Térdszalag, motiváció, Tisza-gát

2008.09.10. 08:49 UP

Makacs sérülésem továbbra is a maródiak listájára kényszerít - az irodalmi klasszikussá gyúrt Népsport-ökörséget megtanulom igazán átélni ezekben a hetekben. Ahogy megfigyelem, harmincöt fölött már minden sérülés makacs. De hogy egy rohadt lábujjhúzódás miatt még egy hónap után is sántítsak, amikor fölállok a székből?

Az első térdszalagszakadásom előtt azt gondoltam, hogy én már annyira lassú és óvatos vagyok, hogy sosem fogok megsérülni. Ha huszonnégy évet kihúztam komolyabb sérülés nélkül, akkor itt már nem lesz gond. Aztán hopp, egy meccsen (ráadásul tartalékmeccs volt!, milyen megalázó) alám lépett egy alig egyhetven magas, tizenhét éves ellenség. Hogy kerül az ilyen kosárpályára?

A második térdem szalagjait már rutinból szakítottam, egyszerűen rám esett edzésen egy alig hatvankilós (viszont százkilencven centis) gyerek, sztoikus nyugalommal sánítottam be a Sportkórházba, gondoltam, fél év pihenő, kis gyógytorna, aztán újra pályán leszek. Csak részleges szakadás volt, komoly ember föl sem veszi az ilyesmit. A fél évből egy év lett, hónapokig nem gyógyult a dolog, beállt a lábam 135 fokos szögbe (a lábszár és a combcsont által bezárt szög), hajlítani tudtam egy kicsit, de kinyújtani egyáltalán nem, műteni kellett.

Hosszú gyógytornázás után jobb formában éreztem magam, mint valaha, de ez első komolyabb terhelésre begyullad valami az Achillesemben, és azóta is, mindig, azt modják, injekciókkal levihető, de ez inkább csak élsportolóknak javallot, nekem már fölösleges, ki kell pihenni, kenegetni, és kész. Pihenek, kenegetem mindig, egy edzés, egy hónap pihenő, egy fallabda, egy hónap pihenő. Minden kísérlet után másnap - és még egy hétig - erősen sántítva mászok le reggel a lépcsőn. Piszokul fáj.

Stratégiát váltottam, gondoltam az ízületgyilkos kosáredzések és fallabda helyett, hosszabb kihagyás és tünetmentesség után futóedzésekkel próbálom formába rázni magam - erre tessék, összetöröm a nagylábujjamat.

Lehet vitatkozni, hogy mennyire pontos ez a chipes izé, amit beültettek a cipőbe, hogy mennyire alkalmas a teljesítmények összehasonlítására, de az nem vitatéma, hogy elképesztően erős motivációt képes adni. A hobbisport tétje: képes vagy-e legyőzni a saját természetes lustaságodat? Mert a lustaság nem valamiféle ördögi ármány, hanem az ember egyik legalapvetőbb és legprogresszívebb tulajdonsága, sőt minden élőlényben meglévő genetikai parancs: minél kevesebb energia befektetésével megszerezni az élelmet. Minél lustábban élni. Amikor hazaesel tíz-tizenkét óra irodai munka után, átvezetted kétszer a várost teljes idegbajban, megfürdeted és leteszed a gyereket, na, utána kéne azt mondani, hogy most nem, nem döglök le a tévé elé, bármulni, ahogy Grisom kitúr egy döglégylárvát a kéthetes hulla orrából, hanem beöltözés, melegítés, indulás, neki.

És az jó, ha láthatóvá tudod tenni a kis győzelmeidet. Hopp, ott megy a vonalam, hosszabb, mint. Már itt tartok összesen.

Nekem jó hónapja viszket a talpam. (Mélyről indulok, és a legmerészebb célom, hogy egy év alatt fölzárkózzak valamelyest Winklerhez, a Futóblog eminenséhez.) Annyira nem hagy nyugodni ez a chipezés, hogy a fájdalom ellenére nekirugaszkodtam kétszer is, persze kár volt, másodszor a mindszenti gáton (vízügyeseknek: árvízvédelmi töltés), pedig ha én a Tisza közelébe kerülök és adódik egy kis szabadidőm, akkor a horgászaton kívül semmilyen más sport nem szokott eszembe jutni (Winklernek innen üzenem: a horgászbotos álldigálás, mint a hajószpottingot legalizáló fedőtevékenység kevéssé hiteles, mert a horgászbotosok többnyire erősen utálják a hajókat), aránylag erős tempóban neki is rugaszkodtam hétvégén, de amikor fölkapaszkodtam a gátra, éreztem, hogy nem lesz ez könnyű menet, rettentesen elkezdett fájni a lábujjam, az utolsó ötszáz méteren már sántítottam. És azóta megint jobban fáj, visszaléptem két hetet kábé. Ennyit arról, hogy húzódásos sérülést mennyire szabad erőltetni.

Egyébként a gát, mint futóterep érdekes kör lehet. Atléta szüleim sokszáz kilométert lenyomhattak a szolnoki (tiszaligeti) körgáton, kiskamaszkoromban (akkor még reményteljes kis mafcos kosarasként) én is nekirugaszkodtan egyszer-kétszer, és azóta most először. Milyen jó terep: egyrészt ugye sík, de változatos, másrészt a keréknyomokban szinte rekortánosan ruganyos, a füves részeken lágy, lehet váltogatni, aztán van, ahol aszfalt is van rajta, a látvány sem unalmas: tehenek, libák, kecskék, aztán gólya, gém, olykor őz, nyulak, nehezen azonosítható ragadozómadarak, kígyófélék olykor.


View Larger Map

 

30 komment

Címkék: sérülés gát tervek álmok mindszent

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr19654912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mifolyikitt 2008.09.10. 11:50:44

Ahogy latom sokan olvassak ezt a blogot, ugyhogy itt teszem fel a kerdest:

Ugy dontottem futni kezdek, mert mar regota nem mozgok eleget (sot, az utobbi idoben szinte semmit...), meg nem artana fogyni is 1-2 kilot, meg amugy is egeszseges.
Meg is volt az elso alkalom, nem vittem tulzasba, epp jol esett minden OK volt. Mar vege volt a futasnak, volt meg kb 50 meter seta haza, amikor iszonyatosan elkezdett fajni a bokam. Eloszor csak az egyik, de masnap mar mindket labam nagyon fajt, ha raalltam. Mit csinalhattam rosszul?
Ugy erzem, hogy ha pihentetnem par napig, talan elmulna, de sajnos nem tudok minden nap otthon maradni, es igy 2 napja folyamatosan faj. Valakinek valami otlete van?

boibo 2008.09.10. 12:12:49

@mifolyikitt
Én nem vagyok szakember (biztos válaszolnak majd ők is), csak saját tapasztalataim vannak. Ezek alapján:
- a cipőd jó?
- nincs hozzászokva a szervezeted (szalagok, izületek), hagyj időt magadnak az újfajta terheléshez való alkalmazkodásra
- milyen terepen futottál? (aszfalt és/vagy beton nem szerencsés, túl kemény, de a túlzottan "vad" terep se jó, pl fűzsombékok billegtetnek rendesen, ez plusz tehertétel a lábadnak)
- a távot nem túloztad el?
Ha ezek közül mindenre a megfelelő választ adtad, akkor nálam okosabb futótárshoz, esetleg orvoshoz kell majd fordulnod.
Sajnálom, hogy így jártál.
Azért föl ne add!!!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.09.10. 12:13:52

@mifolyik, szerintem annyit csináltál rosszul, hogy már rég mozgattad meg a lábaid és ezek amolyan utórezgések, durvább esetben húzódás. ha nem múlik doki, addig varázskrémek.

z8 2008.09.10. 12:18:17

mifolyikitt: feltételezem mivel elötte nem mozogtál jó ideig , nem ismered tested hogy viselkedik sportolásnál. én szakembert javaslok, mert biztos hamarabb megmondja a kérdésedre a választ mint te otthon kisérletezgetel mi jön be mi nem

z8 2008.09.10. 12:22:01

föleg azért szakember nehogy komolyabb sérülés legyen, mert felépülés komoylabb sérülésböl nem pár nap

mifolyikitt 2008.09.10. 12:29:47

Köszi a bíztató szavakat.

A cipő nem futócipő, egy sima teremcipő, de ebben szoktam focizni, betonon is, és még sose volt ilyen probléma. A táv nem volt hosszú, mert ugyan lett egy kicsi izomlázam, de amúgy simán bírtam. A talaj egy kis ideig aszfalt volt, de a nagy része inkább salakos/füves park.

A probléma az, hogy nem tudom mi ez. Nem húzódás, mert nem izom fáj, nem olyan érzés.

FutoBolond 2008.09.10. 12:43:14

mifolyikitt, a teremcipoknek sokkal alacsonyabb a talpa, a saroknal sokkal kisebb a csillapitas, mint akar egy olcsobb (10e huf) futo-edzo cipoknel.

Kispalyas focinal nem annyira hangsulyos a sarokra erkezes, mert inkabb rovidtavu sprintek vannak, mas a mozgas jellege.

A legbiztosabb, ha egy sportorvosnak megmutatod.

Guga 2008.09.10. 13:51:10

Mifolyikittnek a sérülésekről: 14 éves korom óta elég komoly hátgerinc görcseim voltak (most vagyok 42) kórház és mentő szinten is. Az aktív versenysportot így 18 körül abbahagytam, de a fájdalmak sokszor előjöttek. Voltam iksz kórházban, voltam szuper sportorvosoknál, gyógyítóknál, masszőröknél, stb. Mindenki egyhangúan letiltott a futásról, úszni küldtek. Azt akkor hagytam abba, amikor kis híján belefulladtam a medencébe, mert egy fordulónál begörcsölt a hátam. Jártam speciális erősítő edzésekre, minden szart kipróbáltam, semmi nem jött be.
Aztán -egy életem,egy halálom- futni kezdtem. Azóta minden rendben van, sőt, minél többet futok, annál jobban. Heti 25-30 km, párszor megvolt a félmaraton, 8 km-t 45 perc körül megyek, olyan hobbifutó-féle lettem. Volt hasonló bokaproblémám is (meg térd) futások után, nekem az jött be, hogy egy keveset ráfutottam a következő napon. És elmúlt.

Ne vedd készpénznek, ha bízol az orvosokban (én nem), akkor feltétlenül őket kérdezd meg először. Ezek csak az én személyes tapasztalataim.

Zime 2008.09.10. 15:05:01

Kicsit off, de ez a friss post:
Ki milyen izotóniás italra esküszik?
Az én ideális szempontjaim:

- tartalmazzon minden, futáshoz szükséges összetevőt
- lehetőleg mesterséges dolgokat (pl. aszpartam) ne
- költséghatékony

ThufirHawat 2008.09.10. 15:21:44

...az sem utolsó szempont, ne hányd össze magad az első kortytól.
Nekem ilyet találni volt a legnehezebb.

Zime 2008.09.10. 16:08:29

És mit találtál? Igazából tippeket gyűjtenék, azért kérdeztem. :)

Zime 2008.09.10. 16:26:01

Herbalife H3O Pro összetételben jónak tűnik, ellenben @szott drága... :/

lauraaa · http://igazabolsemmi.net 2008.09.10. 17:04:15

Ez is off, de meg kell kerdeznem:

Budapesten hol lehet talalkozni Nike+ dolgokkal? Lehetoleg olyan boltot keresek ahol valasztek is van, nem csak 1-2 modell.
Koszi!

almee 2008.09.10. 17:06:40

mifolyikitt: felejtsd ela teremcipőt. sokkal több kárt okolzol magadnak, mert a futócipő fogja megkímélni az izületeidet, csillapítani a becsapódáskor a terhet és ideális esetben a lábfejet is vezeti futáskor.
Érdemes többfélélt megpróbálni, hogy alkatodhoz, futóstíliusodhoz mi illeszkedik a legjobban.
Vannak kifejezetten ingyenes cipőtesztek is, erre is érdemes elmenni. Hidd el, a jó cipő a legfontosabb, már az elején.

DaMartian 2008.09.10. 17:29:44

Köszi FutoBolond és almee! Már nem is kellek ide! De maximálisan igazuk van mifolyikitt! A teremfoci mozgása más. Az arra kifejlesztett cipők talpa túl vékony, nem véd a futásnál (focinál a sprintek miatt inkább a lábfej elején mozogsz, oldalazol, hátrálsz) a felsőrész sokkal kevésbé könnyű és rugalmas, mint a futócipőké és rosszabbul szellőzik. Masszívabb, hogy bírja a labda ütéseit és az oldalazó mozgásokat. Arról nem beszélve, hogy hamar tönkre is fog menni a puha, teremhez való gumitalp betonon meg salakon, bár az egészséged szempontjából ez nem annyira fontos, de nem túl költséghatékony! Szóval futáshoz FUTÓCIPŐT!!! A cipőteszt nagy segítség, nem veszel lutrit!
lauraaa pontosan mit értesz Nike+ dolgokon? Mit keresel? Ha többet tudok, nem küldelek potyára sehová! Írhatsz mailt is!

lauraaa · http://igazabolsemmi.net 2008.09.10. 17:45:18

Kuldtem uzenetet.

Es meg had meseljem el nektek a tegnapi sikersztorimat: este hazafele munkabol (23:00) ramtort az ehseg, es a hamburgeres iranyaba vettem az utam. Viszont meg rendeles elott elhagytam a terepet es inkabb elmentem futni! Ilyen sem volt meg :)

Mellesleg nem karos minden nap futni?

z8 2008.09.10. 23:15:23

lauraaa: nyilván sok mindentől függ hogy "káros" e, pl. távtól, és hogy mennyire merülsz ki. én 1x az után fáztam meg nagyon mikor 1 hétig intenzív bicajozás volt, és utána már 2. napja dolgoztam semmi bajom nem volt, és 1x csak simán megfáztam és elég szarul is voltam mindez nyáron. szóval "határon" futni mindennap nem biztos hogy egészséges, bár tudom mi ebből az igazság

z8 2008.09.10. 23:17:48

lauraaa: szóval napi 20-30km futásnál :) :) :) biztos sok minden kifogy szervezetből, és lehet emiatt könnyeben megfázol

Ras · http://futo.blog.hu 2008.09.11. 08:05:25

z8: ha kifogy pótolni kell :)

lauraa: az attól függ: egészségi állapot, táplálkozás, hogy futsz és mennyit.
Jól felépített edzéstervvel és táplálkozással, megfelelő regenerációval nem lehet gond.

mifolyikitt: az izomzatod sokkal gyorsabban alkalmazkodik mint az izületeid vagy a csontjaid, légy mértéktartó (ha izomlázad volt akkor nem voltál az), mindig nyújts edzés után (izomláz ellen is kíváló). Teremfoci után is! Segíthet ha másnap regenerációs jelleggel mozogsz egy kicsit (lehet egy fél óra séta, vagy az edzésnél érdemi mértékben lassabb futás). Szerezz egy futócipőt és figyelj oda a futótechnikádra, ha teremfocizol akkor nagy valószínűséggel sajnos nem lesz megfelelő.

Matfu 2008.09.11. 08:30:08

UP!
B.örsön is van ám pár fasza pálya. Fenyőerdős rekortán..
1b.örsi

ZomB 2008.09.11. 13:32:46

UP, jobbulast!
Kb 2 es fel hete kezdtem el futni, es az utolso elotti alkalom utan kicsit megfajdult a bal bokam (vagy inkabb alatta).
Ez mult szombaton volt, probaltam pihentetni, mar amennyire napi 40 perces gyaloglas mellett lehet, de nem mult el.
Tegnap ugy gondoltam ujra elmegyek, es futas kozben nem is ereztem. Azota viszont ugyanugy erzem, szoval nem valtozott semmi.

Pont az elso szenzoros futas utan jott elo az fajdalom(vagy inkabb csak erzem, nem faj), es csak a bal labam erintett lehet hogy a szenzor nyomja?

Mindenesetre most nem tudom hogy ne foglalkozzak vele vagy pihenjek 1 hetig, aztan majd meglatom.

ZomB 2008.09.11. 13:34:34

A "szenzor nyomja" vegu mondatom utan lefelejtettem az elobb a smiley-t :)

Matfu 2008.09.11. 15:46:47

UP: Domb utca fel, de nem egész végig, a kőbányáig, elötte le balra. Elmondani nem nagyon lehet, de ott a fennsíkon. 2-4 km-s körök, fasza dimbes-dombos.
(Egri Gyula tanár úr copyright.)
Elviszem egyszer a GPS-t, oszt átküldöm Google Earths-ön.
Nekünk 40 fele pont jó. Üdv

Ras · http://futo.blog.hu 2008.09.11. 15:56:30

UP és egyéb sérültek: ha fáj akkor kitalálni először is hogy miért, ha sérülés akkor pihentetni kenni valami megfelelő kencével és odafigyleni az étkezésre és a megfelelő ivásra.
Ha fáradtság akkor óvatosan másnap regenerálómozgás.

Ha sérülésre ráfut az ember mint UP rosszcsont akkor bizony visszaesik aztán szívás van megint hetekig hónapokig.

@UP: Valami fizikoterapeutát vagy ortopéd orvost kéne megkérdezned mit lehet tenni a lábujjaddal. Szar hely mert egyszerűen lehetetlen nem terhelni normál napi életvitel mellett. A futás szerintem nem jó választás gyógyításképp, sok okosat nem tudok mondani szóval orvosz, gyógymasszőr, fizikoterapeuta biztos tud valami okosat mondani.

lauraaa · http://igazabolsemmi.net 2008.09.11. 17:40:11

Atlag 5-7 km futok naponta, nem tul gyorsan. Nem vagyok tole faradt egyaltalan, szoval valoszinu nem hajtom tul magam. Napi 10 ora alvas eleg hogy regeneralodjak masnapra? :) Szerintem egeszen biztosan.

mifolyikitt 2008.09.11. 19:14:41

Na jelentem kezd renbejönni a lábam. :)

A kommentek + a saját érzéseim alapján azt hiszem mindenképp a cipő volt a hibás, úgyhogy jövő héttől indul a rendszeres futás (ez végülis egy próba volt még csak, és mivel menni alig tudtam utána, talán jobb hogy nem is volt alkalmam újra futni), és addigra beszerzek egy normális cipőt.
Köszi a válaszokat.

Edward Nygma 2008.09.21. 23:23:16

Üdv Mindenkinek!
A blog hatására én is futócipőt ragadtam, és rögtön bele is futottam (jó, mi?) egy problémába: a védekezésbe.
Ti. a kutyák ellenibe. Pesten nem tudom, ez mennyire jelent gondot, de Szöged szélén aggasztóan megtermett, pszichopata ebek figyelik az ártalmatlan futót; persze derékmagasságú kerítések mögül teszik mindezt.
Nálatok mi vált be, mit visztek magatokkal az ilyen esetek kezelésére? Tőrt, gázspay-t vagy egy túsztárgyaló kézikönyvet, vagy mit?
Alapvetően nem bántok állatokat, de a vázolt szituban nem én szeretném a rövidebbet húzni. Önzés, tudom, ez van.
Köszönöm előre is.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása