Van értelme a km hajszolásnak?

2013.06.03. 11:15 angelday

A múltkor arról írtam, hogy megpróbáltam összehozni egy hónapban 100 km-t.

100.jpg

A Futóblog szerintem azért jó hely futással kapcsolatos gondolatok közlésére, mert mindig van valaki, aki konstruktívan áll hozzá a másik fejlődéséhez. Ezúttal viito válaszát adnám nyilvánosan közre:

Miért olyan fontos az a havi 100-as? (meg a többi marhaság, amit mostanában az ember futós helyeken olvas, hogy szintidőn belül 21km-et alig lefutó emberek már ultrában gondolkoznak, a 30-at, meg a maratont gyorsan átugornák, meg Balatont kerülnek 5km-es emberek, és a többi).

Tudom, hogy szép kerek szám, de a matematika szépsége pont abban rejlik, hogy bármilyen számból lehet szépet csinálni, a heti 20 is milyen jól hangzik, egy félmarcsi hetente :)

A legtöbb futó tart heti egy, azaz 1db hosszú futást, akkor futja a leghosszabb távot (és akkor sem feltétlen mindig a maxot, bár 10km környékén ez még talán nem olyan gond, de gondoljatok bele egy maratonista nem fut minden hétvégén 42km-et).

Ha jól értem, akkor nektek jelenleg a 10km a maximum, akkor miért akarjátok szinte naponta megfutni? Nem nehéz kitalálni, hogy ez fáradtsághoz, sérülésekhez vezet, abból meg nem 100-as hónapok lesznek, hanem 0-ásak mert az orvos gyakran mondja az ilyen nyavalyákra, hogy egy gyógyszer van rá a pihentetés. Kérdezzetek meg 1-2 embert akinek már volt ilyenben része, hogy milyen jó móka elérni valami szép kerek számot majd 2-3-4 hónapot kényszerpihenőn tölteni, és utána újrakezdeni az egészet.

Egy kis ésszel, visszafogottsággal, türelemmel, és főleg a futás iránti tisztelettel 10km-ből pár hónap alatt el lehet jutni a félmaratonig simán. ha a Nike már nem is jön össze a Siófoki még meglehet. Persze hozzáteszem, hogy ha nem azzal sincs gond, nem az a kérdés, hogy ki tud 0 éves futómúltból 1 év alatt maratonig jutni, mert másoknak ez sikerült, hanem az, hogy Nektek mi a jó, Nektek mi megy.

Remek tipp. Ma 5-7 kilit fogok berajzolni.

24 komment

Címkék: tipp edzés olvasói levél

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr115341552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.06.03. 11:49:56

Viitonak igaza van.
Ráadásul a számokkal gerjesztett erekció mindig a tálalástól függ. Írd azt, hogy 85 900 métert futottál. 10 db Mont Everest, nyolc Marianna-árok, Budapest-Kecskemét távolság. Na, így már bizsereg, mi? :))))

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.06.03. 12:47:53

Szerintem ha betartod a következetesség elvét és szépen fokozatosan növeled a terhelést akkor nem lehet baj. Vito kolléga kommentjével egyet tudok érteni, manapság mintha egyre több olyan ember lenne, aki bakancslistásan gondolkodik a futásról, meg kell csinálnom a maratont, ultrát kell futnom, persze nem 1-2-3 év múlva, hanem most, mert nekem most kell. Volt itt is pár poszt, amiben a szerző így futott maraton, mi meg Bgy-vel folyamatosan "negatívoskodtunk", hogy ennek nem ez a rendje, módja. Lesz maraton jövőre is, meg azután is, bele kell tenni a melót, ez van, ez erről szól. A 100 kilibe is bele kell tenni a melót, először lehet 60-70 hiszen olyan szinten már bőven vagy, aztán lehet szépen emelgetni.

dvorcsakl 2013.06.03. 13:24:10

Sokan mennek mások után, de nem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy valaki sokat ír valamiről, még nem biztos, hogy ért is hozzá. Szelektálni kell az információk között, és kiválasztani azt, ami jó. Persze, nem egyszerű.

Ezért is vannak a - pantomimest idézve - bakancslistásan futók.

És egyébként egyetértek viitoval.

Huxley 2013.06.03. 21:46:09

Örülök, hogy a blog visszatér a földre, és emiatt örömmel olvastam angelday előző meglesz-e a 100 témájú posztját, mert úgy éreztem a blog végre visszatért oda, ahonnan indult. Kezdő futóként sok hasznos infót szedtem itt össze, de most valahogy alig van értelmes, "kicsiknek" szóló bejegyzés. Ami mondjuk tényleg a hobbi futóknak szólna, akik család, munka mellett futkároznak egy kicsit havi 100-150 km között, és vagy esetleg az első versenyükre készülnek... és nem rögtön maratonra.

Most konkrétan jól jönne egy a Kékes Csúcsfutásól alföldieknek című cikk, melyben frissítésről, ajánlott kezdő tempóról és némi hasznos taktikai tanácsról szólna :)

(augusztus óta futok, eddig az első hónapok kivételével nem adtam 100-nál alább eddig, kivéve most mivel ez az utolsó vizsgaidőszakom és két hét alatt 5 vizsgát kellett letennem, hogy záróvizsgázhassak, mindezt munka, család mellet.. így sajnos a futásból kellett elvennem az időt.. és csak 93 km lett :) )

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.06.04. 07:36:58

@Huxley: 2 éve voltam Kékes csúcsfutáson, nekem az a tapasztalatom, hogy tartalékolni kell a végére, mert ott komolyodik a helyzet. Akkor úgy éreztem túl sokat is tartalékoltam a végén rengeteg embert előztem meg, sokan sétáltak. Olyan 7 perces ezrekkel érdemes kezdeni, van egy lejtős rész, ott érdemes megnyújtani a lépteket kicsit, a lábadnak jót tesz. Frissítés szempontjából nem érzem különlegesnek a versenyt, amit találsz az asztalon az jó, víz, iso stb.

Szerintem ez egy nagyon jó kis rendezvény, érdemes elmenni, én is megyek szerintem, nagyon jó érzés, amikor felérsz :)

Gyűrött Papír 2013.06.04. 07:43:23

Vajon szükségszerű, hogy az ember addig terhelje magát, amíg lesérül/megbetegszik/teljesen kimerül?
Szerintem igen. Egyszer meg kell történnie és mindenkivel meg is történt csak nem emlékszik rá. Ez akkor volt, amikor elkezdett járni és annyira megörült a frissen szerzett tudományának, hogy addig abba sem akarta hagyta, amíg el nem dőlt mint a zsák és csak sírt mert mozdulni sem bírt, de még akart volna menni. :)

Ezt elfelejtjük, de felnőtt fejjel újra csak ezt éljük át megint, amikor hirtelen N x tíz kilométeres távokról beszélünk, amit addig esetleg csak kerékpárral tudtunk megtenni. Túlterheljük magunkat, sokszor nem is szándékosan csak mert hajt a vérünk, mert ebből tudjuk meg hol a határ, amit ezentúl csak megközelítünk, de nem akarunk direkt átlépni. Megtanuljuk belőle - ha figyeltünk - hogy melyik fájdalom a fáradtság, melyik a sérülés előjele. Tanulunk belőle és lehet tanulni más történetéből is.
Gergő, Szasza írásaiból lehet kamatoztatni tudásunkat. Gergő aztán az állatorvosi eset (volt), aki két merőkanállal habzsolta új tudományát, aztán menetrendszerűen jöttek a "pi...ba" kezdetű írások. :)

És bár zavart Angelday picsogása (bocs!), mostanra megbékéltem vele és inkább azt érzem, hogy tanmesének írta. Ugye?
:)

ThufirHawat 2013.06.04. 08:04:52

@pantomimes: Ez mikor lesz? És honnan indul?

Most, hogy vasárnap sikeresen leküzdöttem az Eged-hegyi terepfutás hosszú távját, felbátorodtam. :)

ThufirHawat 2013.06.04. 09:42:28

@viito: Köszi! Azt hittem, hosszabb... :( Ennyiért nem autózok kb. 2 órát. :(

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.06.04. 09:49:41

@ThufirHawat: haló, azért a szintkülönbséget nézd meg, ez nem sétagalopp, nem egy sima 10 kilis futás.

Nuuk 2013.06.04. 10:14:01

Ilyenkor mindig azon mosolygok, hogy ha nem 10-es, hanem pl. 12-es számrendszerünk lenne, akkor mindenki a 144 km-t tekintené mérföldkőnek.

G. Capelluti 2013.06.04. 10:14:14

Sok a 100km/hó? Ne vicceljünk már. Az heti 25km. Mi abban a sok? Hetente 4x futok, a hosszú is csak 10-12km. De az utolsó hónapom egy röhögve összejött 117km. Nem a km-t gyűjtöttem, hanem a hónap végén döbbentem le, hogy ennyi lett a vége. Ebben semmi megerőltető nem volt, csak kellemes fáradtság.

G. Capelluti 2013.06.04. 10:17:42

@Huxley: "Kékes Csúcsfutásól alföldieknek" :DDD
De az ötlet jó.

2013.06.04. 10:34:34

@G. Capelluti: nem, nem sok a 100km/hó, én például ennél sokkal többet futottam a múlt hónapban...

igaz, nem kb 1 hónapja tudok 10km-et futni, miközben minden nyavalyám van a 10-es után, itt fáj, ott fáj. Szóval ez nagyon relatív, hogy sok e az a 100-as, van akinek sok, van akinek nagyon sok, és van akinek a heti adagja.
Amúgy ha végigolvastad az eredeti posztot, amire a hozzászólás íródott, akkor nem is a 100-as volt AD-nek a sok, hanem az, hogy a hiányzó majd 20km-et 2 nap alatt akarta a végén teljesíteni. Tehát a havi penzum 20%-a jutott volna a hónap kb 6%-ra. Na szerintem ez lett volna a sok.

Watergate71 2013.06.04. 19:30:23

Ahogy egy barátom szokta volt mondani: "Az emberek sokfélék"
És azt gondolom, ebben nagyon igaza van.
Nem az számít, hogy a többiek mit mondanak, hogy nekik mi az a táv, ami már megüti a szintet, hanem az számít, hogy neked mi esik jól! És a futást (kocogást) meg kell SZERETNI!
És akkor nem lesz baj. Ha túlfutod magad, és az orvosod, vagy a lábad letilt, akkor nem tudod szeretni...És dühös leszel. Annyi minden van, ami befolyásolhat :(A kiccsalád, a futócipő, az idő hiánya, az időjárás viszontagsága, az évek száma -és ezt most nem Bitliszbára értettem :) - és még ezer dolog. Azt hiszem, meg kell szeretni! És örülni, hogy lefutottad a 3 km.-t, amit régen nem tettél, és el sem hitted volna, hogy képes vagy rá!
Hajrá!
Uff! Én beszéltem!

angelday 2013.06.04. 20:13:31

@Watergate71: nagyon szép gondolatokat csíphettünk el. Nekem az alábbi kettő a kedvencem:

1.

Ahogy egy barátom szokta volt mondani: "Az emberek sokfélék"
És azt gondolom, ebben nagyon igaza van.

2.

az évek száma -és ezt most nem Bitliszbára értettem

Watergate71 2013.06.04. 20:16:22

@angelday:
Bitliszbát hagyd ki ebből...:)
Egyszer már megharagudott majdnem rám úgy pár éve.... Akkor még fiatalabbak voltunk mindannyian...:)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.06.06. 08:00:02

Én sokat futok. A múlthéten is a hetem 100km fölött volt, de már hónapok óta 80km-es átlagom van. De. Nem ez motivál és nem ez hajszol, (annyira nem, hogy pl. hetek óta nem töltöttem át a futásaimat a smashrun-ba, ahol szoktam nézegetni az adataimat. ) Egész egyszerűen ezt írja elő az edzésterv én meg be tudtam úgy illeszteni a napi rutinomba, hogy nem jelent lemondást, kényelmetlenséget. Amikor a blogomban boncolgatták az olvasók a 3:46-os maratonom "titkát', akkor azért sokan tippeltek a kilométer mennyiségre, mint a fejlődés kulcsára. Most az UB-n, az első 160m szintet tartalmazó szakaszon aránylag véletlenül (Aligán a campingben még a kocsik előtt is megálltam, hogy tudjanak parkolni, 4-5 kili után kezdtem el igazán futni) 1:45-ös félmaraton futottam. Szóval aki be tudja illeszteni az életébe a sok kilométert és fokozatosan felépíti a terhelést, annak nem kizárt, hogy a fejlődése hozzám hasonlóan felgyorsul. Persze ehhez kell a szakember aki megmondja a tutit és nem csak a magad feje, vagy más, magát szakértőnek tartó kommentelők után menni.

2013.06.06. 11:52:51

@mgergoo: ez itt a kulcsmondat szerintem: "aki be tudja illeszteni az életébe a sok kilométert" Aki viszont nem, az ne csodálkozzon, hogy nem/lassabban fejlődik, főleg ne próbálja hirtelen erőltetni.

Amúgy szerintem az eredeti postban mi is leginkább azt tanácsoltuk AD-nek, hogy konzultáljon edzővel/edzéstervvel, mert az a legjobb az öndiagnosztika helyett.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.06.06. 16:58:31

azthiszem a Barkley marathon egyik győztese.. nem a kiliket irta az edzesnaplojaba hanem caaka szinteken... arra nem emlekszwm hogy a havi 100 kili osszejott e nwki;-)

Huxley 2013.06.18. 13:29:28

@pantomimes: Voltam a Kékesen :) 7:20 körüli tempóval kezdtem, de a nagy meleg, és a 8 km utáni számomra brutális emelkedők miatt az átlag tempó 8:20 lett. De felértem :) Érik bennem az élmények megírása. Valószínűleg holnap meg is írom.

Sajnos a kevés edzés (kb az utolsó két hónapban már csak heti két edzés), és a sík futások miatt most csak így jött össze.

De ami igazán nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a verseny felét (5,3 km-et, a második frissítőig) egy legenda (Tabajdi István) mellett futhattam. Szerintem ennél nagyobb élmény, és tisztelet nem érhet egy kezdő, első versenyzőt :)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.06.18. 14:14:19

@Huxley: én is voltam :) Nem éreztem jól magam az utóbbi napokban, így kérdéses volt, hogy mi lesz, de végül tök jól éreztem magam, hamarosan a nevem melletti blogban lesz egy beszámoló.

Egyébként tetszett maga az útvonal / verseny?

Huxley 2013.06.19. 13:24:23

@pantomimes: Írtam beszámolót :)
fkkm.blog.hu/2013/06/19/csucsra_fel

Nekem nagyon tetszett az útvonal, igaz nem a tájra figyeltem, hiszen maga a verseny is elég nagy élmény volt számomra.

(az előző hozzászólásomban elírtam, mert Tabajdi József helyett Tabajdi Istvánt írtam, elnézést kérek tőle is)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása