Nike Free A-Z

2013.05.03. 09:38 angelday

Tényleg minden, amit a Nike új Free futócipőiről tudni kell egy kompakt, 6 megás PDF-ben. Nike Free A-tól a Z-ig.

bowerman_cipo.png

Az edző Bowerman számára a legfontosabb mindig is a sportoló volt. A Nike társalapítójaként a szemlélete minden terméknél megjelent. Korát megelőzve sajátos szemléletrendszert alakított ki arra vonatkozóan, hogyan is kellene sportcipőt előállítani. (…) Bowerman folyamatosan kereste a súlycsökkentés lehetőségét, és szó szerint grammokat faragott le a cipőkről az otthoni műhelyében, miközben egyedi megoldásokat dolgozott ki a sportolói számára, ha úgy látta, jobb párnázottságra, rugalmasságra, tökéletesebb illeszkedésre van szükség – mindezt évtizedekkel azelőtt, hogy ezek a dolgok megszokottá váltak volna az iparágban.

A legendás edző „másodállásban” tudós és feltaláló is volt, aki szerint az ideális futócipő nem más, mint a mezítlábas láb, amelyből szög áll ki. Szerencsére a dolgok soha nem mentek el ebbe az irányba, Bowermant pedig mindig is ez az ötlet vezérelte, amikor a tökéletességre törekedett a természetes mozgás terén.

amire_szukseged_van_2.png

26 komment

Címkék: Free Nike Bowerman

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr375263459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.05.03. 10:08:59

Ne haragudjatok, hogy ezt mondom, de a Nike ezzel a marketing kommunikációval éppen telibeszarja azt, amit eddig felépített. Ezt a pálfordulást reméljétek, hogy sok ember gyomra beveszi.

shortstack 2013.05.03. 10:14:07

De most ez a divat, valamibol meg kell elni. A szelkakas is abba az iranyba all, ahonnan a szel fuj.

ThufirHawat 2013.05.03. 10:32:13

Hehe... Újabb Nike szarság. Minden amit a Free-ről tudni akarsz, kivéve, hogy hogyan fuss benne. De a lényeg, hogy választhatsz egyedi színt.
Természetesen azért nyomják ennyire, mivel a minimalista cipőkön vélhetően sokkal több a haszon, mint a csillapítottakon. Ezzel nincs is semmi bajom, sőt, a minimalista futással sincs.
De ez így felelőtlenség.

Nakhchivan 2013.05.03. 11:04:33

Tényleg érthetetlen, hogy miért ebbe irányba mozdulnak. Ez a vonal már teljesen telített, pont azt cáfolja amire évtizedekig marketinget építettek, a hobbifutó számára kockázatos, és nem hiszem, hogy az önköltségen meglátszana, hogy mennyi anyag van a talpban. Inkább a Hoka irány.

blas83 2013.05.03. 11:08:39

Hát ez zseniális...:D Az utolsó bekezdés a legjobb. Ha a tökéletes cipő a mezítlábas láb szögekkel, akkor hogy került oda 2centi habszivacs a sarok alá? :D Ha a természetes mozgásra törekedett, akkor a legendák mért szólnak arról, hogy ő találta ki, hogy meg kéne nyújtani a lépéshosszt és sarokra érkezni, amivel egy olyan mozgásformát hozott létre, amiről mostanság derül ki hogy teljesen természetellenes és az okozza a sérüléseket? :D

@ThufirHawat-al mélyen egyetértek, a 30 oldalba már nem fért bele hogy fuss :D

Na akkor egy rövid felsorolás, hogy ez mezítlábas cipőnek milyen tulajdonságainak kell lennie:
1, nem korlátozza a talpad a természetes mozgásban:
a, kellően hajlékony - Free 3.0 megfelel többi nem igazán
b, engedi szétterülni a lábújaid - Free-nél kicsit szélesítettek, de közel nem elég. Bukta1
2, a jó mezítlábas futástechnika akkor alakul ki, ha állandó visszajelzést kapsz, hogy ha valami mozgást rosszul csinálsz, vagyis érzékeled a talajt. Free-ben így is 1-2 centi habszivacs van. Bukta2
3, a sarokemelkedés 0mm. Még a Free 3.0 megfelel egy minimalista cipőnek, mezitlábasnak semmiképp. Bukta 3
4, meg kell védeni a lábat a szúrásoktól. Hát ennyi habszivacs biztos megvédi.
5, kiegyensúlyozottnak kell lennie különben a sarokra való leérkezést ösztönzi. Bukta 4
+6, a mezítlábas filozófia szerint a stabilitást a csontrendszered adja. Kérdem én, ha 2centi habszivacsból kiszedik a stabilitást javító technológiákat (amit a 2 centi habszivacs miatt tettek bele), és marad a 2centi habszivacs, akkor mi fogja adni a stabilitást?

PDF-ben található mezítlábas bullshit: mezítlábas futástechnika megtanulásához nem fűben kell futni, hanem kemény betonon, mert ott fáj ha valamit rosszul csinálsz. Fűben sarokérkezéssel is kényelmesen lehet futni olyan puha...

Kérdés1: a mélyreható Nike kutató hiper szuper vizsgálatok során nem jött elő, hogy a minimalista futástechnika egyik alapköve a 0mm sarokemelkedés, hogy az achilleszed kinyúlva visszarugózzon és így hajtson előre? :)

Kérdés2: Ha az emberi talp sarokemelkedése 0mm, akkor hogy került a természetesség jegyében született nike free 5.0 alá 8mm emelkedés? :)

Kérdés3: Ha természetes mozgásában nem sarokra érkezik az ember, minek a sarokhoz több centi habszivacs? :)

Kérdés4: Ha a Free 3.0 áll az egészhez legközelebb akkor mért (csak) a Free 5.0 kapta meg idén a jelenleg leg hightechebb Nike felső részt?

csak el fogom érni hogy bannoljanak :D

Ketszeri 2013.05.03. 11:38:21

@angelday remek trollcsali, de az elválasztásokat és az ő-ű betűket még rendbe kellene tenni benne. ;)

ThufirHawat 2013.05.03. 11:42:27

@blas83: A Nike Running divízió/osztály/mittomén szerintem rég elvesztette az alapítók motivációját és értékeit. Ott van mondjuk a Nike+ rendszer. Évekig (!!!) nem lehetett szívritmust mérni egy kimondottan kezdőknek szánt "futóótával" (Sportband). Mind a mai napig nem tudsz pillanatnyi lépésszámot kijeleztetni egy cuccukon sem pedig ugyi van klassz footpod. (A lépésszám pont a minimalista futáshoz kellene, egyébként.) Vajon mennyire lenne bonyolult dolog mondjuk az iPod/iTouch/iPhone Nike app-be berakni egy 3Hz-es metronómot? Ha már természetes futás, meg Free, meg minden...
Az egész arra van kihegyezve, hogy minél több km-t fuss, hiszen úgy kopik a cipő. Hogy hogyan (technika, pulzus), az le van sz@rva, abból nincs profit.

spiderbond 2013.05.03. 20:36:15

Akkor amit eddig mondott a NIKE az nem igaz. Mi a biztosíték rá, hogy 10 év múlva erre nem fogja azt mondani, hogy hülyeség?

Egy a lényeg: gyertek majmok költsétek a pénzt, majd a NIKE pedig újra és újra önti magából az ordító baromságokat, csak, hogy ismét érezd h venned kell valamit.

ThufirHawat 2013.05.06. 13:00:42

@spiderbond: A fejlődés már csak ilyen. Olyan is volt, hogy azt hittük, a Föld lapos.

"hogy ismét érezd h venned kell valamit." Miért? Egyébként csak évtizedenként váltanál futócipőt? :) Szerintem ez pont egy olyan terület, ahol nyugodtan lehetne még a jelenleginél is rövidebb termék ciklusokat csinálni, hiszen jellemzően a használatuk is rövid ideig tart.

Gyűrött Papír 2013.05.07. 02:16:45

Ha egy ilyen minimalista cipőben futnék - dehogy futnék csak próbálnék - úgy szarrá menne a lábam, hogy tanítanák anatómia órán. Azért pakolnak bele csillapítást mert én mint totál amatőr nem tudok (szabályosan) futni és szétverném a lábamat. Ha gyermekkoromtól a természet adta módon edződne a lábam, akkor elhiszem, hogy jó lehet, de az enyém már elfajzott annyira, hogy segítség kell neki. Ez van.
Ez pedig gerjesztett igény, amit helyén kell kezelni. Uff!

2013.05.07. 07:48:02

nem egészen értem a nyafit... lehetne a problémához rajzolni egy szép folyamat ábrát:

- kötelező ilyet venni? (igen/nem)
- ha igen, mert a Nike teljesen dobja a hagyományos vonalat, akkor nem lehet átállni másik márkára? (igen/nem)
- ha már az összes márka ilyet fog csak gyártani, és tényleg nem marad más választási lehetőség -amit egyébként kizártnak tartok-, akkor nem lehet, hogy mégis igazuk van? (igen/nem)

Amíg egyrészt van másik nike, másrészt van másik márka, addig nem mindegy, hogy ki milyen marketing rizsát talál ki?

2013.05.07. 07:48:39

Amúgy meg azoknak, akik az egyik márkát szapulják, közben másikért fanatikusan rajonganak idézném a híres ókori sport-filozófus szavait: "adjatok egy sportcéget amelyik nem nyomat marketing maszlagot, és én kifordítom a sarkaiból a futópályát" ;)

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.05.07. 08:25:37

@viito: Szerintem a Nike-t nem szapuljuk. Nem is mondta a Nike, hogy kötelező venni. Csak meglepett mindenkit ez a 180 fokos fordulat.

Más márkák is gyártanak ennél sokkal mezítlábassabb cipőket is. A Mizuno, akiket figyelek (nem fanatikusan), mert szimpatikusak, egy hasonló cipőre, a Mizuno Be-re azt mondják: "wear when you are not running". A Wave EVO cipőjüket pedig hangsúlyozottan azoknak ajánlják, akik lábujjhegyre, vagy talpra érkezve akarnak futni. Pár éve még erre a Free-re is azt mondta itt DaMartian, hogy ne fussunk benne. Ez baszta itt ki a biztosítékot sokaknál. Nem az, hogy kötelező, vagy nem kötelező megvenni.

2013.05.07. 08:57:40

@BGy: nem is a Nike-t akarom védeni, mivel sem alkalmazottjuk, sem részvényesük, sem rajongójuk nem vagyok, csak engem meg témától (más tartalmú helyeken is tapasztalom ugyanezt) függetlenül minden fórumon meglep az, hogy az emberek milyen vehemenciával képesek a céges marketing rizsának nekimenni, miközben a valóság az, hogy a legjobb megoldás nem a FB-os like és a fórumos hőbörgés, hanem a pénztárcával szavazás. Azt minden cég megérzi :)
(az mondjuk egy másik érdekes kérdés, hogy az élet más területein meg milyen örömmel nyelnek be mindent, amit a képükbe tolnak :))

Egyébként azt a doksiban is leírják, hogy fokozatosan szoktasd magad hozzá a freehez, és nem lepődnék meg, ha a doksin kívül a szakértők mondjuk maratonhoz továbbra sem ezt tanácsolnák (egy sportkocsi marketing doksijában sem írják le sosem, hogy rossz útra inkább mást vigyél, mert ráz a futómű, hogy ha gyereked van vegyél egy SUV-t mellé, mert hiába 4 üléses, nem fér hátul el egy tacskó sem, stb :)). A legtöbb rész azt emeli ki, hogy eddzél free-ben, hogy ez edző cipő. Persze, lehet, hogy tévedek, és tényleg ez a nike jövőképe, hogy mindenki minden helyzetben freet hord, a hagyományos vonalat meg majd szépen kukázzák.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.05.07. 09:39:56

@viito: látszik, hogy a céges marketing rizsák ránk egyre kevésbé hatnak. :) Már ez is előrelépés, az irány jó. :))))

blas83 2013.05.07. 10:33:55

@viito: nem azzal van a baj, hogy ha egy cég marketingje hülyeségeket tartalmaz, hanem ha nincsenek tisztában az emberek vele, hogy hülyeséget tartalmaz.

Ha egy ilyen cikkhez pont nem szól hozzá senki, idejön valaki elolvassa, 20 éves kislány, jaj de jó Free, milyen sokat tud és még színes is, menjünk vegyünk egyet. Pont egy ilyen cikk során kell felsorakoztatni (főleg az ellenérveket, ha maga a cikk ilyen szélsőséges) az érveket.

A pénztárcás szavazás szerintem pont a nike-nál két dologról szól: a marketing milyenségén, és a design milyenségén, semmi köze ahhoz, hogy az a cipő tényleg jó-e vagy sem. Mobilok között azért az iPhone a legjobb? a fenéket, ott a legnagyobb a marketing meg az agymosás, meg esetleg az a legdesignosabb, bár ez erősen vitatható.

De hogy megint azt mondják, hogy szélsőséges vagyok, itt egy cikk mezítlábas sérülésről:
divany.hu/eletmod/2013/05/06/karos_a_mezitlab_vagy_az_otujjas_cipoben_valo_futas/

Bár ez az oldal kevésbé Blikkesen írja le:
technicallyrunning.com/2013/03/vibram-transition-bone-edema/

Tényleg érdekes amúgy, hogy a sérültek közül 11-ből 8 nő volt. De az is érdekes, hogy a kutatásnál semmi nem írja, hogy a futásforma kontrollálásával foglalkoztak volna egyáltalán.

@Gyűrött Papír: Nem azzal van a baj, hogy a Nike azt mondja, h ha nem akarsz lesérülni, akkor vegyél nike-t és jó lesz. Hanem azzal van a baj, hogy kezdő futóként felmész ilyen oldalakra, meg nézegetsz videókat, meg kutyafüle és egyikse arról szól, hogy tanulj meg futni, hanem arról, hogy vegyél drága cipőt. De amúgy még azzal se lenne gond, hogy pénzzel munkát helyettesítünk, ez az élet rendje, csak úgy látszik hogy nem annyira működik a dolog, mint ahogy a cipőgyártók szeretnék. Elismerem egy jó cipő könnyebben és gyorsabban megadja egy-két félmaraton, esetleg maraton lefutásának az élményét, csak aztán szép lassan a legtöbb embernél jönnek a sérülések és kiderül hogy nem fog a cipő megmenteni attól hogy normálisan megtanulj futni. Legalább is a statisztikák ezt mutatják. Persze ebből a szempontból meg a mezítlábas technikának meg van az az előnye, hogy annyira új, hogy még nincsenek nagyon statisztikák hozzá. Most kezdik próbálgatni az emberek, aztán majd a jövő megmondja, hogy tényleg annyit használ-e vagy sem.

2013.05.07. 10:48:36

@blas83:
marketing hablatytól függetlenül...

...nagyon komoly futók szokták éltetni a mezítlábas futást, és ultimate megoldásként aposztrofálni.

...nagyon komoly futók szokták átkozni a mezítlábas futást, és borzasztó megoldásként aposztrofálni.

Akkor most melyik az igazság? ;)
Van aki ebben a módszerben hisz, más pedig másban. Olyan ez, mint a táplálkozás. Van aki szerint a vegetáriánus életmód a nyerő, más meg az extrém fehérje bevitelre esküszik. És hiába van akinek az egyik működik/árt, senki nem garantálja, hogy a másiknak is működni/ártani fog.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.05.07. 11:07:12

nekem van két Free-m is. Elégedetten használom őket. Amolyan beugrós cipő. Elugrom a boltba, kiszaladok benne a pizzáért, jó benne sörözni is. Ha utazom vezetéshez is használom. Szerintem tök kényelmes. Rövidebb távokon még futottam is benne. Konstrukciójából adódóan, azért gondolom nem lehet futva 2000 kilit beletenni. Arra viszont tökéletes, hogy valaki lemegy a szigetre és fut vele 1 karikát, bárhol. Kavicsos részen utána számoljon, hogy ki kell piszkálni a kavicsokat. :-)

blas83 2013.05.07. 11:59:15

@viito: ezzel nincs is gond. Azzal van gond, hogy ezt egy futó blogon nem így adják elő a szerkesztők, hogy tessék itt egy Free marketing anyag és amúgy ehhez fűződően ezt meg azt kell tudni a mezítlábas futásról, vagy így fussatok benne, ha jót akartok magatoknak és ezek az előnyei/veszélyei, hanem beszúrják a legnagyobb f*szságot bevezetőnek, hogy Bowerman mindig is jót akart nekünk, csak a technikája nem volt meg szegénynek, de most...Értem hogy Nike blog, de akkor is ne már...

Gyűrött Papír 2013.05.07. 20:56:07

@viito: Most nem találom, de a youtube-on volt egy összehasonlító videó két neves triatlonos(?) futási stílusáról. Normál sebességen azt láttam, hogy futnak, semmi különös. Lassítva viszont az egyik siklott az aszfalt felett, alig emelte fel a lábát, a másik ehhez képest szinte "szökkent". Az utóbbira gondolnám, hogy neki nem jönne be, ez előbbire pedig hogy igen a cipő. Egyébként lassan eljutok abba a korba, ahol már nem vagyok célcsoportja a marketingeseknek. :)

shortstack 2013.05.08. 09:48:28

@blas83: megis mit varsz ettol az angelday nevu szerencsetlentol?

angelday 2013.05.08. 10:26:33

@shortstack: például komment moderálást?

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.05.08. 11:05:19

Az utóbbi időben lassultam közel egy percet ezrenként (5:20-5:30). Emiatt már nem sarokra érkezek, hanem talpra. Lassan futva nehéz sarokra érkezni, mert ahhoz nagyot kell lépni, az pedig maga után vonja a sebesség növekedését is.

2013.05.08. 15:00:37

@Gyűrött Papír: pont ezt akartam én is mondani, a tegnapi futás közben ugrott ez be nézve egy-két sporttársat. A mindig csodálom azokat a futókat, akik szinte lebegnek a talaj felett, és olyanok, mintha zsinóron húznák őket előre. Egy ilyen stílusú futónak valószínűleg jobban megfelel egy kevésbé csillapított cipő is. Az én döcögő lánctalpas stílusomhoz a hagyományos, csillapításban gazdag változat azért jobb választásnak tűnik :)

Gyűrött Papír 2013.05.08. 22:59:15

@viito: Megtaláltam. Az első 5 percben a lényeg. De lassan off leszek.
www.youtube.com/watch?v=tJWPwVF30yo

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása