Neil Gaiman a futásról

2014.01.16. 09:47 SeSam

Neil Gaiman, az egyik kedvenc íróm, a legutóbbi blogbejegyzésében épp a futásról mesél. Hosszú hónapokig Az óceán az út végén című regényét népszerűsítő turné keretében járta a világot, ami egyet jelentett az ilyen-olyan hotelekben étkezéssel, és hogy csak alkalomadtán tudott elmenni edzeni. Most igyekszik újra formába lendülni; iPod nanoval fut.

Gyerekkoromban gyűlöltem a sportot, utáltam futni, herótom volt mindentől, aminek a végén sárosan és fázósan azt kellett hallgatnom tréningruhás tanároktól, hogy meglehetősen gyengén teljesítek, nem vagyok elég lelkes, és amúgy is, hiányzik belőlem a közösségi szellem. A szervezett játékok jó-rossz skálájának egyértelműen a "nagyon rossz" végén tanyáztam a táborozások alkalmával. Olvasni szerettem, és ha esett az eső vagy a hó, bent szerettem olvasni a melegben.

Az igazság az, hogy nem sokat változtam. Még mindig inkább bent olvasnék, minthogy kimenjek futni, de…

Szeretem, ahogy a futás után érzem magam.

Szeretem ahogy kitisztítja a fejem, és elrendezi a gondolataim, meg hogy néha helyet is csinál az új dolgoknak, például új történeteknek.

És szeretem azt az elméletet, hogy a futással eltöltött idő, úgymond, ingyen van: nem csökkenti az életem során rendelkezésemre álló órákat, hanem épphogy hozzáadódik. A New York Times szerint:

Hosszútávon – különféle kutatások alapján – a kocogás évekkel növeli az élethosszt. Általánosságban minden mozgással töltött óra (egészen heti 30 óráig) nagyjából két órával növeli az egyén várható életkorát, ahogy azt a 17.000 férfi elhalálozását két évtizeden át vizsgáló Harvard Alumni Study megállapította.

Még azoknak a körében is, akik középkorkig nem kezdtek el mozogni, 23%-kal csökkent a huszonpár éven belüli halál esélye. A kitartást igénylő sportok, mint a futás, kerékpározás, úszás, túrázás és futósízés bizonyultak a leghatékonyabbnak. Ezek akár hat évet is adhanak egy ember életéhez egy otthon lustálkodóhoz képest.

11 komment

Címkék: életmód futás híresség író Neil Gaiman

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr995758451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitliszbá 2014.01.16. 11:34:02

Én azt szoktam mondani, hogy:

A futással töltött időt unokáimnak szánom ajándékba :)

Pedig sem a NYT sem a Harvard publikációit nem olvasom...

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.01.16. 12:37:51

@bitliszbá: ez jó mondás! Forrás megjelölésével a hétvégi hosszúm előtt használni is fogom, amikor rosszallóan néznek rám, hogy a délelőtött megint az erdőben töltöm. :))))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.01.16. 13:03:10

Neil Gaiman egy zseniálisan jó író, aki még nem olvasta könyvét vágjon bele bátran!

2014.01.17. 16:50:36

@rrroka: +1 talán mindent olvastam Gainmantől ami megjelent hataiul :)

angelday 2014.01.17. 17:02:37

A Sandmannek van nem képregényes változata is?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.01.18. 07:56:45

@angelday: én nem tudok róla, de szerintem nem is biztos hogy jó lenne, kellenek azok az őrült rajzok. :) (A képregény egyébként féláron van most az alexandránál magyar nyelven.)

SeSam · http://sesam.hu 2014.01.19. 15:26:16

@Joe.: Sífutás, igazad van, my bad.

SeSam · http://sesam.hu 2014.01.19. 15:26:58

@angelday: Nincs. Az egy felnőtt képregény, máshogy nem működik.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.01.20. 07:11:12

@SeSam: a magyar rádió az animgifek elmesélése után indíthatna egy olyan műsort, ahol a képregényeket mondják el...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása