Undort keltő betegség-run

2008.10.03. 09:06 Winkler Róbert

Minek az arany középút? Az ember ha egyszer belevágott, legyen inkább teljesen hülye. Lassan egy hete nem tudok futni, mert a múltkori combkidörzsölésről azt hittem, túl vagyok rajta, ráadásul vettem melegítő alatt hordható tapadós futóalsót. Ott hibázhattam, hogy mohó voltam, és már rögtön aznap futni akartam, mert ugye a Garmint is ki kellett próbálni.

És futottam, a másik posztban is leírtak szerint. Átlagpulzusom 154 volt, de elég sokat futottam 160-nal, néha 174-gyel, aztán a végére úgy értem haza, mint a mosott szar, fájt a lábam, de a legfurcsább az volt, hogy mennyire reménytelenül kidöglöttem. Az isztambuli Human Race-en alig 10 kilométert futottam ugyan, de sokkal gyorsabban, 5,4-es kilométerátlaggal. Durva izomlázam az lett utána, hiába nyújtottam, viszont az a futás egyszerűen jól esett, ez meg most egyszerűen nagyon nem. Ja, és ez annyira meglepett, hogy igazából csak másnap-harmadnap vettem észre, hogy az egyszer már megénekelt combkidörzsölődésem sokkal rosszabb lett, mint volt. Amibe belejátszott, gondolom, hogy mohóságomban nem mostam ki a gatyót az első használat előtt, mert ilyen apróság miatt nem futni egyszerűen kizártnak tűnt. Barátocskám, ezt most már valami nagyon gáz ekcéma-félébe gyúrtam át. Motorozni is csak chopperen, nagyterpeszben...

Szóba se jöhet semmiféle futás, hiába illatoznak immár mandulás, vagy milyen Coccolino-mackókként a gatyók. Holnap mondjuk végre lesz bunyó, de bokszolni kisterpeszben kell, meg egyébként is kedvelem a statikus bunyót. Na mindegy, addig is a kollektív, internetes elme súgott valami fontosat a szívverésszámokról, konkrétan ThufirHawat nevű kommentelőnk, aztán Ivan Grasso belinkelte ezt.

És akkor elkezdtem számolni, bár nyilván az ilyen táblázatos pulzusértéket úgy kell kezelni, mint a táblázatos testsúlyokat. Az egyik ilyen szerint a testmagasságból levesszük az egy méter feletti centit és kivonunk belőle tízet, az az ideális testsúlyunk. Aszerint nekem 70 kilónak kéne lennem, miközben 94 vagyok. Oké, egy ötöst simán kéne fogynom, de a 24 legfeljebb koncentrációs táborban jönne össze. Na mindegy. A táblázat aszongya, 220 mínusz ahány évesek vagyunk, tehát nálam mínusz 40, egyenlő 180 a csúcspulzusom. De mennyi a nyugalmi? Hát igen, ahhoz elég öregemberes lefekvést kell produkálni. Az ember kikészít az ágya mellé egy csésze vizet, amiben akár protézis is ázhatna, de azért kell, hogy felkelés nélkül be tudjam vizezni a szív-jeladó érintkezőit. Odarakja a pántot, meg magát az órát, és nyugovóra tér.

Reggel aztán nem elfelejteni! Hiszen a nyugalmi pulzus lényege, hogy még nem keltünk fel, nem fekvőtámaszoztunk, nem kávéztunk, egyszóval a minimálpulzus.

Vicces volt, na. Bekentem, felvettem, közben persze aggodalmasan hallgattam a szívverésem belülről, ajjaj, elkúrtam, felment! A Garmin 60 körüli BPM-nél vette fel a jelet, de addigra már többször felültem, forgolódtam, nézegettem, úgyhogy ravaszul visszaaludtam. Így csalva 51-55 közötti értékeket mutatott, tehát ez az alsó értékem. Hogy ez mire is jó, már elfelejtettem, de majd megint megkeresem. Az aerob zónám felső értéke, a 80% pedig 144. Nekem a kényelmes a 150 volt, jó hülye is voltam, hogy 160-as pulzussal próbáltam utolérni a fantom-edzőpartnert. Bár annyira drámai nem lehet a helyzet, mindenesetre nagyon úgy néz ki, hogy kénytelen leszek kicsit beleásni magam szív-témába.

Úgyhogy most kimosom a melltartót, passzolom a Garmint Józsinak, mert ez nekem egyszerűen túl bonyolult, és a képességei 20 %-át használnám csak ki, és kérek egy Polar tesztautót. Egyébként most már lehet, hogy a Sportband is elég, hiszen kezdek olyan 6,4-es tempóval, aztán felmegyek 6-ra, abból baj nem lehet.

Persze, én is inkább az elrettentő példa vagyok, de az is egyfajta szolgáltatás: kedves nézőink, előbb tájékozódjanak a témában, utána fussanak!

13 komment

Címkék: isztambul bigyók kalibrálás human race vazelin

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr68692792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolababe 2008.10.03. 09:45:01

na jo akor en elmegyek es futok egyet a Margit-szigeten :)

sbotond 2008.10.03. 10:04:32

Combkidörzsölés = egy hét pihi? Gyenge kifogás:)

www.youtube.com/watch?v=obdd31Q9PqA

jajistenem (törölt) 2008.10.03. 10:53:04

Jaj, hát lehet, hogy nem kell annyi kütyü. Tudom, hogy ez egy szponzorált site és muszáj a sok izé, de tényleg - saját tapasztalat - olyan jó futni csak úgy, pulzusmérő, defibrillátor, szkafander, űrcipő, űrkrém, nemtudommilyenzselé nélkül is. Egyszer próbáld ki.

CharlieBrown 2008.10.03. 10:53:22

ezt a passzentos gatyát vadásztad a dekatlonban mostanában? :D
legyél kemény! én a fáj a tököm mégis kerékpározok dologgal vagyok így...

CharlieBrown 2008.10.03. 10:54:24

jadetényleg! van ott az egyik polcon ilyen kidörzsölődés elleni krém! ultrakúl. hűsít, ken, mint a prolong :D

Csáki István · http://www.csakiistvan.hu 2008.10.03. 11:02:09

Ne hidd hogy a Polar túl egyszerű :)

Nekem van, tudom!

potyesz 2008.10.03. 11:52:43

A masik meg hogy par alkalom utan megszokod a Garmint is. Elsore nekem is nagyon bonyolultnak tunt, de kicsit nyomkodod, ra jossz hogy mik a lenyeges menupontok, a tobbit meg hagyod...
Ez o dorzsolodos nekem a mellbimbomon ujul ki mostanaban, ugyhogy folyton neogranormonnal kenegetem. Mindig mikor asszem' hogy mar elmult, elojon.

potyesz 2008.10.03. 11:53:20

rajossz... egy szo...

ThufirHawat 2008.10.03. 15:38:41

Végre! Híres lettem! Befutottam!
Ö drím kámsz trú.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2008.10.03. 17:56:57

Én is híres vagyok, hurrá! Köszi Robi !!!
és jobbulást!

Plusz Maraton: Emelkedőn van a befutó!
Hát ez még 2 év gyakorlás...:(

ekkerjoz 2008.10.04. 06:51:59

Isztambul és egzotikus bőrpír ...?

zatopekbacsi 2015.07.02. 10:47:04

egy pár év eltelt, de én azért itt vagyok és olvasom :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása