Marathon Man c. film elemzése a futás szemszögéből

2010.02.22. 09:10 angelday

Winkler tavalyelőtt, 2008. december 31-én írt a Hosszútávfutó magányossága című angol filmről egy posztot, ahol futó-szempontból vizsgálta a kérdést. Valami hasonló dolog járhatott a fejemben, ahogy rákattintottam a "Marathon Man" című 1976-os, Dustin Hoffman filmre.

Az igazság az, hogy fogalmam sem volt, mire számíthatok. Annyit tudtam róla, hogy egy klasszikussal lesz dolgom, pontosan egy évvel azelőtt vetítették a moziban, hogy megszülettem volna, a szüleim (ebből következően akkor még nem voltak azok) Pécsett látták a moziban. Akkoriban még nem Európa Kulturális Fővárosának hívták.

Szóval Marathon Man. Gondoltam, hú, akkor most majd megnézem Oscar-díjas alakításban azt, ahogy Dustin Hoffman felkészül egy maratoni távra, de érdekes lesz. Vajon szakmailag mennyi minden fog kiderülni? Egyáltalán mennyit számít az eltelt 34 esztendő ebben a tekintetben.

A film egy etióp futóval, Abebe Bikilával indít, aki fekete-fehér, archív felvételen, az 1964-es tokiói olimpián fut. Ezen a ponton arra gondoltam, hogy a következő Prefontaine filmet látom majd. Mármint hogy akkor majd Dustin Hoffman ebből inspirálódik, és ez lesz a Marathon Man. 

Ezt persze akkor még nem tudhatjuk, sőt, Abebe kiléte sem ismert, mert Dustin Hoffman, vagy ahogy a filmben hívják, Babe (talán az Abebe miatt?), csak fut a new york-i napsütésben gagyi szerkóban. Technikája meglehetősen bénának tűnik, feszül és kapkod. Nem érzem kellően lazának és szabatosnak. Nagyon kedvelhették a készítők ezt a részt, mert hosszasan kell bámulni őt, ahogy fut. Még egy kis csatajelenet is belefért, ahogy a helyi bika leelőzi, aztán Babe utánaront, bele a pocsolyába, minden van, izgultam is, hogy akkor most mi lesz. Persze semmi, nem tudja lefutni, hagyja a francba az egészet.

Hazamegy, megismerkedünk a helybéli 1976-os lakótelepi munkanélküliek csoportjával, Babe otthon analóg stopperrel feljegyzi a futás konkrétumait, majd fürdőt vesz, ahol vizes törölközőt akaszt a fejére. Nagyjából itt, ezen a ponton hal el a film maratoni jellege.

A cselekmény innen kezdve egy krimivé alakul át, ahol (helyenként dupla) titkosügynökök, ex-fogorvos nácik, lövöldözések, és feszült kínzási jelenetek váltogatják egymást. Egy ilyen jelenetben, ahol Babe éppen megszökik a fogva tartói elől, nagyjából lefutja üldözőjét. Ekkor megint bevágják Abebe képét, mintegy didaktikussá téve azt, amit amúgy is észrevesz mindenki, hogy tudniillik, ha Babe nem edzett volna, akkor most bizony már elkapták volna.

Érdekes módon úgy van a jelenet megkomponálva, hogy egyáltalán nem ez derül belőle ki. Az üldöző dupla ügynök ugyanis folyamatosan közelebb és közelebb kerül Babe-hez, annak ellenére, hogy ő már Abebével a fejében szalad pusztító módon előre. A végén meg is fogják a lábát, de sikerül elmenekülnie. Ebből persze az következik, hogy mégsem volt olyan jó futó, csak akkoriban nem volt más szórakozási lehetőség, mint például a HD filmek, vagy videójátékok.

A hátralevő részében nem látunk futással kapcsolatos utalást, így meggyőződésünkké válhat, hogy a film címe valójában nem egy az egyben értendő. A végén persze minden a helyére kerül, megoldódik a rejtély, és minden ügynök és rossz férfi meghal benne, csak Dustin Hoffman szomorú egy kicsit, mert a barátnője és a bátyja is meghalt menet közben.

Viszont a maratoni futás, az arra való felkészülés független az ilyen haláleseményektől, gondolhatjuk mi is, így maradhat valamiféle pozitív hangulat a film végén.

A film egyébként nem rossz mai szemmel sem, én egy stabil  osztályzatot adtam rá.

33 komment

Címkék: krimi futás maraton dustin hoffman izgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr671778004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.02.22. 09:45:58

AD hol kattintottál rá a filmre? vmi kábeltévés videótáras kacorság?

angelday 2010.02.22. 09:52:25

Biztonsági másolatban van meg.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.02.22. 10:38:25

Én különböző torrentoldalakon tartom az összes zenei és film fájlomat. Mindig arra kattintok, ami érdekel éppen. Aztán ha kell, egy közelebbi biztonsági másolatot is készítek róluk. :)))) Egyébként ez nem igaz, elhatárolódok magamtól!

Mylady 2010.02.22. 11:21:16

Hm... érdekes stílusban íródott a poszt... olyan kisiskolás fílingje van... vagy csak én érzem így?
(bocs, angelday)

ja, és ezzel nem csináltál nagy kedvet a filmhez...

angelday 2010.02.22. 11:25:47

Semmiféleképpen nem akartam "filmkritikát" írni, bár a műfajt amúgy is sajátosan értelmezem tradícionálisan. Inkább a futóvetületét szerettem volna bemutatni annak a filmnek, aminek a címe is a futásról szól. Ettől függetlenül nehezen tudnénk vitába szállni a szubjektív vetületével. Remélem azért nem baj, hogy megírtam!

Mylady 2010.02.22. 11:48:37

@angelday: jaj, nem, dehogy baj!
kicsit piszkálódom ugyan, de nekem tetszett az írás :)

de a filmet nem nézem meg

angelday 2010.02.22. 12:01:00

Ez a film egy régi klasszikus thriller egyébként. Annak idején egy "major" filmnek számított, legendás a fogorvosi jelenete az "Is it safe?" mondattal. Nem rossz, de nem is zseniális. Csak filmbuziknak javasolt a megtekintése.

M.Islander 2010.02.22. 12:55:23

ez néhány hete/hónapja ment vmelyik magyar csatornán. klasszikus thriller, ha valakinek tetszett a Keselyű három napja, v. a Midnight Cowboy (uettől a rendezőtől), ebben sem fog csalódni. a foghúzásos jelenet (is it safe?) pedig igazán emlékezetes.

a maratoni felkészüléshez viszont tényleg vmi mást érdemes nézni/csinálni, Dustin Hoffman-t nem a fut.

M.Islander 2010.02.22. 12:56:30

....Dustin Hoffman pedig tényleg nem a maratoni technikájával vált világhírűvé :o)

bagolybagoly 2010.02.22. 13:10:37

A nácik és a fogorvosok azonosságára már régóta gyanakodtam. Végre lehull a lepel. A felkészülös-kemény-edzős-fogösszeszorítós témában meg nézzétek meg a South Park Montage című betétdalát
www.youtube.com/watch?v=SPFCHuEegsk
(Remélem működik a link.)

Nannycsuri 2010.02.22. 14:43:24

Én is néztem egyet, mikor a végén jött az értékelés: stabil jó. Mi lett volna a leírásban, ha nem tetszik AD-nek a film? Na de persze a lehúzás itt a nem létező futóvetületnek szólt, értem én.

angelday 2010.02.22. 16:11:44

Ha nem tetszik a film, akkor ezt szoktam írni:

plastik.hu/2010/01/17/halalkeringo-2009/

heimdall 2010.02.22. 18:12:46

"csak Dustin Hoffman szomorú egy kicsit, mert a barátnője és a bátyja is meghalt menet közben"

Egy kicsit szomorú? :D

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.02.23. 09:28:53

Felesleges a Hollywoodi filmeket elemezgetni realitás szempontjából, még a mostani "The Hurt Locker" (Bombák földjén) is sok baromságot tartalmaz, pedig az egy dedikált tűzszerész film. Hozzáteszem - azért még nagyon jó. Ezt mind tűzszerész mondom.

Szóval örüljünk hogy egyáltalán futnak a filmekben és nem egy, nem három, hanem 2 lábon :)

angelday 2010.02.23. 10:47:58

WITCH, nem írtál róla valahol? (Ti. mitől baromság?)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.02.23. 11:10:23

@angelday:

De írtam - a blogomban. (magazinban nem írtam, ha ez a kérdés)

Konkrétan nem emelnék ki semmit, mert sok hollywoodi dolog van benne, de a feelingje azért ott van, és vannak benne azért (tényleg) hiper-reális részek is:

Pl amikor benéz az autóba, ami teljesen tele van cuccal, és pár mozdulattal ledobja az összes védőfelszerelést, mivel az már nem számít ilyenkor :) Ismerős...

M.Islander 2010.02.23. 16:53:26

koholmány 2010.02.22. 14:37:27

cucuka, ezek szerint szegény Dustin Hoffman és Laurence Olivier sem tud angolul? vagy a leiterjakab blogot kellene felszámolni???
www.youtube.com/watch?v=i6rP98A6BCA

gyengébbek kedvéért a párbeszéd:
Christian Szell: Is it safe?... Is it safe?
Babe: You're talking to me?
Christian Szell: Is it safe?
Babe: Is what safe?
Christian Szell: Is it safe?
Babe: I don't know what you mean. I can't tell you something's safe or not, unless I know specifically what you're talking about.
Christian Szell: Is it safe?
Babe: Tell me what the "it" refers to.
Christian Szell: Is it safe?
Babe: Yes, it's safe, it's very safe, it's so safe you wouldn't believe it.
Christian Szell: Is it safe?
Babe: No. It's not safe, it's... very dangerous, be careful.

ebben a kontextben a "safe" véletlenül sem jelent páncélszekrényt, de örüljünk együtt, hogy megint sikerült lebuktatni valakit...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.02.23. 20:11:06

@mîkæl: már minden világos
jut eszembe Józsi fogorvosnál voltál már? :-)

angelday 2010.02.23. 20:39:14

Tegnap voltam, de csak a fogköveket szedettem le (gyk. szájhigénia).

Viszont tájékoztattam előtte a nőt arról, hogy nemrég láttam ezt a remek filmet, és ha elkezdenék rosszul lenni, mi a teendő.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.02.24. 05:35:00

@mîkæl: a kommentekben ki is tárgyalják amit te is írtál, de azon kívül, hogy linkelni tud kohány, olvasni már nem. :)

M.Islander 2010.02.24. 08:37:33

ez viszont tényleg érdekes: megnézheted, hogy ideális testsúly/felkészültség mellett milyen időt futhatnál különböző távokon:

academic.udayton.edu/PaulVanderburgh/weight_age_grading_calculator.htm

kg/lbs váltáshoz: www.convertunits.com/from/kg/to/lbs

itt a cikk:

Enduring Questions: What's Your Ideal Weight?
Dropping five pounds will make you healthier and help you run faster - as long as you have them to lose, that is

Posted: 8 November 2007
by Amby Burfoot

Some runners don't worry much about their weight. They think: I run, therefore I can eat a cow for dinner. But these same runners gain 3.3 pounds per decade, according to a recent US analysis of 4,700 mid-life male runners by the National Runners' Health Study. That's not a lot, but it adds up, and the gain affects even those running more than 40 miles a week. The same runners also gained three-quarters of an inch around the waist every decade. I've always monitored my body weight and there are two real reasons to get on the scales every Saturday: I want to find and maintain my healthiest weight, and I also want to determine my fastest weight.

Twenty years ago I read some early studies on body mass index (BMI) and longevity and cringed. People of my BMI – I'm relatively tall and skinny, with a BMI of around 21.0 – were dying at a younger age than others who were a little heavier than me. On a recent visit to California, I visited Dr Bill Haskell, to ask him about the weight and longevity question. He's the director of Stanford University's Prevention Research Center and a man who's been at the epicentre of important health-fitness debates for 30 years. "Those first studies failed to eliminate some people who were thin because they smoked cigarettes or were already diseased," Haskell told me. "The newer studies show no increase in mortality until BMI falls into the mid-eighteens," he said.

The Department of Health recognises the Body Mass Index. The underweight/unhealthy BMI cutoff is 18.5, which indicates malnourishment. If your BMI is 18.5 to 24.9, you're in the normal/healthy weight range. From 25.0 to 29.9, you're overweight, and health risks (such as diabetes, high blood pressure, and heart disease) start climbing. Anyone above a 30.0 BMI gets labelled obese and faces dramatically higher health risks. A 2001 Department of Health study found that 47 per cent of men in England and 33 per cent of women are overweight and an additional 21 per cent of men and 23 per cent of women are obese. Being overweight and obesity increase with age. Visit www.nhlbisupport.com/bmi/bmicalc.htm to find your BMI.

Fat and fit?

While it seems certain that higher body weights are unhealthy, fitness counts, too. Steven Blair, who describes himself as "short, fat, and bald," is one of the top experts in the BMI, exercise, and health field. He and his former colleagues at the Cooper Aerobics Center in Dallas, Texas, have collected the world's most impeccable fitness data; they've actually tested thousands of subjects on a treadmill. Most large studies are based on questionnaires that ask: "How much do you exercise during a typical week?" And you just know a lot of people are wildly optimistic (or lying) when they answer that question.

The Cooper Center studies show that aerobic fitness is a predictor of longevity. Indeed it's often better to be fat but fit rather than lean and out-of-shape. Fitness can trump fatness. Blair, a lifelong runner, believes we focus too much on weight, demonising and demoralising fat people. "I'd like to banish the whole idea of ideal weight," he says. "We simply don't have enough data to say what's right for any individual or group. We should focus more on telling people they can get healthier by becoming more active, no matter what their weight." That's a great message, and one we should all take to our non-exercising, overweight friends. They need every bit of motivation they can get. Still, we should also remember that weight loss is almost always good. Because lean and fit will always trump fat and fit.

Fast losers

Of course, some runners are more interested in fastness than fitness. They want to know: what's my best weight for fast 5Ks and marathons? Will losing weight help? The answer is almost always yes. But, as with BMI, only to a point. Lose too much weight and you become weaker and slower, not stronger and faster. Many parents worry about anorexia nervosa. A recent US study showed that anorexia affects about 0.6 percent of the overall American population, but four to six times as many young athletes. Since some anorexics actually starve themselves to death, concern is justified.

Still, there's no denying that healthy runners will race about two seconds per mile faster for every pound they lose. Weight loss boosts maximal aerobic capacity (VO2 max), essential to distance-running potential, because the less weight you carry around, the more miles per gallon you get from your oxygen. And losing a few pounds makes running easier, so you should be able to increase your workout distance and speed. Losing weight helps you to train harder.

Recently the University of Dayton, Ohio runner and physiologist Paul Vanderburgh has focused more academic attention on the subject. A couple of years ago, Vanderburgh, who ran a 3:31 marathon at 77.1kg, decided to devise a calculator that would ‘equalise' performances among runners of different weights. When he had finished his research, Vanderburgh validated his calculator at several Ohio road races, where it performed well. He published his study in the Journal of Exercise Physiology and put his calculator, which he calls the Flyer Handicap Calculator, on the Internet. You can get there from www.snipurl.com/agesexweightcalc. And the calculator can be used to compare, say, a 25-year-old woman who weighs 54kg with her 55-year-old, 75kg father. "I hope the Flyer Handicap Calculator will level the playing field a little, and give more motivation to heavier runners," Vanderburgh says. For those who simply want to lose weight to get faster, he has this advice: "lose fat, not muscle". Fortunately for runners, many studies have shown that exercise-based weight-loss programs help you achieve this goal much better than diet-only plans. "If you're not already doing some strength training, you might want to begin, because it's a great way to retain muscle and burn calories," says Vanderburgh.

I've never had much luck with strength training, but maybe it's time to try. I've lost five pounds this year, on top of 10 in previous years, by eating less pasta and rice and more fruit, vegetables, and fibre, and drinking water instead of fruit juice. I'm still heavier than my college weight, but I've narrowed the gap to 3-4kg. The result: my BMI is still above 18.5, my race times are dropping, and best of all, I feel great.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.02.24. 09:04:13

@mîkæl: ekkorát társaságban nem illik...

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2010.02.24. 09:35:32

@mîkæl: 25 évesen pontosan 65kg voltam. De a 2:50-es maraton azért érdekes lett volna...

M.Islander 2010.02.24. 15:24:17

én is olyan időt kaptam a félmaratonra, hogy lesz min dolgoznom :o)

Lunchtime 2010.02.26. 10:48:40

Ajánlom a Der Räubert, a múlt héten láttama Berlinalén, szerintem jól fut a fickó és hiteles és a film is jó - bár ez sem egy Rockz III futóknak
www.derraeuber.at/

Dr. Fire 2010.03.04. 19:39:58

Marathon életre halálra, ez volt a magyar címe. A fogorvosomnak szoktam mondogatni amikor jön a fúróval: „Biztonságos?” És mindig el kell magyarázni neki, hogy mi a szitu.

vora 2010.03.05. 18:23:53

Sziasztok!
Absz. kezdő vagyok még futás és futós filmek ügyében is.
Köszönöm a filmötleteket. Vannak még javaslataitok, mit érdemes megnézni?
Lunchtime, nem tudod, mikor jöhet át ez a film hozzánk, ha átjön? (esetleg elérhető-e valahol?)
Köszönöm!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.03.08. 08:29:54

lesz a film a tvben, március 19. pénteken, magyar1, 21:30-kor

vki figyeli angelt... :D

helemburgis 2010.03.08. 10:04:49

@vora: egy ötlet:
Spirit of the Marathon
Film 6 emberke maratoni felkeszüleseröl, futasarol..Trailer, szereplök, infok, stb. a film oldalan:
www.marathonmovie.com/home.html
A "nagy internetes könyvtarbol" is meg lehet szerezni.. ;) Igaz, eleg keves ember adja kölcsön, igy eleg lassan jön, de nagy nehezen csak lecsorog. ;)

KenSentMe 2010.09.13. 03:57:34

Hát, azért a főszereplő nem kicsit szomorú.. nem csak a nője és a bátyja halt meg közben, de még az egyébként príma első fogait is szétfúrták (a bal felső metszőjén lehet látni, hogy ott gyötörték), ráadásul a drága órájának és a lakásában található értéktárgyaknak is oda.. főhős szerintem többet még nem veszített el filmben, leszámítva azokat, akik meghaltak film közben (mint pl. a pszichó hősnője).

A zárójelenetben szomorúan elmélkedhet, hogy szegény doktoranduszként vajon milyen fogpótlásra telik a TB-jéből.

KenSentMe 2010.09.13. 03:59:18

Hát, azért a főszereplő nem kicsit szomorú.. nem csak a nője és a bátyja halt meg közben, de még az egyébként príma első fogait is szétfúrták (a bal felső metszőjén lehet látni, hogy ott gyötörték), ráadásul a drága órájának és a lakásában található értéktárgyaknak is oda.. főhős szerintem többet még nem veszített el filmben, leszámítva azokat, akik meghaltak film közben (mint pl. a pszichó hősnője).

A zárójelenetben szomorúan elmélkedhet, hogy szegény doktoranduszként vajon milyen fogpótlásra telik a TB-jéből.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása