve az összes reklám arról szól, hogy a Nike-ban gyorsabb lehetsz, nagyobbat ütközhetsz, és a design rá is erősít erre a képzetre :)

Ted Striker 2011.08.02. 14:01:31

@viito: azért háromcsíkosék néha tudják ötvözni a kettőt és a legendás első generációs Torsiont új köntösbe csomagolva szolgálva ki a technikai és retró igényeket:
www.nextag.com/adidas-zx-8000-sp/stores-html

(szerintem mindenkinek a retinájába égett a kora kilencvenes évek legmarkánsabb edzőcipője a türkiz- lila-sárga első generációs Torsion)

@DaMartian: ízlésekben kár vitatkozni, legutóbb barátnőmmel nézegettük a cipellőket amire én azt mondtam hogy jól néz ki az szerinte bűnronda, és persze vica versa - megjegyzem egy Air Citius 3+ MSL lett a vége

Ted Striker 2011.08.02. 14:04:03

@viito: "mégsem hiszem, hogy a nagy üzletet abban látják, hogy az utcán mindenki (amerikai)football mezben fog rohangálni. "

szerintem meg de

2011.08.02. 14:11:29

@Ted Striker: nem mondom, hogy amerikai utcákon nem lehet NFL(/nba/etc) mezeket látni, de azért fel sem veszi a számuk a mezei melegítőkkel, és sportcipőkkel, tehát az igazi üzlet valószínűleg a pipa felhelyezése a kedvenc sportolókra, majd ezen keresztül eladni csitrillió pólót/melegítőt/sportcipőt.

2011.08.02. 14:14:30

egyébként kicsit eltértünk a témától!

A téma ugyanis nem a street vs technikai, hanem az, hogy gyártanak e technikait direkt rondára, hogy az utcára senki ne vegye fel.

Szerintem viszont a gyártót abszolút nem érdekli, ha valami miatt egy drága technikai holmiját esetleg utcára kezdik el hordani az emberek. Ő attól még bele fogja rakni a technikai holmiba a megfelelő stabilitást adó elemeket, a párnázást, és nem fogja utcai cuccnak minősíteni, de azért nem fog síni a szája, ha hirtelen divat cikként is elkezdik vásárolni ugyanazt az emberek (0%-ban kihasználva a spéci képességeket).

DaMartian 2011.08.02. 14:48:33

@Ted Striker: Na AZ tényleg ronda!!! : )

DaMartian 2011.08.02. 14:51:08

@viito: sőt rá is tesz egy lapáttal! Jó példa erre 85-ben az első Air Jordan cipő sztorija, amit az NBA betiltott... Mondanom sem kell, mindenkinek a betiltott cipő kellett! Kosarazni? Francokat, utcára! A legjobb PR volt az NBA botrány az eladáshoz... méghozzá (szinte) ingyen : )

Ted Striker 2011.08.02. 15:21:05

@DaMartian:

OFF
Szerinted lesz NBA-lockout?
ON

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása