7. Balaton Szupermaraton – elkezdődött!

2014.03.20. 11:09 Szuflavéder

Ma 11 órakor elrajtolt az őrületes 7. Balaton Szupermaraton. A résztvevők négy nap alatt futják körbe a tavat. Sokan csapatban, de az edzettebbek egyéniben vágnak neki a közel 200 km-es távnak.

Az alábbi képen a 2013-as rajt után, vasárnap:

DSC_5581.jpg

A rövid rajtvideó pedig itt.

Tavaly a kemény szél, a mínuszok és némi hó is nehezítette a versenyzők dolgát, de úgy néz ki, hogy idén végre kellemes tavaszias időre van kilátás.

2013-ban a nőknél egyéniben Gyebnár Éva nyert (17:17:18) a német Martina Schliep (17:27:37) és Rácz Adél előtt (17:38:35). Idén Évi a jövő heti kisbéri 100 km-es OB miatt kihagyja az idei BSZM-et, de Martina és a tavalyi negyedik helyezett Máténé Varju Edit (17:42:27) idén is itt vannak. Edit, aki talán a legrutinosabb ultrafutónő a mezőnyben, remek formában van, már a 24 órás OB-ra készül ezzel a versennyel, abszolút dobogóesélyes.

A nők egyéni versenye egyébként komoly izgalmakat hozhat. Az esélyesek között ott van a két, szülés után visszatérő, tapasztalt ultrafutónő, Czibók Ágnes és Görög Vera is. Ladányi Tímea is szerepel a rajtlistán, akinek remek félmaratoni és maratoni eredményei vannak, és most először indul ultraversenyen. Láthattunk már idén tőle 50 km-en 4:40-es átlagtempót a Yours Truly eseményen, így az újoncok bizony okozhatnak meglepetéseket a tapasztaltabb ultrafutóknak – és persze sok az ismeretlen név még a rajthoz állók között, így izgalmas négy napnak nézünk elébe.

A 2013-as női élmezőny az utolsó nap kb.10 km környékén: 

DSC_5628.jpg
162: Gyebnár Éva, 223: Rácz Adél, 283: Máténé Varju Edit, sárga sapkában Martina Schliep, jobbra Bóla Emília (Félbalaton)

A férfiaknál a címvédő/pályacsúcstartó Steib Péter (2012-ben: 13:00:06) is az indulók között van. Péter tavaly pályacsúcsdöntést jelentett be, de a zord időjárási körülmények miatt sajnos ez bő 12 perccel elmaradt. De így is több, mint 50 percet vert a második helyezett német Marcus Baldaufra, aki idén nincs a mezőnyben. Itt lesz viszont a tavalyi 5. Juhász Péter (15:11:18) és a 6. helyezett Vakhal Norbert (15:12:38) is. A férfi egyéni indulók tábora is meglehetősen népes, reméljük itt is számíthatunk meglepetésekre.

Óriási küzdőként Steib Péter tavaly az utolsó, 4. napon már 40 perc körüli előnnyel indult, de 15 km után gyomorproblémák miatt többször is meg kellett állnia. 35 km körül Marcus a frissítőponton utolérte, de Peti Akarattya végén hamvaiból feltámadva, egy óriási tempóváltást követően állva hagyta Marcust. Valahogy így történt:

A befutó után könnyeivel küzködve kért elnézést szurkolóitól, hogy nem sikerült a pályacsúcsdöntés:

DSC_5795.jpg

steib_szupermaraton_2013.jpg

Izgalmas lesz ez a négy nap, nekem kívülről nézve is egy remek bulinak ígérkezik. Az utolsó nap le is megyek drukkolni és fotózgatni. És hogy az idén lesz-e pályacsúcsúcsdöntés? Reméljük. Az biztos, hogy Petya nem fog lazsálni.

Hajrá és sikeres teljesítést mindenkinek!

A futanet.hu oldalon élő közvetítés is van a USTREAM-en, itt tudjátok követni.

1 komment

Címkék: verseny beharangozó esélylatolgatás Balaton Szupermaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr315870181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mata68 2014.03.21. 08:58:37

A lányoknál érdemes lesz odafigyelni Enyediné Dobai Henire is, Ő most debütál ezen a versenyen és szerintem dobogóesélyes.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása