Hogyan és mivel hallgatok zenét futás közben

2014.09.28. 21:44 bitliszbá

Ezen a blogon először technikai jellegű posztot írok. Nem áll tőlem messze, mert matematika-informatika tanári végzettségem mellé van még tartalékban egy, ma már csak vitrinbe való technika tanári is. Az idősebbek emlékezhetnek a fúrás-faragás-motorszerelés órákra, ami lányoknál szabás-varrás-sütés-főzés volt. Vidéken meg kertészkedés, állatgondozás. Na, kinek van ez még meg?

No, de a kis bevezető után lássuk a lényeget. Zenét általában hallgatok futás közben. Eleinte sokat adott, hogy a fájdalom és küzdelem helyett tudtam valami másra figyelni. De egy jó ideje már nem zenére, hanem zenét hallgatva futok. Vagyis a tempómat nem befolyásolja, hogy mi szól a fülemben. Sokszor beszélgetek is futás közben, ilyenkor vagy csak fél füllel hallgatom a zenét, vagy jól lehalkítva.

Nem futok telefonnal (utálom, ha futás közben telefonálnom kell!), tehát a SaSam féle Spotify nálam szóba sem jöhet. :) Mióta futok, iPod nano a zenelejátszóm. Egy nyári vihar (dézsából öntötték típusú) tette tönkre az elsőt, aztán a lányom levetettjét használtam. Most egy 5. generációs, 16 GB kapacitású, ezüst színben nyomatja a fülembe a „talpalávalót”. Ez nem a legújabb modell, hiszen most a 7. generációnál jár ez a termékvonal, de nekem tökéletesen megfelel. A zenéket lehet albumok szerint, keverve, lejátszási listák szerint, és az iTunes által a meglévő zenéket csoportosítva is hallgatni. Szóval nem unalmas akkor sem, ha nem túl gyakran cserélem a számokat. Mondjuk most 11,1GB-on 1811 szám van rajta, van miből válogatni.

IMG_20140828_193736.jpg

A fejhallgatóm évekig a Sennheiser Sport szériája volt, 3-4 db-ot nyúztam el belőle, de most egy Panasonic fülesem van, pusztán anyagi megfontolásból. A fejhallgatók elhelyezésénél sohasem használtam pólókon, kabátokon lévő kábelvezető füleket (ezeket csak a lufik felkötésénél hasznosítottam), inkább átvezetem a sapka hátsó részén, vagy leszorítom a fejpánttal, hogy ne essen ki olyan könnyen.

Milyen jellegű zenéim vannak? Hát mindenféle. Bach, Mozart, Beethoventől kezdve a Kispál, Kicsillag vonalon át egészen Lady Gaga, Pendulumig. Akik kísértek már hosszabb versenyen, vagy futottak velem, amikor iramfutó voltam, tudhatják, hogy időnként énekelek is futás közben. Megítélni nem tudom, hogy hogyan hangzik, de remélem, 10 éves zenei neveltetésem azért meglátszik rajta.

Az ok, amiért e poszt született, az egy baráti kérdésre adott válaszból adódik. Megkérdezték tőlem, hogyan lehet bizonyos tempóra zenét válogatni. Nos, ez a mai világban rém egyszerű.

A megfelelő tempóhoz tartozó zenék kikereséséhez kiváló a http://jog.fm/ – ennek a kezdőlapján beírod a „My kilometer time is: [űrlapmező] minutes” megfelelő és egyetlen rublikájába a megcélzott idődet. Pl legyen 5:15, és a GO-ra kattintva több oldalon keresztül kidobja azokat a számokat, amik ritmusképlete megfelel ennek a tempónak.

jog.fm.jpg

Persze tudom, hogy ez sok mindentől függ, de nagyjából és átlagosan jók a számok. Lehet egyébként BPM-re is keresni, azoknak, akik nem tempóra, hanem pulzusra szeretnek inkább kalibrálni.

Remélem segítettem valakinek.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr606646241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ubp 2014.09.29. 10:37:15

Lemaradt a vége :) Melyik a másik weboldal és mi az ingyenes progi?

angelday 2014.09.29. 10:41:53

@ubp: hú, én pont nem emlékszem már mi volt, Bitliszbá majd megírja :)

bitliszbá 2014.09.29. 10:44:57

@angelday: :)
@ubp: pedig tudja a főszerkesztő úr :)
(küldj egy mailt a bakos pont gabor1966 kukac gmail pont com -ra és elküldöm a végét )

angelday 2014.09.29. 10:46:02

@bitliszbá: esküszöm tényleg nem :) de a kommentekben mehet nyugodtan szerintem a link, csak a posztba nem akartam benne hagyni

bitliszbá 2014.09.29. 10:51:40

Akkor itt a vége:

Amelyik megfelel azt a mindenki által használt www.youtube.com/ -on belépve saját profilomba, beteszem egy Playlist-be. Amikor ez megvan, akkor jön a progi. A Freemake Video Downloader-t használom, ami ingyenesen letölthető innen: www.freemake.com/free_video_downloader/ .
A Youtube-on kimásolom a Playlist URL-jét, és a Freemake program URL beillesztése gombjával beillesztem. Ezután csak kiválasztom hogy milyen formátumban és hova szeretném letölteni, és a Download&Convert gomb megnyomása után letöltögeti nekem a teljes listát. Egy nagyjából egy órás lejátszási lista kb 10 perc alatt töltődik le nekem, de az persze a net és a gép minőségétől is függ.
Aztán a letöltött lista mehet is az iPodra. A Freemake egyből be is tudja pakolni az iTunesba, de ha sima MP3-ként tölti le az ember, akkor mehet telefonra, MP3 lejátszóra, amire csak akarod.

alternaiv 2014.09.29. 14:22:14

Lehet, hogy most ezzel vitát indítok, vagy kiderül, hogy teljesen fogalom nélkül vagyok, de higgyetek nekem, csupa jóindulat vezérli a bejegyzésemet :)

Nem teljesen értem ezt a tempóhoz zenét dolgot. Értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy ha valaki 4perces ezreseket akar futni, akkor gyorsabb zenére van szüksége, mint ha csak 5 perc alatt akar letudni egy kilit. Azaz, ahhoz, hogy gyorsabban legyek, gyorsabban kell szednem a lábam, ergo, gyorsabb zene kell diktálja a ritmust.

Szerintem - és a tapasztalatom alapján is mondhatom - ez nem így működik. A kocogást, bemelegítést leszámítva, függetlenül attól, hogy mennyivel is futunk, ugyanannyit lépünk egy-egy adott időszakban, az elrugaszkodás mértékében, azaz a lépéstávolságban van különbség.

Ergo, ugyanazzal a bpm-mel kellene, hogy szóljon a zene, ha azt akarjuk, az diktálja a tempót. Vagy rosszul gondolom?

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.09.29. 14:35:56

@alternaiv: +1
Én is úgy vettem észre magamon, hogy gyorsabb kilométerekhez a lépteimet nyújtom meg és nem a lépésszámon sűrítek. Van persze egy tempó, aminél lehet, hogy már a lábamiat is gyorsabban kapkodom, de az már sprint, arra viszont szerintem nem sokan szoktak zenével futni:)

bitliszbá 2014.09.29. 14:42:51

@alternaiv: a lassabb zenére is lehet gyorsabban futni. Én általában nem futok a hallgatott zene ütemére, de kipróbáltam egy 4:15-ös tempójú zenelistával, és működött (általában magamtól ritkán futok 5:00 alatt). Szerintem igenis gyorsabban szeded a lábad, ha gyorsabban akarsz haladni a lépéshossz az vagylagos. Tehát vagy több lépést teszel adott idő alatt (erre jó a zenére futás) VAGY hosszabbakat lépsz.

Sztem

alternaiv 2014.09.29. 15:07:53

Emlékeztem, hogy volt egy blogposzt, ahol olvastam is a témában. Itt arról írnak, hogy mi a megfelelő lépésszám: blog.walkjogrun.net/2014/02/11/why-cadence-matters-and-what-it-is-exactly/

alternaiv 2014.09.29. 15:10:25

Én is tudok bármilyen zenére bármilyen tempóban futni, de én ezt annak tudom be, hogy nyilván pocsék a ritmusérzékem :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása