Kényszerpihenő

2013.08.29. 17:15 SeSam

Augusztus elejét rögtön egy akkora zuhanással indítottam a bicikliről, aminek a folyományaképp a Balaseti Intézetben kötöttem ki. A diagnózis: kulcscsonttörés.

Először műtétet javasoltak, de később enyhült a terápia konzervatív kezelésre, ami három héten keresztül felkötött jobb kart jelent, amíg a csontvégek rögzülnek. Természetesen ezalatt semmilyen sporttevékenységet nem űzhetek. Igazából örülhettem, hogy a kötésben úgy-ahogy a billentyűzetet tudtam kezelni. Az első bemutatkozót még főleg bal kézzel írtam.

Amúgy ha választani lehet, nem javaslom senkinek, hogy eltörje a kulcscsontját. Nagyon vacak helyen van, nem lehet gipszelni stb. Szerintem jobban lehet járni egy egyenes végtagcsonttal.

Mozdulatlanságra kényszerítve lenni pedig nagyon kellemetlen dolog. Gondolom nektek is volt olyan, hogy ilyen-olyan okból kimaradtak futások akár egy hosszabb időszakon át. Én ilyenkor meglehetősen nyughatatlan leszek, alig várom már, hogy csinálhassak valamit. Bármit.

Mindenesetre azóta lekerült a kötés. És nyilván nem bírtam már magammal és a három hét letelte előtt egy nappal, "Mi baj lehet?" mottóval körbeporoszkáltam a Margitszigetet még a kötést viselve. Minden gond nélkül megúsztam, egy szembefutó hölgy csóválta a fejét erősen, hogy nem kéne.

Később egy 9 kilométeres távot vállaltam, immár kötés nélkül, és nyilván a szokásoshoz képest lassabban, hat perc feletti kilométerekkel. Futni tehát újra tudok, eddig jó. A dilemma abból következik, hogy bár ez nem volt egy tudatos cél, eddig idén minden hónapban sikerült összegyűjteni a 100 kilométert. Volt hogy többet, volt hogy kevesebbet. Április volt a csúcs 221 kilométerrel, amit a maraton is erősített.

Augusztus jó része értelemszerűen kiesett. Persze én is tudom, hogy ezek a statisztikák nem jelentenek semmit, racionális érv nem szól a több futás mellett, és az edzéseket is inkább a rendszerességnek kellene jellemeznie, nem az ilyen ad hoc célszámoknak.

Másrészről viszont engem gyakran pont az ilyen öncélú elhatározások tudnak motiválni, majd a teljesítésük után elégedettséggel eltölteni. Ha bajom nem lesz tőle, miért ne próbáljam meg?

6 komment

Címkék: dilemma sérülés távok

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr895474822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2013.08.30. 10:24:34

Ha én lennék hasonló helyzetben, lehet én is ezt tenném. De így csak annyit mondok, hogy hülyeséget csinálsz. :)
Mielőbbi gyógyulást!

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.08.30. 11:14:46

én sérülés után fokozatosan szoktam terhelni magam, tehát először rövidebb távok, lassan és onnan építkezni (nekem egy sérülés után sokat jelent ha pl. lefutok 5 kilit gond nélkül, akkor már kicsit megnyugszom, hogy ennyi már megy, erre mindig tudok építeni).

Ha szeretnéd magad csellendzselni próbálj meg egy olyan grafikont összehozni, ahol a havi össztáv mindig növekszik és ezzel párhuzamosan az átlag sebesség is.

2013.08.30. 15:19:58

A törés gyógyulása nem móka, ha elkapkodod, könnyen lehet örök emlék minden időváltozásnál, erőltetésnél.
Szerintem egy fokozatos távemelés okosabb döntés lenne.
Ne vedd a vállad félvállról! ;)

SeSam · http://sesam.hu 2013.08.30. 15:38:53

Köszi! [: Egyelőre csak ezeket az 5-9 közötti távokat futottam, abszolút nem törödve a sebességgel, csak hogy épp kényelmes legyen. Szerencsére nem fáj tőle a vállam soha.

ThufirHawat 2013.08.30. 15:47:57

Csak ésszel... Ha hazavágod a kulcscsontod, arra egy életen át emlékezni fogsz. Ha nem éred el a százat, azt egy hónapon belül elfelejted.

Lassan lehetne az a blog alcíme, hogy "százat futok per hó, ha beledöglök is".

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása