Teljesítménypróba

2010.07.28. 10:49 szasza75

A másfél hete Misivel komoly szakmai eszmecserébe bonyolódtunk edzésmódszereinkről. Egy a cél, más a terhelés, két különböző emberről van szó, tehát mások a képességeink, tulajdonságaink. Szó szót követett, aztán Misi megemlítette, hogy elmegy egy terheléses vizsgálatra. Ő még nem volt, én már kétszer voltam. Mindenesetre jó ötletnek tűnt, hogy ezúttal menjünk el mindketten és objektíven hasonlítsuk össze milyen tulajdonságaink vannak.

A gépezetbe csak egy aprócska porszem került, ami, mint látni fogjuk alapjaiban rontotta el az összehasonlító elemzést a publikum számára. És hát bevallom, ha egy kicsit megfontoltabb vagyok, nem csinálok hülyeséget. A reggel 8-ra tervezett vizsgálat előtt bizony egy régóta halogatott pókerpartyra voltam hivatalos. Hogy a party által okozott lámpalázam enyhüljön, bizony lecsúszott pár ital, és az utána következő alvásos periódus sem hozta ki belőlem a maximális pihentséget. Mivel megbeszélt időpont volt, így lemondani már nem tudtam, a reggeli 2 kávéba és a másfél liter vízbe vettetem összes tisztulási hitemet. Mindegy.

Helyszín: Pasaréti Sportcentrum, a Cardio Control terheléstani laboratóriuma. Reggel 8 óra. Álmos vagyok és képzeletben most fordulok a másik oldalamra. De nem, egy hölgy, Jutka, felveszi az adataimat és kezembe ad egy tesztet.

Pár rutinszerű kérdés, volt-e valaha szívproblémám, volt-e a családban valakinek kardiológiai problémája. Bőszen jelölgetem a nemeket, közben Misit behívják egy szobába vérvételre. Diszkréten bezárják az ajtót, Misitől veszik a vért, én meg feszültségoldásként a fényképezőgépemet kattogtatom.

A vizsgálatot vezető doktor behív egy rövid beszélgetésre, nézegeti a tesztemet és arról cseveg velem, mit csinálok, miért vagyok itt, és mik a terveim. Pár perc az egész, utána vissza az előtérbe.

Misi vérvételi szobából ki, én be. Vérvétel (még szerencse, hogy nem rendőrségi) lezajlik, aztán pár érzékelőt helyeznek a lábamra. A gép állítólag pontos információkat ad testem összetételéről (testzsírszázalék, testsejttömeg, hidratáltság stb.)

Kimegyek az előtérbe, Misi már egy másik szobában van és Dart Vader szerű hangokat ad ki. Kicsit izgulok, még mindig nem vagyok túl friss. Csendben belopózok hozzá, lefotózom, aztán inkább a dokival és az asszisztensével hagyom.

A vizsgálat nem rövid. Van időm egy újabb kávéra, bevillan egy Tom és Jerry rész, amikor is a fáradtság ellen gyufaszálakkal támasztották ki a szemhéjukat. Talán egy kis mozgás nem árthat. Misi egészen elgyötörten ki, én be. Bedrótoznak, maszk a fejemre, kezdődnek a légzőgyakorlatok. Ez után egy-két újabb feladat, ujjszúrás, laktátszintmérés, lélegzés, stb. Eléggé összetett minden, el is vesztettem a fonalat valahol az első percek után. Az biztos, hogy volt egy futópad, azon kellett gyalogolnom pár percet, majd emelkedett a tempó. Padon futni nem szeretek. Azt pedig kifejezetten utálom, hogy folyamatosan gyorsulok és be vagyok vezetékelve, mint valami sci-fi filmben.

A szobában szemben velem tükör, előtte pár monitor. A tükörben a magam sebzett kísérleti testét látom, a monitoron életfunkcióimat. Összességében nagyon sok vonalat és számot látok, amik folyamatosan mozognak. Futás előtt is szédültem, futás közben meg pláne.

12 perc futás után rácsapok a piros gombra, lelassít a szalag, talán ment volna még, de így is nagy fejjáték volt nekem. Zihálok, lerázom a lábam, majd alámtolnak egy széket. Kell pár perc amíg megnyugszom.

Gyors helyzetértékelés. Elég jó a leadott teljesítményem, viszont fura mód a VO2 maxom, jóval kevesebb, mint 2 éve, és bizony a doktor is mondja, hogy ennek többnek kellene lennie, és közben mutat egy grafikont (talán szén-dioxid kibocsátást). Ez egy kicsit aggaszt. A többi értékem teljesen rendben van. Misivel az előtérbe még valamin elröhögcsélünk, aztán hazamegyek aludni.

Pár nappal később megkaptam egy igen részletes személyi elemzést. Ránézésre elég komolynak és alaposnak tűnik, 20 oldal. Oldalakon keresztüli EKG, grafikonok, rengeteg adat, és pár oldalas szöveges elemzés. Sok új információt kaptam, amit idáig nem tudtam magamról.

De lássuk a lényegi kérdést: kinek vannak jobb képességei az 1:30-as félmaratonhoz, nekem, vagy Misinek?

Erre a célra  külön kértem, hogy hasonlítsanak össze pár értéket. Bizony érthetetlen módon VO2 max értékem nem lett túl jó, emiatt sok egyéb adatot is elhúzott lefele. Misi könnyebb is mint én, testzsír százalékunk gyakorlatilag azonos. Rajtam több az izom, ami egy félmaratonhoz nem feltétlenül előny. A vizsgálat előtt úgy gondoltam, hogy több szempontból jobb képességekkel rendelkezem, a vizsgálat kimutatta, hogy ez korántsem van így.

Nyitott a kérdés, van még 5 hét. Meglátjuk ki lesz a jobb. Ami nagy tanulság volt, hogy teljesítményemen is látszódik, ha a kihívás napján fáradt vagyok és egy kissé "kótyagos". Erre a jövőben figyelni fogok.

27 komment

Címkék: teszt teljesítmény misi összehasonlítás kardio

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr952169590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csétomi 2010.07.28. 11:59:06

hogyé adták a mutatványt?

bagolybagoly 2010.07.28. 12:00:37

Az a kép annyira borzasztó, hogy én inkább elhiszem, hogy van pulzusom, és ezzel meg is vagyok elégedve.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.07.28. 12:48:21

@bagolybagoly: Igen, belőlem is pont ezt a reakciót váltotta ki. :-)

stojesz 2010.07.28. 14:12:09

Szerintem a másnaposság meg a három reggeli kávé elég jól tudja befolyásolni egy ilyen teszt eredményét. Félmaratont sem másnaposan fut az ember :)

bellone 2010.07.28. 14:24:05

Egyszer ilyesmibe én is belefutottam, meglátta az orvos a vérképemet és kórházi kivizsgálásra akart küldeni. Nem egyeztem bele, ezért másnap ismételten megcsapoltak, így már minden rendben volt, de be kellett vallanom, hogy iszom, mint az állat. Szégyelltem is magam rendesen, de legalább ez ingyen volt.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.07.28. 14:47:00

@szasza75: Érdekel, jöhet!

(Közben megnéztem, hogy be bírok-e még lépni a blog-os mailboxomba. Nagynehezen sikerült. Ég a pofám, ugyanis tele volt futóblogos magánüzenetekkel, amikre hónapok óta nem válaszoltam. Köszönöm a májusi leveledet, tanulságos történet! DaMartiantól is boccsss, de már szereztem:-)))
A leveleket meg átirányítottam egy olyanra, amit használok.)

pumchi 2010.07.28. 15:48:37

Már megint a bohóckodás. :) 1:30-as félmaratonhoz nálad semmi köze a VO2max-nak. :) Viszont tegnap jönnöd kellett volna. Söröztünk. :)

pumchi 2010.07.28. 15:52:03

@stojesz:
Azért egy próbát megér. :)
Meg aztán, ha elég sok félmaratont fut az ember fia, amúgy is nehéz összeegyeztetni a józansággal. :)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.07.28. 15:54:00

@pumchi: Ismerlek Te vagy az a srác aki előtte való nap is szédeleg, meg a célban is :-)

milladuo 2010.07.28. 15:57:39

Ilyenen én is voltam (egy cikk kedvéért),
mi az oxygen medical centerben, az árat nem tudom.
Borzasztó az a maszk, de az még rosszabb volt, hogy úgy vezették fel, csatakosra fogom izzadni magam és lehet, hogy leszédülök a bringáról. :)
Nem történt semmi persze...
A szuperior (vagy mi) minôsítést meg nem hittem el, mert tudom, milyen az, amikor tökéletes az állóképességem, attól pedig messze vagyok.
De egy kipróbálást megért.

szaszit 2010.07.28. 16:23:11

Márciusban én is voltam ilyen teszten, a maszkban alig kaptam levegőt, majdnem leestem a szalagról a kezem meg beleakadt a drótokba, de azért jó volt:)
VO2max:55,8

pumchi 2010.07.28. 16:45:58

@szasza75: jaja. (Ezt akár spanyolul is lehet érteni...)

Én ezért is futok VO2 nélkül.
Különben sem jöttem még ki jól orvosi vizsgálatokból.
Egyszer reggeli után is kimutatták, hogy alacsony a vércukrom, máskor vastagbéltükrözésre akartak küldeni, a BéBu után meg aszontták, hogy szívritmuszavar... ami terhelés alatt rendbe jön. :) Úgyhogy 2 hónap lustulás után +7 kilóval kezdhettem megint azt a gyűlölt futást...
Azóta nem járok orvoshoz, mert még kitalálnák, hogy nekem is 100-asokat kellene futni hetente, hogy félmaratonra készüljek. :P

m & m 2010.07.28. 21:46:37

Egészen jó és érdekes dolog egy ilyen teszt.. Kiderül közben 1-2 hasznos info.. Persze nem minden része kellemes.. Főleg a már említett maszk.. Na az az amit 1 perc után le akartam venni.. Aztán csak megszokja az ember.. :)
Amúgy az elemzés nagyon részletes.. Vérkép, testösszetétel, EKG, grafikonok.. Némelyik még színes is.. :)

Nylonman 2010.07.29. 10:09:47

@szasza75: Ez ugyanaz a srác, aki firenzei maratonon beváltotta élete nagy tervét, miszerint 3 óra alatt beért a célba, továbbá egyedül szállt ki a mentőből ? ;)
Hol a Pumchi! (<-értsd spanyolul :) )

ha ma végre sikerül időpontot egyeztetni, akkor én is kipróbálom ezt a bulit. Bár a családos-szívbetegséges kérdések miatt lehet hogy nekem gyerekprogramot indítják el. :S

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.07.29. 10:14:45

@Nylonman: Hát igen ott fekve ért be a célba, valahol csak dűlöngélve, nem tudom belinkeljem-e a videóját :-)

pumchi 2010.07.29. 10:49:35

@Nylonman:
Bizony van mire büszkének lenni. :)
De mit tudjátok ti azt? Itt szövegeltek edzés helyett. :)

pumchi 2010.07.29. 11:02:43

@szasza75:
Nyugodtan. Szerencsére megörökítette más, mert Te bicajjal sem értél oda, amikorra én sétálva és dülöngélve beértem. :)

Nylonman 2010.07.29. 14:38:53

Szasza: Ti hogy a pitvarba jutottatok be erre a vizsgálatra? Én már hagytam üzenetet, csörgetem a megadott számot 1000x, de le se' szarnak. Illetve az 'hagyj üzenetet, istenuccse visszahívjuk'-kal nem foglalkozank, a telefonon ma reggelre harmadszor rázott le a nő, hogy majd később hívjam, most meg már fel sem veszi.
Kezdek picit csalódott lenni.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2010.07.31. 16:05:31

Én is voltam márciusban, futópadon toltam, maszk nélkül. A vége felé szólt a nővérke, hogy most már fejezzem be, mert megdöntöm X főorvos rekordját, és mérges lesz. :) Ez volt a diagnózis: "Kiváló teljesítőképesség, 19,8 METS. Jó pulzus és tensioválasz. Negatív terhelési teszt."

olipapa · http://www.oliworld.hu/ 2010.08.02. 20:46:58

20 oldal elemzésből nem derül ki ki a jobb? Hogy van ez?
A VO2maxnak tényleg semmi köze a félmaratonhoz.
Az LT hez tartozó sebességetek már jó viszonyítási alap. Volt vérvétel, vagy csak maszk? Ha nem, akkor ott az RQ, abból is lehet következtetni. Ehhez viszont az edző van hogy jobb mint orvos..

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.08.02. 21:38:22

@olipapa: Volt vérvétel...de majd átküldöm ha gondolod, kíváncsi vagyok egy edző mit tud kihámozni belőle...

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.08.02. 22:29:12

@szasza75: Nekem jöhet. Egy összefoglaló is megteszi.

monerd2 2010.08.03. 03:31:23

én is tök kíváncsi vagyok. :P

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása