Téli fordulat – pangás – megint fordulat – megint pangás

2013.01.10. 11:25 szasza75

Az ünnepek alatti időszak annyira kellett futószakmailag, mint szörfösnek a hullám.

Persze el lehet evezgetni hullám nélkül is, de sokáig nagy élvezetet nem talál benne a hullámlovas. Nekem ilyen volt az ünnepek előtti időszak. December 22-től január 5-ig gyakorlatilag akkor mentem el futni, amikor akartam. Nagyon termékeny időszakot hozott. Több kedvem is volt, gyakorlatilag azért mentem futni, mert kedvem volt. Összejött kicsivel több, mint 270 km a két dátum között.

De jó is volt ez a két hét!

Január 6-tól vissza a régi kerékvágásba. Alapvetően későn fekszem, éjfél körül, így a reggelre tervezett futások időhiány miatt, meg mert későn kelek, rendre elmaradnak. Napközben persze felszívom magam, hogy majd este csörtetek egy nagyot, aztán amikor hazafele veszem az utat, már lejjebb lohad a lelkesedésem. Itthon a meleg kandalló előtt inkább egy fahéj és almadarabokkal dúsított forralt bort készítek magamnak. Talán most ez így nehezebb, mint máskor.

deli_sark_foglyai.jpgLeginkább a sötétség az oka, illetve adódnak olyan más programok, amik előrébb kerülnek a futásnál. Talán a hideg is közrejátszhat, bár az annyira nem zavar. Szorosan nem tartozik ide, de most pont egy olyan könyvet olvasok (A Déli-sark foglyai), ahol a hideg a mindennapos. A könyv olvasása közben szánalmasan tekintek magamra, mit nyavalygok.

Sötétség ide, hideg oda, január 5-én szombaton este, hátrahagyva a nappali békességét, a BHMTCS (Budai Hegyek Még Távolabbi Csúcsai) elnevezésű túrán próbáltam szerencsét. A Budai hegységben 13 csúcs van "elrejtve". A feladat, vagy inkább kihívás, hogy ezt a 13 csúcsot kell a januári éjszakában megtalálni, szabadon választott útvonalakon.

Ez így persze elég zordul hangzik, de valójában nem az. Két évvel ezelőtt már írtam erről a túráról. Most az idő és a talajviszonyok olyan körülményeket biztosítottak, amik lehetőséget adtak a suhanáshoz. Nagykovácsiból, 18:00 kor rajtoltunk el heten, aztán kicsit fogyatkozott a karaván, de szépen sorban begyűrtük a csúcsokat. Szerencsére a tiszta csillagos ég elképesztő éjszakai kilátást biztosított.

bhmtcs.jpg
a képek a rendezvény honlapjáról származnak

Ezúttal a Meszes-hegy volt a kedvencem. Budapesttől ez a legtávolabbi csúcs. A kis fényszennyezésnek köszönhetően különleges látványvilág tárult felénk. Talán el is megyek egyszer megörökíteni. A nagy csúcshódítások élményszámba mennek. Egészen véletlenül az Újlaki hegyen egy pár vizsgálta nagy távcsővel a csillagokat, így mi is megkértük, hagy tekintsük meg a Jupitert és holdjait. A tempó haladós volt, energetikailag is jól bírtam, így a bő 50 km-es távot éjfélre le is tudtuk. Persze előny volt a helyismeret és majdnem a legideálisabb útvonalon mentünk végig.

bhtcs_2013.png

Az útvonalunk részletei elérhetők itt.

Egy ilyen élmény után van egy kis űr. Két napja a szigeten este kíséreltem meg 4 kört futni, de nem sikerült, pedig még hó is esett, de egyszerűen nem volt hozzá kedvem. Talán a sötétség miatt, ki tudja? Az utolsó kört le is csaltam.

Lehet, hogy ez most valami hullámvölgy, de nincs ezzel gond, szépen elmúlik majd.

9 komment

Címkék: beszámoló tél BHTCS

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr865002505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzuMe 2013.01.10. 14:14:03

Jól meghúztad az évvégét!
A friss hóban még én is futottam este, de másnap reggel 20 perc után visszafordultam a János hegyről, annyira nem esett jól.

Pepinke 2013.01.11. 08:54:02

Elképesztő egy teljesítmény, ilyenkor mindig a csodálat tölt el és motivációt ad!
:)
Lenne egy kérdésem, ha valaki olvas: most kezdtem újra futni, januárban. A decemberi felesleget akarom leadni, sőt azt is, ami addig rámrakódott!
Jól gondolom, hogy télen a szervezet tartalékol és nehezebb fejlődni a futásban, valamint fogyni?
Ha most következetesen végigfutom a tél maradékát, az jobb, mintha csak tavasszal kezdeném újra a mozgást? Vagy nem oszt, nem szoroz...
Bocsánat, hogy ilyen hosszúak a kérdések, vagy butaság...
:)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2013.01.11. 09:53:36

@Pepinke: en nem hiszem, hogy telen a szervezet tartalekolna, es nehezebb lenne "biologiailag" leadni, sokkal inkabb fejben es a körülmenyek (hideg, sötet...stb) miatt kevesebbet mozgunk, többet eszünk (karacsony). Persze en nem vagyok szakertö...
Egy bizonyos, olyan nincs, hogy ha kesöbb kezded a futast, az jobb. A tervezgetestöl meg senki nem fogyott le. :-)
Arra viszont erdemes figyelned, hogy a ruhazatod teliesitve legyen. Ehhez itt a blogon, illetve annak "környeken" sok-sok hasznos infot talalsz.
Szemelyes tanacs: valassz egy szep napos idöt az elsö futashoz, rengeteg pozitiv elmenyt ad! :-)

Pepinke 2013.01.11. 09:59:45

@Sz.Lacc: köszönöm a választ.
Az első futásom januárban már megvolt, múlt vasárnap, illetve azóta kétnaponta. Sajnos csak este értem rá, de mindegyiket élveztem!
:)
Rétegesen öltözködöm, de nem túl vastagon. Plusz sál, sapka, kesztyű.

Futómadár · http://madareteto.blog.hu 2013.01.13. 07:42:18

Te szasza, azokról a fejlámpákról egy pár sort csak... Három gyerekem van, nehogy puskavégre akadjak. :)

Futómadár · http://madareteto.blog.hu 2013.01.14. 18:44:41

Pár hete írtam neked, hogy mondj már nekem olyan fejlámpát amit érdemes megvenni. Ekkor említettél valami tesztet, ami majd következik a témával kapcsolatban. Ennyi futás mellett nem csoda, ha nem volt rá idő, de nekem még nincs fejlámpám. Ezért kérnék tannácsot, hogy mit kéne venni nem csak, hogy lássak hanem, hogy a vadászok is lássanak engem.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.01.15. 13:38:20

@Futómadár: HEllo! Igen végül a teszt nem jött össze. nagyon sokféle fejlámpa van a piacon. 3000 Ft-tól egészen 100 e Ft.ig Nagyjából neked kell kitalálni, milyen fényerőre van szükséged és mennyit szánsz rá. Ami szerintem olcsó és ár érték arányban jó, az a Petzl Tikka xp 2-es, vagy annál jobb a Petzl MYO XP... újabb termékük a Petzl Nao ennek egészen jó fényereje van persze drágább is...
Ez nem kifejezetten futóknak fejlszetett fejlámpa, de sok ismerősöm használja az FENIX HP 11 www.taktikailampa.hu/?117,fenix-l%E1mpa-hp11-led-fejl%E1mpa , árban ez sem rossz.
Legutóbb egy ismerősömmel futottam akinek Silva Runner na ez elég brutál és az ára is www.multinavigator.hu/termek.php?id=3487

Futómadár · http://madareteto.blog.hu 2013.01.17. 20:00:39

@szasza75: Köszönöm szépen, ilyenre vártam igazából. Alszok párat és választok a Petzl MYO RXP ami az általad említett XP fejlesztett változata és a FENIX HP11 köközött. A másodiknak a marketing képei jobbnak néznek ki és a fejre történő rögzítése is stabilabbnak tűnik. A lényeg, hogy egy ilyennel a fejemen már nem fogok szarvasnak kinézni akit agyon lehet lőni. :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása