Hogyan öltözzünk fel egy téli futóversenyre

2015.01.26. 08:18 Szuflavéder

A téli időszakban sokat lehet olvasni a réteges öltözködés fontosságáról. De egy versenyre vajon tényleg jól be kell öltözni a mínuszokban vagy elég lehet a rövidgatya is, hogy könnyebb legyen a mozgás?

2012-ben Szasza készített egy videót a magyarországi mezei EB-ről. Nagyon csodálkoztam, hogy az indulók döntő többsége a nagy hidegben rövidnadrágban állt rajthoz:

A videót nézve érdekes, hogy a felső fuházatot illetően megmaradtak a hagyományok. Ha kellett, a hosszú felsőre rövid ujjú pólót, rá pedig a szokásos futótrikót húztak a versenyzők. A lábmunkát kissé nehezíti a hosszú alsó, ami edzésen jó, de a versenyen hátrány lehet a rövidnadrágosokkal szemben. De tényleg hátrány?

A kérdés az, hogy ha alaposan bekrémezzük magunkat elég-e nulla fok alatt egy rövidnadrág. Nem merevenednek-e el a hideg miatt sokkal hamarabb az izmaink? Nem lenne-e jobb a teljesítményünk, ha egy erős krémezés után egy olyan hosszú alsót vennénk fel, amely kevésbé akadályoz a mozgásban?

A saját tapasztalatom az, hogy már 7-8 fok alatt is fáznak a lábaim, ha csak rövidgatya van rajtam. Ilyenkor a nicoflex hatását szinte nem is érzem, csak később a zuhany alatt. Ilyen hidegben nekem lemerevednek az izmaim, ha nem vagyok felöltözve, és nem tudom hozni versenyen, azt ami bennem van. A videón látható rövidgatyás profik nem tudom, hogy csinálják. Az biztos, hogy amikor én voltam versenyző, nem nagyon láttam ilyet.

Az edzés persze teljesen más. Ott beöltözök a mínuszokban, ha kell, dupla hosszú nadrágba. Számomra ennek nemcsak az az előnye, hogy nem fázom, hanem az is, hogy több erőt kell kifejtenem ugyan azon teljesítéshez. Tehát mondhatjuk, hogy téli alapos felöltözés, nemcsak izületeinket, izmainkat védheti a hidegtől, hanem erősít is.

De érdekes egy pillanatra visszapillantani a múltba, hogy hogy öltöztek be a téli versenyekre. 1981. január 18. veszprémi utcai 10 km-es verseny. (Szekeres nyert 31:49-el.)

19810118veszprem10km3149.jpeg

A jégeralsóra, vagy vastag téli harisnyára, húzták rá a futónadrágot a versenyeken. Ebben az időben jött be valamikor a laszteksz nadrág, ami nagyon fura látvány volt elsőre a férfi futókon. Évekig tartott mire megszoktuk anélkül, hogy ne buziztuk volna le egymást. Én a mai napig könnyebbnek érzem a mozgást a jégeralsós szerelésben, mint a mostani modern sztreccses nadrágokban.

Hogy öltözzünk-e be vagy nem azt döntse el mindenki maga. Talán 20 év múlva majd kiderül, hogy jól döntöttünk-e.
Hasznos téli öltözködési tanácsokat haanchee blogján is és itt is találtok.

6 komment

Címkék: tanácsok öltözet téli versenyzés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr467063609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2015.01.26. 10:42:31

Én nagyon kivagyok, ha ilyet látok, izmok ide, könnyeb futás oda, az izületek ezeket később nagyon megbosszulják. Szeretném egyszer végre egy hozzáértő (pl edző) véleményét hallani erről, aki meg tudja nekem magyarázni, miért jobb ez. Azért nekem senki ne mondja, hogy manapság bámiben is akadályozza a mozgást egy könnyed hosszú futónadrág.

báró Csekonics 2015.01.26. 10:48:59

Én sem értem miért akadályoz és mit ha - futáshoz kitalált - hosszúnadrágban fut valaki. (Nem sima macinacira gondolok!)
Szerintem is meglesz majd a böjtje sajnos a télen rövidben szaladgálásnak - főleg térdtájékon.

Én is testhezálló cuccban futok - olyasmiben mint fent a címlapon a srác - de semmiben nem érzem hogy akadályozna. Nem feltétlenül férfias látvány, de úgy fogom fel hogy 'célszerszám'. Akit nagyon zavar, azok általában fölé vesznek egy rövidnacit (mondjuk szerintem éppen úgy viccesebb a látvány, de hát végül is Superman is kívül hordta a kisgatyát :-))

Máriusz Kovács 2015.01.26. 12:25:12

@DSL: én így kaptam csonthártyagyulladást pár éve mindkét sípcsontomban (3 hónap kihagyás). Azóta inkább túlöltözök, mint alul.

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2015.01.26. 14:55:03

Az edzők (legalábbis akit én hallottam) nem is elsősorban az ízületeket emlegették, hanem hogy rengeteg energia megy el a test "fűtésére" és ez extra munka a szervezetnek.

De az is igaz, hogy a fenti kép a mezei EB-n készült ahol a leghosszabb táv is csak néhány kilométer, még 20 percig se futottak.

nedus65 2015.01.26. 15:53:05

Ezt a mondást : hogy jól megbosszúlja majd később a rövidben való futás - sokszor hallottam én is ! Igaz , még nemtalálkoztam olyannal , akit utol is ért ez a bosszú ! :D De , komolyra forditva a szót : nagyon nehéz pontosan belőni , hogy miképpen is öltözzünk fel ! Néhány fok külömbség , vagy a páratartalom ,esetleg a csapadék milyensége nagyban befolyásolja ezt .A sok néha nagyon sok tud lenni , fölösleges izzadás,folyadék vesztés és nembeszélve az átizzadt cuccok cipeléséről ! Viszont gondolom sokunknak van "élménye" a szétfagyott kezekről , elmerevedett izmokról ! Tudom,hogy hülyén hangzik , de nincs pontos recept ! Mert ugye nem mindegy,hogy 30 egynéhány percet futunk maxon , vagy esetleg egy könnyű 2-2 és fél órás futásra megyünk .Kisérletezgetni kell , néha rizikózni és ha van lehetőség , közben módositani .Ráadásúl ez még nagyon egyén függő is ! Van aki kesztyű és sapka nélkűl fut minusz 5-ben is ( én már plusz 8-ban is megfagyok ) és van aki a télikabátot is elbirja . De talán,ha adhatok tanácsot : a több vékony réteg adja a legtöbb variációs lehetőséget . Én pl .5 fok alatt alul egy vékony , térdig érő és egy vékony hosszú nadrágot, felűl pedig egy vékony hosszú újjú technikai pólót , rajta még egy vékony hosszút és ha fúj a szél még egy rövid újjú póló rákerűl .Ha mégis meleg lenne , a rövid ujjút leveszem ( a derekamon elfér ) . Ja ,és még egy "okosság" igy télire : ha szabadtéren futunk valami erösebbet ( résztáv , váltogatás vagy tempó ) akkor annak az időtartamára egy réteg lekerűl ,és ez nagyon jól fog jönni a levezetésnél . Mondjuk nálam mindig van ilyenkor egy vékony széldzseki is ,mert az utolsó könnyű2-3 km-en szoktam megfagyni ! :D

nedus65 2015.01.26. 18:17:24

Hazafelé futás közben jutott még eszembe : van egy "módszer" ami ( legalábbis nálam) elég jól mutatja , hogy jól öltöztem-e . Mégpedig az , hogy amikor elindulok futni , akkor egy kicsit díszkomfortos érzésem van , magyarul , egy picit fázom-e . Ha igen , akkor valószínűleg jól öltöztem . Néhány perc alatt ez az érzés elmúlik és utána jó . Szerintem .

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása