Műholdas kapcsolás: Winkler San Diegóban sem felejti el, mi az, hogy SPORT

2008.08.24. 19:44 Winkler Róbert

Ági valamit meghekkelt a kihívásban, úgyhogy annak lőttek. Persze amikor a San Diegóba indulás előtt futni indultam, ezt még nem tudtam, úgyhogy nem akartam a véletlenre bízni, hogy az Ági hirtelen felindulásból végigfut a falon, és benevez engem a félmaratonra, és akkor 20 kilométeren át kell magyarázkodnom a jó memóriájú, egyszersmind online olvasó futóknak, hogy igen, továbbra is is ellenzem az utcai tömegfutásokat, ellenben a kellemes helyeken történő szervezetlen futást támogatom, és úgy kerülök ide, hogy buktam egy fogadást. Illetve cselendzset.

Szóval Józsi elsüllyesztette egyik posztomat, amiben felfedeztem egy remek futópályát: kifelé a Váci úton, a Dunakeszi elágazónál jobbra, a Káposztásmicsodai lakótelep felé, aztán Megyeri út, vissza Váci út. Na most ezt meg is csináltam, nekem 13 kilométer jött ki. A péntek esti futás varázsát az adja, hogy az emberek ilyenkor mennek bulizni. Nekem az úgynevezett szórakozás a legtöbb esetben büntetés, úgyhogy így elindulni futni duplán jó. A péntek este másik öröme, hogy ilyenkor van az illegális gyorsuló szezon. Ahogy kiér az ember a Váci útra, mindjárt rengeteg hangos, kék LED-es, krómfelnis pimpautót lát. Gyorsulgatnak, csikorogva elrajtolnak a lámpától, de nem is mindig lehet kivenni, kik versenyeznek, illetve hogy ki kivel. Nagy a forgalom kifelé, mintha mindenki valami agglomerációs becsületsüllyesztő érintésével akarna eljutni a saját diszkóbalesetéhez.

(Képünkön Ági, miután rossz gombot kattint a challenge-en, majd eszébe jut, hogy tulajdonképpen ez mégis egy fotó Pekingből a FUTÓBLOGGEREKNEK, tehát melankólikus, egyszersmind őszinte -- a szerk.)

A 2A-ról jobbra fordulva néptelen, széles útra értem, forgalom sehol. Eztán egy Wartburg húzott el billegve, mintha a sofőr a boruláshatárt próbálgatná. A kétütemá 353-as hátsó lámpái voltak rajta, de nem húzott maga után bűzcsíkot, nyilván már az 1,1-es Polo motort implantálták bele. Tovább kocogtam az éjszakában, kisvártatva a Wartburg már szemből jött, pokoli harcban egy Samarával. Ha jól vettem ki, a Wartburg győzött, a Samara pedig az út mentén ácsorgó srácokhoz kanyarodott, lehet, hogy az volt a boksz utca.

Most már, mint challange, fogalmam sincs, hogy állunk. A sportband viszont arra mindenképpen jó, hogy az ember tudja, hány kilométer van a cipőjében - ebben nekem most volt meg a 100. Mivel természetesen San Diegóba is velem jön a futócucc, majd körülnézek, lehet-e valahol slattyogni egy kört, hiszen a Human Race előtt még lehet egy kicsit edzegetni. Azt hiszem, meg kéne próbálkozni egy kicsit gyorsabb 10 kilométerrel. Egyébként is egy kicsit olyan már megszokni a 13-14 kilométer futásokat, hogy akkor most mi lesz? 20? Kinek van két órája futásra? Inkább talán a csapásszámot kell fokozni, de ehhez majd kérek szakmai iránymutatást, mégis hogyan marad az ember az aerob zónában. Ha lihegek, lassítok? Vagy veszek hozzá egy kurva drága kütyüt, és a végén tényleg úgy nézek ki, mint egy frissen vedlett Robocop?

28 komment

Címkék: san diego edzésnapló challenge kovács ági

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr44630835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh Laci 2008.08.25. 11:47:38

Tényleg inspiráló és jó blog. magam nemrég kezdtem újra a futást... Jelenleg kiküldetésben vagyok Vukováron, Horvátországban.

Itt nagy korlátozás a futásban az aknamezók sokasága, de azért egy reptér meg a Dunapart besegit...

Mire pedig "Winkleri magasságokba érek" (értsd 13-17 km), addigra remélem már majd Esztergom környékén futkoshatok megint...

Ha mégis erre járnátok, forduljatok be hozzánk futunk eggyet...

Németh László

napazapa 2008.08.25. 11:55:07

Hát, Robi, az amerikaiak nem feltétlenül a futásról híresek - fel lesz adva a lecke, hogy ne üttesd el magad. Bár San Diego-ról semmit nem tudok.

Tavasszal Los Angelesben viszont gyakorlatilag képtelenség volt megoldani, hogy az egyik kollegina futhasson egyet. Freeway meg franchise LA-Fitness persze minden sarkon, de ki akar üvegkalitkában izzadni a pápán kívül?

FutoBolond 2008.08.25. 12:40:28

Robi, egy pulzusmero ora kb 5-6e forint alaparon (csak zarojelben teszem hozza, hogy szerintem sokkal hasznosabb esszeszoá, mint a nike plusz chip, az csak a fun faktort noveli funkcionalitas nelkul). Az ora megmondja neked kb-ra, hogy mikor anaerob, mikor aerob, mikor porgesd meg es mikor lassits. Addig is jo a "ha tudok kozben beszelgetni, akkor aerob" saccolas.

Ha gyorsitani akarsz, akkor iktass be neha 10 perc melegito futas es 10 perc levezetes koze 3x5perc utemesebb futast (kozben atvezeto gyaloglas), ezzel a 10-15 km-eid is gyorsabba valnak. Elvileg az izmotomeget elsosorban az anaerob zona adja, ehhez kellenek a gyorsabb otpercek...

nagyonnagyon 2008.08.25. 13:41:13

Utánaolvasgattam ennek az "ideális aerob zónás" edzésmódszernek. Eszerint már attól gyorsulni fog az ideális aerob tartományhoz tartozó sebesség hogy így nyomod a távokat.
Tehát egyre gyorsabb tempó tartozik ugyanakkora pulzushoz. Ha meglesz a pulzusmérős órám én elkezdek egy hosszútávú kísérletet hogy ez vonatkozik-e egy 37-éves hétköznapi családapára is !?

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.25. 14:33:58

@PeterGilmore: Ja, szerintem igen. A lényeg a rendszeresség. Mondjuk én még nem vagyok ott, ami a kort illeti, sem pedig ami a távot, de a többi stimmel. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.25. 15:12:16

első bekezdés = :DDDD

szerintem te már elég hosszúkat futsz, nem kell távot növelni, én a félmaratonra max 14 kirivel készültem (5:30 körüli ezrekkel) és (most jön a dicsekvés! :DDD) 5 perc alatti kilóméterekkel teljesítettem!
szinte senkinek nincs 2 órája futni, pláne, ha utána még mást is akar csinálni, pl dolgozni menni...
én ajánlom a fartlekket a tempó növeléshez, 6 perc alatt kezdődik az élet! :D
ezt a pulzusos aerob-anaerob dolgot nem is értem, bonyolult dolgok ezek már nekem...

nagyonnagyon 2008.08.25. 15:16:26

St4rk, mennyiket futsz és mióta ? Én regisztráltam az edzesonline-ra, egész jó kis edzésnaplót lehet vezetni. Már komoly 2 bejegyzésnél tartok : ) Lehet blogot is csinálok oda már csak a "fun faktor" kedvéért.

boibo 2008.08.25. 15:38:39

@PeterGilmore
Hát... Én azt kívánom Neked, hogy vonatkozzon. Ha az én esetemből lehet általánosítani: 38 éves átlagos családanyákra ez nem áll. Több mint 4 éve futok, alapesetben heti 3-4-szer 12-15 km-t. Három éve egy óra - egy óra húsz perc alkalmanként. Úgy látszik bennem ennyi van, se jobb, se rosszabb (na jó, néha azért rosszabb).

boibo 2008.08.25. 15:45:26

Ja!!!
És a blog szponzijának üzenem: én is Nike cipőben futok ám...!!!
:-)))

tothda · http://hiperkocka.hu 2008.08.25. 17:00:34

Lehet, hogy láma kérdés következik... Van nekem egy ilyen nike sportsband-em. Az összes marketingképen világít a kijelzője. Az enyém meg nagyon nem akar. Az esti futásoknál ez elég zavaró, mert csak egy villanyoszlopot keresve tudom megnézni, hogy hol állok épp. Tudja valaki, hogy kell felkapcsolni a villanyt? :)

nagyonnagyon 2008.08.25. 22:20:58

Megvettem a pulzusmérős órát (alap 5K) beállítottam és kidolgoztam a Dr. Philip Maffetone vs PeterGilmore kocafutó f2f programot.
Kezdetnek futottam egy 40 percest a szokásos körpályámon az én "ideális aerob tartományomban" jelen esetben 133-143 között. Végig figyelnem kellett hogy ne menjek fölé, állat lassúnak tűnt a szokásoshoz képest. 6,24 km lett ami elég vicces így első olvasatra meg másodikra is. Nagyon dolgozik bennem a kényszerképzet hogy a fejlődéshez meg kell dögleni és minimum halálközeli élményre van szükség. Mindegy, elkezdtem és most az a terv hogy 2 nap kihagyásokkal futok rendesen ahogy eddig olyan 1 óra körüli időket mindenféle változatos útvonalakon többféle szintkülönbséggel és kéthetente lenyomom ezt a 40 perces körpályás felmérést. A lényeg az ideális tartományon lesz .. ha még idén lesz valami pozitív fejlődés akkor csinálom tovább mert amúgy egész kíméletes módszernek tűnik.

Németh Laci 2008.08.25. 23:40:08

Ja es csak hogy en is mondjak okosat erre az egesz "Robi mikor aerob es anaerob..." temara

Nos Robi, ha futas kozben elfutsz egy neger mellett es Bolt a neve akkor lassits... :)

Lazo

boibo 2008.08.25. 23:43:21

Hajrá PeterGilmore!
(Már nem jött létre hiába ez a blog!)

gepont · http://machomedia.hu 2008.08.26. 03:29:09

napazapa: Los Angelesben kivaloan lehet futni az ocean parton, a kemeny homokon a viz kozeleben akar mezitlab is, vagy a betoncsikon ami elvileg bicikliut de senki nem fog elutni. pl. Santa Monicaban a Sunset Blvd-tol le egeszen Marina del Rey-ig vegig tudsz futni, de lejjebb is barhol (Redondo, Mhattan Bch, Long Bch). Ezenkivul jopar parkban/korul, ahol persze azert nem alpesi hegyilevego var, de neha ki lehet birni. Fent a hegyekben is lehet futni a Mulholland, Hollywood Hills, stb., de a legjobb sztem az ocean part. Rengetegen futnak es egy ido utan rad is fognak koszonni ha rendszeresen latnak (egy csomo atomjol karbantartott 20-as, 30-as szingli csaj futkarozik Santa Monicaban, legjobb csajozo palya!)

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2008.08.26. 12:17:01

@PeterGilmore: Kb 1 éve kezdtem. Nem erőltetem túl, de azért annyira elkapott a gépszíj, hogy abbahagyni sem szeretném. Most hétvégén vettem részt életem első hülye tömeges futásán és egész jó volt :). Egyébként azelőtt totál antisportoló voltam.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.26. 13:27:45

ezek a tömegfutások olyan hangulatosak szerintem. :) megjön tőle a kedve az embernek az edzéshez.
jó izgulni előtte, nézed a többi embert, betömörülsz a rajthoz. tömeg van de nem lökdösődés, mint máshol ahol emberek ennyien összegyűlnek. aztán ugye eldördül a pisztoly... és még percekig egy helyben állsz. aztán vmikor 3 perc körül átmegy az ember a rajtvonalon és végre nekivághat.
a befutónál leelőz csomó ember aki 2x öregebb illetve 2x fiatalabb nálad, de aztán jótét lelkek adnak inni, és kitámogatnak oldalra, a szpíker meg közben köszönti a haverjait. ha még 1.000.000 évig futsz téged is fel fog ismerni. vagy ha idióta sapkát veszel. utána nézed, h egy csomó más ember is befut piros fejjel, boldogan. aztán hazamész, felrakod a hálóra az eredményt, végignézed a 3000 fotót a versenyről, h meglásd a vádlid és a futócipőd sarkát az egyik képen, de aztán végre találsz egy képet amin te vagy, teljes egészében. igaz vmi borzalmas arcot vágsz, és egy 10 év körüli srác fut el melletted lazán, de azért büszkén mutatod majd a kollegáknak, akik hitetlenkednek, de irigykednek is.

DaMartian 2008.08.26. 13:38:56

Kedves tothda.. Nem láma a kérdés. Tény, hogy a képeken a SportBand kijelzője szép fényes, de nem a háttérvilágítás miatt, ezek a fotók csak azt próbálják hangsúlyozni, mennyire dizájnos a cucc, ahogy megcsillan a kijelzőjén a fény.. Ez picit valóban úgy néz ki, mintha világítana, de nem.. Gondolom a Mekiben sem reklamált még senki, hogy a Big Mac nem úgy néz ki ahogy a kifüggesztett képeken, és még sorolhatnám a hasonló példákat. Tehát ne próbálj fényt csiholni a szerkezetből, mert nem lehet. Az oka amúgy igen egyszerű: teljesen kiszámíthatatlanná tenné az elem élettartamát! A háttérvilágítás rengeteg energiát kajál (akárcsak a mobiloknál) és bár jó lenne valóban, ha sötétben is jól lehetne látni a kijelzőt, de nyilván azt meg annyira nem szeretné senki, hogy a futás felénél lemerüljön a szerkezet ha valaki sokat nyomkodja közben a világítás gombot. Áthidaló megoldásként őszre lesz majd olyan SportBand, aminek a kijelzője fordított állású (világos alapon sötét számok) ez jobban látszik szürkületben. Illetve később valószínűleg lesz majd olyan Nike+ óra, ami komolyabb funkciókkal fog rendelkezni, azon bizonyosan lesz háttérvilágítás is. A SportBand "csupán" egy LCD kijelzős USB csatlakozó "adattároló". A cél az volt vele, hogy minél olcsóbban, minél egyszerűbben a lehető legtöbb futó használhassa a Nike+ lehetőségeit. Ha nagyon zavar a dolog, jelenleg annyit tehetsz, hogy veszel egy iPod nano-t, annak világít a kijelzője.

angelday 2008.08.26. 13:47:36

DaMartian Niké community manager. Egyéb kérdésekre is válaszol. Én hívtam meg. Ismerkedjetek össze egymással. Hajrá.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.26. 14:02:21

ugy a felélnél feltűnt, h nagyon komolyan beszél az úr, és h vágja a témát, gondoltam, h vmi nikeos srác és jópont, h külön szólsz.

DaMartian 2008.08.26. 14:21:48

Azért azt még hozzátenném angelday bemutatásához hogy elsősorban én futóként vagyok itt a kommentelők között, és a hozzászólásaim a saját véleményemet tükrözik! És hogy lássátok nem csak az íróasztal mögül osztom az észt és okoskodom itt mindenféle témába belekotyogva, nem csak a cuccokról, hanem a futásról is van némi fogalmam. Edzői végzettségem van, 5 maraton és több tucatnyi félmaraton van a hátam mögött és évi 2000 Km körül pakolok a cipőimbe, amiből igyekszem a lehető legtöbbet kipróbálni, hogy első kézből adhassak tanácsokat a futóknak! Amúgy akkor kezdtem rendszeresen futni, amikor a céghez kerültem, tehát ebben a tekintetben is sokat köszönhetek a cégnek. Engem nagyon motiváltak a reklámok, a felszerelések. Mióta megjelent a Nike+ kétszer annyit futok, mint előtte, és sok esetben egy-egy challenge miatt megyek le akkor is futni, amikor magamtól lusta lennék.. Tehát ha valakinek a termékekkel kapcsolatos kérdése van, bátran tegye fel, azt hiszem fogok tudni válaszolni! Jó és főleg sérülésmentes futást mindenkinek, és vasárnap mozduljon mindenki együtt a világgal!

2008.08.26. 18:36:22

DaMartian, akkor lszi adj nekem tanácsot! Olyan cipőt keresek, Nike-t (vagy... ühm... bármilyet), ami hosszabb távra jó és a talp elülső részére (így mondják...?) érkezőknek megfelelő. Jelenleg Altheám van, ami egyértelműen nem nekem való. Elkocorászok benne, de a következő nem ilyen lesz. Milyen legyen?

DaMartian 2008.08.26. 19:41:10

Szia WBS! Válaszoltam privátban, mert hosszú lett! Az Althea egy neutrális cipő enyhe belső támasszal, így inkább azoknak jó, akiknek enyhe pronációs problémájuk van (dől befelé a lábuk) semleges stílushoz sem rossz, mert a hölgyek számára az anatómiai felépítésük miatt (szélesebb csípő) amúgy is picit stabilabb cipő az ideális, de mivel hátul elég vastag a cipő, így tény, hogy nem lehet túl jó futni benne annak, aki nem sarok-lábfej stílusban fut, hanem a lábfej elülső részére érkezik. Hogy melyik stílus "egészségesebb" arról megint lehetne vitatkozni, mert nem csak nyújtott térddel lehet sarokra érkezni, és a lábfejen futásnak is ugyanúgy vannak hátrányai (achilles és lábközépcsontok nagyobb terhelése) illetve nincs olyan jellegű "kigördülés" mint a sarok-lábfej futásnál, ami természetesen vezeti el a káros erőket. Ha valakinek a harántboltozata lapos, akkor meg kifejezetten rossz ha oda terhel! Kinek ez a jó, kinek az, a lényeg hogy fussunk! : )

2008.08.26. 20:16:24

DM, nézem és köszi :-) Akkor lehet, hogy az achillesem tényleg a futás miatt "tűnt el" - a szép íves ín helyett "full izom" lett a bokám hátulról és nem szeretem. Lehet, hogy elmegyek valami ortopédushoz, ő majd megmondja a frankót... Na, nézem a privit és köszi!!! (Ja, Althea: hát épp ez az - ha leteszed magad elé, ahogy a Winkler is lefotózta a cipőit, már akkor is látni, hogy "előre dől" - azaz a sarka sokkal magasabb, mint az eleje. Nem kényelmetlen, de azért a sokadik kilométer után úgy érzem, mintha mezítláb futnék... )

DaMartian 2008.08.27. 11:29:50

Ebből a szempontból a Zoom Victory jó választás lehet számodra! Annak a talpa ugyanis "csónakszerű" vagyis úgy van ívelve, mint a csónakok alja. Így nem fog "beakadni" a sarkad amikor Te a lábfejedet szeretnéd letenni. (Nekem pont ezért nem jött be, én meg úgy éreztem magam benne, mintha orra akarnék esni, mert nem éreztem azt a vastag szivacsréteget a sarkam alatt) A cipőteszten ki tudod próbálni, és elviheted akár két Szigetkörre is, azalatt már nagyjából kiderül, hogy jó-e Neked? Amúgy a futócipőkre általánosságban igaz, hogy a belső magasságuk hátul kb. a duplája az elülső részének. Egy hagyományos tréning modellnél a sarkad 24mm-re vana talajtól, míg a "nagybütyök" és a lábközépcsontok 12mm-re. Ezért van az hogy oldalról minden futócipő "előre dől" ahogy írtad. Ez a kialakítás segíti az előre gördülő mozgást, és védi a becsapódó sarkat azoknál, akik sarok-lábfej stílusban futnak.

2008.08.27. 12:01:56

Na, hát tudok ebben az Altheában is futni, de a mai tapasztalatommal már érzem, hogy nekem ő nem az igazi. Ha minden igaz, vasárnap délután kinézek a Mszigetre és akkor esetleg ki is próbálom a Victoryt, meg amiket még írtál. Ha nem is két kör erejéig :-)

AdrianMole 2008.08.28. 17:56:05

Kedve Da Martian ! Tényleg jó a Sportband, csak arra kell nagyon vigyázni vele, hogy nehogy leejtsük, mert a legkisebb ütődésre foltos lesz a kijelzője. Én így jártam. gondolom, erre is kitalálnak majd valamilyen megoldást a fejlesztők.

DaMartian 2008.08.28. 19:21:27

Igen, alapvetően nem dobálásra lett kitalálva, hanem lóbálásra : ) és én is remélem hogy a későbbi darabok jobban fogják bírni az extrém körülményeket! Ez a kütyü a lehető legszimplábbra lett tervezve, aminek előnyei és hátrányai egyaránt vannak.. De ha gond van a kijelzővel a boltban szó nélkül cserélik! Jó futást és kevés karperec leejtést! : )

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása