Tudományosan maratonozni?

2011.01.14. 14:07 szasza75

Pár héttel ezelőtt küldte át nekem egy futótársam az alábbi anyagot:

Az elemzés szerintem zseniális, egyedül csak a testsúllyal való összefüggését hiányolom.

Tervezem, hogy saját magamon elvégzem ezeket a mérési folyamatokat és persze feljegyzem. A közeljövőben az edzéseimben hangsúlyos szerepet kapnak a különböző nyújtó és lazító gyakorlatok, feltételezem, hogy ezeket a szögeket javítani tudom. Pár hónap múlva ismét megmérem magam és beszámolok róla jelentett-e ez valamilyen változást.

Mi a véleményetek a videóról?

35 komment

Címkék: tudomány rekord maraton mozgás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr612578817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angelday 2011.01.14. 14:44:05

Már én is megfigyeltem, hogy túl sokat pipettál a fejed, Norbi!

zerushunter 2011.01.14. 15:02:23

jó videó, sztem több futóiskolázást fogok csinálni a jövőben, mostanában ellazáztam az ilyesmit...

bellone 2011.01.14. 15:11:02

Jó film. A testsúly összefüggéseihez (és a hatékonysághoz) szorosan kapcsolódik, az egyes izomcsoportok (pl.: törzs, comb) ereje is. Érdemes volna összegyűjteni az egyes erősítő, nyújtó és lazító gyakorlatokat.

Winkler Róbert 2011.01.14. 15:28:19

Úristen, akkor én legalább hatvanszor futottam fel a WTC-re!

DaMartian 2011.01.14. 15:58:15

Duuurva! Ennyi mindenre hogy lehet figyelni futás közben?!?
Biztosan van benne sok igazság, teljesen logikus amit mondanak. Jelentősen ront viszont az egészen az, hogy már megint el akarnak adni vele valamit, ez az olyan bizalmatlan fószerek fejében, mint én, sokat elvesz a hitelességéből...

ChrissDR 2011.01.14. 16:28:17

Hmm... Ez tudomány. Bele akartam csak nézni, de végignéztem. Van racionális magja annak amit mondanak.

[Martye] · http://egyhetkek.blog.hu 2011.01.14. 17:19:54

jó kis videó, sok érdekes és megfontolandó dolog van benne...persze nekem még jóval odébb van, hogy ilyeneken rágódjak...

Mondjuk mai fejjel az azért elég morbid, ahogy a csávó a WTC oldalán rohan lefelé...

Ami pedig abszolút nem jött le, az az, hogy mit bűvészkedett az a csávó a microfiber reductionnél, de kicsit gyanús azért...

pannonfunk 2011.01.14. 17:58:27

Sok igazság van benne, de pl. pont ezzel a 26000 x 10 cm-rel nem értek egyet. Mivel rugózol, a visszapattanásból visszanyersz valamennyi energiát. Ugye, ha nem lenne energiavesztességed, akkor az idők végezetéig rugóznál, a termodinamika (?) akárhányadik törvénye szerint. Persze van valamennyi energiavesztesség, mert nem tökéletesen rugalmas a talajon való pattogásod, de valójában csak az ebből származó energiavesztességedet kell minden lépésnél befektetned. Ami persze még mindig lehet jelentős, de mindenképpen kevesebb, mint amit itt számolnak.

A 0 fokos lábfejtartás (7:24-nél) azt jelenti, hogy a teljes talpad egyszerre ér talajt? Valaki profi ezt meg tudná erősíteni vagy cáfolni, hogy jó így futni?

pannonfunk 2011.01.14. 18:17:28

@DaMartian: Csak hogy a gyanúdat növeljem (:P ) : ha ráguglizol a microfiber reduction-re, tucatjával jönnek ki a cég promóciós lapjai, ha viszont a gugli tudósra nézel rá, semmi:
scholar.google.hu/scholar?hl=hu&q=%22microfiber+reduction%22&btnG=Keres%C3%A9s&as_ylo=&as_vis=0

hm....

DaMartian 2011.01.14. 18:44:38

@pannonfunk: igen ettől tartottam. Szomorú, hogy minden "csoda dologról" kiderül, hogy végül fizetned kell...Megnézve az oldalt, nem is keveset!!! Ilyenkor pedig már azonnal felmerül, hogy nem úgy van-e összerakva az anyag, hogy ha a részei önmagukban igazak is, megszerkesztve sugalljon bizonyos összefüggéseket, amik valójában nem függnek össze, vagy ha igen akkor elhanyagolható mértékben, és azért vannak eltúlozva hogy fontosnak érezd és ezért vásárolj... Ha ez egy érdek nélküli tanulmány lenne, innám minden szavát... Az alap program ha odautazom (alapból fél milla) kb. 2 és fél millióból megvan. Vagyis potom 3 millióért növelhetem a teljesítményem... Asszem ez az igazán úri huncutság, vagy pedig profi atlétáknak legális teljesítményfokozás.. ami vagy valós, vagy nem. Aki ebből él, annak esetleg megéri kipróbálni, vagy aki már nem tud mit csinálni a millióival.
Ettól még sok minden elgondolkodtató vagy hasznosítható a videoban.
A futóstílusokkal kapcsolatban pedig több iskola van. Van aki a "Heel Strike"-ra esküszik, van aki a 3/4-es technikára, volt már ebből itt parázs vita. Az viszont tény, hogy általában a tempó növekedésével a futók egyre jobban a talp teljes felületén fognak talajt. Ami engem leginkább elgondolkodtatott, az a "kacsázás", meg hogy egészségtelen a túlzott előrelépés. A "hullámzásban" is biztos van valami (hogy gazdaságtalan) de ahogy Te is mondod ezt azért nem feltétlenül hiszem el. hogy ekkora jelentőségű. De amiben legkevésbé hiszek az a hosszabb lépés határozott előnye. Szerintem nem csupán a kilépés szöge ami számít, hanem az izomerő, amivel lököd magad, a súly stb. Ráadásul ha hosszút lépsz, a lábaid tovább vannak a levegőben, mintha rövidet, és az alatt csak lassulsz! Ezért adott esetben gyorsabb lehet több kicsit lépni. De itt megint kérdéses, hogy ez mennyivel fárasztóbb stb. Szóval a dolog valószínűleg nem ennyire egyszerű. Ha így lenne, a hórihorgas futók lennének a leggyorsabbak, a nagyonn lépéshosszukkal, mégsem feltétlenül ez jellemző. Rengeteg az apró, rövid lábú, mégis sikeres profi hosszútávfutó...

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.01.14. 19:34:39

@DaMartian: Vasárnap a szigeten megelőzött egy lány, ami azért elég ritka. ;-) Próbáltam úgy lépni, ahogy ő, és megállapítottam, hogy ő sokkal gyorsabban rakosgatja a lábait, és ahogy láttam, kisebb lépéshosszal. Vagyis: azzal volt gyorsabb, hogy gyorsabban szedte a lábait, pedig a lépései kicsinek tűntek. (Csak azzal próbáltam vígasztalni magam, hogy ő biztos nem a hétvégi 30+-os távját nyomta, mint én, de még ebben sem lehetek biztos. :-)) Szóval szerintem itt nagyon sokminden közrejátszik, és nem lehet mindenre sablont felállítani.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.01.14. 20:48:15

Az hogy most valamit reklámoz, az marhára nem érdekel. Nyilván valaki fizet azért hogy elkészítsenek egy ilyen filmet. Ettől eltekintve sok igazságot látok benne. Ha lazább vagy nagyobbat lépsz, ha felfele ugrálsz több energiád megy kárba, stb. Jól illusztrálva néhány felvétellel, szögmérővel, vonallal. A témában csak egy hasonló dokumentumfilmet láttam az afrikai futókról. SAJNOS

Ted Striker 2011.01.14. 21:04:47

Áhhh eszembe juttatja rettegett atlétika tanáromat akinél be kellett magolni hogy távolugrásnál az utolsó három (NHR) lépésnél melyek a boka-, a térd-, és csípőízület ideális szögei...

[Martye] · http://egyhetkek.blog.hu 2011.01.15. 00:16:19

@pannonfunk: Itt (www.vegsource.com/talk/raw/messages/100025677.html) egy elvileg szakértő egy kétkedő kérdésére ezt válaszolja:

"Myofascial release has been around for a long time. It is a useful tool, but not the end of the world. Have you tried "resistance stretching," and have you been consistent with your stretching, after every training session?"

Sz'al úgy tűnik, ennek a microfiber reduction néven frencsájzolt dolognak ez a "myofascial release" a tudományos neve, ami már a google scholarnak sem imseretlen.

Ennek a wikipedia oldalán az indirect myofascial release elég hasonlónak is tűnik a videóban körülírtakhoz. Ezt gondolom sok gyógytornász / gyógypedagógus / ortopéd orvos meg tudja csinálni, talán épp ezért nem is hozzák föl ezt az általános nevét, hanem maradnak a maguk hangzatos szövegénél.

en.wikipedia.org/wiki/Myofascial_release#Indirect_myofascial_release

Plusz úgy tűnik, hogy a "deep connective tissue massage" is szinte ugyanez a dolog, amit pedig rengeteg masszőr-terapeuta csinál... (+ szintén van tudományos irodalma)

scholar.google.com/scholar?q=connective+tissue+massage&hl=hu&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart

Szóval ha valaki ilyen módon akarja növelni a hajlékonyságát, akkor asszem van olyan módja, ami nem igényel több millás ráköltést... :)

-Mariann- 2011.01.15. 01:00:35

@DaMartian: Azért abban a hosszabb lépésben szerintem van valami. Nekem, mikor Edzőbá :D ezt mondta első alkalommal, hogy rövideket lépek, hosszabbat lépjek és megpróbáltam, sokkal gyorsabban futottam - pontosabban jobb km-eket és össz időt, miközben nem szedtem gyorsabban a lábaim, sőt szinte lassabban, de hosszabb lépések. Plusz kevésbé éreztem fárasztónak.
Tegnap esti futást is, mikor megnyomtam, ugyanígy..szóval nálam azóta is működik. :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.01.15. 09:22:53

Van a filmben némi igazság, bár véletlenszerűen odarajzolt vonalak között szöget mérni nem vall alapos kutatásra. Úgy kellett volna, hogy Gebre és egy fehér csávó is felvesz a lábára infravörös fényt visszaverő pöttyöket és ugyanabból a szögből kamerázzák őket, majd számítógéppel feldolgozzák az eredményt. Nevet és címet is tudok adni, aki ezt megcsinálja szívesen. Én már régóta mondom, hogy a pálcikatestű néger csávók baromi lazán, teljesen más stílusban futnak, mint az ugyancsak pálcika, de kötöttebb fehér csávók. Ezen a Somax sem tud változtatni. Egyelőre 1(!) fehér ember van, aki 10 mp-en belül futja a 100 m-t.
Most már sejtem, hogy egy futó rombolhatta le a WTC tornyokat, gondolta, a f@szom fut fel rá többször is NY maraton alatt.

pannonfunk 2011.01.15. 11:30:41

@[Martye]: Köszi az utánanyomozást, akkor ez a stikli a dologban. Akkor azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy ez egy tök jó videó, amiből sokat lehet tanulni, annak ellenére, hogy a végén megpróbálnak ránksózni valamit jó drágán, amit olcsóbban is meg lehet kapni.
@azilinha:
Áh, ma reggel egy gyalogos előzött meg a szigeten. Mértem a szenzorommal, hogy 5'20"-as tempóra kapcsoltam (az tőlem már elég szép...), de nem bírtam utolérni :)

M.Islander 2011.01.15. 13:25:02

nagyon jó a videó, az meg tényleg gyanús, hogy kb. 1mp vesz igénybe a "microfiber reduction". a film legfontosabb üzenet 4:42-től látható: a kb. 70 éves mókus elképesztően hajlékony!
a laza izmok tényleg fontos szerepet játszanak a futásban (és minden sportban), ezért járok hetente kétszer jógára és egyszer futni (21km).
erre legutóbb egy nagyobb távokra berendezkedett futó megvonta a vállát (e: kocafutás), de amikor kiderült, hogy ilyen edzéstervvel 1:34-es félmaratonokat futok, ill. ősszel az első maratonomat 3:40-en belül teljesítettem izomláz nélkül, 44 évesen, akkor elcsodálkozott.

továbbra is meggyőződésem, hogy a heti 5-7 futás csak elmerevít, sérülékenyebbé tesz, ha nem egészül ki megfelelő lazítással.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.01.15. 14:49:59

Azon elgondolkodott már valaki, hogy ezek a kelet-afrikai futók szinte verhetetlenek a maratonon és a rövidebb távokon, de a hosszabb ultratávak krónkáit nem róluk írják? Talán ezeken a hosszabb távokon a hajlékonyság és a hatékonyság nem elegendő.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.01.15. 17:55:50

@mîkæl: fogok egy posztot a jógáról is írni. én is érzem jótékony hatását

M.Islander 2011.01.15. 18:03:09

szasza75 · szasz-a.blog.hu 2011.01.15. 17:55:50

remek ötlet, várom!

himmelhergott 2011.01.16. 10:18:38

hát igen a hosszútávfutás - úgy tűnik - a takarékosságról szól. Egy amerikainak a takarékosság nem mond semmit. Amerikában minden a pazarló erőforrásokról szól. Ezek szerint a futóik is ebben a "mentalitásban " edződtek.

kisbalogh 2011.01.16. 20:59:00

OFF
Ezen a héten vettem észre, hogy a cipőm nyomja a bokámat, ami azért furcsa, mert már fél éve ebben a surranóban futok. Hiába keresgéltem a neten, nem találtam rá logikus választ. Egyre jobban zavar, a mai futás (inkább kocogás) után már a járás is komoly kihívást jelent. Tapasztalt már más is ilyet? Tényleg Szasza a jóga után a leggyakoribb sérülésekről is jöhetne majd egy poszt...

pannonfunk 2011.01.17. 15:37:38

@kisbalogh: Hát ez így látatlanban lúdtalpgyanús leginkább. Szerintem ne szégyeljél sportorvoshoz, ortopéd szakemberhez elmenni vele.

letoxer 2011.01.17. 19:04:46

Amit a földetérésről, lépéshsszról mond a film, annak a zöme benne van a "Born to run" könyben is. Nyílván az sem szentírás, de hasonló okosságokkal van tele.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.01.19. 22:17:58

Asszem jövő héttől járok stretching órákra. Aztán kiderül milyen. Mégse jóga azt meghagyom a csajoknak. :D

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2011.01.20. 10:09:41

Szerintem, a videóban több egyébként teljesen igaz tény van összerakva, de végkövetkeztetés sántít.
Abban egyetértek, hogy az afrikai futók sokkal gazdaságosabban futnak, de
1. A runnersworld.com több videóban szerepelnek elit amerikai futók. Látható, hogy igen laza és hajlékony izomzattal rendelkeznek. Tehát önmagában a lazaság szükséges, de nem elégséges az afrikai stílushoz.
2. Meb Keflezighi afrikai születésű (eritreai), tehát genetikailag nem amerikai, mégis a negatív példaként szerepel. Tehát önmagában az afrikai génállomány sem elegendő az afrikai stílushoz.
3. A videó hatására megfigyeltem az óvoda udvarán szaladgáló magyar gyerekeket. Meglepő, hogy 3-5 éves gyerekek mozgása nagyon hasonlít az afrikai stílusra. Tehát valahol ez a képességük elveszik, mire felnőnek.
Az én "elméletem":
Az afrikai futók, azért tudnak ilyen stílusban futni
1. Kisgyerek koruk óta futnak (pl. iskolába járáshoz), így folyamatosan bennük marad mozdulatsor. Az európiai, amerikai gyerekek napjainak a futás így nem része, sőt az atletizálás 10 éves kor körül kezdik, amikorra kiesik 4-5 év a szaladgálós időszak óta.
2. Sarokkal előre, egyenes térddel való érkezés kialakulása a cipőnek köszönhető, mivel az afrikai gyerekek cipő nélkül futnak, így ez a stílus nem alakul ki. (Itt jegyzem meg, semmi közöm az itt-ott időnként felbukkanó mezítlábas futás térítőihez :) )
Mindezektől függetlenül laza, hajlékony izomzat nagyobb sebességet, és kisebb sérülékenységet eredményez. Úgyhogy most indítok egy egyéves programot arra, hogy a jelenleg még nem létező lazaságomon jelentősen javítsak, elsősorban a derék-, csípő-, combtájon. Az angolspárga azért túlzás lenne :), de a kényelmes gátülésig szeretnék eljutni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.01.20. 13:14:13

Valamelyik nap megnéztem az árnyékom, hogy kb. hány fokos szögben nyitom a lábam. Nem írom le, de hatalmasat tudnának rajtam fejleszteni. :))

DaMartian 2011.01.20. 13:56:15

@Jozsef: @BGy: Józsefnek minden szavával egyetértek. Egyébként ha a mezei OB-n készült képeket megnézitek a korábbi postban, ott gyönyörűen látszik, amikor közös fotón vagyok az elit futókkal, az állókép ellenére is meg lehet mondani, hogy épp leköröznek, mert sokkal jobban dőlnek előre és sokkal nagyobb szögben nyílik a lábuk, a vak is látja, hogy nem egy tempóval megyünk, hiába vagyunk látszólag egy bolyban... Durva!

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2011.01.23. 13:27:14

A látott film egy részigazságokra épülő promóciós videó, néhány durva csúsztatással, hogy ez alapján egy a cég által közel 40 éve kifejlesztett mély szöveti masszázst adjanak el borsos áron (ld. a weboldalukat, ahol a kliensek között csak egy „no name” futót találunk).
Néhány megfontolásra érdemes részlet a teljesség igénye nélkül:

Súlypontemelkedés:
Nem standard körülmények között hasonlítják össze a futókat. Innen-onnan összeszedett videókon, eltérő szögből és távolságból, eltérő tempóval haladó futóknál húzogatják be a súlypontemelkedés mértékét, láthatóan teljesen pontatlanul. Nézzétek meg a hátteret, amikor a fehér futónál húzzák be 4 inch-et. Mozog a háttér is fel-le, valószínűleg vállon tartott kamerával készült motorról. Vicces!
Az emelkedés-süllyedésből adódó veszteség számításánál teljesen figyelmen kívül hagyják az inakban lépésenként raktározódó rugalmas energiát, azaz nem ennyire fekete-fehér a dolog.
A World Trade Centeres számításban teljesen figyelmen kívül hagyják a lépésfrekvenciát. Közismert, hogy ebben jelentős különbségek vannak elit futók között is. Ha valaki keveset emelkedik-süllyed, de többször, akkor ugyanott vagyunk, mintha sokat, de kevesebbszer…
Ha a súlypontemelkedés ennyire kizárólagosan meghatározó jelentőségű lenne, akkor az elit gyaloglók - minimális súlypontemelkedésükkel - gyorsabbak lennének, mint az elit futók.

Lépésszög:
Fusson valaki 400m-t csőmaxon, illetve haladjon maratoni tempóval. Teljesen eltérő lesz a lépésszög. A gyorsabb tempónál nagyobb. Megint olyan felvételeket hoznak, amik nem összehasonlíthatóak. Wanjiru befutó sprintjét hasonlítják össze a fehér fickó félmeztelen tréningvideojával. Tempó??? Persze itt már csak okosan állóképet mutatnak, hogy ne derüljön ki a turpisság. Mozgókép csak egy kocafutóról van.

„Overstride Angle”:
Ez a legviccesebb. Az első két képen teljesen más futófázisban húzzák be a szögeket. A fehér fickónak (4:55-nél) még földet sem ért a lába, a feketének pedig már jóval túl van a becsapódáson! Ahogyan előtte az öreg fickó demonstrálja a hajlékonyságát, az rendszeres jógázással reprodukálható olcsóbban!

A „crossover”-hez nem tudok hozzászólni, de a mellékelt fotók némelyike itt is elég erőltetett.

A 9:42-nél látott fotó pedig egy laparoscopos felvétel a máj körüli szálagos összenövésekről, amit egyébként leggyakrabban chlamydia fertőzés okoz ld. a képet pl. itt: www.naprendelo.hu/tudni-szeretne-chlamydia-trachomatis
Ennek köze nincs az izmokhoz. 

Szóval ez szerintem egy TV-shop szintű promóciós videó, ami részigazságokra épül semmi több. Remélem nem vettem el senkinek a kedvét…

pannonfunk 2011.01.23. 14:09:32

@Ivan Grasso: Köszi a részletes kommentet. Azt hiszem, darabjaiban azért mi is összeraktuk, amit írtál, így teljes egyetértésben vagyunk. Kivéve ez a májas dolog, amire eddig nem jöttünk rá, de ez meg priceless, köszi az infót, két perce ezen nevetek :)

DaMartian 2011.01.23. 17:52:10

@Ivan Grasso: Ennek is minden szavával egyet kell értsek. A lépésszöggel kapcsolatban erre irtam az előző kommentemet. Ezek szerint nem én vagyok paranoiás... Az elsőre is látszott hogy nagyon emeriken a dolog és mindig gyanakvó leszek ha rám akarnak sózni valamit..

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.01.31. 01:07:29

@Sekiwake: Szerintem egyszerűen az ultrában nincs akkora pénz a befektetett időhöz/energiához arányosítva, hogy megérje ezeknek a profiknak egy fél versenyévadjukat elcseszni érte. Az igazán profik nem indulnak egy évben túl sok maratoni távú versenyen , ha közte maxra futna egy ötvenest vagy százast (netán 100mérföldest) azzal hónapokra kivonná magát a forgalomból.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.01.31. 01:09:07

@Ivan Grasso: Tökegyetértek, de azért érdekes volna a videóban felvetett dolgokat valós eredményeket adó módszerekkel megmérni.

Gyűrött Papír 2013.09.16. 11:55:58

Remek :( A videó nem érhető már el. Pedig érzem, hogy ezzel sikerült volna két óra.
A "sub 2 hour marathon"-ra rákeresve a valamelyik találat az, ami itt eredetileg linkelve volt?

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása