Térden állva

2008.12.07. 03:21 UP

Kábé fél éve csattant el Sasvári "Angelday" József blogger foglalkozású budapesti lakos Canon G9-ese a Teve utca indiai kifőzde előtt, másfél hónap volt akkor a tíz kilométeres Nike-futásig, azt gondoltam akkor, másfél hónap elég lesz ahhoz, hogy a nullából fölküzdjem magam, és le bírjam nyomni azt a tízest. Kikérdezgettem Winklert - hármunk között ő volt a legedzettebb -, mit hogyan, de a lábujjficamom vagy micsodám nem akart gyógyulni, és rég lement a verseny, mire elkezdhettem rendesen futni. Még egy influenzaszezon is bejátszott, makacs kéthetes köhögéssel, torokfájással, komolyabban csak október végén, november elején tudtam nekiállni.

Nem volt könnyű. A második térdszalagsérülésem és műtétem óta nem sportoltam rendszeresen, hébe-hóba lenéztem kosáredzésre, egy-egy kóbor fallabda, többnyire komoly Achilles- és térfájások kísérték, hónapos rápihenés, aztán újra. De most már több mint fél éve semmi. Közben fölugrott újabb öt kiló legalább. Világ életemben sportoltam, megszoktam, hogy annyit ehetek, amennyit akarok, nem hízok úgysem, és semmi kedvem sincs a feminin fogyókúrázósdihoz, gyűlölöm a fitnesskajának nevezett szemetet, mániám a minőségi konyha (a minőségi konyhában meg sok az állati zsiradék, hiszen az a legjobb ízhordozó: tessenek kipróbálni, a sült szalonnánál ízesebb étel nincsen).

Általában este nyolc után érek haza, inkább negyed kilenc és fél között, mert fél nyolcnál előbb nem indulok haza Újpestről (ott van az Index) Budaörsre, semmi értelme, hogy dugóban álljak egy órát. Tehát hol 13, hol 8 hol 9 óra meló után esek haza, akkor megfürdetjük a picit, lefektetjük, kilencre szabadulok, és általában lerogyok a tévé elé a Jóbarátok utolsó öt percére (több évadot néztem végig így utolsó ötpercekkel), meg a nagyobb gyerekkel váltok néhány szót, legalább azt tudjam, hogy a héten kirúgták-e valamelyik gimnáziumból. Fáradt és éhes szoktam lenni, az utolsó két-három évben az volt a menetrend, hogy ilyenkor megvacsoráztam, és bontottam egy üveg bort (mert az meg a másik szenvedélyem a minőségi kaja mellett, sőt előtt). Na, és ilyenkor kéne fölállni, beöltözni, nekiindulni. Nagyon nehéz. Nehezebb, mint rádobni még egy kilométert a végére, amikor már nyomod.

Összeszedtem magamat október végén, november elején, és heti háromszor nem vacsoráztam, nem bontottam bort, hanem beöltöztem és indultam. Először rá kellett döbbennem, hogy tényleg pocsék erőnléti állapotban vagyok. Másfél kilométer nem nagyon gyors futás után már minden bajom volt, levegőm viszont semmi.

Két hét kellett, hogy belerázódjak. Két hét után kezdett összeállni a mozgásom is jobban, ez eleve drámai teljesítményjavulás okoz, aztán már a derekam sem fájt, kezdtem érezni, hogy a lábamban újra rendesen dolgoznak az izmok. A lábujjamat még éreztem néha, de nem zavart különösebben. Alig több mint egy hónap alatt eljutottam hét kilométerig. Megnyugodtam: nem lett volna lehetetlen másfél hónap alatt a tízesig eljutni.

Ötven-ötvenöt perceket futottam, nem gyorsan, persze, ahogy Winkler tanított, őt meg ugye Kropkó, és kezdtem magam piszok jól érezni. Minden alkalommal tudtam, hogy képesek leszek többet teljesíteni, mint előtte. Reggelente úgy ébredtem, mint a reklámok beaktíviázott vagy multivitaminozott középkorú női, frissen, lendületesen, a legnagyobb meglepetésemre nem fájt sem az Achillesem, sem a térdem, a bokám néha egy kicsit, de azt leküzdöttem. Látványosan javult a közérzetem, napról napra éreztem, hogy jobb az erőnlétem, a családon végigsöprő újabb influenzahullámokat is lenyomtam immunból.

Gondoltam, Winkler példája alapján nehezítek egy kicsit a dolgon, vettem két karsúlyt, kilósakat, azzal indultam neki egyik este. Már az első öt perc kínszenvedés volt, szétesett a mozgásom, a derekam is fájt, néha belenyilalt a bokámba. Nagy küzdelemben lenyomtam végül a hetest a plusz két kilóval, az első perctől az utolsóig szenvedtem, de lenyomtam. Winkler később mondta, hogy rendesen túlvállaltam magam, ő már kikísérletezte, hogy kétszer hatvan deka béven elég neki, nagyobb súly már fölösleges szenvedés.

Szóval végigszenvedtem a két kilóval a hét kilométert, büszke is voltam magamra, másnapra viszont úgy elkezdett fájni mind a két térdem, mint hat éve utoljára. Nem is tudtam futni négy napig. Négy nap után enyhült a fájdalom, csak a jobb térdemet éreztem már, nekimentem újra, persze csuklósúly nélkül, újabb ötvenöt perces menet, hét kilométer kvázi. Nagyszerűen ment. De másnapra megint a jobb térd. Három nap szünet, újabb kísérlet. Újra a jobb térd, enyhe dagadással, és már több mint egy hete fáj: mintha feszítené valaki fölfele a térdkalácsomat, közben öngyújtóval is égetné alulról, néha hasogat a sípcsontom teljes felső harmada. Nyilván ronggyá van kopva ez az ízület. 2001-ben, amikor részlegesen szakadtak a szalagjaim egy jól sikerült kosármeccsen (egy alattomos kis védő alám lépett), műttetni kellett volna. Azt mondták, hogy ha komolyabban akarom terhelni, akkor legalább artroszkópia. Persze nem akartam, ki akarna befeküdni csak úgy a Sportkórházba, amikor járni rendesen tud? (Nem tudtam még, hogy egy évvel később a másik térdemet mindenképp műteni kell, mert ott a szalagok úgy kuszálódtak össze, hogy fél évig nem bírtam kinyújtani a lábamat, és fél év után úgy gondoltam, csak nem sánítathatok életem végéig.)

Szóval most futni nem tudok. Esténként kaja és bor. Jövőhéten térdspecialista. Kurva életbe.

185 komment

Címkék: sérülés térd

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr72808694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boibo 2008.12.07. 08:08:05

Hát ez szomorú, UP, sajnálom, hogy így jártál. Jó lett volna itt többször találkozni, gondolom, azért azt figyelted, közben kifurtak innen a "technokraták". És most azzal, hogy ilyen szépen kiütötted Magadat, még csak lovat adsz alájuk: íme, így jár, aki hűbele Balázs módjár tudományos megalapozottság nékül fut.
Viszont esténként elfekhet a tévé előtt egy pohár (üveg!) jó bor társaságában. Na az se egy utolsó móka! Hajrá! :-)))

kelemenbandi 2008.12.07. 09:12:13

A térdfájást át tudom érezni. És csodálom, hogy "érzett" jobb térddel letoltad a 7 km-t. Ismervén az ilyenkor előjövő kötötűszurkálós érzést, valószínűleg összeszartam volna magam!

Legutóbb egy hónapig dagadt jobb térddel sétáltam minden reggel munkába, egyszer futottam rá, busz után kellett szaladni, akkor mondtam, hogy bizony én ilyet csak akkor, ha nagyon muszáj. 12-én játszanom kell céges meccsen, kíváncsi leszek, hogy meddig tudok szaladgálni a pályán. Majd összeszorítom a fogam.

Elismerésem. Így sokkal nagyobb meló ez így, mint jó ízületekkel futkározni. A kaját és a bor pedig tekintsd inkább jutalomnak az elmúlt hetekért.

Lockna 2008.12.07. 10:59:06

Ez nagyon nem jó. A térdfájdalom dolog sajna nálam is beütött. Igazából ez inkább valami visszatérő dolog lehet, mi most fel is erősödött kicsikét. Bevallom beparáztam, mert ahogy a távot 6 km-re növöeltem tartós és erős fájás lett belőle. Azonnal érdeklődni kezdtem, hogy melyik orvoshoz menjek. Néhány sportóló haver és szakmában dolgozó megkérdezése után kiderült, hogy a közelemben nincs egy normális sport vagy ortopéd orvos.
Gyorsan a szomszédos városban kezdtem érdeklődni, mert mindenki abba az irányba igazított. Aztán arra gondoltam, hogy mielőtt programálást kérek, kicsit felméretem a helyzetet a térdemmel kapcsolatosan. Van egy ismerős masszőr a fizión, fel is hívtam. Mire ő azt mondja gyere be, kicsit megtapogatom, aztán meglátjuk mi lesz. Bemegyek, gatya le ágyra fel (boxer maradt mielőtt valaki rosszra gondolna). Elkezdi az atrakciót, három perc múlva majd kiszökök a bőrömből, ahogy ott nyomkodja meg gyúrja. Kérdi hogy érzem-e? De még hogy! - válaszolom. Olyan kis akármiket csalogatott elő a térd alatti és oldalsó részen, amit úgy éreztem mintha kis vasgolyókat csúsztatgatna a bőröm alatt.
Ezek a becsomosodott izmaim (állapítja meg), amik valószínüleg a megfelelő melegítésnek, nyújtásnak és nem megerőltetésnek köszönhetek.

Most abban a fázisban vagyok, hogy oszlatjuk ezeket a bogokat és ha teljesen kimaszirozta, akkor remélhetőleg a térdfájdalom is elmúlik. A futást egyelőre hanyagoltam az elmult néhány napban, de ma valszeg egy laza menetet bevállalok.

És akkor jöjjön a tanulság része: tessenek bemelegíteni és a szaladást levezeteni (nyújtani) illetve nem árt rendszeres időközönként elmenni egy masszőrhöz és benevezni egy lazító masszírozásra! Sőt valami jó büdös, égetős izomlazító krém is bekacsinthat.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.12.07. 11:02:38

UP nekem ez jó kis begyulladt porcnak hangzik :S, érdemes lenne egy térdspecialista után egy jó kis fizikoterapeutát is megkérdezni. A sebészek vagdosni szeretnek (no offense), én először ha fáj valami (akár izom, akár izület) mindig gyógymasszőrhöz, sportmasszőrhöz vagy fizikoterapeutához megyek.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2008.12.07. 13:37:55

En is azota futok, hogy jarni tudok. Amolyan eszetlenul fel s' ala. De itt Kinaban olyan jo a kaja es nem mellekesen olyan olcso, hogy felhiztam vagosulyra, 95 Kg-ra... Amikor utoljara futottam a gymben a gepen, ugy ereztem szetmegy a bokam, akkor fedeztem fel, hogy az egyebkent noies kocogos gepnek tartott sifuto masinan is lehet edzeni, sot... Rajottem, hogy alegtobbjuk aki hasznalja, nem erti. A karokat csak arra hasznaljak, hogy kapaszkodjanak benne, ahelyett, hogy.... Az erosseget olyan nagyra kell beallitani, hogy labbal mar ne birjad, es akkor jon a lenyeg, a karral tolod, huzod, rasegitel, mint a valos sifutas...Nos. 10 perc utan mar kikoptem a tulkapacitalt es 15 ev szivassal is alig lerombolt tudomet olyanyira megdolgozta az egesz testemet. Sokkal hatekonyabbnak bizonyult mint a futopad es az izuleteket is kimeli, mert nem ugralsz a bokadra vagy terdedre, csak siklik alattad a cucc. Komoly fokozatban akar 2000 Kaloria/ora is ledogozhato, ami egy fizikai melosnak a napi energia bevitele... Ennyit a (si) futasrol :) Udv. nektek Pekingbol

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.08. 08:12:20

azért a 2000 kalória az egy átlagos fogyasztás, én egyszer egy egész anpos kocsibeálló betonozás után néztem utána, h mennyi kalóriát használok fel fizikai melóval , kiderült, h a tűzoltók égetik el_a legtöbb kalóriát. ezen nagyot röhögtem: ééégetik, érted? :D

csuklósúlyról egy szakember, aki szintén futó:
- egyébként van értelme ilyen csuklósúllyal futni? erősödik a kéz, felsőtest tőle? vagy csak fárasztó...?
- Persze erősödik, meg fárasztó is. Meg tönkreteszi a tartásodat, és majd nem tudod mi a szösztől fáj a térded egy év múlva.
- ettől úgy tűnik nekem, h nem ajánlod... :)
- nem hát. Szóval a következő a gond vele.
Először is nem vagy szimmetrikus - senki sem az.
Az egyenetlenségeket a mozgásod során kompenzálod (pl. amikor valakinek csak az egyik térde kezd fájni)
A kompenzálandó mozdulatsort még meg is fejeled plusz súllyal.
Nyilván, ha egyszer-egyszer használod, nem okoz gondot, de rendszeresen igen. Azzal, hogy a súlyt a kezedben v. a csuklódon viszed automatikusan felhúzod a vállad, a nyakizmok beállnak, egyenes út a fejfájáshoz.
Pl. a csajok, akik válltáskát hordanak, szóval szinte mindenki, az egyik válluk magasabban van. Mégpedig az, amelyiken a táska lóg. Nem kis eltérés,nálam 3 centi volt. Mivel a vázrendszer minden egyes csontja, ízülete összefügg egymással, a következőt képzeld el:
Jobb válladon hordod a táskát, a plusz súly miatt automatikusan megemeled a vállad. Nyakizom beáll, fej fáj. A magasabban lévő jobb váll picit előre is dől, így a teljes törzs jobb oldala szintén előredől, beleértve a csípőt is. A csípő aszimmetrikus előredőlése miatt a jobb térdedet sokkal nagyobb terhelés éri. Ezáltal a bal lábaddal kompenzálsz, elkezdesz"sántán" futni. Mind a két térded tropa lesz pár hónapon belül. Szedheted a porcerősítőt, a glükozamint, de hiába. Míg a táskát/súlyt nem dobod el, a sérülés mindig visszajön.
Ja igen! A ridikülösök meg két hetente váltsák, a jobb és bal vállakat!

Matfu 2008.12.08. 08:15:36

Csak betonon ne!
Az erdei talaj a legfaszább...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.12.08. 08:32:59

Ezen a súlyzos kérdésen én is gondolkodotam. Eszembe nem jutna kezemben súlyokkal futni. Olyat már láttam atlétáknál, hogy a bokájukra raktak súlyokat, azzal lépcsőztek stb, és ezzel erősítették a lábukat. De kézben nem nagyon láttam még. Tavaly januárban egy nem túl könnyű bottal futottam a Mátrában. mert ugye stabilizáláshoz jól jön. nekem elég fárasztó volt csak tartani is, madnem eldobtam. Amúgy kíváncsi lennék, hogy miért kell súlyzó a kézbe. Miért jobb azzal futni?

boibo 2008.12.08. 09:00:00

És mi van a kulaccsal? Azt hol viszed? Adott, hogy pasik az övtáskán. De nekem pl annyival szélesebb a csípőm, mint a derekem, hogy sehogy se tudom úgy beállítani, hogy kényelmes legyen. Sok vizet nem viszek magammal, mondjuk fél litert, az fél kiló. Cserélgessem, mikor melyik kezemben viszem? Különben most, hogy belegondoltam, a balban szoktam, pont abban, amelyikben a táskát, kosarat is. Mert ha az ember jobbkezes, akkor az a keze kell telefonálásra, slusszkulcskeresésre, gyerek levadászásra, stb. Vagyis ha nö vagyok, az kivédhetetlenül predesztinál a térd- és fejfájásra??? Ne ejtsetek kétségbe!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.08. 09:49:00

boibo, szerintem cserélgesd. egyébként én is jobb kezes vagyok, de ballal telefonálok, ballal cigiztem, és bal vállon viszem a táskát, amikor csak egyre rakom éppen fel, és a startoló lábam, ami elől van az is a bal, balról ugrok el.
lehet h balkezes vagyok? kétbalkezes... :D

Petyuritisz 2008.12.08. 09:56:10

Sziasztok!

A térdemmel én is sokat kínlódtam, mire most kiderítették hogy a cipőm az oka. Havertól vettem újan, mert neki nem volt jó. Örültem neki, féláron zsír új cipő. Kezdő voltam, gondoltam hogy a futócipő az futócipő, tökmindegy milyen. Fájt a térdem a futások után rendesen, de gondoltam az aszfalt... aztán a félmaraton után másnapra eléggé lerobbant, a lépcsőzést abszolut nem bírta. Most elmentem egy talpmérésre meg futócuccokat áruló szaküzletbe és egész konkrétan azt tanácsolták hogy egy lépést ne tegyek a csukában, mert nem nekem való. Megtanultam a leckét rendesen: nem csak úgy veszünk egy cipőt, hanem előbb utánajárunk hogy milyenek vannak és nekünk mi a jó!

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2008.12.08. 10:12:12

Jobbulást a térdednek UP, de ha újra harcképes leszel egy logisztikai ötlet:
Fuss hazafelé egy kört a Margitszigeten. A szerkesztőségben beöltözöl futócuccba,
megállsz a szigeten (fizető parkoló a szállodáknál) és futsz egy jó kis kört (5350m).
Előnye, hogy nem kell gondolkodni a távon, a rekortán kíméli a térdedet, a levegő jó
és utána már egy kis dugó sem fog zavarni Budaörsig. Este pedig nyugodtan lehet lazítani akár borral is.
Nekem ez bejött, így csinálom évek óta (munkahely VIII. ker, lakhely XV.ker, közben letérés a Váci útról a szigetre). kb. egy órával később érek haza, de így az asszony nem zúgolódik, hogy otthagyom este egyedül a gyerekekkel.

potyesz 2008.12.08. 10:39:04

@Petyuritisz: hol csinalnak ilyen talpmerest? Nekem is fajdogal futas utan foleg a jobb terdem kulso resze... Aztan masnap meg kicsit erzem, de aztan elmulik. Akkor valszeg nekem is a cipo okozza?

Petyuritisz 2008.12.08. 12:06:13

Üdv potyesz!

Ha jól tudom több helyen is, Pesten pl. a Spuriban havonta egyszer. Én mondjuk vidéken csináltattam, egész konkrétan Pápán. Van egy talpbetéteket gyártó cég, nekik van egy gépük ami "járja" az ország gyógyászati segédeszköz boltjait. Ez szerintem egyszerűbb vizsgálat, itt csak fel kell állni a gépre és megnézi hogy vannak a súlypontok meg ilyesmik... Miután "bescanneli" a tappancsod a gép, megmutatják hogy mi lenne az etalon (mellette a te csülköd képe) és részletesen elmagyarázzák hogy a látható eltérések mit jelentenek és mennyire súlyosak. Utána kinyomtatják a képet meg minden. Ja, nekem tök ingyen megcsinálták, elvileg akkor kellett volna csak fizetnem ha rendelek talpbetétet!

Szóval kiderült hogy lábam csaknem olyan mint amit az anatómia könyvekben leírnak, tényleg csak minimális eltérések vannak, egy cseppet talán szupinálok. Így a most meglévő Saucony cipőm nem jó, mert erősen pronálóaknak tervezték és kifelé dönti a lábfejet, hogy szegényeknek ugye rendesen álljon. Mivel az enyém rendesen áll, kiteszi a cipő az egész súlyom a külső talpélemre. A térdem pedig nem tapsol hogy én azon futok 21 km-t... :-)

potyesz 2008.12.08. 12:59:55

koszi a gyors valaszt. ez azt jelenti, hogy "csak a szerencseben bizhatok", hogy esetleg pont akkor mernek, mikor otthon vagyok :). De azt pl honnan tudod, hogy melyik cipo hogyan van tervezva, azaz hogy melyik cipo a Te labadnak a legjobb?

.com 2008.12.08. 13:10:11

Potyesz:
Cipo alapok
lehet labfej szeles keskeny atlag
Lehet magassaga alacsony kozepes magas
Lehet a lepes sarokra, talpra, labujjhegyre
Lehet az atlepes talpeles azaz pronans, gordulo, befele dolo azaz supinens.
Ezek kozul kell kivalasztanod a profilod. Vagy a megfeleloen felkeszult eladonak > pl a Spuri Futoboltban. De mindenzt egy jo gyogytornasz is fel tudja merni. (Nezz ra az Asics.at honlapra)
Visitottam a futastol, ket eve rakadtam az Adidas Response Terrain-re ( bocsass meg nekem Nike ), 4.50-es ezrekkel 6 km heti ketszer, 13,6 heti egyszer a futoterheles es jolesik.
Sajnos esik szet a cipom ( 100kg korul vagyok )igy most vagyok alkudozasban a Jezuskaval egy Nike Trail Pegazus ugyben
Vkinek tapasztala a cipovel?

Matfu 2008.12.08. 13:22:24

Ivan Grasso 2008.12.08. 10:12:12
ja, tök igaz, az asszony meg a gyerek(ek) tényleg a legnehezebb akadály..
UP mint budaörsi, hazafelé megállhatna futni mondjuk Budaörsön is, a hegyen van pár jó hely.
Persze, csak ha világosabb lesz, ott nem olyan a közvilágítás mint a Szigeten.

Petyuritisz 2008.12.08. 13:30:56

potyesz:

A gyártók a honlapon általában leírják hogy milyen futóstílushoz valók az egyes cipők. Természetesen a próba még mindig a legjobb, de azért erősen ajánlott figyelembe venni hogy kinek tervezték azt a cipőt. Az én problémáim is szép lassan jöttek elő, először kicsit fura volt a cipő, de utána már megszoktam és nem is gondoltam volna hogy hosszútávon ilyen problémákat fog okozni!
Úgyhogy holnap - ha minden igaz - veszek egy neutrális Asics-ot.

Petyuritisz 2008.12.08. 13:33:45

.com:

Pont fordítva nem??? Ha befelé dől az a pronáló és a kifelé dőlő a szupináló... Bocs ha rosszul tudom!

DaMartian 2008.12.08. 13:37:24

.com
Javíts ki ha tévednék, de én úgy tudom, a talpélen való futás a szupináló és az átgördüléskor befelé dőlő pedig a pronáló futóstílus...
Az utóbbihoz kell mozgáskontrollt nyújtó (stabil) cipő az előbbihez vagy az egészséges lábhoz és normál átgördüléshez pedig jól párnázott semleges (vagyis neutrális) cipő.. Hogy melyik modell milyen, azt már meg lehet kérdezni egy jól felkészült eladótól (nem Hervisben) vagy utána lehet nézni a neten (Nike cuccokkal kapcsolatban javaslom a www.futocenter.hu oldalt, ott rengeteg infot találtok.
Ras: hogy a nike cipők sarka túl magas, az csak egy érzet. Amennyire tudom, a futó edzőcipők belső magassága (vagyis hogy a sarkad és a talaj között mekkora a távolság) standard 24mm!!! Ennél csak a verseny/félverseny cipőké kevesebb. A cipő oldalát hiába nézegeted, hogy a sarok stabilan feküdjön a cipőben, így kehely formájúra van kialakítva, így oldalt fel van húzva, ezért magasabbnak látszik, de a talpad valójában lejjebb helyezkedik el. A csillapítás típusa teljesen indiferens.. A SHOX cipőknél panaszkodtak rá, hogy túl magas a sarka, pedig ott is pont 24mm, csak optikailag tűnik magasabbnak az oszlopok miatt. Ugyanezen okból a Zoom Air-rel sem leszel beljebb. Bár maga a légbetét valóban vékonyabb és gyorsabban lehet benne futni, ezért nekem is a kedvencem, de a szivacs amibe be van ágyazva, ugyanúgy 24mm magas.. : )

potyesz 2008.12.08. 13:43:25

.com@, Petyuritisz@ koszi.
atlag vagy szeles, magas labfej.
Lepes sarokra, atlepes enyhen pronalo.
Jelenlegi cipom asics GT 2120.
A terdeim (foleg a jobb) kulso fele szokott futas utan fajni. Nem durvan, de masnap a lepcsozest meg siman erzem. A cipo talpan mar szepen lathato, hogy a kulso tapel kopottabb, mint belul. A cipo nagyon kenyelmes, jol tartja labfejemet, a bokamat.
Tanacs? Szerintem jo a cipo, de mar nem vagyok biztos semmiben :) Meg fogom nezetni a labam, mert hosszu tavon ez igy biztos hogy nem lesz tarthato, illetve egeszseges. Koszi mindenkinek.

.com 2008.12.08. 13:49:33

igenigenigenigen
BOCSANAT
elb@tam
forditva
megyek
hamu fejre

verthed 2008.12.08. 13:49:59

DaMartian,
én egy Air Zoom Moire-ben futok és szentül meg voltam győződve, hogy sokkal alacsonyabb, mint a többi futócipő. Akkor lehet, hogy csak a talp puhasága miatt lehet olyan jól érezni a talajt benne.

Petyuritisz 2008.12.08. 13:53:34

potyesz:
A GT2120-ra azt írják hogy határozottan emeli, támasztja a harántboltozatot. Eszerint lúdtalpasaknak vagy pronáló futónak ajánlott. Az én cipőm is hasonló tipus, a Sauncony Omni Grid 5-öt is ilyen embereknek találták ki. Szóval maradjunk annyiban, hogy ha viszonylag normál lábad van akkor nem biztos hogy a legideálisabb cipőben futsz... épp úgy ahogy eddig én tettem...

FutoBolond 2008.12.08. 14:14:40

Ha már itt az UP: futás melyik bor esik a legjobban? :)

potyesz 2008.12.08. 14:20:02

Egyre biztosabb vagyok abban, hogy ezert faj a terdeim kulso ele futas utan. Oda rak terhelest a cipo, ahova nem kene, igy korrigalna a "hibamat", igy pont az ellentetes hatast valtja ki... vennem kell egy masik cipot.
Igen, viszonylag normalis a labam, ludtalpam pedig egyaltalan nincs :).

DaMartian 2008.12.08. 14:38:00

Teljesen jól érezted nunzsu!
Bár a Moire egy hobbista cipő, de vannak félversenycipő jellegű tulajdonságai. A talpa ennek megfelelően vékonyított, bár nem annyira, mint egy félversenycipőé, mindössze egyetlen milliméterrel (23-11) Ez semminek tűnik, de nem az! Már ennyit is megérezni futásnál! A félversenycipőknek is mindössze 2mm-rel vékonyabb a talpa! És ezért gáz, amikor 600-1000 Km után már 20%-ot összezsugorodik a középtelp, hiszen az már majdnem fél centi!!!

Petyuritisz 2008.12.08. 14:44:50

potyesz:
Nekem is a térdeim külső oldala fájt...

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2008.12.08. 16:44:40

Balczo Andras dereksullyokkal futott...

Pekingben van a vilag legnagyobb Adidas boltja (4 emelet) ott lattam nagyszeru amitogepes talp egyensuly es lepes elemzo berendezest...

verkaverka 2008.12.08. 16:48:12

Jaj ez tényleg nagyon vacakul hangzik.

kardiomaca 2008.12.08. 16:51:40

Annyira de annyira szeretnék újra futni több év félig kocogás meg majdnem egy év majdnem teljes leállás után. (Egyiknek se csak a lustaság volt az oka.) Sőt szeretnék végre normálisan futni és nem csak kocogni.(Elméletben korszakokkal jobb vagyok mint a gyakorlatban...) Ehhez pl nekem nagyon sokat segítene ha futna a blogon egy nő is. Lehetőleg olyan akinek gyereke, családja van, és amellé próbálja betuszkolni a futást. Léééééééécci legyen már egy lány is, fiúk!!!! :)))))))))))))))))

DaMartian 2008.12.08. 17:20:51

Nyugi KardioM! Rajta vagyunk a jány futó témán! ; )

zsolababe 2008.12.08. 18:45:41

kardiomaca@
boiboval beszelj szerintem :)

bodlac 2008.12.08. 19:03:18

A GT-2120 stability cipő, alapból gyenge-közepes overpronálóknak való, de neutrális futóknak is elmegy. Mostanában jött ki a 2140 különben.

potyesz 2008.12.09. 10:15:07

Kesz, ma reggel vettem egy air trail pegazust+III-t. Holnap reggel kiprobalom, remelem bevalik es eltunik a terdfajas is. A boltban kocogtam benne par lepest, meg eleg sokaig a labamon volt, nagyon kenyelmesnek tunik.

potyesz 2008.12.09. 10:30:30

Vagy inkabb egy vomero jobb lenne? DeMartian, mit gondolsz? Kicserelem meg ma... :) Foleg aszfalton futok (95%) es kisse a kulso talpelemen. Koszi a tanacsodert elore is

DaMartian 2008.12.09. 11:54:25

potyesz, ha betonon futsz NE vegyél Trail Pegát! Az kifejezetten terepre van! Sokkal sűrűbb a középtalpa, mint a betonos változatnak, hisz a természetes talajon nem kell olyan erős csillapítás, viszont az egyenetlenségek miatt kell a nagyobb stabilitás! Szóval a merevebb talp miatt (meg az előre beépített StoneShield) miatt betonon "kopogni" fogsz vele, a gördülés helyett inkább csapódni fog a lábad. Ez kb. ugyanolyan rossz, mint külső talpélen futáshoz belül merevített stabil cipőt venni! Az utóbbi pont a rossz részre nyomja a súlypontot az előbbi meg szétveri az ízületeidet. És akkor jön a "milyen szar a Nike, ASICS stb. komment, holott a cipő tökéletes, ha arra használják, amire való! Bocs.. Újabb autós hasonlattal élve: Lamborghinivel nem mész tereprallizni! Vagy ha igen rosszul fogsz járni vele, de ettől még nem mondanám, hogy szar az autó, csak nem arra való! De aszfalton viszont állva hagyja a Hummert! Így már érthetőbb? A külső talpélen futáshoz nincs speciális cipő, mint a túlzott pronációhoz. Ilyenkor annyi történik, hogy futás közben nem oszlik el a testtömeg a teljes talpon, mint az egészséges futóstílusnál, hanem kis helyre, a lábélre koncentrálódik. És ugye ugyanaz az erő kisebb helyre fókuszálva... nyomd a tenyeredbe ugyanolyan erővel egy üveg talpát, száját, vagy egy kötőtűt.. melyik fog jobban fájni? : ) Szóval aki szupinálva, lábélen fut, annak "mindössze" arra kell figyelnie, nagyon puha cipőben fusson, hogy mentsük ami menthető alapon minél jobban eloszlassa azokat a káros erőket a lábélen. Tudom, mert én is szupinálok! Ennek megfelelően a Vomero tökéletes választás lehet a vajpuha talpával. Ez még akár nagy testsúlyt is képes védeni (nem tudom potyesz hány kiló vagy?) A Vomero jellemzője még a széles kaptafa, így ha széles lábad vagy magas rüsztöd van, imádni fogod! Nekem sajnos pont emiatt nem jó, keskeny lábfejem van, lötyög rajta! Jó lehet Neked még a LunarTrainer is (ha nem félsz egy teljesen másfajta futóérzést kipróbálni..mondjuk 33ezerért kísérletezgetni.. Talán érdemes először cipőteszten megpróbálni. Nekem bejött) illetve az én kedvenc cipőm a Zoom Elite. Ha keskeny lábad van, akkor ez való Neked! Bomba jó csillapítás, (számomra) 100%-osan eltalált illeszkedésű felsőrész, pici merevítés belül (nem stabil cipő, de mondjuk egy maratonnál, amikor már a végére szétesik a mozgás, pont tart annyit amennyit kell) mindez valami elképesztő könnyű súllyal és Zoom Air-rel párosítva szélvászgyors futásra sarkall!! És ami miatt szupinálóknak tökéletes, hogy kívül a becsapódáshoz leválasztott puha betét itt a cipő elejéig meg van hosszabbítva, így az egész átgördülés alatt védi a külső talpélen futók kritikus részét..
Remélem segítettem! Sok sikert!

potyesz 2008.12.09. 12:31:09

DeMartian, nagyon koszi megegyszer... Szeles labfej, magas ruszt, most kb 86-87 kg. Most jottem vissza a "boltbol", itt pihen mellettem a Vomero. Szerintem is imadni fogom, mar a boltban is nagyon nagy benyomast tett ram a talp-puhasag... es qrva kenyelmes... KOSZI megegyszer, holnap megkuldom a Mariivsky parkban :).

potyesz 2008.12.09. 13:21:52

DeMartian@, ki az a Bowerman? (a cipoben latom, hogy Bowerman series)

zsolababe 2008.12.09. 13:41:04

potyesz@
ugy tudom a Nike egyik alapitoja volt asszem egy futoedzo, aki eloszor kiserletezte ki, hogy ne sima gumitalp legyen a futocipon hanem rucskos es allitolag a felesege gofrisutojebe ontotte a gumit a prototipushoz.... ez a legenda :)))) de azt tudjatok, hogy elvileg a nike-t ugy kellene ejteni ahogy irjak? merthogy a gyozelem gorog istennojenek a neve es mint ilyen meg csak veletlnul sem najki:))) bar nehez lenne leszokni rola :)

DaMartian 2008.12.09. 14:05:05

Igen, Bowerman volt a Nike egyik alapítója, futóedző és "cipőfejlesztő/őrült feltaláló" Valóban ő alkotta meg a Goffri talpat és az első prototípusok valóban egy konyhai goffrisütőben készültek. A Bowerman sorozat azokat a cipőket gyűjti össze, amelyek kifejezetten komoly futók számára készülnek, vagyis kevés design, kevés sallang, csak tiszta teljesítmény és hatékonyság. Mellettük még rengeteg futócipő vagy futó-jellegű cipő van vonalban (pl. a zsola által említett Tri-D) de azok inkább csak heti 1-2x háztömb körbekocogáshoz készülnek..
Amúgy valóban a győzelem görög istennője ihlette a cég nevét, de ááámerikásan az eredeti elképzelés a kiejtésre fonetikusan nájki volt, de semmiképp sem nájk mint ahogy sokszor hallom.. Booááhh..

zsolababe 2008.12.09. 14:20:54

DaMartian@
A najk az elmult rendszer folyomanya nalunk.. sok emberben ragadt meg ugy es hat nalunk azert van meg egy ket fura dolog lasd: hubba bubba(ami haba-baba igazabol) es hat az ASICS is ESZIKSZ plane, hogy ez a rovidites az elektronikaban terjedt el es amerikai (Application-specific integrated circuit) de hat nincs mit csodalkoznunk engem annak idejen az iskolabol (1982) hazakuldtek a Nike polomban atoltozni mert mit kepzelek en, hogy itt amerikazom :) pedig a II.kerulet nem a legrosszabb iskolajaba jartam a nem a legrosszabb kornyeken... szoval ott nem volt annyira kommunizmus :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.09. 14:28:16

Háj! Mint villamosmérnök mondom, hogy mi az ASIC-et ézik-nek ejtük. De nem is ez a lényeg. Nekem Bowerman sorozatú cipőm van, akkor komoly futó vagyok? Először én sem értettem, ki az a kalapos öregcsávó a cipő talpbélésén, de már lassan úgyis lekopik. :))) Én már egy Mizuno cipőre gyúrok.

Lockna 2008.12.09. 14:32:53

Én ilyen cipőben szaladok:
www.kohls.com/upgrade/webstore/zoom_popup.jsp?productId=845524892387150

Valaki hozzáértőbb meg tudja mondani milyen szaladásra van kialakítva, mert én elég laikusként vettem és neten se nagyon kaptam róla infót.

zsolababe 2008.12.09. 14:38:37

A Mizuno cipok eleg jo, neztem a site-on is eleg jol lehet valasztani.. nem is olcso mondjuk az igaz.... de hat azert a Nike pipa hianyozna rola :)

DaMartian 2008.12.09. 16:21:54

Lockna ez az általam hetente 2x körbefutom a háztömböt kategória...
Azért nem találtál róla semmit a neten, mert nem nagyon van mit mondani róla! Még csillapítás sincs benne! Nem tudom mennyit futsz, de ez a cipő 500Km és kuka! És hát addig sem véd sokat! Ha néha-néha kocogsz 3-4 kilométert akkor megfelel, ha ennél komolyabban veszed a futást, akkor a fogorvoshoz hasonlóan ezen sem érdemes spórolni, mert az egészségedről, az ízületeid (hosszútávú) működéséről döntesz ilyenkor!

zsolababe 2008.12.09. 16:43:29

Lockna@
en meg annyit hozzatennek DaMartianhoz, hogy szerintem ha valaki ritkan fut, akkor meginkabb jo futocipo kell neki, ugyanis, aki rendszeresen fut annak az izmai es az izuletei mar hozzazoktak ahhoz a fajta terheleshez amit a futas jelent, aki viszont csak ritkan fut annak meg veszelyesebb tehat komolyabb cipo kell neki. Tudod maratont is futnak mezitlab de nem KEZDOK! Ezert szoktak mindig elmondani, hogy nem jo az az allaspont hogy "most meg jo lesz ez a cipo, majd ha komolyabban futok veszek egy jot" mert pont, hogy a kezdeteknel kell egy jo futocipo!!

DaMartian 2008.12.09. 17:22:04

Egyrészt egyetértek zsolával, én is folyton szóról szóra ezt szajkózom. Úgy látszik Te már olvastad a cikkeket a Futócenteren : ) Szóval ez így igaz..baromi nagy tévhit, hogy a kezdőknek nem kell profi felszerelés, nekik kell leginkább..
Akkor javítom magam. Az alapkategóriás cipők NEM a KEZDŐ futóknak jók, hanem olyanoknak, akik rendszeresen és régóta futnak, de csak kiegészítésként (mondjuk aerobic vagy tenisz mellett) vagy akik nem fejlődni vagy gyorsulni akarnak, hanem csak heti 2x mozogni egy keveset, nincs komoly céljuk a futással, csak ez a legegyszerűbb. Nos az ilyen beállítottságú embereknek, vagy azoknak, akik mást sportolnak (természetesen arra alkalmas cipőben) azoknak már megvan a fiziológiai háttere, a szervezetük hozzá van szokva a mozgáshoz, de heti 8-10km lefutásához (vagy inkább lekocogásához) nyilván nincs szükség olyan szintű cipőre, mint annak, aki heti 60-80-at fut! Persze ha megengedheti magának hogy olyan jó felszerelése legyen az nem árt, de nem ez a jellemző. Olyan szintű cuccot keres az ember ár/érték ami számára megfelel. Én is már akkor a 40 ezres SHOX-ban szoboskodtam, amikor még épphogy le tudtam tolni 5 kilométert.. De vehetsz Te bármilyen szuperszámítógépet hipergyors processzorral meg hatalmas memóriával ha tele vagy pénzzel, de minek, ha csak a leveleidet nézed meg rajta? Nem tudod kihasználni a tudását! Vagy mint a telefonok. Ma már a legtöbb fényképez, netezik stb. Enélkül már szinte nem is telefon a telefon. De aki csak beszélni akar, annak bőven jó egy "fapados", mert amire kell, arra megfelel. Én erre gondoltam..ha így már tisztább. Tehát ha Lockna csak heti 8-10-et fut, akkor OK. Ha többet, akkor érdemes cipő upgrade-en elgondolkodni! Sajnos nem mindenki áll olyan jól, mint Te, és amíg Te esetleg külső alapján választasz cipőt, addig más ár alapján..

zsolababe 2008.12.09. 17:52:45

DaMartian@
igazad van, hogy feleslegesen nem kell dragabb cipot vegyen senki de az egeszseged nem lehet penz kerdese(sajnos az egyebkent, mert sok ember orul ha kajat vesz nemhogy vitaminokat stb...) ugyanis betegnek lenni sokkal dragabb dolog:) ha valaki rendszeresen el kezd futni, akar heti 10-15km-t is annak mar szerintem igenis szuksege van jo futocipore... abban is igazad van, hogy en konnyen beszelek mert egyreszt ha nem is vagyok gazdag valoszinuleg jobban allok mint az atlag es hat en amerikaban veszem a futocuccokat, ami mar eleve csak feleannyiba kerul es igy persze, hogy mas szempontok alapjan valasztok mert a kulonbsegek forintban maximum 2-3000Ft viszont a legdragabb cipot is kevesebbert vezem meg mint itthon a legolcsobbat szoval.... de orommel hallom, hogy te is egybol a shox-al kezdted :))))

manor 2008.12.09. 17:58:29

Csak hogy okoskodjak egy kicsit:
ha jól tudom (és jól tudom:) ) az ASICS az "Anime Sana In Corpore Sano" latin mondásra utal, ráadásul japán márka, tehát kiejtésileg valahol ezen a tájékon kellene keresgélni, ha már nagyon autentikusak akarunk lenni:)

zsolababe 2008.12.09. 20:06:03

manor@
ha jol tudod akkor mea culpa(hihetetlen, hogy svedul is tudok:D:D) de nekem mindenki azt mondta, hogy onnan ered a nev:) es meg hiheto is mert eleg osszetett a szerkezete.... es azt hittem, hogy amerikai.... hmm... ezentul nem hordom:) ..Pearl Harbor is volt az Isten szerelmere:)))))))

Bau76 2008.12.09. 20:19:46

khmm, meg Hirosima is volt... akkor Nike is tiltólitára kerül?

ASICS: ANIMA SANA IN CORPORE SANO - „ép testben ép lélek"

FutoBolond 2008.12.09. 20:45:56

ha autentikus kiejtes kell, keressetek google-el asics reklam-videot.

bodlac 2008.12.09. 21:13:30

Én még sosem láttam shox cipőt komolyabb futón. Komolyabb alatt minden olyat értek most, aki nem épp a gym-be megy/jön, nem tol babakocsit, vagy nincs rajta rózsaszín melegítő és powerwalkol a barátnőivel. Szóval nekem úgy tűnt hogy ez a technológia nem igazán jött be a futóknak, bár lehet hogy csak a kaliforniai népek voltak ízlésileg elkorcsosulva. Próbálni ugyan sosem próbáltam persze. Adidas A3 Megaride-om viszont volt, ami némileg hasonló ötleten alapul (még pereskedésig is jutott a dolog szabadalmi viták miatt ahogy tudom), az nem jött be (mondhatnám eddig a legrosszabb cipőm volt), még szerencse hogy akcióban nagyon olcsón vettem ($50) csak hogy kipróbáljam milyen egy ilyen.

zsolababe 2008.12.09. 23:13:15

a Nnike nem kerul tiltolistar az biztos.. tekintve, hogy amerikai alapitasu ha jol tudom sot az osszes fejlesztese amerikai talalmany pl az Air-t is egy volt NASA mernok talalta ki... meg hat azert anyira nem vagyok amerikai :))) vegul is az autom is nemet:)) de a motorom amerikai :)))) meg a szine is :)))

zsolababe 2008.12.09. 23:14:47

viszont sikerult ezt a topicot is szetoffolni :))) rrroka merre van? :))))

boibo 2008.12.09. 23:33:37

Zsola, a múltkor láttam egy olyan hihetetlenül szépre átfestett Lancert - ami azért alapból se egy csúnya autó - , hogy míg bámultam szájtátva, majdnem elütöttem két bicajost. Pedig én gyalog, vagyis futva voltam :-)))

(ha már úgyis offban vagyunk)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.10. 06:09:28

itt vagyok, csak tegnap edzettem ( edzesonline.hu/edzes/123244 ), nem úgy mint egyesek, akik a blogot lesik folyton... :DDD

Petyuritisz 2008.12.10. 08:49:34

Nos, tegnap vettem egy Asics Gel Cumulus 9-et! Ez ha minden igaz már tökéletes a lábamhoz, nem szabad hogy a térdemet kikészítse... a talpa vajpuha, eddig marhásul tetszik!

DaMartian 2008.12.10. 09:20:05

manor, jól tudod! Az ASICS neve valóban a latin "Ép testben ép lélek" mondás kezdőbetűiből van, és az Onitsuka nevű japán cég terméke. A cipőik neve kezdetben "Tiger" volt, amiket az Egyesült Államokban a Blue Ribbin Sports nevű cég forgalmazott a 60-as évek közepétől 1971-ig, amikor is a BRS felvette a Nike nevet, és elkezdte a saját cipőit forgalmazni! Na ezt adjátok össze!!! Akkor most mi lesz Pearl Harbourral meg Hirosimával? Éljen az amcsi - japán barátság! És hát látjátok, hogy a futók iránti elkötelezettség ott van mindkét márkában, mert a gyökerek közösek.. : ) De szépen mondtam!

DaMartian 2008.12.10. 09:32:50

bodlac erről évek óta megy a vita. Hogy zsolának is válaszoljak, én az első félmaratonomat azért futottam SHOX R4-ben, mert a futók folyton azt kérdezgették, lehet-e benne futni? Én meg utálok csak azért mondani valamit, mert nekem is azt mondták. Francokat! Mindent kipróbálok! (Mint most a LunarTrainert eddig 550K-t tettem bele) Szóval nem volt rossz a SHOX, de nem lett a kedvencem sem, én az Air-re szavazok. Az A3-nál azért lényegesen jobb, az ő oszlopanyaguk betonkemény! Azért annak, hogy nem látsz benne "komoly" futót több oka van: 1. valljuk be, a futók nagyrésze elég nehezen viseli a változást! Megvannak a megszokott dolgaik, és ha megtalálják az ideális cipőt, évekig ragaszkodnak egy modellhez, típushoz.. És pár éve a SHOX nagyon más volt mint addig bármi, féltek kipróbálni a futók. 2. a SHOX prémium árfekvésű, kevesen tudnak 40ezret kiadni érte. 3. vannak olyan technológiák, amik NEM a profiknak, hanem a hobbistáknak készülnek, és a SHOX ilyen. Ettől még nem rossz! Profi (értsd komoly futó) nem fogja használni, mert az ő edzettségéhez, sebességéhez nem jó. Ugyanezen okból nem láttam még komoly futót AIR MAX-ben sem futni, pedig az jelenleg a világ leghatékonyabb ütéscsillapítási rendszere futócipőknél! Csak aki komolyabb szinten fut, annak már felesleges! Viszont egy "zsola egy évvel ezelőtt" futónak meg a legjobb választás lehet! Pont ezért népszerű a SHOX amerikában, mert rengeteg nagydarab ember van, és ez a csillapítás nekik ideális. De hogy egyre futurisztikusabb termékek jelennek meg a piacon, közel 10 év után már nem olyan különleges a SHOX, az emberek kezdik megszokni, így én egyre több AMATŐR lábán látom olyan versenyeken, mint pl. Vivicitta, vagy Rakparti 10K. Bár nálunk szerintem sosem lesz tömegcipő, ahhoz a fizetéseknek a duplájára kellene nőnie! Illetve belejátszik a negatív megítélésbe, hogy a SHOX divattermék is lett, tehát nagyon sok olyan cipőben is megjelenik, ami utcai. De a futható változatok közül igenis van jó (én a tavalyi Nike félmaratont SHOX Sayá-ban futottam) de tény, hogy 2/3-ad áron tud ugyanannyit egy Pegasus vagy Span Triax!

zsolababe 2008.12.10. 09:34:01

rrrroka@
kenytelen vagyok, betegseg miatt.. mar majd' belehalok, de holnap mar ha minden igaz futok ujra..csak legyek mar jol :)

DaMartian 2008.12.10. 09:42:33

zsola, én is azt mondom, hogy fogorvoson, tetoválószalonon és futócipőn nem spórolunk. De ne felejtsük el, hogy azok a cipők, amiket én ledegradálóan heti 2x körbefutom a háztömböt kategóriába sorolok, és soha nem venném őket a lábamra, attól még futócipők! Ehhez lettek tervezve és kialakítva! Pontosan azért, hogy a heti 8-12 Km-t futóknak legyen egy kevesebb technológiát tartalmazó termék, elérhető áron, az ő igényeikhez! Ha drágábbat (értsd jobbat) vesznek, az nem árt, de nekik ez is elég! Bár ott tartanánk, hogy mindenki aki rendszeresen kocog akár keveset is, legalább ilyenben fusson! Csak kíváncsiságból, ha majd tavasszal melegebb időben mész a Szigetre, nézd a lábakat, és el fogsz szörnyedni! Teniszcipő, aerobic cipő, teremfoci cipő, túrabakancs stb.. Ne tudd meg, mikben futnak emberek! Sajnos a legtöbb kezdőnek laikus módon fogalma sincs a sportcipők szerepéről, fontosságáról, azt gondolják, hogy a sportcipőben (sportágtól függetlenül) jó bármit sportolni és számukra minden sportcipő, ami olyan "sportcipősen" néz ki. Így sajnos az amatőrök nagy része nem hogy rossz sporthoz választott cipőben, de még csak nem is sportcipőben fut, hanem azokban a papírtalpú utcai retro modellekben, amik a 70-es évek futó/tenisz és egyéb sportcipőinek KÜLSEJÉT utánozzák! És ezek is ugyanúgy huszonezrekbe kerülnek, tehát sokszor nem is a pénztelenség, a tudatlanság okozza a bajt! Látjátok itt is mennyi kérdés van! Ami az egyiknek evidencia, arról a másiknak fogalma sincs, ezért is jó a blog! Egy szó mint száz, bár mindenki legalább olyan cipőben futna, mint Lockna (annak ellenére, hogy kicsit leszóltam)

Petyuritisz 2008.12.10. 09:51:02

DaMartian
Egyetértek! Én is "oktondi" voltam, de ez a tájékozatlanságomból fakadt... biztos vagyok benne hogy a többi ember is hasonló okokból vesz rossz cipőt! Itt most vissza lehetne kanyarodni a Winkler-féle tornaórás cikkhez meg hogy miről mesél a tanár és hogy az mennyire hasznos.

zsolababe 2008.12.10. 10:06:38

igaz... mar az alapoknal tisztaban kellene azzal lenni, hogy az adott sporthoz, amit valasztottam milyen cipo valo... de ha bemesz egy hervisbe pl, akkor szerinted az ott levo tanulo/dolgozo milyen szaktanaccsal tud ellatni cipo ugyben... viszont az emberek tobbsege inkabb bemegy oda, mint egy futoboltba merthogy "ott biztos dragabb" az a minimum lenne, hogy minden cipoboltban az adott sporthoz rendszerezve legyenek a cipok... de azert a fejekben is kellene rendet tenni... mint pl en aki egybol ramondom a Vomerora, hogy az olyan csunya:) sokan azert valasztanak cipot mert jol nez ki fuggetlenul a funkciojatol es azert azzal mar okoznak kart maguknak es hat kozvetve nekunk is mert a protezistamogatasat az en TB-mbol fogjak fizetni neki :) igenis hasznos ez a blog meg akkor is ha szetoffoljuk..... sooot olyankor hasznos igazan :)

potyesz 2008.12.10. 10:17:19

Petyuritisz@, tegnap en is beujitottam, megvettem egy - zsola altal lecsunyazott :) - Vomerot, es hihetetlen. Ma reggel 11km-t futottam, utana gyalog a meloba (lepcsozes stb) es semmi... nem faj a terdem. Megegyszer koszi DeMartiannak is, aki nem hagyta, hogy rossz cipot vegyek :)
Nagyon jol esett a mai futas, nem hittem volna, hogy ekkora valtozast hozhat egy cipo.

Petyuritisz 2008.12.10. 11:45:44

potyesz
Örülök hogy megoldódtak a problémáid! Remélem ma nekem is lesz időm egy kicsit hosszabban próbálgatni az új cipőt, tegnap csak egy 3,5 kilis ismerkedésre volt idő. Az előző csukához képest Isteni, de ez majd hosszabb távok alatt-után dől el!

zsolababe
Nem mondom hogy a futóbolt a király vagy hogy gyökér aki a nagyáruházakban vásárol. Nézzen utána az ember hogy mi a számára az ideális, kérjen tanácsot tapasztaltabbaktól. Ez ma már a net segítségével nem nagy kunszt. Aztán amikor már tudja hogy mit akar, akkor úgymond versenyeztesse meg árban a szaküzleteket és a nagyáruházakat és döntsön hogy hol veszi meg ami neki kell. Néha ide, néha oda billen majd a mérleg... Ha full nem tudja a spori hogy mi neki a jó, akkor menjen szaküzletbe, mert az egészség ér annyit! De az sokat kockáztat aki azért vesz a Hervisben mondjuk Adidast (vagy bármilyen más márkát írhattam volna), mert ott nyócér' már van és azt sem tudja hogy mit is vesz valójában...

Lockna 2008.12.10. 13:10:58

Na itt vagyok... kicsit sűrű volt a program :)

Szal a helyzet valóban az, hogy kölcsékhatékony okok miatt lett "hervises" vásárlás. Igazatok van, hogy ezen nem kell spórolni, de akkor választani kellett volna... Szaladok a reebok kosoaras cipőmbe (szintén Hervis) vagy valamelyik kispécizett utcai "sport" cipőmbe és tavasszal (amire lesz erre is pénz) veszek egy "normális" futócipőt illetve most veszek egy ilyent és nyáron jöhet valami rendesebb.
Természetesen gondoltam már az árából (akármennyire is laikusként vettem :)), hogy nem egy félreárazott csúcsmodelről van szó. De szvsz még mindig nyerőbb a fent említett cipőknél. Ja és a RBK cipő mellett még így is egy más világ szaladás szempontjából.
Egyébként a rendszeres szaladást alig három hónapja kezdtem ami heti három alkalmat jelent kb. 4 km alkalmanként. Utóbbi szaladásoknál vittem fel 6 kilire. Szala mire felnővelem 10 kilire és beleteszem az 500-at arra remélhetőleg meg lesz az új cipő.

DaMartian 2008.12.10. 13:56:02

Példás hozzáállás! Bár minden kezdő így "építené fel a futóéletét"! Hajrá Lockna.
Írtad hogy van kosárcipőd. Azt utcára hordod, vagy játszol is?

Lockna 2008.12.10. 14:03:41

Természetesen játszom. Bár igaz amióta az időjárás miatt terembe kényszerült a sport, nem igazán kapok egy csapatot ahova beállhatnék. (De ameddig keresgélek, addig is szaladok.)

DaMartian 2008.12.10. 14:05:21

Mégegy kosaras futó! Hurrá!
Mivel UP is játszik, úgyis készülök egy postot írni a kosarazás alatti futásról! : )

bodlac 2008.12.10. 19:56:18

Én nem vagyok egy Hervis rajongó. De nem arról van szó, hogy amit ott árulnak, az mind rossz, hanem hogy segítseget nem kapsz igazán az eladóktól. Szóval mielőtt elmennétek vásárolni, érdemes az adott cég (gyártó) weboldalán körbenézni, melyik cipő hol, mit, miért, stb. Az ökölszabály az, hogy amit a gyártó weboldalán nem találsz meg, azt általában nem igazán érdemes megvenni, hiába 7999 Ft akciósan. Persze a pénztárca nagy úr.

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.11. 09:06:50

Futóboltban tanácsot kell kérni, aztán a Hervisben, vagy Decathlonban megvenni. Ha van ott is. Nekem így 7 rugót sikerült spórolnom, de mindezt egy Pesti út alkalmával. Nálunk, vidéken nincs futóbolt. Itt lenne érdemes megnéznetek, az alkalmi futók miben futnak! A reklámújságokban olvasni, hogy futócipő az Aldiban (vagy a Lidlben?) 2999.-Ft! Na, azt lehet itt is kapni.

DaMartian 2008.12.11. 10:12:01

Jó, hogy a pénz nagy úr, de szerintem futóboltban tanácsot kérni, majd nagyáruházban megvenni genyó dolog!!! Én is tapasztaltam már ilyet! Ott pont azt a szakértelmet és tanácsadást fizeted meg. Gondold el, ha a Te munkáddal csinálná valaki ugyanezt (mindegy mivel foglalkozol) hogy dolgozol valamin, szaktudást, energiát fektetsz bele, majd nem kapsz érte pénzt, mert végül másnak kaparod ki a gesztenyét.. Amúgy a sportáruházakban is előfordul néha normálisabb minőségi cucc, de nem ez az általános! Mivel ezek a helyek kifejezetten az árral vonzzák be a vevőket, így az alacsony kategóriás termékekre vannak specializálva! Nekik mindegy, csak legyen rajta a csík vagy a pipa, mert a tudatlan tömegnek az kell, a MÁRKA! De bizony a nagy márkáknak is vannak kevésbé technikás cipői! Szóval ha valaki bevállalja, hogy sportáruházban veszi meg a futócipőjét és tudja, hogy ott nem fog szakszerű tanácsot kapni, akkor az inkább nézzen utána a neten annak, hogy pontosan mit szeretne. Ma ez már nem nehéz!

FutoBolond 2008.12.11. 10:21:56

DaMartian, ezen en is gondolkodtam mar.
A futocipoimet epp ezert ott vettem, ahol a tanacsot adtak.

De: szivesebben fizetnek valakinek 10 perc tanacsadasert 2e huf-ot, mint hogy dragabban vegyem meg a cipot 7-tel...

Ezt kellene osszekombinalni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.11. 11:00:25

erre jók az ilyen kipróbálós-mérős workshopok, csak kevés van belőlük. a gyakran futóknak már megvannak a bejáratott helyi, fórumjai ahonnan beszerzik az infót, a ritkán futók meg úgy érzik, h nekik nem kell ilyen komolyan foglalkozni a dologgal.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2008.12.11. 14:06:41

@BGy
Élet nagyon egyszerű: ha így vásárolsz 1-2-5 év múlva nem lesz kitől tanácsot kérned.
Sajnos, a kisebb boltoknak nincs akkora üzleti erejük a forgalmazónál, mint pl. Hervisnek , így nem tudnak olyan árengedményt sem adni.

zsolababe 2008.12.11. 14:30:36

a legjobb az lenne, ha minden aruhaznak lenne szakembere... pl a decathlonban altalaban a kerekparos reszlegen oyanok vannak, akik szinten kerekparoznak es szivugyuk a dolog... mondjuk futoval meg nem talalkoztam a futoosztalyon :).. de sajnos amerikaban sincs maskepp azt kell mondjam.. ott csak a valasztek komolyabb mondjuk egy Sport Authority-ben... de szakertelem az eladok reszerol negativ :)

bodlac 2008.12.11. 15:23:51

Én a fehérvári Decathlonban futottam bele teljes meglepetésemre egy eladó lányba, aki futó volt, teljesen képben volt és tudta mit beszél. Viszont márkaboltban is jártam úgy, hogy elcsodálkozott, hogy miért kérem el a jobb lábas cipőt is felpróbálni. :) Sportáruházban is vannak jó cipők, igaz mindenből ált, a belépő kategória (Response, Gel-1130, Pegazus). Én csak az első cipőmet vettem futóboltban (nem márka-, hanem futóbolt), akkor megmondták milyen a stílusom, milyen típusú cipő kell, én meg azóta is emlékszem. :)

zsolababe 2008.12.11. 15:38:41

bodlac@
es valtozni nem valtozhatott a futostilusod?? ...ezt komolyan kerdezem... az enyem valtozott eleg sokat, amiota ledobtam a sertesjelmezt :)

bodlac 2008.12.11. 19:50:49

Hát lehetni lehet, de szerintem nem valószínű. Abban a hat évben mióta futok nálam nem tortént semmi ilyen drasztikus változás, igaz 4 kilóval nehezebb vagyok. A cipőim meg mindíg ugyan úgy néznek ki mikor kidobom őket - tök újnak! :) Szóval nem taposom ki se így, se úgy. (Erről jut eszembe, tényleg tök újnak néznek a 800-1000km ki egy kis koszon kívül, meg hogy a futófelület kicsit kopottabb. Az USA-ban volt olyan, hogy egy segélyszervezet gyűjtötte az ilyen cipőket versenyeken, elvitte az ember aztán beledobta egy hordóba. Nálunk is lehetne hasonló kezdeméynezés, bár lehet ennélkül is kitúrják a kukások ügyesen.) Különben odakint biztosan tudsz ilyen tesztet csináltatni, gait analysis-re kell keresni. De magad is megoldhatod, elmész a gymbe, viszel magaddal egy kamerát és megkérsz valakit (vagy viszel tripodo), hogy vegyen fel hátulról (a lábaidat főként persze) mikor futsz. Aztán megnézed, vagy megmutatod valakinek. Ennyi.

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.12. 07:40:52

Az első cipőmet én is a Spuriban vettem, amikor még Pesten laktam. Azóta Hervis és Deca, ami éppen útbaesik. De előtte persze netes fórumokon való olvasgatás, kinek, miről mi a véleménye. Olyan csaj eladóktól nehéz bármit is kérdezni, akik a csipőnadrágból készülének éppen kifolyni.

DaMartian 2008.12.12. 11:15:14

Nekem érezhetően változott a futóstílusom. Ahogy javult a kondim, elkezdtem emelni a lábamat, összeszedettebb lett a mozgásom, nem olyan csoszogós. Máshová is "landolok"..
bodlac a futócipők középtalpa (csillapítás) sokkal hamarabb megy tönkre, mint a többi rész, így ha ránézésre még nincs elkopva, futáshoz már akkor sem jó! 1000 kili után cserélj, akkor is, ha újnak néz ki!!! Sokan elkövetik azt a hibát, hogy talpkopásig futnak egy cipőben. Az a legtartósabb része a cipőnek, ha addig gyötröd, ott már baj lesz! Sőt versenyen találkoztam olyannal, aki büszkén mesélte, hogy milyen okos, 300-ért megtalpaltatta a cipőjét, és most megint évekig futhat benne! Jujjj!

FutoBolond 2008.12.12. 11:35:55

A tavaszi ujrakezdeseknel szoktam erezni, amikor a kezdeti csoszogos futas utan a vadlimrol leveszi a combom a terhelest, es atmegy a dolog kocogasbol futasba...
szoval amint magahoz ternek az izmaim a teli lazsalasbol, erezhetoen hatrebb kerul a becsapodasi pont a cipon...

a mokas az, hogy az uj cipo vasarlasa elott igyekeztem kitalalni, hogy hol kopik legjobban, de igazandibol elol is, hatul is, kulso es belso oldalon is, plusz meg legkozepen is, ahol a labujjaim tove esik...
asszem, a regi adidas supernova cushion 5-ot pont nekem talaltak ki, kar hogy a legujjabbat, a 7-est elrontottak, az egyik gyurodese pont a kislabujjamat nyomja, ez a reginel sokkal korrektebben volt megoldva.

bodlac 2008.12.12. 17:42:32

DeMartian: Nem arról van szó, hogy én továbbhasználnám, én le szoktam cserélni 800-1000 km után. Csak sajnálja az ember kidobni, mikor tök újszerű még ránézésre, szóval én csak az eladományozásra gondoltam szervezett keretek között.
Futócipőt talpaltatni tényleg vicces. :) Gyakorlatilag a talp a cipő.

manor 2008.12.12. 19:20:06

FB:
Tavaszi újrakezdés?? Télen mit tetszik csinálni?:)

boibo 2008.12.12. 20:42:40

Most "beletettétek a bogarat a fülembe", megnéztem a cipőtalpamat. És teljesen másképp kopik a bal, mint a jobb. Eddig is tudtam, hogy csámpás vagyok. De ennyire?!?! Ezek után még az is lehet, hogy nem is egyforma cipő kellene a két lábamra??? Hahó, DaMartian, szakmailag van ilyen?

FutoBolond 2008.12.12. 21:18:25

manor, telen hivhatnal nyugodtan Hasfejleszto Jacknek :)

Viccet felreteve, kis snowboard, sok uszas, tollas, regeneralodas.

FutoBolond 2008.12.12. 21:19:08

boibo, a balra egy nike, jobbra egy asics? :)

boibo 2008.12.12. 23:34:46

Az egyikre egy hegymászóbakancs, a másikra egy mamusz :-)

manor 2008.12.13. 08:09:10

FB:
jó, hogy említed a regenerálódást, erről a kiegészítő sportok jutottak eszembe. Egy ideje már érzem, hogy teljesen merevek a lábaim. Ok, valószínűleg a nyújtáhatnék lekiismeretesebben is, de egyre inkább érzem, hogy jó lenne valami másfajta mozgás is. Eddig a népitánccal próbálkoztam, bár azután mindig lelkiismeret furdalásom van, hogy nem mozogtam eleget és kénytelen vagyok elmenni legalább pár kilométert futni:) Szóval, ki hogy áll a keresztedzéssel?

boibo 2008.12.13. 09:30:59

Ugyanúgy jártam, mint Te, manor. De nem csak, hogy nem fáradok el annyira, hanem ki sem kapcsol annyira. Stresszlevezetésnek nekem a futás a legjobb - bár küzdősportokkal nem próbálkoztam, és ha eddig még nem, ennyi idősen már nem is igen fogok. Pedig én is érzem, hogy jó lenne valami.

FutoBolond 2008.12.13. 11:15:51

boibo, az uszas szerintem remek. Az osszes izmodat atmozgatja, erositi azokat a tartoizmokat, ami a hosszabb tavokon jol jonnek. Noveli a tudokapacitasodat, megtanulsz tudatosabban lelegezni...

Vicces egyebkent, hogy Szonyi Ferenc is iden tanult meg gyorsuszni...
sportgeza.hu/sport/2008/12/12/a_vilag_3._legszivosabb_embere/

manor 2008.12.13. 22:15:43

Ja, az úszás tényleg nem lenne rossz, ha lenne egy saját medencém:) Futás közben se szeretek kerülgetni másokat, pedig ott még nem is okoz nagy problémát. Meg az se lenne rossz, ha tudnék gyorsúszni:)

Atilla 2008.12.14. 16:20:19

Üdv Mindenkinek! Én is megjártam a rossz cipőválasztás rögös útját annak idején és fájt a bokám és a térdem is, lehetett rajtam nike, vagy akár asics cipő... persze most már tudom, hogy a nagy márkák közül majdnem mindegy melyiket hordod, ha egyébként a futóstílusodnak megfelel... én végülis a szentendrei úton lévő Saucony márkaboltot ajánlanám (vagy azt is..)... az eladók értenek hozzá a cipő meg.. szóval az mégiscsak saucony...

potyesz 2008.12.15. 08:00:11

Tegnap futottam 20km-t, aztan ma reggel ujra erzem a terdeimet. Nem "gyilkos ereju" fajdalom, szerintem holnapra mar nem lesz nyoma, de azert aggaszt kisse, hogy mi lehet a baj. Lehet, hogy rosszul lepek? Probalok nem kifele forditott labfejjel futni. Van valakinek valami otlete, hogy mit csinalhatok rosszul?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.15. 09:05:55

potyesz, ha amúgy fájós a térded miért gyilkolod 20 kirivel? vigyázz inkább magadra és akkor emeld a távot ha már nem fáj. vagy közbe nem fájt? futások után nekem is mindig fáj ez-az, de ez természetes.

potyesz 2008.12.15. 09:23:10

Kozben egyaltalan nem fajt. Ma reggel ereztem hogy a kulso oldalon fajdogal. Altalaban olyan 10km-eket futok, tegnap hosszu futas alkalmaval futottam tobbet, mert jol esett. Futas utan nyujtottam, meg akkor sem ereztem abszolut semmit. Lehet, hogy azert faj meg, mert eddig rossz cipoben futottam... Most hogy jonnek a nagy hidegek errefele, ugyis rovidebbeket tervezek futni.

potyesz 2008.12.15. 13:30:28

ok, ok... koszi hogy igy aggodsz :)
Szeretnek jovo tavaszra-nyar elejere felkeszulni egy felmaratoni versenyre. Neztem ezt a becsi ANKER felmaratont, jo lenne, ha el tudnek indulni. :) Valaki(k) esetleg nem tervezi, hogy indul ezen a felmaratonon?

Trobi 2008.12.15. 14:25:08

sziasztok! itt lehet ingyen tanácsokat kérni lábfájások ügyben? :-)
szombaton megvolt az első 10 kirim! és hogy tovább fokozzam, este futottam! :-)
lehet, hogy ennek köszönhető, de vasárnap óta fáj a bal lábam sarka, alul a talpamnál!
mi lehet, az oka?? a sötét, vagy a cipőm? :-) viccet félretéve, a Római-parton voltam, többnyire a bicikli úton, mert a föld elég esős, saras volt. szóval nem tudom mi az oka, és hogy tudom elmúlasztani. tud valaki segíteni? előre is köszi.

Trobi 2008.12.15. 14:29:24

ja, és nem kellett innom közben...:-) igaz előtte feltankoltam magam, aminek meg is lett az eredménye, mert kibírtam végig...-)

potyesz 2008.12.15. 14:39:01

Trobi@, a sarkam nekem sosem fajt meg, viszont azt hiszem okozhatja a futostilusod. Azaz talajfogas soran a sarkad er eloszor a foldhoz es tul erosen csapodik a betonhoz.
Ezenkivul talan fontos info lehet, hogy milyen cipod van, illetve hogy hany kg vagy.

Pris 2008.12.15. 14:51:14

@potyesz, én tervezem, hogy indulok a bécsi félmaratonon. Valaki tanácsolta, hogy próbáljak meg lefutni 16 km-et, ez megvolt a múlt héten, úgyhogy bízom benne, hogy a plusz 5 km nem fog gondot okozni :) A futocenter.hu-n van egy 12 hetes edzésterv, azzal próbálok meg felkészülni.

Pris 2008.12.15. 14:52:11

@potyesz, én tervezem, hogy indulok a bécsi félmaratonon. Valaki tanácsolta, hogy próbáljak meg lefutni 16 km-et, ez megvolt a múlt héten, úgyhogy bízom benne, hogy a plusz 5 km nem fog gondot okozni :) A futocenter.hu-n van egy 12 hetes edzésterv, azzal próbálok meg felkészülni.

potyesz 2008.12.15. 15:00:03

@Pris, nekem a fo "gondom" hogy Kijevben dolgozom, ergo haza kell repulnom, majd atruccani Becsbe. Ahogy a kiirast neztem, reggel 9-kor van a rajt tehat szombaton mindnekepp ott kell ejszakazni. Oszinten szolva, tok egyedul meg nincs kedvem kuzdeni. A futassal nalam sincs gond, en az adzesonline-os felmaratoni edzesterv alapjan akarok felkeszulni.

zsolababe 2008.12.15. 15:43:31

TRobi@
Az achillesed megfajdulhatott siman, attol is, hogy hirtelen megterhelted.. en is igy jartam... mindenkepp pihentesd par napig es vegyel mondjuk Activon gel-t azzal kenegesd... mindenkepp vard meg amig mar egyaltalan nem faj es utana meg pihenj ra legalabb 3napot, hogy tunetmentes. Azutan szepen fokozatosan emeld a tavot es nem lesz semmi baj a sarkaddal... a futocipod remelhetoleg jo ...

Trobi 2008.12.15. 15:45:43

@potyesz - még nem volt testen kívüli élményem, úgyhogy nem látom magamat futásközben, de szerintem ... nem tudom...csak azt, hogy külső élen jobban kopik minden cipőm, főleg saroknál, azt hiszem borintó a járásom, vagy hanyintó...valamelyik a 2 közül:-)
a cipőm nem márkás - scandik-, de jól néz ki, ami azt jelenti, hogy nagy és puha sarka van, középen merevített elől pedig puha mint a vaj, és a talpában műanyag kapaszkodókörmök vannak, ami terepfutásnál nagyon jól jön.
ja, és az elmúlt két hónapban nem fájt benne egyáltalán a lábam. egyébként 174/83 kg - de áprilisban még 174/94 kg voltam :-)

DaMartian 2008.12.15. 16:30:54

Trobi! Húúúhaa...!

Trobi 2008.12.15. 16:43:29

@DaMartian- ez most :-) vagy :-P vagy :-?
:-)

zsolababe 2008.12.15. 16:51:59

Trobi@
Gondolom csak vicceltel a cipovel...............?!?!!!! :)

Trobi 2008.12.15. 17:23:44

@zsolababe - köszi a tanácsot Achilles ügyben.
a cipőm nem vicc, már gondoltam rá, hogy veszek valami komolyabbat, de mint mondtam, eddig semmi baj nem volt, sőt nagyon jónak tartom a csukát, persze azokhoz képest, amikben elkezdtem a futást, mert az elsőtől még mindig fáj a jobb lábam Achillese...:-(

potyesz 2008.12.15. 18:21:48

DaMartian, a Lunarlite-t kinek javaslod? Nagyon jó akció van itt most rá (40%kedv.), ha azt mondod, hogy érdemes, veszek egyet magamnak... Köszi előre is. potyesz

zsolababe 2008.12.15. 23:18:23

DaMartian@
potyesz szerintem mar el is rohant megvenni amilyen szepen beszeltel errol a ciporol :)))))))))) a kettospont utan nagy igazsagok talalhatok :) ...by the way ma felprobaltam a pega 25-ot es mar rendelem is... szerintem meg eletemben ilyen kenyelmes cipo nem volt a labamon nagyon jo remelem hosszu tavon is jo lesz.. ami igazabol megfogott, hogy olyan a felsoresze, hogy tartja a labam de mintha parnazott lenne sehol nem erzem, hogy rajtam van pedig az Asics-nel szoktam pedig az elvileg a csucsmodell :( de megrendelem az ID-sat mert akkor nem ez acsunya kekes szzurkes szine lesz hanem gyonyoru fekete sarga pipaval :)))

potyesz 2008.12.16. 08:52:51

zsola@ :))) Igen, mar-mar nekiindultam. Ahogy utananeztem, konnyu cipo es szupinalo futoknak jo. Lehet hogy veszek egyet... a jovo evi tervezett verseny(ek)re jo lesz majd.

DaMartian 2008.12.16. 11:34:12

Bocsi, nem tudom miért így jelent meg??? Nem ennyit írtam!

Szóval: LunarTrainer

DaMartian 2008.12.16. 11:35:48

És már megint!!!

Nem tudom mi történt? Nekirugaszkodom mégegyszer:

A LunarTrainer 75 kiló alatt és 5 perces kilométernél gyorsabb tempóra jó, betonra, semleges, vagy szupináló futóstílushoz.

Ezért az egyik kedvencem..

DaMartian 2008.12.16. 11:39:15

Hát zsola nekem jó lenne az a "ronda" kékesszürke is! : )

potyesz 2008.12.16. 12:36:44

Akkor le kell fogynom 75-ra :), illetve fol kell fejlodnom 5perc/km-es versenytempora. Mindenesetre az alapozast elkezdtem, remelem jovo nyarra beerik a gyumolcse. Ha 75-ra le tudnek menni, az kb csoda kategoria lenne, ugyanis gimiben voltam annyi :)...
De akkor elvben ez egy tok jo cipo versenyekre-gyors treningekre, nem "nehez" futok reszere?

zsolababe 2008.12.16. 14:03:02

DaMartian@
Gondolom tudnal "szerezni" magadnak valahonnan egyet, ha nagyon akarnal :) en mindenesetre megrendeltem..igaz ugyan, hogy csak januar kozepen lesz meg es kb januar vegen hozzak haza nekem...de legalabb jol fog kinezni:) ..ja es arrol nem is beszelve, hogy 120$, ami 19.000Ft nekem mert meg 160as dollarjaim vannak itthon meg az altalam csunyanak tartott kerul 29.900ba azert nem mindegy 10.000Ft. Rendeltem is belole meg ket livestrong polot:) hogy azert elkoltsem a kulonbozetet :) ezek szerint a Lunar Trainer nekem nem lenne jo mert azert 75kg nekem kicsit keves lenne..szerintem nem is tudnek lefogyni annyira mert mar most sincs rajtam zsir es mar csak max 2-3kg bor van feleslegben :)

potyesz 2008.12.16. 14:06:54

Mar regisztralt par magyar futo a becsi maratonra/felmaratonra... Valaki magara ismer esetleg? :)
www.vienna-marathon.com/?url=starter&wantResult=marathon&entries=20&nation=HUN

Trobi 2008.12.16. 16:13:06

@DaMartian - Te milyen cipőt javasolnál
heti 3-4 x 6-8 (most már 10) km-re, aminek kb. a fele betonon, a másik fele terepen zajlik, 83 kg (and still loosing) enyhén (?) külső talpélen (hanyintó ?) futásmódra?

potyesz 2008.12.17. 11:45:14

OFF: @zsola, mar mindenhol rolad irnak... tavalyi fellepes-neves eloadok... grat :)www.fn.hu/allas/20081210/valsag_nem_erinti/

DaMartian 2008.12.17. 15:32:41

Trobi, bár ez rengeteg mindenen múlik, és próba nélkül látatlanban nehéz bármit ajánlani, de az általad elmondottak alapján a Pegasus elvileg ideális lenne számodra.
zsola: nem biztos, hogy nem lenne jó számodra a Lunar. Én csak azt mondtam el, kinek ideális. Azért az ideálistól is lehet némi szórás akinek még jó!
potyesz: résztávra, versenyre, rövidebb távra (5K) tökéletes. Nekem félmaratonra, sőt 27 km-re is teljesen jó volt, de a maratont őszintén szólva még nem mertem teljesíteni benne!

potyesz 2008.12.17. 15:48:56

Damartian@, akkor megiscsak lehet, hogy veszek egyet... Ezzel is adok magamnak meg egy kis extra motivaciot tavaszra. :) Maratoni tavrol en meg nem is almodok, viszont a felmaraton realis cel jovore. Szoval occsoe' most megveszem :)

zsolababe 2008.12.17. 17:59:01

potyesz@
olyannyira igaz, hogy a cikkben meg titok volt de iden is mi jatszottunk a BAT rendezvenyen, meg az EDDA es a Korda Gyuri-Balazs Klari duo :)

potyesz 2008.12.17. 19:47:50

Megvettem délután a Lunartrainer-t, és el is tettem tavaszig, illetve addig mig "formába lendülök" :).
zsolababe@, büszke vagyok rád :), de komolyan. Hogy van a sérülésed, teljesen helyrejött már?

zsolababe 2008.12.17. 20:25:52

potyesz@
Most mar otodik napja futok 11km-t es nem jott vissza a fajdalom de meg csak kis nyomas sem..szoval lekopogom elmult, kipihentem... most majd szepen lassan egy heten egyszer emelem csak a tavot 16km-re... de azert meg evvegeig egyszer lefutnek 21km-t de majd legfeljebb masnap pihenonapot tartok, hogy a heti adagom ne emelkedjen hirtelen :) januar 6an mutenek akkor egy het kimarad, utan seta, majd gyaloglas es kb 2het utan el lehet kezdeni kocogni.... szerintem februar kozepere ujra feepitem, ami most van es akkor elkezdek keszulni a Ny Marathonra.. ha bejutok :)
DaMartian@
LEhet, hogy jo lenne nekem a Lunar is de most kiprobalom a Pegat..kb januar vegen lesz meg, addig a Gel Kayano14 tokeletes :) New Balance-omat kiselejteztem emrt mar sok kilometer van benne a Nike Tri-D meg bevasarlos cipo lett melegitohoz :) majd kiprobalom a Lunart is szerintem... de allitolag pl Maratont abban jo futni, amihez hozzaszoktal edzesek alatt, hogy ne ott erjen kellemetlen meglepetes...

potyesz 2008.12.18. 10:08:17

zsola@ orulok, hogy redbejott. De azert ne eroltesd tul... Biztos vagyok benne, hogy a mutet utan hamar visszanyered az erodet. Nem hiszem, hogy annyira legyengulnel nehany het kihagyastol.
Ossze fog jonni a NY Maraton! Just do it! :)
(Londonban vettem par eve egy futocipot, aminek a sarkara az volt irva, hogy run every day. Tok jo cipo, mai napig megvan, a felsoresze nagyon vekony anyag, es olyan mehkaptar forma muanyag adja a tartasat. Pillanat alatt megszarad. Tok jo:) )

zsolababe 2008.12.18. 10:27:27

amit most rendeltem Pegasus25-ot annak a sarkara az lesz irva, hogy Zsola :) Most erkezett meg a futofelsom NikePro ID... annak az elejere konkretan az van irva, hogy Zsola es ala, hogy just do it :) mindenesetre irok a NY Road Runnersnek egy levelet meg before after kepeket kuldok es elmeselem a sztorit.. termeszetesen a fogyast arra kielezve, hogy mindezt azert hogy indulhassak a ny marathonon.. hatha meghatja oket es bekerulok :))))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.18. 14:44:25

zsola egy ezévi 21 kirit (4 szigetkör) összehozhatnánk tényleg, mondjuk nemtudom hogy fogok ráérni ünnepek alatt. meló nincs, de otthon vagyok érden, nehéz bejönni amíg a #&@ máv murizik.

boibo 2008.12.18. 17:32:33

:-DDD
rrroka, ezzel a máv-témával nagyon egymásra tudnátok találni zsolával...

zsolababe 2008.12.18. 18:04:28

annyira azert ne offoljuk szet.... :):):) en hetente egyszer futok egy 21est, hogy szokjam :) szoval osszehozhatjuk.. en altalaban olyan del korul futok...akkor vannak a legkevesebben az utakon es konnyebb odajussak :)

potyesz 2008.12.19. 08:37:32

Dec. 27-28-an en is benne lennek egy margitszigeti futasban, "otthon" leszek eppen. Az szombat-vasarnap, szoval en ott leszek, csak szervezzuk meg. Tok jo lenne. :)
Van egy kerdesem (lehet hogy oltari hulyeseg lesz): azt figyeltem meg, hogy miota hidegebb idoben futok (minuszok), az oram sokkal tobb elegetett kaloriat szamol. A hulye kerdes, hogy az ora esetleg erzekeli a hideget??? Garmin forerunner405. Most neztem vissza egy oktoberi futasomat, ami kb annyi volt mint a mai, viszont ketszer annyi elegetett kaloria tartozik hozza.
Nem vagyok "egjen a zsir" fanatikus, csak erdekel a dolog... :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.19. 10:43:47

a hétvége nálam családi, nekem inkább a 7köznap lenne jó. de a dél az tartható. héfőn nem leszel még potyesz?
szerintem egyébként vmit elront az az óra...

zsolababe 2008.12.19. 10:58:44

A GArmin ora a teljesitmeny alapjan szamolja a kaloriat... tehat, ha mondjuk lassabban futsz mert a pulzusodat figyeled, akkor ugyanazon a tavon kevesebb elegetett kaloriat fog mutatni..ha meg gyorsabban futsz akkor tobbet... o az alapjan szamol, hogy te megadtad neki a nemedet, a sulyodat, elvileg keri meg a felzerelesed sulyat is... es kiszamolja , hogy egy ekkora ember ilyen sebessegnel ekkora tavon altalaban mennyi kaloriat eget.. ennyi... azert ez csak hozzavetoleges ertek... de mondjuk amikor futok 11km-t es kiirja hogy 1000ccal, akkor tok mindegy, hogy az csak 900 vagy 1100 szerintem :) ezt hagyjuk meg a haziasszonyoknak, akik bulvarlapokat olvasgatva tekernek 20percet a biciklin az edzoteremben, majd beszelgetnek 20 percet es 10 eve nem valtozott semmit az alakjuk "pedig becsuletesen csinaljak" :):) nna nekik szamit 10-20 ccal a lelkiismeret megnyugtatashoz, hogy megehessenek meg egy pitet :):)

zsolababe 2008.12.19. 13:35:33

ma azt vettem eszre, hogy reggel megint erzem az achillesemet.. nem faj de erzem :( ma nem is futottam csak egy kort... de azert ez fura... lehet, hogy a cipom megsem olyan jo? :(

potyesz 2008.12.19. 18:38:11

rroka@, 24-én reggel érkezek Bp-re, de aztán "vidékre" megyek a szüleimhez. Szóval szombat vasárnap jó volna :)
zsola@, ahogy mondtad, engem sem a 20-30 kalória zavar :), de úgy érzem, kicsit "megbolondult", mert előtte (2-3 hónap) azért jóval kevesebb kalóriát számolt, holott akkor még az átlagos pulzusom is magasabb volt ugyahoz a sebességhez, illetve még súlyosabb is voltam. De mindegy, annyira nem parazok rá a dologra :). Nemsokára úgyis dábl csekkingem lesz, mert ugye a nike plus-os ipod-os téma is mérni fog, plusz a garminom is :)

potyesz 2008.12.19. 18:40:13

zsola, vigyázz a lábadra... érdekes, hogy nekem is fájdogált ma a jobb térdem, de nem oldalt, hanem elől. Nem fájt, de éreztem futás után. A fenébe, vennem kell porcerősítőt szerintem.

boibo 2008.12.19. 23:10:30

@ Zsola
Ez most csak nagyon érintőlegesen tartozik ide, de:
Több elmeháborodott futóblogossal együtt én is elkezdtem fekvőtámaszozni, mikor mondtad (ma már 76-ig jutottam, igaz, ötszöri nekifutásra), de nekem meg a könyököm kattog ettől. Nem fáj. De kattog. Ez nyugtalanít. Ellenben nyomtalanul elmúlt a hátfájásom, ezt a fekvőtámasz hátizom erősítő hatásának tulajdonítom. De mi van akkor, ha közben meg tönkrevágom a könyökömet?!?

zsolababe 2008.12.20. 01:35:34

boibo@
nagy baj lenne ha ezzel tonkre tudnad vagni ... azert melegits be elotte... csuklotol indulva alkar felkar korzes akkor nem lesz baj... de tenyleg jo a fekvotamasz.. nekem is ugy mondtak.. en nem csinalom csak kivanci voltam milyen hatassal vagyok masokra es ajanlottam :)))))) ..na jo ez vicc volt :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.20. 06:09:18

potyesz, zsola, ha össze tudjátok szervezni a hétvégit menjetek, zsolával máskor is össze tudok _futni_ (muhahahaaa). aztán jól mozogjátok le a bájglit! :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.20. 06:10:38

a majd egy hónapja elkövetett 150 fekvőtől még mindig érzem a vállam kicsit, szóval én pihentetek amig semmit sem érzek + egy hét, és majd akkor talán nekiállok megint, immár kicsit ésszel.

boibo 2008.12.20. 09:14:35

Potyesz!
...és mivel jössz haza? Repülővel, vonattal, vagy biztosra mész, és a stoppot választod?
Esetleg futva? :-)))
Ez valahol annyira felháborító!

2008.12.20. 09:49:11

Hehe, a 100 fekvőtámaszos, honlapon lévő edzéstervet én is elkezdtem csinálni, csak nem úgy ahogy ott van, hanem minden napot kétszer csinálok, és futó napon nem nyomok. Most tartok a második hét második napjánál. És örömmel nézegetem magam a tükörben, mert izom szerű képződmények jelentek meg a karomon és a felsőtestemen. :)
Na most ebből gondolhatjátok, hol kezdtem. Ja, a harmadik oszlopot csinálom. :) Szóval büszke vagyok magamra, és ez úton köszönöm annak, aki anno a linket adta.

potyesz 2008.12.20. 11:59:58

@boibo, repülővel jövünk:) (barátnőstül jövök), eddig - egy kivételtől eltekintve- mindig rendben jött-ment.
A 100fekvőtámasz-os edést én is elkezdtem. Szintén a 3. oszlop szerint :). Én kétszer csinálok meg egy hetet, mert azért elég durva emelések vannak benne, pl. 2-3 hét, illetve a 4.-5. hét között. Így most a 2. hetet fejeztem be másodszor. Tényleg használ, tök jó.
@zsola, akkor esetleg egy Margitsziget 27-én vagy 28-án? :) Hátha a blog-pólók is elkészülnek addigra és előtte-utána be is ugorhatunk érte :)

manor 2008.12.20. 12:27:44

Mi ez a 100 fekvőtámaszos oldal?:) Amióta heti 50km az adagom, elkezdett fájni a hátam, valószínűleg nekem sem ártana gyúrni egy kicsit felsőtestre.

zsolababe 2008.12.20. 12:56:47

megbeszelhetjuk a futast.. en mindennap futok kiveve 24et es 26at mert akkor nem lesz idom de egyebkent barmelyik nap ..csak lehetoseg szerint olyan delben... a fekvotamasz ugyet meg nem kell olyan komolyan venni mint azon a weblapn.. en annyit mondtam, hogy ketnaponta csinaljatok 100-150 fekvotamaszt, amennyit birtok belole.. es olyan osztasban, ahogy birjatok.. nem kell egyszerre sokat.... sot nem is szabad... egy ido utan ugyis konnyebben megy... es asszem' edzesnek pont eleg a teljes vazizomzatra...

potyesz 2008.12.20. 12:58:06

www.100fekvotamasz.hu/
egy jópofa oldal edzéstervvel. Szerintem érdemes megnézned :)

potyesz 2008.12.20. 13:03:34

zsolababe@. nekem a legidealisabb jövő vasárnap volna, dél körül szuper. Addig majd még "egyeztetjük" a részleteket :)

zsolababe 2008.12.20. 13:21:12

potyesz@ es persze mindenki ... a jovohet vasarnap azaz dec 28. az tokeletes... de mivel elotte is koncertem van es reggelig meg diszkoznom is kell utana mashol... ezert a legjobb lenne ha du fel2-2 lenne a talalkozo a Szigeten... elvileg ugyis akkor van a legjobb ido:)

potyesz 2008.12.20. 13:26:48

Ok. akkor legyendec. 28-án 13:45-körül a talalkozó, és14:00-kor induljunk futni. :).

Bau76 2008.12.20. 21:34:28

a 28 -as futásban benne lennék én is, de asszem a 7,5 -es tempómmal csak feltartanám a bagázst :)

zsolababe 2008.12.21. 13:44:13

Bau76@
nem hiszem, hogy feltartanad... nekem tokeletes 7perc koruli tempo... legalabb mindenki alacsony pulzussal fog futni.. vegul is az a cel, hogy laza, konnyed BESZELGETOS futas legyen... en pl amugy sem hagyom, hogy feljebb menjen a pulzusom tehat mindegy ki mennyire gyorsan fut en antiszocialis vagyok:)) na jo ez nem igaz de amugy is ket kort kellene futni es sokan vannak akik nem szoktak olyan hosszut es mar csak miattuk is jo lenne ha nem faradnannak nagyon ki.. szoval.. szerintem jojjon mindenki es szepen korbekocogjuk a szigetet ketszer:)

zsolababe 2008.12.22. 11:32:46

nem hiszem, hogy negyszer korbe akarna futni a tobbseg akaracsonyi bejglik utan:) ..felolem korbefuthatjuk 4szer is.. csak ne riasszunk el esetleg olyanokat, akik meg ketszer sem futottak soha korbe.. inkabb szep lassan fussunk ket kort es akkor mindenki elvezi es meg beszelgetni is lehet

potyesz 2008.12.22. 11:49:19

zsola@, a fortunaGold-on epp Te enekelsz :). Valami karacsonyosat. Nagyon jo.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.23. 05:18:26

az vmi xxx felnőtt csatorna..? ;)
zsola szilveszterkor melóztok?

potyesz 2008.12.23. 08:44:51

rroka, fortunagold.hu-t nezd/hallgasd meg :)

zsolababe 2008.12.23. 09:57:42

szilveszterkor Alcatraz, amit te nem szeretsz :) utana lehet, hogy lesz Vorosmarty ter de azt meg atgondolom.. es olyan 3korul meg a Feszekben is egy koncert :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.23. 12:03:59

én egyébként a szilvesztert sem szeretem, de lehet, h már mondtam. :) mi szerintem 30-án kibulizzuk magunkat a millenárison péterfi borira, meg hangmásra, meg nemjucira.

Pris 2008.12.23. 12:07:13

Lehet, hogy csak átsiklottam felette, de hol van a találkozó a szigeten vasárnap?

potyesz 2008.12.23. 12:29:30

Pris@ Arrol meg nem beszeltunk, de szerintem zsola, mint "gyakorlati tapasztalattal" biro member elmondja. Van ott valami parkolo, ahogy lejossz a hidrol es szerintem ott. De majd hivjuk egymast szerintem. :)

zsolababe 2008.12.23. 13:44:03

en beallok a fizeto parkoloba ugyis szoval a kocsimban barki hagyhatja a cuccat, aki netan nem autoval jon... es ott kellene talalkozni... a kuttol indulnank.. gondolom addig meg azert par mondat itt el fog hangzani ugyis :)

Pris 2008.12.23. 14:53:25

Köszi, az ünnepek megzavarták az időérzékemet és azt hittem mindjárt vasárnap :)

zsolababe 2008.12.27. 15:30:11

van egy kis baj a holnapi futassal:( 38fokos lazam van :((( semmikeppen nem megyek :( mar ma sem voltam... szoval max ujevkor egy ev elso napjat megunneplo futast tudnek bevallalni...

potyesz 2008.12.27. 21:41:52

@zsolababe: először is gyógyulj meg mihamarabb. Mi most érkeztünk meg a szüleimtől pár perce. Akkor szerintem ne fussunk a Margit szigeten. Majd legközelebb... Én szerintem holnap kocogok egyet, de közelebb ideiglenes lakhelyemhez. Hétfőn reggel meg repülünk vissza Kijevbe. Szóval mégegyszer jobbulást zsola :)

zsolababe 2008.12.28. 10:02:42

@potyesz: sajnalom... azt hittem meg ujevkor itt leszel, akkor futhattunk volna.. jo utat neked visszafele es Boldog Ujevet
@rrroka:koszonom... azert az ujevi futas lesz? :) ..tudod, amit az ev elso napjan teszel... :)

potyesz 2008.12.28. 21:11:52

@zsolababe: semmi gond, ne viccelj, majd legközelebb, alkalom adtán futunk. Újévi futást majd én is csinálok otthon. BUÉK Neked is, de addig még szerintem találkozunk itt :).

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.29. 21:04:09

@zsolababe: hú, nem hiszem. ha jól sikerül a buli akkor alvás lesz, legalábbis az szokott lenni... :) akkor egész évben aludni fogok?
jobban vagy azóta?

potyesz 2008.12.29. 21:39:19

sziasztok, visszaértünk ma Kijevbe: hó és hideg, illetve otthon megfáztam kissé, úgyhogy terraflu :). Megvan az iPod nano, holnap regisztrálok a nikepluson, vagy hol is kell :). zsola, te már csapatban vagy?

zsolababe 2008.12.29. 21:44:43

@potyesz: nem vagyok a csapatban en Garmint hasznalok:) de most regisztraltam egy chipet az legalabb az egyik koromet regisztralja majd a szigeten :)@rrroka: jobban vagyok persze, de meg nem merek futni.. holnap sem fogok sot szerintem meg 31en sem :) de 1en egeszen biztos bar lehet, hogy csak 2kor... azert meg gondold meg :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.30. 08:57:02

@zsolababe: nem, nem biztos nem megyek be pestbe, ha mégis futnék, akkor itthon. de másnaposan nem nagy móka, szóval szerintem kihagyom. :)

zsolababe 2008.12.30. 09:05:46

@rrroka: ok :) ..de masnaposan pont jol jon a futas.. az elejen sz@r de kb a 2.kilinel lekerul rolad a suly :) jobb mint a szauna vagy barmi a meregtelenitesre...

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.30. 09:13:46

Én olyanfajta másnapossággal futottam, amikor hátul nyom a fejem. Futás közben tényleg jobban lettem, de aztán megint visszazuhantam a kisbalta a fejben típusú állapotba. Egyébként másnaposan egyszer voltam a Wielickai sóbányában. Tíz perc alatt elmúlt a fejfájásom! Gondolom a belélegzett sótól. A másnaposságra nem találtam még meg a csodaszert, pedig volt bőven alkalmam tesztelésekre. :))) Ma megyek futni, megnézzük, milyen -8 fokban az élet az erdőben. Holnap még egy évvégi futás, ez már hagyomány.

potyesz 2008.12.30. 09:36:30

@zsolababe: en is garminforerunner405-t vettem, talan meg emlekeztek, hogy volt egy post errol a dologrol. De most, hogy lett nike+-os cipom (ketto is), gondoltam, hogy bulibol teszek bele chipet :). Aztan meglatom, hogy hogyan teljesit.
zsola, hogy csinalod, hogy ilyen sarga-alapon szurke betus lett a hozzaszolasod? Erdekes, mert nem mindig ilyen :)))

zsolababe 2008.12.30. 12:24:21

@potyesz: ne aggodj a te hozzaszolasod is ilyen amikor nekem valaszolsz :) azokat latod igy, amik a te hozzaszolasodra erkeznek valaszkent..igy egyszerubb nyomonkovetni...:) egyebkent hogy szuperal a 405os mert en nem hallottam tul jokat rola ezert en annak idejen a 305ost vettem meg inkabb pedig mar volt akkor 405os.. en maximalisan elegedett vagyok vele

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.30. 12:28:33

@zsolababe: igen volt már alkalmam másnaposan vivicittát futni pl, közben nem is volt gond, de utána, brrr.

potyesz 2008.12.30. 13:47:00

@zsolababe: ez a 405-s tulajdonkeppen mar a masodik. Az elso akksija egyszeruen nem birt ki egy laza (40-50 perc) edzest sem. Visszavittem, vegul kicsereltek. (eleg a gyanuval, hogy valaki "okosban" hasznalta es utana meg ujkent eladtak) A masodikat szeptember ota hasznalom. Egy toltessel max 3 edzest megy el, ami kb. 4,5-5 ora maximalisan. A hidegebb idovel ez kicsit csokkent. A program, amivel letolti a gepre az edzest nagyon jo es egyszeruen hasznalhato. Ami nekem gond, hogy kb. ket hete megorult a kaloria-szamlalo, vagy minek nevezzem... 70 percre szamol nekem ilyen 1700 kcal-kat :), ami valljuk be, nem nagyon realis. Minden adatot, ami kell, becsulettel beirtam, eletkor, suly, max pulzus stb... Ez olyan X-akta jellegu dolog. De ezt leszamitva nekem tetszik, illetve jol is muxik :). (koszi a hozzaszolas-szin-titokmegfejtest :) )

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.02. 15:00:39

UP és AD, olvastam napilapban a karácsinyi hihetetlen evésmennyiséget, veletek érzek, tegnap este fél nyolc körül malacsültet vacsoráztam sültkolbásszal, káposztával töltött almapaprikával, mustárral, fehérkenyérrel...

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.02. 16:33:04

@rrroka: ezzel a kommenttel azt érted el, hogy leakasztok egy szál kolbászt, szelek egy kétujjnyi vastag kenyeret és uborkával benyomom. Nem volt valami sporttársi beírás. Gondolhatnál más pavlovi-reflexeire is! :)))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.02. 18:14:43

@BGy: annyi baj legyen! jó étvágyat! :DDD

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása