Kimoshatatlanul büdös futócuccok 2 – a megoldás?

2014.06.19. 07:48 Szuflavéder

Ahogy az első részben februárban írtam, január végén kidobtam egy adag futocuccot, mert már mosás után is érződött rajtuk az a kellemetlen szag. Fő problémám a téli időszakban főleg az, hogy a reggeli futások után a futócucc bekerül a táskámba és napközben nincs lehetőségem sehová kiteregetni. Este a hazaérkezésem után egyből a mosásba kerül, de az egész napos bezártság még kellemetlenebbé teszi a szagokat.

Mielőtt kidobtam volna az örök büdösségre kárhoztatott téli futóruhákat, meg kellett vennem az új téli futócuccokat. Elkapott a luxushangulat is, úgyhogy ki is mentem a szigethalmi piacra. Nagy volt a választék és a képen látható felsőket vettem meg.

piacos.jpg

A baloldali pamutfelsőt, helyben varrják és csak 700 forintért adják, mivel valami apró hibája van. Az én esetemben a póló mindkét ujja egy árnyalatnyival világosabb, mint a többi rész. Teljesen jó futásra, ráadásul én szeretem a pamutot. (Vettem is hármat.)

A jobboldali egy termo felső, ebből egyet vettem 1500 forintért. Meglepően kellemes viselet. Bár februárban nem voltak nagy hidegek, de néhány alkalommal a nulla fokban teljesen jó volt, cseppet sem fáztam benne. Egy hónapig nem is volt vele bajom, de azután a mosások után elkezdett gumi szagú lenni. Minden egyes mosás után egyre erősebben lehet érezni a szagot. Olyasmi a szag, mint a rekortáné. Ez később átcsapott erős autógumi szagba. Nem elviselhetetlen, de egy ruhától nem ezt várja az ember.

Az előző poszt kommentjeiben elég sok tisztítási jótanács érkezett. El is határoztam, hogy megcsinálom mindegyiket, meglátjuk, hogy tényleg használnak-e.

Első módszer – őblítő helyett ecet

12%-kos ecet volt otthon, beküldtem egy decit. A mosás után a ruhának ecetszag helyett érdekes módon friss illata lett, de a futás után, az izzadtságot átvéve továbbra is előjött a mélyen beivódott izzadtságszag. A 20%-os ecet sem hozott átütő megoldást, még két decivel sem. Beleöntöttem egy literes üveggel, de az sem használt. Gondoltam továbblépek.

Második módszer – szódabikarbóna

Két pólómat beletettem egy lavor forró vízbe. Nem tököltem a szódabikarbóna mennyiségével, másfél tasak volt otthon, mind beleraktam.

IMG_7066.jpg

Alaposan átnyomkodtam a partvisnyéllel, hogy mindenütt dolgozzon az anyag. Saját ötlettől vezérelve fél óra múlva a klasszikus mosószappannal is megdolgoztam, majd kiöblítettem.

IMG_7067.jpg

Az első próbánál azt hittem, megvagyunk. Semmi szagot nem éreztem. De aztán este amikor kivettem a táskából, már halványan érződött, majd a következő normál mosást követően a helyzet teljesen változatlan maradt. Ez a módszer sem hozott átütő eredményt.

Harmadik módszer – 60 fokos mosás Perwoll sportruhákhoz való mosógéllel + egy kupak szintén a DM-ben kapható Sanytol fertőtlenítő folyadék

Klassz selymes lett tőle a ruha, de a penész szagot ez nem szedte ki.

Negyedik módszer – Flóraszept-Domestos

Gyengíti a pamutot, kiszedi a ruha színét a klórtartalma miatt. Mosodás haverom tanácsára ezt meg sem próbáltam a klór miatt. Egyébként ő azt mondta, hogy a legjobb tudása szerint csak a klór az, amelyik elbánik a penésszel, de ennek a ruha színére is lesz hatása, tehát fehér ruhára javasolja, színesre nem.

Ötödik módszer – űrtechnológia

gabbacsi hozzászólónk közel 20 éve üzemeltet mosodát és folyamatosan keresték már meg szagosabbnál szagosabb cuccokal. Elmondása szerint a legbüdösebbek a jéghokis cuccok. Azt mondta, az mindent ver. A másik véglet meg a vadászok ruhái. Itt a szerkrényből ritkán elővett vadászruhák szagát kell semlegesíteni, hogy ne legyen “emberszaga”, mert az állatok megérezhetik és akkor elszaladnak.

Évek óta keresi gabbacsi a megfelelő technológiát és kikisérletezett egy módszert, amely most még csak teszfázisban van. Elkértem privátban az elérhetőségeit és időpontegyeztetés után meglátogattam a mosodájában. Két zsáknyi cuccot raktam össze, közte volt a fenti két téli felső, egy már kidobásra szánt balboás póló, egy 30 éves szekrényszagú pizsama, sok póló és néhány apróság. Egy "badis" haverom is adott két pólót, amit már ki akart dobni az orrfacsaró szaga miatt.

IMG_7176.jpg

Gabbacsi nagyon kedvesen fogadott és tartott nekem egy rövid kis mosodabemutatót, majd odavezetett a géphez. Ez volt az:

IMG_7183.jpg

Ez egy öreg szárítógép, igazi krecseda, először azt hittem, viccel. Azt mondta, hogy még soha nem próbálta ki, ezért pénzt nem fog kérni tőlem, de figyelmeztetett, hogy csak a saját felelősségemre hajlandó elindítani a gépet, tehát a ruhák épségéért felelősséget nem vállal. Fasza!

Két mosásra való ruhaadagot állítottunk össze. Elsőre gondoltam azokat dobjuk be, amiket a legkevésbé sem sajnálok. Így a haverom cuccai mellé bedobtam még pár saját dolgot is. Beállította a programot,  elindította, én pedig gondterhelten vártam. A program elsőre kb. 10 percig tartott. Közben elmesélte mit is alkotott.

"Amit kitaláltam, az gyakorlatilag egy szárítógépbe beleaplikált ózongenerátor."

2126350_big.jpg

"A generátort hosszas tervezés után beleszereltem a szárítógépbe. A szárítógép szobahőmérsékletű levegőt keringtet zárt rendszerben. Közben ózon termelődik és az szépen öldösi a penészgombákat. Az ózonnak ugyanis háromezerszer erősebb a baktériumölő hatása, mint a mosószereknek. Úgy vélem, ez alkalmas erősen dohányszagú, dohszagú, penészes, füstszagú ruhákat kiszellőztetni, kitisztítani. 10-15 percnyi programidő után minden penész megsemmisül a ruhában. Meglátjuk, szükség van-e több időre."

Szájtátva hallgattam, de cseppet sem hittem a dologban. (Erősen szentségeltem is magamban, hogy ennyi belefeccölt idő után a poszt mehet a kukába.) 10 perc elteltével kivettük az első adagot. Az ózontól kellemetlen szag párolgott ki belőle, olyan, mint a fénymásológépekből szokott. Mivel az ózon mérgező, ezért csak alapos megszellőztetés után kezdtem szagolgatni a ruhákat, de nem éreztem a bűzt. Beszagoltam a Balboa pólóm mindent vivő hónaljába, ami még izzadtan került a gépbe. Itt éreztem egyedül halványan a szagot.

A ruhák sértetlenek voltak, így betettük a második adagot is, sőt, visszatettük a Balboa pólómat is. (A többi ruhával nem volt gond.) Ezúttal 20 percig ment a gép. Miután elkészült a "mosás", mindent szagtalannak éreztem.

IMG_7186.jpg

A két mosást külön zsákokba tettem. Alig vártam, hogy otthon megkezdhessem a teszteket.

A balboa pólóban futottam először és nagy meglepetésemre nem éreztem semmit. A haverom nem hitte el, hogy az edzés végén sincs a pólójának többé szaga. A többi pólóm és ruháim is tökéletesek lettek. A pizsamának nincs már nagymamás szekrényszaga. A gumiszagú téli felsővel nekimehetek az idei télnek. Nem kell kidobnom semmit. Úgy néz ki, működik a dolog. Egy új technológiai forradalom történt, és én ott voltam! Hurrá!!

gabbacsi mosodáját, a Shirt Expresst mindenkinek csak ajánlani tudom. Próbáljátok ki ti is az elsők között ezt az új technológiát.

Nincs többé kimoshatatlanul büdös futócucc, nincs többé kimoshatatlanul büdös ruha és így sajnos ennek a posztnak sem lesz többé folytatása. (Reméljük.)

14 komment

Címkék: ózon tisztítás büdös futócuccok

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr766364629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.06.19. 09:05:39

Klassz! Felvetek még egy problémát, hátha arra is van itt megoldás. A Gillette hónaljstift izzadáskor megkeményedik az ingemen hónaljban. A vasaló melege sem olvasztja meg, kimosni nem tudom. Lehet, hogy valami olyan anyagot termelek, ami a marsi űrbázisra is alkalmas lenne?

bitliszbá 2014.06.19. 09:51:10

Jó a cikk, ha beárazza az űrtechnikát, akkor kipróbálom. Köszi

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.06.19. 10:17:12

@bitliszbá: igen, jó lenne látni már egy árlistát.

dvorcsakl 2014.06.19. 12:20:29

@BGy: nem zsilett, hanem más márka, de dettó! speciel a hiperszuper imádott hiperwarm pro combat nike alaoltozom emiatt lesz cserés.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.06.19. 13:59:25

@BGy: ezt a "kutatást" nem vállalom, de szívesen olvasnék róla ha megcsinálod ;-)

Simone Lewis · http://uccuneki.blog.hu/ 2014.06.19. 14:38:38

@BGy: @dvorcsakl: Nekem is tönkretette csomó (utcai+futós) ruhámat a stift, golyós dezodor, majd átálltam a fújós dezodorokra. Hatás ugyanaz, de nem fogja be a ruhákat.

hidegchaco 2014.06.19. 20:36:46

T. Futótársak, ne dőljetek be a Sötét Oldalnak!
Ez egy kamuposzt, Szuflavéder valójában nem is izzad, hiszen nincs _mitől_ megizzadjon: mostanában már csak 800 méteres távra gyúr, a "hosszú futás" nála max. 10 km... (Bezzeg anno 2014 márciusának végén, fiatal Jedi korában még másfél órán belüli félmaratonra is képes volt! Látszik, hová vezet a hamburgerezés...)

Rehlaci · Http://Futoikrek.blog.hu 2014.06.19. 22:51:50

Sziasztok! Bár én nem vagyok túl izzadós szerencsére, de azért főleg a nyári időszakban bele szoktam büdösödni én is a futócuccba rendesen. Idén vettem egy Icebreaker márkájú gyapjú pólót, amire azt mondták, hogy nem büdösödik. És tényleg, most már az 5. alkalmmal futottam bent, és semmi szaga. Pedig utazás miatt volt bőröndbe zárva is. Az első tesztként a 3. futás után közvetlen odaadtam a felességemnek, hogy szagolja meg.Húzta az orrát, de aztán ő is lement hídba, hogy rendesen mosás utáni illata volt. Hihetetlenül kényelmes és kellemes viselet, csak kár hogy elég drága :(

hidegchaco 2014.06.20. 13:32:21

@Szuflavéder: Véder, még az merült fel bennem, hogy ezek a hiperszuper innovatív nano-légcsatornás high-tech futócuccok (amiket csak alacsony hőfokon, speciális mosószerrel, öblítő nélkül mosni, majd alacsony fordulaton történő centrifugázás után vízszintesen kell teregetni) nem szenvednek-e marandó károsodást akár az ecetezés/szódabikarbónázás, vagy akár az ózonozás után?

(Egyáltalán: mennyire érzitek a technikai ruházat nyújtotta előnyök csökkenését a sokadik mosás/használat után?)

Autókárpitok tisztításánál egyébként alkalmazzák az ózonos szagmentesítést:
www.ezwash.hu/ozonos-szagsemlegesites

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.06.22. 17:22:27

@Enemy No 1: Nekem nicsenek ilyen hiperszuper légcsatornás cuccaim, így erről em tudok véleményt mondani. Egy biztos, az én pamut szereléseim, amelyek átestek ezeken a kezeléseken semmiféle károsodást nem szenvedtek. Az ózonozás pedig veszélytelen a cuccokra. Az oxigénmolekulák nem tudnak kárt tenni bennük. Télen szerintem havi egyszer nem árthat nekik egy-egy ilyen kezelés-
Mellesleg ha kárt tennének bennük akkor sem lenne semmi baj. A kidobás előtti utolsó lehetőség volt ez a ruháknak és túélték, meggyógyultak.

himmelhergott 2014.06.25. 00:12:27

nekem az vált be hogy futás után vízben áztatom az izzadt cuccot. Néhányszor frissre cserélve a vizet, cserekor kicsavarom a ruhákat. 3-4 víz csere és 1-1,5 nap áztatás után a legmakacsabb szagot is kivette.

Más: a gumírozás néha rosszul viseli az izzadtságot főleg ha nincs hamar kimosva. veszít rugalmasságából és már nem tart megfelelően pl.: Nike Tempo 2in1 nadrág. nike termék managerek nincs valami ötletetek?!

László Szilvai 2015.11.21. 20:33:45

Ez nagyon jó cikk volt. Szakadtunk a nevetéstől. Gratula! :) Mellessleg a végeredmènye is elgondolkoztató.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása