Olvasói levelek, kérdések

2010.09.28. 16:38 angelday

Ma alapvetően kezdőknek szóló kérdésekkel foglalkozunk olvasói levelek formájában. Csapjunk is bele! LEV-ROV.

Nem tudom kihez tudnék fordulni ilyesmivel, ezért írok Neked, mint a Futóblog szerkesztőjének.

El szeretnék kezdeni rendszeresen futni, de fogalmam sincs az egészről, nem tudom mit és hogyan érdemes, azaz teljesen a nulláról indulnék. A dolgot nehezíti, hogy nem tudok csak úgy besétálni a Nike Futóklubba tanácsot kérni, mert vidéki vagyok.

Mit tudnál nekem javasolni, hogy induljak neki? Milyen cipőt vegyek, milyen távval kezdjek, milyen időcélokat tűzzek ki elérendő eredményként?

Bármiféle segítséget szívesen fogadok!

Előre is köszönöm!

Üdv, Balázs

Balázs, a Futóklubban kezdés pedig a legjobb módja a dolognak. Nem feltétlenül kell Budapestre jönnöd, több vidéki nagyvárosban is van, egyik biztos kényelmesen útba ejthető neked is (a Nikerunning.hu lapon itt találod meg a pontos listájukat).

Ettől függetlenül a tanácsom a következő (én így kezdeném):

1. kell egy futócipő

Menj el az egyik Futóklubba, vagy egyszer csússz fel a Margitszigetre. Itt meg kell szólítani az edzőt, nincs mese, viszont nagyon türelmes és segítőkész emberekre fogsz ismerni bennük. Ha ők épp nincsenek a környéken, akkor nyugodtan dumálhatsz a kamion melletti cipőteszttel foglalkozó fiúkkal is, ők is tudnak segíteni cipőt választani (azt hiszem ez csak Bp-en van).

Próbálj ki egyet, menj el benne kocogni. Próbálj ki egy másikat is, az egyik biztos jó és kényelmes lesz. Ez alapján el fogod tudni dönteni, hogy megvásárold-e valamelyik üzletben, vagy tovább nézelődj még a piacon. Ha megvan a cipő, akkor akár a Futóklub edzésein, akár külön, kezdj el futni.

2. futás

Hetente célozd be, hogy hányat akarsz futni, aztán egy Excel táblába írd fel minden nap, illetve azt is, hogy mennyit futottál. Ezeket rendre nézd meg és próbáld csinálni. Ha tróger vagy, érezd magad szarul! Egy-két hónap alatt meg se fog kottyanni az 5 km, onnan meg határ a csillagos ég.

Van még egy nagyon jó terápiás módszer: ha futsz, mindig írd meg a Futóblog hozzászólásai közé. Én ugyan posztolni szoktam helyette, de sokan be is kommentelik, mennyit futottak és ez is segíti a ritmus tartását.

Én nagyjából ennyit tudok mondani, de biztos lesznek nálam jobbak is a hozzászólások között. Hajrá.

Bevallom eleinte csak a stílus, a postok miatt olvasgattam a blogot, soha nem gondoltam, hogy pár évtizeddel a hátam mögött egyszer megőrülök és az unalmas, csak bemelegítésnek jó futásra vetemedem. Nem is adtam volna fel ezt a hihetetlen kényelmes szűk látókört ha (mit szépítsem, ha egyszer így van) el nem kezdtem volna őrült tempóban hízni, így az éppen induló a céges futókörbe jelentkeztem én is. Még csak nem is titkoltam az első szeánsz előtt mély megvetésemet és fennen hangoztattam, hogy csak azért jövök, hogy jobban menjen a tenisz a nyáron (amit, tegyük hozzá szintén nem űzök évek óta).

Sikerült is idén márciusban szó szerint végigvonszolni magamat 4 km-en majd’ 50 perc alatt! De mivel másnap nem volt izomlázam, gondoltam próbálkozok legközelebb is, pár hét múlva lecseréltem a 10 éves semmiképpen nem futásra való "edzőcipőmet". Innen megindultam a lejtőn, melynek főbb állomásai a 8, 10, 16 km-es versenyek (47:23, 61:02, 1:51) és most itt állok a nyakamon a szombati félmaratonnal (kicsit késtünk a kirakással, sry — a szerk). Mint minden verseny előtt, most is rémálmaim vannak, miszerint otthon hagyom a timing chipet, nem érek célba vagy leesik a cipőm talpa. Mint minden verseny előtt, most is megfogadom, hogy soha többet.

De már ha valaki szembe fut velem az utcán nagyon mosolygok rá, mintha valami titkos szervezet tagjai lennénk, sőt próbálom kitalálni mióta futhat, mennyit bír még. Már nem lihegek ha lépcsőznöm kell 2 emeletet és szeretnék egy igazi pulzusmérős órát is, főleg mióta a Swatchom beázott a múltkor, mikor elkapott az eső (45 percnél nem volt kedvem feladni a tervezett másfél órát), a munkanapot is jól lehet zárni vele ha nem akarom, hogy álló este a melón járjon az agyam. Szóval odáig jutottam, hogy mindenkit agitálok adjon egy esélyt a futásnak. Ráadásul nincs is jobb, mint egy 10 km utáni banántorta (igen, még mindig dagi vagyok).

Most, hogy előjönnek a kezdő futó problémái, sorra eszembe jut, hogy erről itt már olvastam és sok fej/láb/egyéb fájdalmat megspórolok egy egyszerű kereséssel az oldalatokon. Kedvenc tippem a beszélgetés futás közben.

Üdv és további hosszú életet a blognak,

Bjulis, aki már tényleg érti is miket olvas itt

Köszönjük!

Egy másik olvasó, Linda, pólórendelésről csúszott le. Megkurtított levele:

Olvasgattam kicsit a blogot, sakartam mondani, hogy én bizony elmentem volna a pólóért, főképp, ha rendelek ilyesmit, ami akkor mindenképp megtrötént volna, ha utoljára nem az ultrabalaton után olvasgattam volna csak, ennek meg mindössze az az oka, hogy az egy éve történt regisztrációm ota (kb) még 1x sem sikerült belépnem.

(...)

Teee valami informatikusféle vagy, nem? Nem tudsz igazítani ezen valamit? Fáj a szívem, h nincs pólóm... de minek, hát úgyse tudja senki, mi a nevem... és hogy őszinte legyek már én sem annyira... :)

Inkább mondjuk azt, hogy "számítógépes", az még tökéletesebb általánosítás! A Futóblogra egyébként nem "kell" belépni, mindig előtted van a böngészőablakban.

Végezetül rendhagyó módon egy chat beszélgetés részletét mutatnánk be, végül válaszolunk is rá. (Én kérek elnézést.)

Szasza: "4 km futás első olvasatra könnyűnek is tűnhet pedig nem az. Kellően hosszú táv ahhoz, amit már nem bír a futó folyamatosan maximum teljesítményen nyomni. Ezért is fontos, hogy megfelelő edzésterv alapján készülj fel rá. Megfelelő edzésterv pedig csak akkor adható, ha ez a Te személyedre van szabva. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha van valamilyen információ állapotodról. Sportolsz-e valamit? Szoktál-e futni? Ha igen mennyit, milyen gyakran? Hány éves vagy? Van-e mért időd mondjuk 1000 méteren? Mikor lesz a verseny? Van-e elképzelésed, hogy mire vagy képes? Mennyit tudsz edzeni a versenyig? Stb, stb. Ezek mind fontos támpontok a megfelelő edzésterved kialakításához. Ki tudsz jönni a Margitszigetre valamikor?"

67 komment

Címkék: történetek kezdők olvasói levelek

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr782317131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fényhajú 2010.09.28. 17:00:03

Sziasztok!

Köszönöm ezt a posztot,az első levél nekem is segített,régóta elszeretnék kezdeni futni,de eddig csak a blog olvasásáig jutottam,vagy mentálisan róttam a köröket,éppen itt az ideje fizikálisan is:D
Én egy olyan montázst tudnék posztolni,hogy milyen voltam amikor futottam és most milyen vagyok,amikor nem..
Paklist kinyomtattam ;motivációnak csodás lesz,ha sikerül az első 5 kmert lefutnom,mindenképp kiírom magamból.
Kitartást minden kezdőnek és újrakezdőnek!
Üdv:
Lina

LaszloLaszlo 2010.09.28. 18:05:12

futást elkezdeni, szerintem:
1 ) kell hozzá egy időmérő szerkezet, mobiltelefon, casio óra, akármi
2 ) kell hozzá egy papír, vagy Excel
3) google mapsen nézz ki egy távot, amit szerinted le tudsz futni. (Ha a futás nem megy, akkor kocogni, kocogni+gyalogolni, gyalogolni...)
4) aztán itt jön a lényeg, fel kell venni a cipőt, és elindulni.
Apropó cipő, az első 10 futásod alkalmával tökmindegy miben futsz, nem fogsz ortopédorvosnál kikötni. A lényeg, hogy indulj el! Persze valami olyat vegyél fel, ami kényelmesnek gondolsz...
5) belőni valami rendszerességet, pl.: heti 2x lefutod ezt távot.
6) 5-10x lefutni ezt a távot, feljegyezni az eredményeket a 2) pontban jelölt eszközzel

Ha az első futások alkalmával kiderül, hogy a kiválasztott táv túl nehéz / könnyű, akkor módosítani. A lényeg, hogy legyen pár eredményed, amihez mérni tudod magad.

Itt kezdődik minden! Ebből tudni fogod kb mennyit bírsz, hogyan befolyásol a futás előtt elfogyasztott töltöttkáposzta, vagy az átmulatott éjszaka.

Ha lefutottad 10x a távod, és az előre belőtt rendszerességet is tartani tudtad, akkor van remény..

Igazából egy a lényeg az elhatározás, motiváció, és akaraterő. Minden más ezután következik.

Szóval nem kell túlbonyolítani! A futóklubb, nike cipő mind-mind hasznos dolgok, segíthet megtalálni a motivációd, de minden az egyén fejében dől el!

Még annyit, hogy full amatőr vagyok, semmi sem szent irás, ami itt le van írva, lehet túl egyszerűen látom a dolgokat.. nekem viszont bevált.

üdv

2010.09.28. 18:10:37

Nike cipő persze nem kötelező, de azért egy futó cipő valamelyik cégtől jól jöhet ; )

Viszont az időmérő szerintem is fontos a kezdésnél. Én mikor aktívan sportoltam (nem futóként), akkor inkább rövidebb távokat toltunk, sprintet, max pár km-et, így nem is tanultam meg spórolni az erőmmel mondjuk az első 1.5-2km-en. Az óra ilyesmiben sokat segít annak akinek nincs megfelelő belső időzítője, hogy ne váljon a futás pár száz méter sprintté, és utána megállássá, és csalódássá.

2010.09.28. 18:15:09

Mondjuk az is megérne egy misét, hogy milyen ősszel elkezdeni futni (most mondjuk még jó idő van, de pár hét múlva valószínűleg nem lesz már igaz).
Akinek nincs még meg a megfelelő kondíciója, és zihál, nagyon megizzad, nem képes körbemenni a távon, sokat gyalogol, esetleg megáll, annak nem biztos, ha szerencsés, ha szabadban kezdi, nehogy egy gyors tüdőgyulladás legyen a vége (ez persze egyéntől függ, én rengeteget sportoltam télen szabadban, kisgyerek korom óta, talán pont ezért sosem volt ilyen gondom, de nem egy embert ismerek, akinek rosszul végződött az őszi sport projekt).

xhege 2010.09.28. 18:22:57

@viito: én januárban kezdtem, túlsúlyosan, zihálva lassan 3 éve. Túléltem, de tényleg nem volt a legoptimálisabb választás....

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2010.09.28. 18:41:26

az utolsóra tippelhetek? suematra? :o)

dpspeti 2010.09.28. 18:43:54

mindig van indok a nem elkezdesre..osszel-telen hideg van, fuj a szel, nyáron meg nagy a hőség... el kell kezdeni és kész.. én is már vagy 30adszor kezdem :D legujabb idopont okt 4 dpspeti.hu-n kovethetitek :D

dpspeti 2010.09.28. 18:45:33

Amugy en most futottam a Nike ligetkort 3.5 km 27 perc alatt... pedig kb 1 éve nem futottam és akkor is ennyi alatt futottam :D Nekem a célom áprilisi felmaraton :D

2010.09.28. 19:21:36

@dpspeti: én inkább arra céloztam, hogy ősszel/télen a hidegben lehet, hogy jobb futópadon kezdeni, és nem megfázni, tüdőgyulladást kapni, és konstatálni, hogy ez veszélyes sport, ez nem megy, ezt gyorsan abba kell hagyni (de mint mondtam, egyén válogatja, hogy kinek milyen a hideg tűrő képessége, és az immun rendszere, van akinek simán megy, van akinek szerintem kár kockáztatni).

Ötike 2010.09.28. 19:38:15

Futópad nagyon hasznos tud lenni, főleg az elején, én tavaly decemberben kezdtem és nem tudtam max 7 percet futni, na jó inkább kocogni. A cipő kérdés az elején tényleg nem számit mert nem tudsz annyit és olyan tempóban tolni hogy számítson, de amikor mar rendszeresen tolod hihetetlen érzés lesz egy rendes cipőben, anno majdnem leugrottam a szalagról annyira más volt csillapítás. A legfontosabb viszont a kitartás, ha egyszer ráérzel úgyis magával ragad és onnan nincs megállás. A cél kitűzés viszont nem árt, anno nekem a sziget kör volt a nagy kihívás, 5350 m (szerintem ennyi) és iszonyat jó érzés volt letolni 35 perc alatt egyben. Ha megvan a táv jöhet az idő faragás aztán lehet a távot növelni és így szépen tolja magát az ember előre. Most 25:10 a szigetköröm, a távnál meg 21 km járok. Úgyhogy kitartás , kitartás és mindenképp élvezd a futást. Lesznek rossz napok amikor nem megy lesznek olyan napok amikor lazán tolod a hihetetlen időket. Amire vigyázz a cipők ahogy telnek a km kopnak, nem látszik rajta semmi de elkezd fájni itt aztán ott és ha nem veszed észre időben jön a kényszer pihenő .-( . Elkezdeni lesz a legnehezebb aztán már úgyis hiányozni fog a mozgás…

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.09.28. 19:42:38

Szerintem az elején fuss körbe két háztömböt, vagy a szomszéd utca végéig és vissza, és ha jólesett, érzed, hogy menne több is, akkor másnap tegyél hozzá egy kicsit. Óra ekkor még nem kell. Ha két hétig ezt rendszeresen meg tudod csinálni és lelkiismeret furdalásod van, ha véletlenül egy edzés kimarad, akkor már megfertőződtél, lehet távokat, időket célul kitűzni.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.09.28. 21:02:04

Szerintem ha valaki most kezdi el a futást a megfelelő bemelegítés és a lenyújtás a legfontosabb, főleg ha nem sportolt mostanában, fel kell készíteni az ízületeket és az izmokat a hirtelen megterhelésre, ez a legfontosabb, mert könnyen sérülés lehet a vége. Ezeknek a helyes menetéről a posztban nem esett szó, pedig nagyon fontos, érdemes a neten kicsit keresgélni sok ábrás leírás van ami segíthet.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.28. 22:05:46

Kezdő futónak csak annyit mondok: egy picit irígylem, mert az elején nagyon gyorsan lehet igen látványosan fejlődni - mind testfelépítésben, mind futóeredményben. Persze, azért nem egyik napról a másikra, meg mindenképpen lesz benne pár szenvedősebb alkalom, ezért fontos, hogy önmagadhoz képest reális célokat tűzz ki (előttem már írtak erre ötleteket). De ha kellően kitartó vagy, akkor pár hónap alatt eljuthatsz odáig, hogy csak mosolyogni fogsz a jelenlegi önmagadon.

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2010.09.28. 22:10:20

Én úgy kezdtem, hogy kerestem a neten egy kezdőknek szóló edzéstervet, és azt csinálom azóta is. Nekem bevált, mert olyan, hogy mindig épp meg tudom csinálni azt, ami a tervben van. Most kezdem az ötödik háromhetes ciklust, közben hétvégén lefutottam a pici távot :) Abból a szempontból amúgy nem látványos, hogy fél év alatt lehet vele eljutni az 5 km-ig, olyan szempontból viszont igen, hogy korábban utáltam futni, most viszont alig várom, hogy fussak :) Az meg nem zavar, hogy csak három hónap múlva jutok el az öt kilométerhez, végülis ha eddig ráértem nem futni, akkor most miért legyek türelmetlen? :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.09.29. 05:54:51

végre egy régi jó motiváló poszt! :)
"Ha tróger vagy, érezd magad szarul!" ez is mehetne a pólóra. :D

Bjulis · http://8mp.blogspot.com/ 2010.09.29. 10:42:28

Nekem kezdőként nagyon sokat segített (valószínű az edzésterv hiánya miatt), hogy nem egyedül futottam és akkor nem adtam fel olyan hamar. Futópartnereket tetszész szerint jó zenével is lehet helyettesíteni. :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.29. 11:04:33

Egy kollégának ajánlottam kezdésnek, és nagyon tetszett neki. Már tud 5 km-t futni (persze ő sem versenyre készült fel):

www.edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem

Ezen az oldalon lehet edzéseket naplózni, statisztikákat készteni belőle, és más hasonszőrűek dolgaiból tapasztalatokat szerezni/tanulni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.09.29. 11:33:38

@Sekiwake: ez egy nagyon jó oldal, jó társasággal!

Zime 2010.09.29. 12:51:40

Kezdőknek a legfontosabb tanács: NE fuss zenével (mert meghalsz :)!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.09.29. 12:58:20

@Zime: nem is mertem mondani, hogy a zenével futás az ördögtől való! :DDD

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.29. 12:59:53

@Zime: Ne bonyolódjunk bele ismét ebbe a vitába, de azért arra kíváncsi vagyok, miért halna meg a zenétől egy kezdő futó (mennyiben érinti ez őket jobban, mint egy haladót)?

Zime 2010.09.29. 13:09:09

@azilinha: bárkire érvényes, próbáld csak megcáfolni! :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.29. 13:16:06

@Zime: Megcáfolom: rengeteget futottam már zenével, de még egyszer se haltam meg. :-)

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2010.09.29. 13:30:52

@Zime: Már megint kezdjük ezt? :)

Kezdő futóknak pár tanács:

- a jó cipő igenis fontos, már az elejétől;
- a vásárlást érdemes szakboltban megejteni, ahol a lábadnak megfelelő cipőt tudnak adni (pronál-e a lábad, milyen a boltozata stb.), és vegyél egy számmal nagyobbat, mint a méreted, mert futás közben dagad a lábfej;
- fuss rendszeresen, de mindig pihenj rá vagy két napot;
- a bemelegítést és az alapos nyújtást ne blicceld el;
- az elején gyorsan fogsz fejlődni, de ne hajszold túl magad. Nem árt egy pulzusmérőbe beruházni;
- vezess táblázatot a futásokról (nekem a blogolás jött be);
- ja, és "fuss, ahogy jólesik!" :)

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2010.09.29. 13:32:14

@Zime: a saját példámmal tudom leginkább megcáfolni: kb. két éve futok, elejétől fogva zenére, vasárnap 3:47:41 volt a maratoni időm, és igen, végig szólt a Volbeat! :)

Zime 2010.09.29. 13:59:01

@azilinha: de meg fogsz!
@Lemúr Miki: Te is meg fogsz!
Hölgyek&Urak, kicsit több humorérzéket! :P
hu.wikipedia.org/wiki/Ir%C3%B3nia

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.09.29. 14:02:23

@Zime: én értettem mire célzol, de látom a többieknek (amatőrök, ugye.) nem esett le. :D

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2010.09.29. 14:07:49

@Zime: Á, tudod, a humor nem az erős oldalam. :-|

2010.09.29. 14:19:07

@Zime: én nem hallgatok zenét futás közben, de azt hiszem én is meg fogok... : )

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.29. 14:24:15

@Zime: Kezd megnyugtatni a tény, hogy elromlott az mp3-lejátszóm. :-)

DaMartian 2010.09.29. 14:37:17

@Bjulis: futópartner tényleg sokat segíthet, ha ledumálod valakivel már nehezebben lépsz vissza. Kereséshez: www.futotars.com. Nagyon jó oldal, készülök róla egy posttal (remélem ezúttal senki nem előz be : )

bitliszbá 2010.09.29. 14:54:25

@Zime: én vasárnap is, tegnapelőtt is, és tegnap is....
ÉS MA IS MEG FOGOK..!!!!

(várom a szebbnél szebb búcsúztatókat) de amíg nem jönnek...addig muszáj minden nap...

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.09.29. 14:56:47

Az olvasói levelekhez csatlakozva: Köszönöm szépen a futoblogos pólót. Jó, azért fizetni kellett érte, de Ti dolgoztatok rajta. Köszönöm.

effe 2010.09.29. 15:05:12

@azilinha: viszont ettől még nem leszel halhatatlan ;-)

bitliszbá 2010.09.29. 15:22:49

Ez a zenehallgatás dolog kezd lassan abba a kategóriába kerülni, mint amikor a bolondokházában a viccek helyett csak számokat mondanak.... :)
72 - de ne verjetek meg, ha szar volt :)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.29. 15:23:32

@effe: Uh, akkor viszont lehet, hogy veszek egy másikat. :-)

xhege 2010.09.29. 15:48:48

@Bjulis: gratulálok! Kár hogy nagyon kevesen gondolkodnak így, mint Te és nem képesek felülemelkedni a berögződött hülyeségeiken.
Te adtál egy esélyt a futásnak és bejött :)
Ha a súlyod is rendbe szeretnéd tenni, akkor ahhoz sajna a futás nem elég a kajára is nagyon kell figyelni. (Én is így voltam ezzel és az eredmény -20 kg)

Bjulis · http://8mp.blogspot.com/ 2010.09.29. 15:58:08

@DaMartian: Köszi! Hátha hozzánk is csatlakozik majd valaki, nem mindig csak morzsolódik…

Kezdőként engem nagyon inspirál a futás utáni csoki is. Nem túl kifinomult motiváció, de mindenki azzal dolgozik, amilye van. :)

Bjulis · http://8mp.blogspot.com/ 2010.09.29. 16:12:09

@xhege: Egyelőre azon élvezkedem, hogy milyen jó volt lefutni a félmaratont. Azt hiszem a súlyos kérdés csak ezután jön majd komolyabban elő (önetető mesém, hogy a jó kondi fontosabb, mint a feszes has :)).

xhege 2010.09.29. 16:38:24

@Bjulis: mondjuk az nem derült ki eddig, hogy mennyi is az a felesleg, amit most cipelsz, de az ízületeid hálásak lesznek majd minden leadott kilóért, és érezhetően gyorsabban fogsz suhanni nélkülük :)

2010.09.29. 16:57:34

@Bjulis: a jó kondi hozza magával a feszes hasat is. Fordítva kínosabb, amikor valaki csak fogyókúrázik, vékonynak vékony, miközben egy deka izom sincs rajta, mert azt már megette a teste.

2010.09.29. 17:22:50

Nincs itt véletlenül egy illetékes, akitől az olvasói levelek rovatban lehet kérdezni?

Futóklub regemet még augusztusban csináltam meg (személyes papír töltögetés), de azóta sem kaptam értesítést, hogy mehetek a kártyáért. Mennyi idő alatt készülnek el ezek általában? Csak azért izgalmas a dolog, mert ugye lassan vége a klub szezonnak, és akkor várhatok tavaszig, ha addig le nem kavarodik.

MeeCee 2010.09.29. 17:28:21

Írhatnátok az evésről is okos dolgokat, mert én 3 hete kezdtem el nulláról a futást, kb.heti 4 alkalommal, egyáltalán nem vagyok túlsúlyos, nem fogyózom de kb. 1-1.5 hete folyamatosan farkaséhes vagyok és kissé riasztó ez a nagy zabálhatnék, mert kérdés, hogy vajon ledolgozom-e a bevitt dolgokat a futás során.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.09.29. 17:59:33

@MeeCee: nem kezdtél el egy kis multivitamint szedni (főleg B)? az nagyon nagy étvágyat csinál. egyébként lassú futástól lesz iszonyat éhes az ember, de nem tudom miért.

xhege 2010.09.29. 18:25:27

@rrroka: mert az nem kavarja fel a gyomrot hányingerig :))))

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.09.29. 18:56:45

Átvettem a pólót! Ki is próbáltam, szerencsére voltak sokan az erdőben, mindenkinek megmutattam, ki a f@sz@gyerek. :)))

DaMartian 2010.09.30. 02:41:15

@viito: ált. 3 hét! Szerintem kérdezz rá, van rá egy zizim hogy már rég kész...

Zime 2010.09.30. 09:31:21

@DaMartian: Még augusztus végén kaptam a mailt, hogy elkészült a kártyám, egy "kis" késéssel múlt héten mentem érte a szigetre, de nem találták a lányok (kétszer is átnézték a dobozokat)... Aki későn megy érte, azét bezúzzák? :)

MeeCee 2010.09.30. 10:39:47

@rrroka: nem szedek semmit :-O

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.30. 10:47:04

@Zime: Én is már rég megkaptam a levelet, hogy kész a kártya, de még mindig nem mentem érte. Ezek szerint sürgősen be kell iktatnom egy szigetezést.

2010.09.30. 11:54:04

@MeeCee: szerintem semmi gond nincs azzal, hogy a sok mozgás mellett sokat is eszik az ember. Mondjuk egy kicsit ez alkati is. Én sosem voltam elhízva, az aktív sportoló élet után feljött egy pár kiló, a futástól lementek, viszont amint mozogni kezdek gyakorlatilag meg tudok enni bármit, de a súlyom nem változik.
Amíg mozogsz addig szerintem nincs nagy gond, a baj akkor kezdődik, amikor leállsz hosszabb időre, de az étkezésen nem változtatsz.

Persze, aki hajlamos hízásra annál lehet, hogy másként mennek a dolgok, ez tényleg egyéni.

2010.09.30. 11:55:08

@DaMartian: köszönöm, az infót, akkor valamikor megpróbálok kinézni, bár idén már nem volt tervezve Szigetelés.

MeeCee 2010.09.30. 14:16:19

@viito: Sosem voltam egy nagy evő, ezért ért kicsit sokként :-) Ha valóban nem jönnek fel a kilók, akkor nem bánom.

@rrroka: mit?

xhege 2010.09.30. 15:18:59

@MeeCee: a mitre szerintem 1000 embertől 1200 választ kapsz majd a Centrumtól a legelvadultabb csodaszerekig :))))

2010.09.30. 15:27:15

@xhege: persze a legelvadultabb csodaszerek, és mindenféle MLM varázslatok 100%-ban ugyanazt tudják, mint a kommersz vitaminok, csak ez utóbbiakból hiányzik a mágia, az ebből következő beavatottság érzése, és persze sokkal olcsóbbak, úgyhogy szvsz bőven jó a centrum, és társai, meg persze a kiegyensúlyozott étrend, azt nem helyettesíti semmi.

@MeeCee: ezért mondom, hogy alkati, én pl mindig sokat ettem, de ha eddig nem mozogtál, és nagyon keveset ettél, akkor ne csodálkozz, hogy a megterheléssel együtt megnő az energia szükséglet is.

Egyébként annó még gyerekként mondogatta az egyik edzőm, hogyha az ember nagyon éhes folyton, akkor nem biztos, hogy maga a kalória hiányzik, lehet, hogy csak valami nyomelem/vitamin/stb, és a szervezet ezt szeretné megkapni. Fogalmam sincs, hogy ez igaz e vagy komplett marhaság, de nálam -ha csak pszichésen is- működik, hogy tolok némi izotóniás italt is azokon a napokon, amikor edzés után egyszerűen képtelen vagyok csillapítani az éhségem.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.30. 15:28:14

@viito: szerintem egy szigeti karikát megér, hogy megkérdezd a futoklubbos edzőket du 5 és 8 között

2010.09.30. 15:32:08

@szasza75: persze, igazad van, csak mostanában a rákos pataknál szaladgáltam, és nem fordultam a sziget felé. Majd a jövő héten beiktatok két kört arra.

xhege 2010.09.30. 15:40:47

@viito: és az még a jobbik eset ha tudják ugyanazt :)))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.01. 05:37:53

@MeeCee: Ca, Mg a futóknak mindig jól jön, meg ilyen taknyosodó időben a C vitamin. a hosszútáv blogunkon a múltkor a csíraleveket ajánlgatták a futóbarátok, mert olyan mint a maraton: borzalmasan rossz, de hősnek érzi az ember magát, ha letolja. :D

bellone 2010.10.01. 09:46:27

@rrroka: Abban hiszek, hogy egy futónak (mint bárki másnak) kiegyensúlyozott táplálkozásra van szüksége első sorban. Erre azt szokták mondani, hogy a mai élelmiszerek már nem olyanok mint régen, tele vannak mesterséges anyagokkal, ezért (v)egyél mellé szintetikus vitamonokat, ásványi anyagokat két pofára. Szemet szúró ellentmondás, de a tejnek csúfolt valamit ugyanazok a szépnek és egészségesnek tűnő reklámarcok fogják eladni, mint a belőle kispórolt kalciumot külön dobozban (sőt, lehet, hogy a kétféle esszencia ugyanabból a vegyiüzemből került ki). Muhaha!:-)

A szintetikushoz képest dupla-tripla áron lehet már bio étrendkiegészítőket is kapni, amik talán nem is rosszak, de a hangsúly az áron van. Egy elit versenyzőnek talán megtérül, egy amatőr viszont semmivel nem fut majd jobban tőle...

Akkor hogyan tudodváltozatossá tenni az étkezéseid? Olyan ételt veszel ami leginkább hasonlít az eredetihez, nincs a felismerhetetlenségig feldolgozva, a zöldséget gyümölcsöket szezonjukban eszed stb. Vagy megtermeled. Ha meg nincs kerted hozzá, akkor csíráztathatsz. És nem igaz, hogy borzalmasan rossz. A retekcsíra pl. retekízű és kéthavi adag kijön úgy 600 forintból.

Gratulálok a maratonhoz!:)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.10.01. 10:06:16

@bellone: köszi! :) én ennyire nem akartam belemenni, csupán a logika vezetett amikor azt mondtam, hogy egyen vmit ha futni kezd, hiszen ha az eddigi étrendjén nem változtat (nem tud, nem akar, nem telik rá, tökmindegy) vki, akkor a sporttal elhasznált dolgokat vhogy pótolni kell.
tényleg a legjobb megoldás, ha azt megfelelő minőségű élelmiszerrel viszi be. át is fogalmazom, oksa? :)

@MeeCee: Ca, Mg a futóknak mindig jól jön, meg ilyen taknyosodó időben a többlet C vitamin. ezeket bogyók formájában, vagy célirányos kajákkal pótolhatod. ahogy jól esik. :)

Beton Nt 2010.10.02. 20:59:06

olvasói kérdés tőlem:
Hogy kell tisztítani a Dri-Fit cuccokat, hogy azok is maradjanak?

DaMartian 2010.10.02. 21:49:39

@medenke: 1. Nem szabad hagyni hogy beleszáradjon a sós izzadtság a legjobb futás után azonnal mosni.
2. Max kézmeleg víz
3. NO vízlágyító az állítólag nem tesz jót neki.
4. Szárítógépet sem szeretik.
Ez utóbbi kettő inkább a tengerentúli háztartásokra jellemző.
Amúgy semmi extra. Én simán dobom gépbe 30 fokra...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása