Futós filmek

2009.05.05. 11:46 Ras

Pár hete olvastam ezt, aztán még rábukkantam a kommentek között erre, és gondoltam csinálok egy gyűjtést a témában, volt bőven alapanyag kiindulásképpen. Nem akarok TOP10-et készíteni, mivel az összegyűlt címeknek csak töredékét láttam. Remélem a tisztelt Olvasóközönség szívesen vesz egy kis segítséget, miből érdemes csemegézni, ha edzés után könnyed vagy komolyabb filmművészeti futóélményes szórakozásra vágyna. Szóval jöjjön a lista két kategóriában, eredeti címek szerint sorbarendezve:

Futást, mint sportot ábrázoló filmek:

  1. Chariots of fire | Tűzszekerek
    Mindjárt az egyik legismertebb az első. Két meglehetősen különböző brit futó az 1924-es Olimpiai Játékokon. Vangelis zenéjével.
  2. Endurance
    Dokumentumfilm 1998-ból Haile Gebrselassie-ről, aki 1996-ban 10 000m-en olimpiai bajnok lett.
  3. Forrest Gump
    Popularitásban még a Tűzszekereket is lekörözi. Vajon belül az összes ultrafutó egy járógépes kisgyerek?
  4. Gallipolli
    Két ausztrál sprinter az első világháborúban partraszáll Törökországban. Hölgyeknek: Mel Gibson 1981-ből. Itt egy kimerítő magyar poszt is a filmről.
  5. Hosszú futásodra mindig számíthatunk
    Schirilla György Moszkvába fut. Magyar szocrealizmus Gazdag Gyula szemével. Rövid dokumentumfilm.
  6. Jericho Mile
    Egy gyilkosságért életfogytiglanra ítélt rab futni kezd, hogy ne őrüljön meg a falak között. Esélyt kap az Olimpiára is. A színész annyit edzett, hogy 4:30-as mérföldet tudott futni a forgatás alatt (2:50-es km).
  7. Jim Ryun: America's Greatest Miler
    Dokumentumfilm az Egyesült Államok legnagyobb középtávfutójáról. 1965-ben felállított egy mérföldes főiskolai rekordját (3:55,3) 2001-ben döntötték meg. Olimpiai ezüstérem 1500m-en Mexikóvárosban, 880yard, egy mérföld és 1500m világcsúcsok fűződnek a nevéhez még.
  8. Marathon Man | Maraton életre halálra
    Egy maratonfutó egyetemista - titkosügynök bátyja kapcsán - egy szökött náci orvos célkeresztjébe kerül. Kevésbé futós, de láthatók benne részletek Abebe Bikila futásaiból.
  9. On the Edge
    Egy amatőr versenyekről húsz éve eltiltott futó 44 évesen az Egyesült Államok egyik legrégebbi terepfutó-versenyén próbálja visszaszerezni elvesztett álmait. Itt egy részletesebb leírás Roger Eberttől. Valamint az IMDB bejegyzés, mivel sok hasonló című film készült azóta.
  10. Prefontaine
    Steve Prefontaine fiatalon elhunyt közép- és hosszútávfutó életét bemutató, életrajzi ihletésű film. Bill Bowerman, Nike alapító tanítványa volt Oregonban, egyetemi évei alatt. 1972-ben Münchenben 5000m-en negyedik lett, bár az utolsó négy körben szinte végig vezetett.
  11. Rocky
    No comment. Bár bokszról szól, de angelday kedvéért betettem :-)
  12. Run, Fat Boy, Run | Fuss, dagi, fuss
    Vígjáték, amely megmutatja, hogyan ne fussunk maratont. Nyomokban N betűt tartalmazhat!
  13. Running
    Egy maratoni futó viszontagságai útban az 1972-es Olimpiai Játékokra Montrealba. A Fuss, dagi, fuss innen örökölte a történetszálat, bár ez egy dráma.
  14. Running Brave
    Egy sziú indián az egyetlen a mai napig, aki olimpiai aranyat nyert az Egyesült Államoknak 10 000m-en (1964, Tokió), úgy hogy az akkori nagy esélyes ausztrál világcsúcstartó, Ron Clarke előtt ért célba. Nem mellesleg tengerészgyalogos. A film az ő igaz történetén alapul. A főszereplőt alakító színész is tud azért három órán belüli maratont.
  15. Running on the Sun - The Badwater 135
    Dokumentumfilm egy gyilkos versenyről a Nevadai sivatagban 1999-ből. A rajt tengerszinten, a cél 2560 méteren, közte 135 mérföld, két 1500m-es hegy, 0 és 50 Celsius-fok közötti hőmérséklet és forró szél. Biztos vagyok benne, hogy van néhány olvasó, aki nem most hallott róla először.
  16. Saint Ralph | Maraton a csodáért
    Ralph, a tinédzser fiú meg akarja nyerni a Boston Maratont, mivel édesanyján már csak a csoda segíthet.
  17. Spirit of the marathon
    Top maratonisták a maratoni futásról. A dokumentumfilm rendezője maga is futó.
  18. Steve Prefontaine: Fire on the Track
    Életrajzi film Steve Prefontaine-ről, sok eredeti felvétellel és fotóval.
  19. Terry Fox Story
    A kanadai Forrest Gump, sajnos nem happy end a vége.
  20. The loneliest runner
    Michael Landon - A farm ahol élünk, Charles Ingalls-ja - önéletrajzi ihletésű filmje. Egy kisfiú minden nap lélekvesztve szalad haza az iskolából, hogy összevizelt lepedőjét levegye az ablakból mielőtt a barátai meglátnák. Így válik sikeres futóvá.
  21. The loneliness of the long distance runner | A hosszútávfutó magányossága
    Ismét börtön és futás, Winklair itt ír róla
  22. The long run | A hosszú futás
    Ez a dél-afrikai film egy edző álmáról szól, aki egy emigráns namíbiai futónőt készít fel a Comrades Marathon megnyerésére.
  23. Without Limits | Korlátok nélkül
    Újabb Prefontaine film. Bill Bowerman szerepében Donald Sutherland. angelday a Nike blogon elemzi a filmet

Futós/rohanós jelenetek, jórészt üldözések (elnézést a szegényes ajánlókért):

  1. Band of brothers | Az elitalakulat
    Csak annyit mondok: Currahee. Háborús sorozat egy ejtőernyős századról a második világháborúban.
  2. Baywatch
    Egy egész generáció (köztük jómagam) felejthetetlen élménye Pamela 'addideadidit' Anderson, piros úszódresszben a homokban futva. A lányok meg persze David 'focistafrizura' Hasselhofftól pisiltek a padlószőnyegre.
  3. Black Hawk Down | Sólyom végveszélyben
  4. Bladerunner | Szárnyas fejvadász
    Vangelis zenéjével.
  5. Kontroll
  6. Kramer vs. Kramer | Kramer kontra Kramer
    Dustin Hoffman sebesült kisfiával a karjában elfut a kórházig. A jelenetet egy szuszra vették fel.
  7. Lola rennt | A lé, meg a Lola
  8. Lord of the Rings: Fellowship of the Ring | Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége
  9. Midnight run | Éjszakai rohanás
  10. Surviving the Game | Játssz a túlélésért
  11. The Last of the Mohicans | Az utolsó mohikán
  12. The Matrix | Mátrix
  13. Trainspotting
    Kult-film.

Akinek ez nem elég, itt végkimerülésig böngészhet tovább.

Mivel közeleg a strandszezon, stílszerű figylemesség a hölgyeknek, már ha bírják a bronzbőrű daliás férfiakat piros rövidgatyában futva (azért egy kis úszódresszes hölgy futás is van az urak számára): 

Kifejezetten az uranak pedig Anderson esti meséi :)


21 komment

Címkék: film mátrix vangelis pamela anderson baywatch gyűrűk ura david hasselhof forrest gump donald sutherland prefontaine chariots of fire gebrselassie gallipolli

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr151072440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaDaM87 2009.05.05. 15:26:02

a Without limits nagy kedvenc nekem.
Viszont a Spirit of the Marathonban (17.) nem csak top futók beszélnek a futásról, hanem az első maratonijukra készülők is. 4 vagy 5 karakter motivációját, felkészülését követik végig a filmben.
Ehhez a filmhez nem tudna vlki torrentet adni...? sehol sem találom :(

DaMartian 2009.05.05. 15:47:20

Comrads maraton az nagyon durva!
Hívtak már, de akkor még nem álltam készen á! Mostmár mennék! Ezt is behúzom még valamikor!

nus 2009.05.05. 16:05:05

a prefontaine jófajta

Ras · http://futo.blog.hu 2009.05.05. 16:43:00

@TaDaM87: sajnos elég sok filmet én sem láttam a listából, igyekeztem lényegretörő de kellően összefoglaló lenni, biztos hogy többször sem sikerült. Amúgy 20 dolcsi az amazon.com -on DVD-n, Zsola tuti elhozza neked ha a postán is spórolnál :).

Overdose 2009.05.05. 16:50:36

Sziasztok!
Bocs az offért de nem tudjátok mikor kapható újra a sportband? Állítólag jelenleg visszavonták és nincs mo.-n.
Köszi előre is.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.05.05. 16:52:45

@TaDaM87: Nekem megvan DVD-n :)
zsolababe hozta meg az Amerikából :)

DaMartian 2009.05.05. 16:59:31

Érdekes, hogy a Prefontaine film úgy van megcsinálva, mintha dokumentumfilm lenne. Az interjúknál feliratozzák a szereplőket, mintha ők maguk nyilatkoznának, de színészek játsszák őket! Amúgy az elhangzottak igen hitelesek, nem úgy mint a másik múviban, ahol a vége főcímnél azt mondják, hogy Bowerman 1978-ban alapította meg a Nike-t.. : ( Pre-t egyébként Jared Leto játssza igen meggyőzően. Akinek lehetősége van eredeti nyelven megnézni (nekem sajnos szinkronos van) ebbe is és a Without Limits-ben is eredeti felvételek vannak belecsempészve. Példának okáért a Müncheni 5000m döntője is eredetiben megy, illetve a halálának rádióközleménye a hírekben szintén eredeti..

Ras · http://futo.blog.hu 2009.05.05. 17:02:01

@DaMartian: a Fire on the Track a leg dokumentaristább a három Prefontaine film közül (ad köszi a crosslinket! erről lemaradtam szánombánom)

DaMartian 2009.05.05. 17:17:41

@Ras: Persze, de az konkrétan dokumentumfilm, a másik pedig azért Hállivúdi darab a korábban már említett Jared Leto-val vagy Lea Thompson-nal, aki Marty McFly anyját játszotta a Back to the Future-ben : ) Szóval ez csak olyan áldokumentarista izé.. Így nézhető a kevésbé Freak-ek számára is, mégis aránylag hiteles. Nekem ezért tetszett a Terry Fox film is! Brutál!!! És persze szomorú...

Ras · http://futo.blog.hu 2009.05.05. 18:16:32

@DaMartian: jaja csak gondoltam, hogy a kevésbé szakavatott olvasók is egyértelműen lássák melyik film mit tud a három Pre film közül. Nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy 'életrajzi ihletésű' :)

TaDaM87 2009.05.06. 02:02:24

@Ras: én meg elfelejtettem megdicsérni a jó kis listát...;)

zsolababe 2009.05.06. 22:40:34

nekem azert meg mindig a baywatch focim tetszik :) yasmine megiscsak ott volt :)

Nimandi 2009.05.07. 13:24:27

Ez igen jó kis lista, talán még ide fér a Baywatch kapcsán a Friends is, ahol Joey az egyik részben bevezeti Chandlert a Baywatch nézés örömeibe, majd folyamatos programjuk a továbbiakban is.

Egyébként nemrég olvastam máshol is ilyen listát, de korántsem volt ilyen alapos:
kalozblog.blog.hu/2009/04/16/a_10_legjobb_futos_film

Ras · http://futo.blog.hu 2009.05.07. 16:39:15

@Nimandi: az volt a múzsa, ahogy a bevezetőben említettem is ;)

himmelhergott 2010.06.01. 12:44:29

a bíbor folyókban van egy üldözéses jelenet, ami egy behavazott futópályán éjjel zajlik. Nagy hatással volt rám, mert kézi kamerás felvétel és nincs zene alatta hanem csak a lihegést hallani. Az elkövető: a magyar származású Matthieu Kassovitz
A futók: Vincent Cassel és Nadia Fares

Dinus72 2012.12.29. 18:52:07

Sziasztok! Új regisztrálóként, segítségeteket szeretném kérni! Egy filmet keresek, amiben egy középkorú nő, aki egyedül neveli tini lányait, elkezd esténként futni járni. Majd egy alkalommal megtámadják ezért a lányai kísérik az esti futásainál... persze a film vége happy end, mert a nő a viszontagságok ellenére lefutja a marathont. Sajnos sem a film címére sem a szereplőkre nem emlékszem.. Kb. 1975- és 1985 közötti lehet! Aki emlékszik a film címére kérem írja meg! Előre is köszönöm!!

Dinus72 2012.12.30. 08:08:28

@manor: Köszönöm, szerintem ez az a film, csak sajnos még nem találtam rá a magyar címére. Érdekes egyébként hogy Joanne Woodward filmjei között a magyar port.hu nem is említi ezt a filmjét! Még egyszer köszönöm!

2014.07.17. 14:31:45

Szevasztok,

Egy film felderítésével kapcsolatban kérem szíves segítségeteket; szinte bizonyos hogy futós filmről van szó, aminek az ominózus jelenete, arról szól, hogy a futót aki már elég régen fut egy társaság tagja véletlenül fellöki/felborítja... a kamera forog tovább és a földön fekvőt mutatja amint a lába önkéntelenül folytatja a futó mozgás.

Szíves válaszotokat előre is köszönöm.

tankista.cica 2014.07.18. 12:26:33

ez nem a farkas volt a kengyelfutó gyalogkakukkban?

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása