"Életem célja…"

2013.08.07. 13:30 angelday

marathon_runner.jpg

A fenti amerikai fickó fórumbejegyzését most lefordítom magyarra:

Életem célja volt futni egy maratonit 3 óra 30 percen belül. A képen én vagyok 9 méterrel a befutó előtt. 9 méterrel odébb dehidratáltan, motyogva beszélve és görcsökbe rándulva estem össze – az időm 3:29:07. Pipa.

Ugyanő a felkészüléséről:

Jótanácsom, hogy kell futni gyorsakat és szintet is. 7 héten át edzettem keményen, a leghosszabb futásom 27 kili volt, nem voltam eléggé felkészült. Ettől függetlenül a leghosszabb futás nem kell, hogy hosszabb legyen, mint 35 kili. Mostanra már 5 és fél éve futok. Nekem mindig is nehezebben ment egy kicsit, mert nagyobb termetű vagyok, de aki kicsit is tud koncentrálni, elérheti a 4:30-as tempót. A tested fantasztikus dolgokra képes, ha tudsz egy kicsit is koncentrálni. Az utolsó 2 km-re már nem emlékszem egyáltalán, de arra igen, hogy 5 kilót fogytam. A testem mindent beleadott ebbe a futásba, amíg össze nem estem végül és elvittek egy tolószékben. :) Bármikor újracsinálnám.

14 komment

Címkék: motiváció maraton amatőrök

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr55449644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.08.07. 14:46:46

Szerintem értelmesebb 7 hétnél kicsit többet edzeni, több hosszút futni és így nem összeesni a végén, de becsülöm, hogy nem nyafog, hanem humorral fogja fel, ilyen pozitív hozzáállást még nem láttam nagyhalál után. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.08.07. 14:48:07

(mondjuk a 3:30 azt mutatja, hogy volt ott azért előtte is elég szép futómúlt)

193 2013.08.07. 14:52:26

Nem életcélom (48) a maratont egy általam kitűzött időre lefutni.
Nem a futásnak, hanem a futással élek én is úgy 5-6 éve!
Két éve az első maratonom 4:50 lett és nagyon boldog voltam.
Igaz torok fájással, náthával, hasmenéssel az utolsó hét minden napján.
Egy érettebb, bölcsebb futó az előzmények miatt talán elhalasztotta volna. Akkor úgy gondoltam rengeteg munkát fektettem a felkészülésbe és a 24-25 fok meleg sem riasztott vissza.
Eltelt két év. Most októberben ismét leakarom futni, de egészségen!!!
Ha nem leszek az akkor 10.12-én nem leszek ott a rajtnál. A célidő tervem kitűzve. Tudom és hiszem kemény munkával képes vagyok rá!
De a cél után nem akarok tolószéket a fenekem alá!

angelday 2013.08.07. 15:36:43

@heimdall: klassz animgif kollekció! :D

ThufirHawat 2013.08.07. 15:37:58

Én rohadtul nem szeretném, ha bárhonnan, bármikor tolószékben kellene elvinni.
Személy szerint pedig az a bajom az ennyire precízen definiált célokkal, hogy mindenképp szopás a vége. Ha nem éred el: csalódott vagy; ha eléred, akkor meg ott állsz majd minden motiváció nélkül a folytatáshoz.
Nem egyszerűbb csupán azért csinálni valamit, mert jó?

Jane 2013.08.07. 17:17:27

Nem semmi elszántság, kitartás, dicséretre méltó!! @193: A kemény edzésekkel vigyázni kell, nehogy kimerüljön a szervezet, abból lesz a betegség, a sérülések. Többet ésszel mint erővel! Rajtad múlik, hogy idén a rajtnál egészséges leszel e vagy sem.
Szerintem meg kell tanulnunk mi a jó nekünk, mielőtt edzésterveket állítanánk össze, vagy célidő terveket állítanánk fel. Meg kell tanulnunk a mi szervezetünknek mire van szüksége ahhoz, hogy adott időn belül eljuttasson minket A-ból B-be. Mindannyian különbözőek vagyunk! Ez a srác itt arról ír, hogy 27 kilinél nem volt hosszabb futása a verseny előtt, vagyis nem volt elég felkészült. Az én nagy álmom is a 3.30-on belüli maraton volt, ami úgy lett meg idén áprilisban (3:29:48), hogy nem volt előtte 21 km-nél hosszabb futásom az edzéseken (igazából soha nem futottam még egyfolytában 21 km-nél többet edzésen, túl unalmas) de a célba érés után a saját lábamon távoztam, és még csak izomlázam sem volt másnap. Sőt, én a heti edzés adagomon sem változtattam a cél érdekében. Egyszer próbáltam, de a munka mellett 40-50 km-nél több futás per hét már túl sok volt ( bevallom nem szívesen lépem át a komfortzónámat:) Az én 10 perces egyéni csúcs javulásomat a fél évvel azelőtt elkezdett táplálkozásbeli életmódváltásom eredményezte. Szasza írt erről korábban, Ő is próbálta (vagy próbálgatja folyamatosan), sok nyers dolog,
zöldség, gyümölcs, semmi finomított cukor, végül is minden ami egészséges. Tudom, hogy sok mindenkinek meg ez nem menne, de nekem meg más nem megy, ezért mondom hogy nem vagyunk egyformák. Csak okosan. Sok sikert!

193 2013.08.07. 21:49:38

@Jane: "kemény munka" Véleményem szerint az ha a komfort zónán kívül fut az ember. Az pedig lehet hosszú futás vagy akár gyorsító edzések. Számomra a munkás futások az önmegismerés útjának újabb + méterei.
Egyébként én is szabadabb ember vagyok annál mint, hogy "recept" (edzésterv) alapján fussak. De a maratonnak 21-esekkel nem mernék nekivágni és nem is tanácsolnám senkinek. Te kilógsz a "sorból", pontosabban a "munkás tömegek" előtt szaladsz.
A táplálkozás váltás nálam is aktuális téma és elmondhatom hogy sokkal többet tudok már a testemről mint akár egy évvel ezelőtt . De ebbe a témába - emésztőrendszer és a futás- előbb utóbb mindenki beleszalad!

heimdall 2013.08.07. 22:35:49

@angelday: nekem is kb. ennyi volt a legtöbb jó dolog a cikkben. Akkor azt hiszem, nem csak én gondolom, hogy nevetséges az a poszt... :)

nagykrisz_2 2013.08.08. 01:27:51

@heimdall: nem nevetséges az a poszt, fel kéne már ébredni, nem a futásból áll az élet. bár nem hal bele az ember, ha a boldogsághormont futásból és nem kokóból szerzi, de ugyanúgy függőséget és személyiségtorzulást okoz.
hogy nem-e? pont ez az angelday poszt a bizonyíték, vagyis a srác aki valamiért a futást az egészsége elé helyezte.

heimdall 2013.08.08. 07:10:25

@nagykrisz_2: ha alá is támasztaná a szerző, amit mond, akkor lenne értelme annak a bejegyzésnek. Ráadásul valamiféle frusztráltság jön ki az egész írásból, de nem tudom miért...

Közben egyébként át lett szerkesztve a bejegyzés, a hülyeségeket kivette belőle. Mint például "fél óra után már káros a futás" és "a zsírégető zóna egy mítosz". Ennyire vehető komolyan a szerző!
:)

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2013.08.08. 08:57:31

@heimdall: van az az embertípus, mint a cikk szerzője, aki szeret szembemenni a tömeggel és ezzel azt a benyomást kelteni, hogy ő nagyon okos és olyan információk birtokában van, amit elképzelni sem tudunk. Szerintem mindenki csinálja azt, ami jól esik, amit szeret, próbáljon meg elmélyülni a sport rejtelmeiben azért, hogy hatékonyan és egészségét nem károsítva űzze azt.

Nyilván lehet fogyni a futással, számtalan példa van, biztos vagyok benne, hogy más sporttal jobban lehet fogyni, de hasonlítsuk össze pl. a kettlebellt a futással egy hétköznapi ember szemszögéből. A kettelbellt egy jó ideig csak oktató segítségével tudod használni, kötött időpontok, költségek, míg futni lemehetsz egy futócipő birtokában lényegében bárhova. Azt nem is említem, hogy én speciel szeretek futni, ezért csinálom :)

Gyűrött Papír 2013.08.08. 11:59:39

@heimdall: Próbáltam magamévá tenni amit írt és lehetnek benne részigazságok, de egyelőre nincs mivel vitatkozni.
Nem derült ki, hogy most a fogyást ekézi, az izületekre gyakorolt káros hatást emelné ki vagy mit!?
Ez egyik hozzászóló írta a ketbell 1200kcal/órás eredményt, ami lehet hogy igaz (mármint az 1200 kcal), de hát ha valaki izmot épít, az evidens, hogy ugyanannyi kalóriabevitel mellett fogyni is fog, hiszen az izom égeti a kalóriát mint a tűz.
De akkor meg a táplálkozásra kell mégjobban odafigyelni.
(sok post még nem volt a blogon, meg nem is tudjuk ki van mögötte, de újságírói szerkesztőségnek tűnik)

heimdall 2013.08.08. 12:14:14

@pantomimes: @Gyűrött Papír: arról nem is beszélve, hogy aki fut, nem biztos, hogy nem csinál mást is. Tehát a sok "hülye" futó nem biztos, hogy hülye.
:)
Én speciel futok és kettleball-ozok is, vegyesen, sőt most ismerkedem a pilates-szel. Erre lehet mondani, hogy divatsportoló vagyok, de másfél évvel ezelőttig közöm nem volt semmilyen sporthoz és utálkoztam minden ilyentől, azóta meg szerves része lett az életemnek!

De azért durva, hogy bármilyen alapon belekötni valakibe, mert mozog...
:)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása