Hurghada utcáin

2013.08.02. 10:52 mgergoo

Amikor egy futó nyaralni indul, óhatatlanul is elkezdi fejben tervezni a nyaralás alatti edzéseket. Alkalmatlan felbontású műholdképeken próbálunk útvonalakat tervezni, fórumhozzászólásokat böngészünk, hogy az adott cél környékén lehet-e futni, és ha igen, akkor merre. A tervezési fázis utolsó pontja pedig a pakolásnál érkezik el, amikor berakunk egy halom, muglik számára teljesen érhetetlen cuccot a bőröndbe. Ezzel a cikkel azoknak szeretnék kedveskedni, akik a jövőben Egyiptomba, ezen belül Hurghadára tervezik a nyaralásukat és ezzel együtt edzéseiket.

Hurghada Egyiptom vörös-tengeri partvidéki városainak második legnagyobbika, 36 kilométer hosszú kígyóként nyújtózkodik el a tenger partján.

dk_hurghada.jpg

Persze maga a város ennél lényegesen kisebb, a déli és északi nyúlványokat valójában csak a végeláthatatlan szállodasorok jelentik. A város a tengeri turizmus fellegvára, százával indulnak hajók minden reggel a közeli korallzátonyok felé, fedélzetükön a búvárkodni és sznorkelezni vágyó leginkább orosz, angol és német turisták ezreivel. (Csak összehasonlításképpen írom, hogy a piramisoknál talán, ha harminc ember lézengett, Luxorban a karnaki templomban pedig mi voltunk az egyetlen csoport.)

Előzőleg azt olvastam Hurghadáról, hogy nem nagyon szabad letérni a turisták által látogatott bevásárló utcákról, mert nagyon piszkos, veszélyes, a közlekedés kaotikus stb. Ennek megfelelően valamiért be is rögzült, hogy én nem fogok a szabadban futni, hanem majd a szállodában, futópadon teljesítem a kijelölt penzumot. A Spry-t csak utolsó pillanatban tettem be, arra gondolva, hogy a fakultatív kirándulásokon kényelmesen tudok benne majd vizet, fényképezőgépet, pénztárcát magammal hurcolni.

Sokadjára bizonyosodott be végül számomra, hogy egész egyszerűen nem tudok futópadon futni. Monoton, unalmas, rettenetes. A tervezett egy órás futás felét lecsaltam, de azt a fél órát is megszenvedtem, utáltam minden másodpercét és szuggeráltam a futópad digitális kijelzőjét, de sajnos ettől sem telt gyorsabban az idő. A futópados edzés után logó orral vettem tudomásul, hogy ez így nem fog menni. Nem vagyok hajlandó még egyszer futópadon futni. A városba meg nem nagyon kellene kimenni futni, de miért is nem?

Az egyik tengeri kirándulásnál a város déli részén lévő kikötőből indult a hajónk és akkor figyeltem meg, hogy az a főutca, ami a város központjából indul, gyakorlatilag nyílegyenesen vezet végig a szállodasoron és bár vannak sötét helyek, de többségében jól futható, világos, térkövezett járdán futhat az ember. Nem is kellett több, másnap este kimerészkedtem az utcára és nem bántam meg.

Kicsit aggódtam amiatt, hogy az utca embere hogyan reagál majd rám, de azt kell, hogy mondjam, hogy ez teljesen felesleges volt, a legtöbb egyiptomi pont nem foglalkozott azzal, hogy futok, még a mindig dudáló taxisok is belátták, hogy nincs értelme engem kérdezgetni hogy fel tudnak-e venni és mosolyogva hajtottak el mellettem. Az utcai árusok egy része mosolyogva tapsolt, voltak akik adták a ritmust, amíg elfutottam előttük. Egy kedves német fiatalember tartotta pacsira a kezét, aztán akkorát odacsapott csuklóból, hogy majdnem leszakadt a kezem. Biztos valami Hamburg járásbeli ping-pong bajnok volt a lelkem. Szóval nincs mese, a hurghadai főutca futhatónak bizonyult és ennek annyira megörültem, hogy két nappal később már videót is forgattam róla – az útvonal itt található.

A videón szereplő útvonalon Hurghada főutcájának a városközponttól észak felé tartó szakaszát futottam meg Ez egy aránylag nyugis rész, még a gyorséttermeket, kávézókat és csillogó bazársort felvonultató Mamsha utcáin is csak a belvárosi forgatag tört része hömpölyög. A városközpont őrült forgataga, illetve a Mohamed Ali mecset környéke, a New Marina kikötője szintén piszkálta a fantáziámat és az utolsó edzésemet ezért arra futottam:

Az a véleményem, hogy Hurghada nyugodtan futható, én persze nem tértem le nagyon a főutcáról, de a város más részein is nyugodtan elindultam volna futni. Az európai szemnek sok esetben szokatlan utcaképpel persze meg kell barátkozni, de azt gondolom, hogy aki arab országban nyaral, az nagyságrendileg már tudja, hogy ezzel kapcsolatban mire számíthat.

Az emberek barátságosak, mosolyognak, nem gondolom, hogy egy ilyen millió szállal a turisztikához kapcsolódó, attól nagyban függő városban bármi bajunk is eshetne ha kimerészkedünk futócipőben az utcára. A meleg miatt én mindig naplemente környékén indultam, ami itt 18:30 környéki indulást jelentette. Még ebben az időszakban is bőven 30 fok felett van a hőmérséklet, de a tengeri szél miatt, egy aránylag kellemes futóidőt jelent. A hőérzet meg sem közelítette a tavalyi UB-n tapasztalt kemencét. A folyadékbevitel persze kiemelten fontos, ezért vizet és végszükség esetére egy kis pénzt azért mindig vittem magammal.

Összefoglalva, ne essetek az én hibámba és ne kárhoztassátok magatokat a szállodai konditerem futópadjára, hanem tessék csak nyugodtan bepakolni a futócuccot és nyugodtan készüljetek utcai futásra.

12 komment

Címkék: video egyiptom hurghada dk

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr35437101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.08.02. 12:07:12

A Spry vállpántja nem dörzsöli a nyakadat? Én pont emiatt úgy választottam a második hátizsákomat, hogy távol legyen egymástól a két vállpánt, mert egy 40-50 km-s futásnál ez már idegesítő tud lenni.

janosfut 2013.08.02. 12:09:55

Mondjuk azt megemlítetted volna, hogy a vizet feletsék el mert tilos inni belőle.Csak palackos vizet szabad inni. Vagy antinal tabletta 1 hétig. Az is tény, hogy a főúton lehet csak futni mert egy utcával beljebb már Chicago van. Én voltam ott....
Most hogy tüntetések vannak nem biztos, hogy mindenki Egyiptomba akar menni nyaralni, kicsit zűrös most ott. A lányokat meg előszeretettel mutrálják a férfiak és ha nem vagy kicsit erőszakosabb lehet meg is fogdossák.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.08.02. 12:25:26

@janosfut: igen ásványvíz az alap, de aki Egyiptomba tervezi a nyaralást az szerintem ezt fogja tudni. Egyébként hiába figyelsz a hasmenéses dolog a levegőből is elkaphatóm, nekem szerencsém volt, megúsztam. Egyébként személyes benyomásom, hogy nem vagyunk valós veszélyeben a kisebb, porosabb utcákban sem, csak nyilván nekünk kicsit félelmetes az ottani utcakép. Ha van időm elmentem volna egy félmaratonra a környéken, de aztán sajnos nem tudtam rá sort keríteni.

@BGy: eddig nekem nem volt bajom vele, de nem talán a Börzsöny Trail 35kilométere volt a leghosszabb távom benne.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.08.02. 12:36:05

@mgergoo: de nem _futottam hosszabb távokat_, talán a Börzsöny Trail 35kilométere volt a leghosszabb távom benne.

GeGe007 2013.08.02. 12:54:43

majd szeptemberben körbe futjuk Las Palmas szigetét. Két hét alatt csak körbeérünk. :D

193 2013.08.02. 13:55:20

És a közvetlen parton futás gondolata nem merült fel benned?
Abban a csodás fehér homokban, mezítláb, időnként a tenger vizében hűsítve a felforrósodott talpadat?!

angelday 2013.08.02. 14:04:08

@193: lehet, hogy az túl sok nehezítés és inkább ilyen félmeztelen villantós, csajozós mutatvány egy frissen nősült ÚJ EMBERNEK?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.08.02. 14:12:33

@193: Nem lehetséges sajnos. A partszakasz fel van parcellázva a szállodák között, egy-egy szállodának 15-20 méteres szakasz van kerítéssel elválasztva. Egyszer átmerészkedtem a másik szálloda részére, pár perc után rám szóltak, hogy fáradjak vissza.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.08.02. 18:41:32

jesoloban kilometereket lehet a paryon futni

2013.08.02. 21:26:00

Szolnokon kilométereket lehet a Tisza és a Zagyva partján futni! :)

Nem tudom igazán mit gondoljak, nem vagyok picsogós típus, de srácok, ezek az írások nem feltétlen életszerűek...

Nem mondom hogy kár, mert soha nem vinném a Kedvesem 2013 Júliusában Egyiptomba akkor sem, ha 5Ft lenne ollinkluzív, és zabálhatnék egész nap. Ott Embereket lőnek le amiatt, hogyan gondolják az országuk jövőjét.

S olyan túrára sem indulnék ismeretlen, fagyos-barátságtalan vidéken, ahol szerencse kérdése, hogy sötétedésre lesz-e fedél a fejem felett, miközben nem készültem szabadban éjszakázásra egy szar hálózsák nélkül... BIVAK! :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.08.05. 13:43:22

@saaby.: mer pergameneb vagy, szelidin is csak 22-re mész. :D

Gyűrött Papír 2013.08.15. 00:35:58

Pampogok itt az archivumról erre nem beleakadok!?
Hurghada, futógép és Winkler
futo.blog.hu/2009/06/11/gepi_kola

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása