Mezitláb futni??

2009.09.02. 16:47 angelday

Orosz Péter, kiküldött tudósítónk jelentkezik NYC-ből:

Ezek tehát a duplaradírok. Nördködés, mezitláb futás, extravagancia.

Valami ilyesmire számítok én is vasárnap a 24. Nike félmaratonon.

68 komment

Címkék: chat futás orosz péter mezitláb

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr501355683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svrider AKA stig · http://riderblog.hu/ 2009.09.02. 16:58:47

a főműves ilyenben fut, a margit szigeten, majd jön mindjárt

angelday 2009.09.02. 17:03:59

Máris osztja a lapokat chaten. Ez egy ilyen nap.

kx 2009.09.02. 17:12:49

wehehe :) legnagyobb. evar. talán később bővebben.

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2009.09.02. 17:37:51

én is akarok ilyent, de eddig ahol néztem nem volt a méretemben (mondjuk mákom volt, mert hivatalosan ott nem is forgalmazzák) :)

helemburgis 2009.09.02. 17:39:13

2 hete a tiroli hegyi turat egy ilyen FF Sprintben nyomatta egy osztrak pali...Estere mar igen fazott a laba a bekalabas szerencsetlenkemnek..Allitolag marha kenyelmes, bar ebben hosszukat futni....

2009.09.02. 18:23:07

@helenburgis: A finn Feelmax cég gyárt hozzávaló zoknit, valami selyem-poliészter hibrid anyagból. Utoljára ebben a zokniban futottam a cipőben, összesen 11,5 kilométert nagyrészt zuhogó esőben, és teljesen kényelmes volt. Mondjuk tudni kell róla, hogy nem vízhatlan, felül és oldalt háló borítja, de lehet belőle kapni téli változatot is, ami 2 mm neoprénből van.

zsolababe 2009.09.02. 18:30:34

@Orosz Péter: engem erdekelne ez a cipo.. az elobb mar majdnem megrendeltem csak gondoltam elotte megkerdezem, hogy mennyire csillapit, egyaltalan csillapit-e valamennyit vagy olyan mint a nike free, hogy a mezitlabfutast imitalja..es, hogy mennyit lehet benne serulesveszely nelkul futni stb stb..

manor 2009.09.02. 18:35:24

Pár hete levezetésként az edzés után futottam 1k-t mezítláb. A talpam (a csontok) eléggé megérezte, emiatt nem is eröltettem, nehogy összeszedjek valami tartósabb sérülést. Viszont a vádlit is megdolgoztatta, pedig futástól már elég régen volt izomlázam. Ami a legjobb benne, hogy megtanít a helyes talajfogásra (sarok helyett talp eleje-közép), amit aztán cipőben is lehet használni. Bár a pályán, ahol néha futok, vannak olyanok, akik a salakon is mezítláb nyomják, szóval el is lehet hagyni a cipőt:)

manor 2009.09.02. 18:42:21

@zsolababe:
meg kellene tudni a kalenjiktől, hogy mi a helyzet náluk a futósérülésekkel/fájdalmakkal, aztán összevetni ezt a futócipők statisztikáival:)

zsolababe 2009.09.02. 18:58:31

@manor: az elejen bztos nem lehet komolyabb tavokat futni mezitlab mert nincs hozzaszokva a labam meg az izuleteim... az a kerdes, hogy mennyi ido alatt lehet atallni.. mert az is jo lenne ha csak rovidebb edzeseket(15-20km) abban futhatnek mert gondolom megerositene annyira, hogy nyugodtan bevallalhatnek tobb hosszabb futast is egy heten serules nelkul..most is igazabol eloszor akkor dagadt be a bokam amikor mindennap futottam 30at es utana persze, hogy sikerult rosszul lepjek miutan csak 3napot pihentettem a feldagadt bokamat.. viszont ha ezzel meg lehetne erositeni annyira, hogy nagyobb mennyisegeket futhatnek normlis futocipoben az sokat segitene az alapozasnal... vegul is nekem hianyoznak a labambol az elmult 15ev kilometerei, amit nem futassal toltottem :))

zsolababe 2009.09.02. 18:59:34

@manor: vegul is igy is csoda, hogy a nullarol masfel ev alatt komolyabb serules nelkul jutottam el az 55km-es versenyig...

doncii · http://doncii.blogspot.com 2009.09.02. 19:15:07

@zsolababe: napi 30 az mar nem hobbi szint, hova haladsz ezzel? Komolyan kerdezem, mert ha nem a profi sport a cel (meglepne), akkor szerintem hamarosan artalmas lesz a tovabbi dozisnoveles. Szerintem a napi 10, neha 20, evente 1 max 2 maraton boven eleg ahhoz, hogy 80 eves legyel. Es marad idod mellette mast is csinalni, lovaglas, vizisi, esetleg baratno :)

manor 2009.09.02. 19:34:18

@zsolababe:
a vibramfivefingers.com-on szerintem mindent megtalálsz, vannak tippek az átállással kapcsolatban.
Ha ezt a hardcore tempót akarod tovább vinni, akkor tényleg jól is jön az erősödés/stílus finomítása:) Bár a helyedben én lehet, hogy nem kísérteném tovább a sorsot vagyis valami komolyabb sérülést. Ez a másfél év alatt nulláról heti 80-100 km-re ugrás elég meredek már így is.

zsolababe 2009.09.02. 20:11:57

@doncii: @manor: ha szeretnek pl futni egy balaton szupermaratont(196km 4nap alatt) ahoz azert kell edzeni, napi 10km futassal igen nehez..plane az en sportmultammal, ami ugye a sulyombol adodoan nem ngyon volt... a profi sport nem lehet celom termeszetesen, hiszen arrol lekestem erosen :) de ahhoz, hogy teljesen atlag eredmenyeket el tudjak erni, ahoz nekem ket haromszor annyit kell edzenem mert hianyoznak az alapok... vigyazni fogok azert termeszetesen, hogy ne drasztikus legyen az emeles.. csak kozben en meg aggodom a sulyom miatt is ami miatt eleve tobbet akarok mindig edzeni.. most pl kicsit nem figyeltem a kajara es kevesebbet sportoltam maris felugrott 10kg, ami azert ijeszto... de persze megprobalom elkerulni majd a seruleseket.. a bokam azert figyelmezteto jel volt :)

manor 2009.09.02. 20:20:38

@zsolababe:
hát ez az, hogy talán túl ambíciózusak a célok az alapokhoz képest. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy nem tudod megcsinálni, hanem azt, hogy esetleg komoly következményei lehetnek.
Mondjuk a visszahízástól való félelem biztos nagy hajtóerő, ezt elfogadom, nekem se ártana néha valami ilyesmi:)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.09.02. 20:26:58

Ezeket a "cipőket" itt már valaki ajánlotta egy-két hónappal ezelőtt. Én akkor akartam is venni, de csak az Új Világban árulják...

doncii · http://doncii.blogspot.com 2009.09.02. 20:40:36

@zsolababe: azt en ertem, h 196km a kov cel, utana meg 250 lesz. Ha meg unalmas a futas, tolsz IronMan-t... mindig van tovabb. De erdemes neha megallni es elgondolni: miert csinalom ezt, hova visz, mit kockaztatok es megeri-e. Ugyanis mindket mondas igaz: "Barmire kepes vagy" & "Mindennek ara van".

manor 2009.09.02. 20:43:18

@BGy:
A Mountexben érdeklődtél? Elvileg ők árulták valamikor, az internetes áruházukban most is ott van (igaz, csak egy női modell)

zsolababe 2009.09.02. 20:56:04

@doncii: ezen mar en is gondolkodtam, ohgy mi a vege? Mert mindig lesznek ujabb celok... bar szerintem azert van egy bizonyos hatar... lehet, hogy inkabb olyasmi celom lesz, hogy javitsak mondjuk a maratoni eredmenyemen.. de mondjuk azert legalabb egyszer mindenkepp szeretnem az Ironmant..lehetoleg jovore :))) idom azert meg van es azzal is tisztaban vagyok, hogy teljesitokepessegem csokkenni fog az evek mulasaval tehat azert korlatlan idom sincs arra, hogy mindent megvalositsak.. arrol nem is beszelve, hogy most meg megtehetem egyenlore, hogy akar mindennap 3-4orat is foglalkozzam sporttal.. de ki tudja, lehet, hogy nem lesz mindig igy mert egy masfajta eletet kell valasszak a megelhetesemhez..sosem lehet tudni.. tehat, amig annyira szerencses vagyok, hogy ezt megtehetem, addig meg is teszem... persze megprobalom esszel...most is csak az volt a baj, hogy nem tartottam magam az eves tervemhez es az utolso pillanatban eszmeltem ra, hogy kozel van a szupermaraton.. es persze allat mod kezdtem neki gyorsan edzeni, aminek serules lett a vege... most mar tudom, hogy nemhogy eleg lett volna kevesebbet edzeni, de ha nincs a serules, akkor sokkal jobb idot is futhattam volna mert igy pl, amikor a maratoni tavnal jartam mar kicsusztam a 4oras tervembol..de legalabb lattam azt, hogy meg tudom csinalni serules nelkul ugy hogy "csak" egy maratont kell fussak :) a telemet is ugy terveztem meg, hogy most mar pihenonapokat is rakok be mert eddig az sem volt..konkretan mindennap futottam legalabb egy 10-est de inkabb tobbet csak akkor maradt ki nap ha utaztam valahova vagy vegkepp nem volt idom... de vegul is a gyaloglashoz is kover emberbol csinaltam egy sportolot es a 7perces ezrekbol kenyelmes 5.20akat... persze azert ezekutan mar nem fog ilyen gyorsan menni de azert valamit meg biztos lehet hozni rajta es azert az mar lehet cel nem? ..mondjuk abban igazad van, hogy nehez lesz egyszer azt mondani, hgy ok... mar nem kell semmi uj cel csak anny, hogy az egeszsegem megorzeseert fussak es esetleg egy-ket maraton evente... meg egy-ket felmaraton... na jo meg egy Ironman.... ja es az Ultrabalaton ne maradjon ki..ja es..... :)))))

sztibi25. 2009.09.02. 21:12:38

@zsolababe: Egyet értve az előttem szólókkal, tényleg érdemes odafigyelni a mennyiségre és a célokat összehangolni a lehetőségekkel, nehogy lesérülj. Mint ahogy mondani szokás, nagy akarásnak nyögés a vége. Azért akár milyen elszánt is az ember (jelen esetben Te:) ) nem lehet a biológiával és más dolgokkal packázni. Olyan mértékű terhelést adsz a szervezetednek, amihez normál esetben több éves (évtizedes) múlt szükséges. Ha szerencsés az ember, lehet hogy megúszhatja ezt a tempót, de nem érdemes szerintem se megnézni, mi lesz ha egyszer az a bizonyos húr elpattan. Állóképességet meg szinte korlátlan ideig lehet fejleszteni, ha tehát nem 100m-es síkfutásban gondolkozol, van még időd behozni a lemaradást:))

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2009.09.02. 21:15:11

Aki a mezítláb futást szeretné kipórbálni az menjen le gyorsan valamelyik atlétikai pályára, amíg még jóidő van és levezetésnek fusson 3-4km-t a füvön edzés végén.

Tényleg baromi jó érzés, de én ennél messzebb nem mennék.

2009.09.02. 21:17:50

@zsolababe: “engem erdekelne ez a cipo.. az elobb mar majdnem megrendeltem csak gondoltam elotte megkerdezem, hogy mennyire csillapit, egyaltalan csillapit-e valamennyit vagy olyan mint a nike free, hogy a mezitlabfutast imitalja..es, hogy mennyit lehet benne serulesveszely nelkul futni stb stb..”

Egyszer eltöltöttem másfél hónapot mezítláb, azóta érdekel ez az egész, majd a New York magazinban tavaly áprilisban megjelent “You Walk Wrong” című cikk lökött az egészen egy nagyot:

nymag.com/health/features/46213/

Az írás fő állítása, hogy a láb sérülései elsősorban a strukturált cipőktől származnak, amik rendkívül eltávolítják a láb mozgásait azoktól, amikre evolválódott.

A Vibramban eddig kétszer 11,5 kilométert futottam, 99%-ban aszfalton és betonon. Semmit nem csillapít, emiatt nem is tudsz benne rosszul lépni: mezítláb soha nem érkeznél úgy a sarkadra, mint egy párnázott-zselézett-légzsákozott sarkú futócipőben. Az első lépésnél így káromkodsz egyet, majd a másodiktól már jól futsz: talppárnára-külső lábszélre érkezel, a sarok csak kitámaszt. Az egész láb rugóként működik és elnyeli a becsapódást: pont annyit, amennyit tud, nem téveszti meg a párnázat.

Mivel cipőben nem így járunk, ezért az ehhez szükséges izomzat elsőre nem elég fejlett. Talán merész volt rögtön ¼ maratonnal kezdeni, a mély lábszári extenzoraim utána pár napig eléggé fájtak, de a következő alkalomra már rendbeszedték magukat és megerősödtek annyira, hogy semmi gondom nem volt, sőt, egészen remekül szórakoztam.

Utcai cipőben van egy hasonló, amit Galahad Clark, a Clarks cipővállalat renegád gyermeke készített a Terra Plana cipőmanufaktúrával, Vivo Barefoot néven. Én egy ilyen használok utcai cipőként és nagyon kellemes:

www.terraplana.com/aqua-p-946.html?colour=145

Ebben is hamar megtanulsz helyesen lépni, mert az egész talp egy 3 mm vastag kevlárlap.

@manor: “Mountexben érdeklődtél? Elvileg ők árulták valamikor, az internetes áruházukban most is ott van (igaz, csak egy női modell)”

Megkérdeztem tőlük egyszer, és már nincs. Árulnak viszont merinó Icebreaker sportruházatot, ami a legjobb dolog a világon.

manor 2009.09.02. 21:48:19

@Orosz Péter:
Utcai cipőnél már kicsit parasztvakítás szagú a dolog, nem? Miben különbözik ez egy százforintos kínai tornacipőtől? Annak se lehet sokkal vastagabb a talpa 3 mm-nél:)

zsolababe 2009.09.02. 21:48:21

@harzol: holnap lehet kiprobalom.. a reggeli futas utan futok meg egyet a kertben is.... vegre kifizetodik, hogy nyar elejen befuveztettem es szintbehozattam az egeszet :)))) ..vegul is van egy fel focipalyam miert ne futkoshatnek rajta mezitlab? :))))

Pepinke 2009.09.02. 21:54:22

Tisztelt Angelday!

Nem tartozik szorosan a témához és lehet, hogy már volt róla szó, de tudnátok csinálni egy összeállítást a Nike futócípőiről? Például melyik kinek ajánlott, stb....
Tudom hogy én is utánanézhetnék, de ti sokkal jobban értetek a témához, mint én. Most szeretnék elkezdeni futni és nem akarok rossz cipőt választani!
Köszönöm!

Pepinke

helemburgis 2009.09.02. 23:32:12

@Orosz Péter: Köszi az infot, de azt hiszem, nekem nem lesz szüksegem ilyen zoknira, ui. ilyen pipellöre se tervezek beruhazni. :) A hegyi öslakos uriember meg a hüttei heves snapszozas utan hajnalban lezuzott a hegycsucsrol a völgybe, valoszinüleg nem fagyott le a laba, par nappal kesöbb lattam kombajnon dolgozni. :)

Amugy ö is vmelyik sport megaboltban vette egy 10.000 lelekfös kisvaroskaban (hogy melyikben, arra mar nem emlekszem:)), uhogy nem csak az Uj Vilagban lehet kapni e csodat..

OFF!
Breaking! Kikerültek a velencei "eredmenyek". Csodat ne varjatok. Meg kell egy kis idö.

angelday 2009.09.02. 23:47:48

@Pepinke: a Margit-szigeten minden héten van lehetőség kipróbálni a Nike futócipőket a Margit-híd oldali atlétikai centrumban. Azt most nem mondom meg, hogy mikor van, de szerintem itt kotorásszál és meglesz a válasz: futocenter.hu/

xhege 2009.09.03. 08:17:48

@doncii: @zsolababe: Érdekes amiket írtok, jó volt olvasgatni. Én egy kicsit hasonló cipőben járok, mint zsola. Én is azért kezdtem el futni, hogy lefogyjak, igaz nekem "csak" 20 kilótól kellett megszabadulni. 1,5 év alatt addig jutottam, hogy megcsináltam egy félmaratont, és élveztem.
Ellenben, most elértem a célomat és nem akarok a futás terén nagyon fejlődni már, hanem hobbi szinten élvezni szeretném a mozgást. Ezért hétköznap 3 alkalommal futok 10 km-t 5:10 5:30 közötti ezrekkel, hétvégén meg ha van időm, akkor megyek egy kicsit hosszabbat 15-20 km-t.
Talán egyszer majd megpróbálok egy maratont ki tudja, de lehet hogy nem.
Tény, hogy én mellette játszok egy kispályás csapatban és nekem a versenyzés lázát, a teljesítménykényszert a foci jelenti. Lehet, hogy ezért nem űzöm-hajtom a futásban a kihívásokat, ott csak a mozgás öröme érdekel már.
Az viszont nagy igazság, hogy a visszahízástól való félelem nagy úr.

zsolababe 2009.09.03. 09:11:22

@doncii: majd jol megtargyaljuk ezeket a Central Parkban futas kozben :)))

manor 2009.09.03. 10:08:45

@xhege:
neked volt valamilyen csípő(?) problémád, ami miatt a doki eltanácsolt a futástól, nem? Ahhoz képest a heti 45-50km elég derék:)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.03. 10:31:11

srácok, zsolától már megszokhattuk, hogy nagy léptékekben gondolkodik, és a nekünk szóló "lassan óvatosan, mértékkel" dolgok nála nem jönnek be. egyrészt, mert nem hallgat ránk :)))), másrészt mert folyton ki is derül, hogy nem is kell neki hallgatnia. vagy fizikailag alkalmas nagyon, vagy iszonyú jól tudja agyban elrendezni a dolgokat. meg azért 3-4 óra napi edzésre még sok profinak sem áll rendelkezésére. kérdezzétek meg pkrisztit, tud-e ennyit edzeni.
szóval az én jóslatom zsolára: nagyon sokáig fog eljutni, átlaghoz képest nagyon jó eredményekkel, a mostani profikat nem érheti utol, hiszen nekik évtizedes előnyük van, de idősebben, mondjuk tíz év múlva, nagyokat arathat majd a korosztályába, szinte mindig a dobogó tetején láthatjuk, mint sneci bácsit.
ennek két akadálya lehet: 1) beüt vmi durva sérülés; 2) talál vmi más mániát ;)
namost az első az még mindig csak időlegesen tarthatja vissza, sneci bácsit pl elütötték, rommá tört, mégis jobban fut mint bármelyikünk, 20 perces sziget kört tud!
vannak ilyen hősök (őrültek. mániások. nemtudom.), akik bírják és nyomják, az ő sztorijaikból meríthetünk erőt amikor nem megy.

xhege 2009.09.03. 10:37:13

@manor: de én vagyok, az akit eltanácsoltak. Ellenben kerestem egy orvost aki nem tanácsolt el, így neki hiszek :)))
Igazából beszéltem egy sportorvossal, aki megnézte a leleteimet és azt mondta, hogy ettől még lehet futni, sportolni. Jövő tavasszal kell visszamennem egy kontrollra és remélhetőleg az állapotom nem romlik egy év alatt, és akkor még tovább sportolhatok. Most porcerősítőt eszegetek, ebben a hóban jár le a féléves kúra. Bízom benne, hogy ez segített. Illetve biztos vagyok benne, hogy segített, mert mióta csinálom nem érzek fájdalmat.

zsolababe 2009.09.03. 11:22:23

@rrroka: :))))))))))))))))))))))

helemburgis 2009.09.03. 11:28:44

@manor: csipö/terd miatt engem is eltiltott a futastol az orvos masfel eve, azt mondta, ha nem birom ki futas nelkül, jarjak aqua-joggingra. Köszi. Hogy meg mindig futok, annak allitolag majd jo par ev mulva lesz meg a böjtje, uhogy most kisertem a sorsot, talan nem egeszen okos dolog...

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2009.09.03. 12:16:30

@zsolababe: Kerti fűben mezítláb futóiskolázás biztosan sokat segít mind a futóstílus, mind a futás sebesség fejlődősében.
Egy jobbat tudnék, elképzelni: ugyanezt tengerparton, homokban :)

zsolababe 2009.09.03. 12:19:00

@Jozsef: oktober kozepeig itthon vagyok szoval nehezen kivitelezheto:) es utana is ny-ban leszek es csak november elejetol leszek tengerparton...majd ott mindennap nyomom a homokban:) ...mondjuk ma jol elfelejtettem a futas utani fuben futast :)..mindjart ki is megyek es szaladok egy keveset mielott megkezdenem agressziv napozasomat a medenceben :)))

manor 2009.09.03. 12:31:10

@xhege:
még jó, hogy az orvoslás ilyen egzakt tudomány:)

manor 2009.09.03. 12:36:34

@helenburgis:
Furcsa, hogy a mozgás, a futás az emberek szemében egyenlő az egészséges életmóddal, közben pedig ez is tud káros szenvedély lenni. És ilyenkor ugyanúgy reménykedik az ember, hogy nála hátha mások lesznek (nem lesznek) következmények, mint ahogy pl a bagósok teszik.

Orosz Péter (törölt) · http://kzamm.com/ 2009.09.03. 13:08:22

@manor: „Utcai cipőnél már kicsit parasztvakítás szagú a dolog, nem? Miben különbözik ez egy százforintos kínai tornacipőtől? Annak se lehet sokkal vastagabb a talpa 3 mm-nél:)”

Pont ez az! Az egyszerűbb cipők sokkal jobbat tesznek a lábnak. A Vivóban az a jó, hogy nagyon jól van összerakva és nagyon jól néz ki. Illetve – ennél talán fontosabban – a lábközép-lábujji rész sokkal szélesebb, mint a legtöbb cipőnél, ezért a lábujjak nincsenek összepréselve, szépek tudnak külön-külön dolgozni.

@helenburgis: „Amugy ö is vmelyik sport megaboltban vette egy 10.000 lelekfös kisvaroskaban (hogy melyikben, arra mar nem emlekszem:)), uhogy nem csak az Uj Vilagban lehet kapni e csodat..”

Angliában van, azt tudom, csak kétszer annyi pénzért, mint Amerikában. Illetve lehet hogy a Mountexnél is lehet szerezni. Nekem azt mondta egy hölgy a Ferenc körúti üzletben, hogy tavaly volt, de aztán annyira nem vették.

manor 2009.09.03. 13:53:40

@Orosz Péter:
Hm, végül is teljesen logikusnak tűnik, hogy felesleges a "kényelmes" cipő, hiszen a láb mégiscsak arra lett kitalálva, hogy hordozza a testet, elviselje annak súlyát. (most itt a gyaloglásra gondolok elsősorban) Persze akinek már van valamilyen kialakult lábfej/talp deformációja, az nem nagyon tud lemondani a támogató cipőkről.
Ha szeretném az összeesküvés elméleteket, akkor azt gondolnám erről, hogy a gonosz cipőgyártók ránk erőltetik a jobbnál jobb kényelmes cipőket, amire egy egészséges embernek nem nagyon lenne szüksége, hogy aztán az így gyerekkortól kezdve elgyengített lábizmok miatt egy idő után tényleg szükségünk legyen rájuk.
Bár igazából vannak a piacon lapostalpú cipők, úgyhogy adott a választás lehetősége.
Nagyon komoly ez az oldal:)
www.barefooters.org/

Killy74 2009.09.03. 14:36:04

@xhege: Az lenne a kérdésem, hogy hogyan álltál neki a futásnak a plusz súllyal? Azért kérdezem, mert én is hasonló nagyságrenddel küzdök, de nem tudom, hogy el merejek-e kezdeni futni, féltem az izületeimet. Kiváncsi lennék a tapasztalatokra.

zsolababe 2009.09.03. 14:56:55

@Killy74: ne allj neki futni meg sulyfelesleggel inkabb valaszd a gyaloglast es majd szepen lassan eloszor a kezmodulatok kesobb ravezeto mozgassal a futasra kezdd el... eloszor felezd meg a kajamennyiseget es igen hamar csokkenni fog a sulyod es addigra a keringesi rendszered is megerosodik a sok gyaloglastol... ha egybol futassal kezdesz nagyon nagy az eselye, hogy leserulsz....

xhege 2009.09.03. 15:04:06

@Killy74: Én úgy kezdtem el ezt a futást a túlsúllyal, hogy kitűztem egy 3,5 km-es útvonalat. Aztán neki vágtam, hogy lefutom és 500 m után oxigénsátrat kellett rám húzni majdnem az életben maradáshoz.
Szóval eleinte erőteljes gyaloglással teljesítettem a távot. Kb 2-3 hét után (5-6 kilóval könnyebben) eljutottam addig, hogy 3 belegyaloglással végig kocogtam. Vagyis futottam kb. 1 km-t aztán sétáltam 200 m-t.
Újabb 2-3 hét múlva sikerült egyben lekocognom a távot. Cirka 7-8 perces kilométerekkel.
Ezt követően kb 2-3 hónapig ezt a távot futottam, egyre jobb időkkel. A súlyom 3,5 hónap alatt csökkent 20 kg-t (de ez nem igazából a futás, hanem a szigorú étrendi változás következménye). Amikor olyan kb 6 perces kilométerekkel ment a 3,5 kilométer akkor növeltem a távot 5 km-re, aztán 7-re, 8-ra, 10-re, 15-re, és 1,5 év után futottam egy 2 órán belüli félmaratont.
Most, ahogy írtam 10 km-t szoktam futni általában 5:10 5:30 közötti kilométerekkel. Egyszer sikerült "széttépnem" magam és 4:50-es átlagkilométerekkel futottam 10-km-t, de az nekem nagyon megerőltető.
Ami nagyon fontos, hogy a súly megtartásához az étkezés szigorúan vétele segít hozzá 80%-ban és csak kb. 20%-ot számít a sport. Ellenben hiszem, hogy az egészségemhez nagyban hozzájárul, rendben tartja a keringési rendszert és jó érzés, hogy az ember fitt. (A fittség izgalmasabb területeken is érezhető, de az már nem ennek a blognak a témája ;) )

xhege 2009.09.03. 15:04:56

@zsolababe: nagyjából hasonló tapasztalataimat fejtegettem bővebben :)))

zsolababe 2009.09.03. 15:14:32

@xhege: nalam is igy volt csak rajtam 90kg sulyfelesleg volt:) ..en 1evig gyalogoltam futopadon emelkedore napi 40percet... es az utolso par hetben mar megprobaltam neha kocogni is a gyaloglas kozben de nem nagyon ment... amikor mar egyben letudtam kocogni 10percet, akkor kimentem a Szigetre es egesz jo idovel korbefutottam:))) na onnantol szamitva fel even belul futottam egy 1.57es felmaratont... azota eltelt 9honap es futottam 5.48 alatt 55km-t ..szoval csak szepen lassan :)))))

bodlac 2009.09.03. 15:29:30

Mikor a lábfej evolvált, akkor még nem volt lebitumenezve az erdő, szóval érdemes ezt megfontolni.

helemburgis 2009.09.03. 16:06:57

@Killy74: esetleg az elejen tempos nordic walkinggal kezdeni? Az karra is nagyon szuper tud lenni.

@Orosz Péter: a szomszedban, Ausztriaban is lehet kapni. Nemeteknel is, onnan online meg is lehet rendelni zoknistol mindenestöl. 90 ojronal kezdödik a legkevesebb textillel rendelkezö modell, szokas szerint dragabb, mint az Uj Vilagban. :/

Aki az ortopedusaval valo konzi utan meg mindig szerelmes a bekalabba, s el nem tudja kepzelni a tovabbi eletet nelküle, kukk ide:
www.vibram-fivefingers.de/index.html
:)

manor 2009.09.03. 16:13:41

@bodlac:
A talaj keménysége inkább csak sarkon futásnál játszik, ha a lábfej elülső része ér talajt, akkor tud működni a beépített természetes csillapítás. Utóbbi esetben talán kisebb jelentősége van a talaj anyagának. Legalábbis én így képzelem:)

xhege 2009.09.04. 08:40:36

@zsolababe: :))))) Ne írj ilyeneket, mert esetleg valaki elhiszi, hogy a valóban így kell "szépen lassan" csinálni és belehal.
Te irgalmatlan gyorsan fejlődtél fel erre a szintre, és bízom benne, hogy ez a későbbiekben nem fog semmilyen szinten visszaütni. Valószínűleg alapból jó adottságaid lehetnek ehhez a sporthoz.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.04. 08:57:41

@manor: szerintem ez a "lábfej első rész ér le először", ez teljesen hülyeség. hosszú futásnál mindig a sarok ér le, és gördül végig a talpon, ez csak a sprinteknél változik. nézz meg bármilyen utcai futóverseny videó, még az elit futók is így futnak.
vegyük pl. a szöges cipőket: 800méterig olyat használnak aminek nincs sarka (www.decathlon.co.hu/products-pictures/gd-asset_11530736.jpg), de utána már majdnem ugyanolyan talpa van, mint az edzőcsukáknak (www.kondisport.hu/photos/1226408075_s.jpg).
csak próbáld ki egyszer repülőzés közben, hogy mi az a tempó amikor már magától kiemelkedsz.

manor 2009.09.04. 09:38:30

@rrroka:
Az alábbi videón Paula Radcliffe bemutatja, mire is gondolok. Ő elitnek számít, ugye?:)
www.youtube.com/watch?v=9jJ7bWJfp64&feature=related
Ezen a normál sebességű felvételen pedig szemre is igencsak hasonló a mozgása a sprinterekéhez. Durva, hogy mennyire megemeli a sarkát...
www.youtube.com/watch?v=2QgFsH1EhnQ&feature=fvw

zsolababe 2009.09.04. 09:46:44

@xhege: a szepen lassant viccnek szantam:) de egyebkent ne felejtsd el, hogy napi 40 perc gyaloglas a legmagasabb emelkedore futopadon, az eleg komoly alapozas ahhoz, hogy valaki elkezdhessen futni..szoval a keringesi rendszeremet addigra rendesen hozzaedzettem.. es a 14even keresztul 170kg-os testsuly cipelese valoszinuleg megedzette az izmaimat es az izuleteimet..szoval nem is olyan gyors ez igy ..mert igaz, hogy csak masfel eve futok de elotte majdnem egy evig rendszeresen gyalogoltam..

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.04. 10:11:32

@manor: igazad van, ő előre érkezik, használja bátran a lábujjas csukát. :)
tényleg marha szépen fut, biztos sokat futóiskolázik! :D
"Mai edzésem: 20 km futóiskola, kényelmes 3:30 tempóban"

Killy74 2009.09.04. 10:54:47

@xhege, @zsolababe: köszi a válaszokat. Kb azt erősítetétek meg, amit gondoltam, csak jó lett volna gyorsabban kezdeni, de a "lassan járj, tovább érsz", a jelek szerint itt is igaz. Köszi!

Orosz Péter (törölt) · http://kzamm.com/ 2009.09.06. 22:15:01

@bodlac: “Mikor a lábfej evolvált, akkor még nem volt lebitumenezve az erdő, szóval érdemes ezt megfontolni.”

De a sziklán is kellett futni.

@rrroka: “szerintem ez a "lábfej első rész ér le először", ez teljesen hülyeség. hosszú futásnál mindig a sarok ér le, és gördül végig a talpon, ez csak a sprinteknél változik. nézz meg bármilyen utcai futóverseny videó, még az elit futók is így futnak.”

Nem biztos, hogy annyira hülyeség:

kispad.hu/torokgeek/200905/a-futas-elviselhetetlen-konnyusege.html

bodlac 2009.09.06. 22:38:53

Igen, persze 40 km-t megállás nélkül.
Sztem figyeljük meg a szakebereket, mikor majd az elitek sorra ötujjas gumicipőben futnak be a célba, az jó jelzés lesz arra, hogy érdemes váltani. Most ezt nem azért írom, mert kifejezett heel-striker lennék, vagy azzá szeretnék válni, de mindig vicces mikor egy természetes jármód elsajátítása "hosszú hónapok és évek munkája", gondolom van hozzá tanfolyam, oktató kiadványok és companion DVD is.

manor 2009.09.06. 23:03:06

@bodlac:
Az élsport nem feltétlenül az egészséges mozgásról szól. Ők úgy mozognak, ahogy a leghatékonyabb, aztán ez vagy természetes vagy kevésbé. Ez az ötújjas cucc szerintem arra jó, hogy megtanít a helyes mozgásra. Ebben biztosan nem fog az ember sarokra érkezni. Aztán hosszabb távokon is lehet ezt alkalmazni, hagyományos cipőben.
Mezítláb futással simán kiváltható lenne, de hát nincs mindenkinek lehetősége homokon vagy füvön futni.

bodlac 2009.09.06. 23:20:26

@manor: Jóhogy nem, sex, drugs & rock n' roll, vágom én. :D

manor 2009.09.06. 23:22:41

@bodlac:
erről a részéről talán majd pkitti tart nekünk egyszer egy kiselőadást:)

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.09.08. 17:50:48

Nekem van ilyen. www.kayakshed.com ról rendeltem. Vicc, mert olcsóbban kijön a 30 dolláros postaköltséggel, mintha a mountexben venném. Ja, egyébként ott már nem kapható. Nem nagyon futok benne ugyan, de párszor kipróbáltam. Élmény, főleg a másnapi iszonyatos izomláz a vádliban. Mit másnapi? Egy hétig járni nem tudtam. Szóval be kell járatni a dolgot, de szerintem érdemes. Térdet meg nem kell félteni. Pont azért jó mezitláb futni, mert a "rugóid" tök jól csillapitanak.

Fusi · http://fusi.inda.hu 2009.09.08. 17:56:37

Ez a kayakshed szerintem az egyedüli amcsi forgalmazó, akik postáznak Európába is.

kombinat · http://cciepursuit.blog.hu 2009.09.08. 18:06:22

@zsolababe: "most pl kicsit nem figyeltem a kajara es kevesebbet sportoltam maris felugrott 10kg, ami azert ijeszto..."

Erre felfigyeltem, én a helyedben elmennék egy dokihoz és egy egyszerű vérvétellel megnézetném a pajzsmirigy-hormonszintemet.

Orosz Péter (törölt) · http://kzamm.com/ 2009.09.08. 18:49:41

@bodlac: „gondolom van hozzá tanfolyam, oktató kiadványok és companion DVD is.”

Nincs.

zsolababe 2009.09.08. 19:46:37

@kombinat: megnezettem mar szamtalanszor es minden leletem tokeletes... egyszeruen arrol van szo, hogy a szervezetem meg a koverseghez van szokva es folyamatosan probal tarolni mert aggodik, hogy mi a lof..sz van, hogy 90kg-al kevesebb vagyok... merthogy az tortent, hogy en 170kilorol lementem valamivel tobb mint egy ev alatt 77kilora..na most ehez kepest vagyok 87 es nehezen megy vissza :(

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.09. 06:07:21

@Orosz Péter: ez egy tök jó cikk, át kell rajta rágnom magam alaposabban, most sajna nem volt időm.

helemburgis 2009.09.10. 13:08:00

Van, akinek meg ez az ötujjas cipö is sok.:)
Az ur 45 perc alatt rongyolt vegig a 10k-n a hetvegi futoversenyen, igy:

picasaweb.google.at/harcispam/Fut#5379048730394001794
picasaweb.google.at/harcispam/Fut#5379048732893535794

Hogy hogy nem fel, h vmi elvagja a labat? Rejtely..

manor 2009.09.10. 15:39:30

@helenburgis:
Jó vastag kéreg lehet a talpán, ha ezt bírja.

bodlac 2009.09.10. 22:08:31

De mennyivel elgyötörtebb mint akiknek jutott cipő. :) Mondjuk a múlt század közepéig bezárólag minden rendes parasztgyerek mezítláb tolta az év java részét, szóval nyilván túl lehet élni a dolgot, de azt hiszem nem ez a haladás útja.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása