Hogyan támasztottam a bordásfalat az ultrafutás hazai koronázatlan királyával

2009.03.28. 12:14 kékvirág

Gondoltam lájtosabbra veszem a stílust, mert a fiúk haragja előbb-utóbb vért kíván majd. Na meg vannak olyan férfifutók, akiknek nem szívesen húzogatnám az orszlánbajuszát, sőt, a legmélyebb tisztelettel adózok teljesítményeik előtt. (Professzionális újságírók szerint ezt a bekezdést, mint elsőt, az átolvasást követően azonnal törölni kellene az iromány összképe és kereksége érdekében. Most azonban kockáztatok, és marad.)

Január óta tartó csökkentett üzemmódú működésem során többször szembesültem a „miért?” és „hogyan tovább?” problematikájával. Törvényszerű volt, hogy a fehérköpenyes, sztetoszkópos is fel fogja tenni ezt a kérdést.

„Ha az olimpiára készülnél érteném, hogy a himnusz hangjaiért pár év alatt teljesen kicsinálod magad. Utána meg életed végégig jársz hozzám, hogy puzzleként keressem és tegyem össze hiányzó darabjaidat. Na de pusztán szerelemből évről évre új és kegyetlenebb kihívásokat keresni?”

Valóban, mi motivál engem? Valamelyik hazai vagy európai hegycsúcs skalpja? Tuti nem. A pénzdíj? Ugyan már, van nekem tisztességes, jól fizető munkahelyem. Hírnév? Már az összes mókus előre köszön a HHH-n. A válasz már megfogalmazódott bennem, csak valami visszaigazolásra vártam. 

Megérkezvén a gyógytornára Nati (=gyógytornász) bemutatta a másik „szerencsétlen” kis- és nagylabdás, bordásfalas, ovis feladatokra ítélt delikvenset, Bogár János személyében. Örömmel üdvözültük egymást, már amennyire a hely (sportkórház tornaterme) és a szituáció teret enged ilyesfajta érzelmeknek. Na, meg az én lelkesedésem még csak érthető - ha már futás közben nem tudok lépést tartani vele, talán itt a tornateremben sikerülhet -, de az ő számára maximum a magányos labdázással szemben lehetett vonzó alternatíva megjelenésem.

Van abban valami ördögien bájos, ahogy ülünk az általánosból ismert tornapadon, lábunkkal színes gumilabdákat gurítgatunk, és Jani mesél a béburól (Bécs-Budapest Szupermarathon), a spartathlonról, az elmúlt évek versenyeiről. Aztán érkezik Nati „őrmester”, mert szerinte messze elkalandoztunk a gyakorlatok precíz végrehajtásától.

Nehezít, most mélytartásban kell hátrafelé, oda-vissza gyalogolnunk a tornateremben. Persze fáj piszkosul, de nemcsak nekem, mellettem kis hazánk egyik legnagyobb ultrafutója ugyanúgy küzd, és közben mesél. (Még hogy az ultrások keveset beszélnek! Ilyet csak az terjeszthet, aki nem képes szóra bírni őket.) Mesél a futás szépségéről, az emberi szervezet csodájáról, amely képes egyik nap 100 km-t futni, másnapra regenerálódva újra nekiindulni, aztán meg néha jól elromolni, meggyógyulni, ismét elbukni, és újraszületni. Mesél a csodaszerekről, cipőkről, lámpákról, krémekről, módszerekről egy percre nem lankadó lelkesedéssel, mosolyogva és örök optimizmussal.

A feladatteljesítés persze megint beszélgetésbe és nevetésbe fullad, pedig a tervek, az idei versenyek még szóba sem kerültek. Na, majd a bordásfalnál. Janit egy hónapja műtötték, de már túl van egy félmaratoni versenyen (remélem Dobos doktor nem olvassa a blogot). Bolondság? Elhivatottság? Szűnni nem akaró lelkesedés ennyi év után is? Már Nati is leül mellénk, és hallgatja. Egy fél órája még alkalmankénti 3 km-es futást engedélyezett nekünk, most meg csak csendben „mosolyog a bajsza alatt”, látva lelkesedésünket, hallgatva a versenyterveket.

Hazafelé sétálva azon gondolkodom, vajon ott a tornateremben hányan ismerték fel Bogár Jánost? Pedig nem keveset tett le a sport asztalára, de sem híres, sem gazdag nem lett belőle. Vagy mégis? Valami ilyesfajta gazdagságra vágyom én is, azokra a soha el nem vehető, újra át nem élhető élményekre, amit a futás adni tud. Ez az az örök motiváció, a múlhatatlan szenvedély, amitől megiramodnak a lábaim a hegy felé - tudja doktor úr.

„Bogár János (Miskolc, 1964. július 26.) Magyarország egyik legeredményesebb ultramaratoni futója. Jelentősebb eredményei közé tartozik az 1991-es győzelme a legendás Spartathlonon, ahol 24 óra 15 perces idejével több mint másfél órát vert a második helyezettre, valamint az 1994-es Európa bajnoki győzelme 24 órás futásban. Magyarország legnagyobb ultramaratoni versenyét, a Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaratont eddig hatszor (1992 és 1994–1998) nyerte meg. Bár 2006-ban úgy nyilatkozott, hogy a jövőben csak ritkán vagy egyáltalán nem indul ultra versenyen, a 2007-es, 212 kilométeres Ultrabalatonon óriási küzdelemben legyőzte a görög világcsúcstartó, négyszeres Spartathlon-győztes Yiannis Kourost és a Bécs-Pozsony-Budapest versenyen az előkelő 3. helyen ért célba. Az ultramaratoni futás két mérvadó távján, a 24 órán és 100 kilométeren jelenleg is országos csúcstartó és 100 kilométeren háromszoros magyar bajnok. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Fancsalon él.” - forrás: wikipédia

5 komment

Címkék: gyógytorna bogár motiváció jános kihívás bécs budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr781021876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herut 2009.03.28. 15:49:48

Bogár Jánost a legmélyebbről jövően tisztelem.Kettő alkalommal voltam a Bécs-Budapest szupermarathon résztvevője,persze csak váltóban.Volt szerencsém látni versenyezni.Hatalmas szívű,barátságos,nagy küzdő,aki a legnagyobb megpróbáltatások közepette is visszainteget,mosolyogva köszöni meg a szurkolást. Szerény,VALÓDI SPORTEMBER,aki nem a sportból,hanem a sportnak él.
Kékvirág!Annyit csendesen megjegyzek,hogy Jani a Bécs-Budapest Szupermarathont nyerte meg hatszor!Akkor még a verseny útvonala nem érintette Pozsonyt.
HAJRÁ BOGÁR JÁNOS!!!

drsunyilo 2009.03.28. 19:12:16

Bogár Jánost én is megismertem hasonló körülmények között (bébu) és maximális respect, igazi példakép lehet nemcsak a hosszútávfotóknak, hanem bárkinek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.03.29. 17:49:43

ahogy mondod kékvirág, lehet hogy nem pénzben, de nagyon gazdag ember. egyébként az ilyenre mindenkinek szüksége van (lenne...), nem feltétlenül futásban, de akkor vmi másban, bármiben.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.03.30. 17:01:59

én még nem nagyon láttam nagyképű és kivagyi ultrafutót :)
ez nem az a sport ahol lébecolni lehet és hirtelen felindulásból az élmezőnybe jutni.
Bogár Jánosnak pedig BAZmegyei lokálpatrióta tiszteletem és jobbulást!

Tuzgep 2009.07.09. 04:46:12

Hello mindenki!Janos a vilag legszerenyebb es legnagyobb embere!Aki csak egyszer is talalkozott vele az tudja,aki meg nem...az sokat vesztett!
Szerintem egy orszagnak jobban kellene megbecsulni az ilyen embereket,akik hirnevet szereznek,meghozza nem is akarmilyet!!!!
Jani egy igazi peldakep!Sok sikert neki!!!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása