Pulzusmérés 1.

2012.02.11. 08:22 szasza75

Az utóbbi időben rengeteg kommentet olvastam itt a Futóblogon és az FB témával foglalkozó csoportjaiban, hogy milyen pulzustartományban mikor kell futni és kinek milyen pulzusértékek megfelelőek.

Persze ha 30 évvel ezelőtt beszélhetünk erről a kérdéskörről, akkor a sportolók nagyrészétől azt a választ kaptuk volna, hogy akkor jó az edzés, ha magas a pulzus. Az elmúlt évtizedekben az órafejlesztők és marketingeseik megtalálták a fogyasztókhoz vezető utat, így a pulzusmérő óra a futók második legfontosabb kiegészítő eszköze lett. (Első természetesen a cipő.)

Az alábbi sorokban a pulzustartományok meghatározásáról lesz szó.

1. Az első lépés a maximális pulzus meghatározása.

Erre többféle számítási módszer létezik, ezek közül az egyik legalapvetőbb amikor 220 ütés/percből kivonjuk az átlagéletkorunkat. Nálam ez az érték 183.

Egy másik számolási módszer szerint "205 - életkor fele +5 ha nő és +5 ha elit atléta". Ebben az esetben nálam 187 a max pulzus.

Véleményem szerint a fenti számítási módszerek jó közelítő értéket adnak. Sok esetben azonban találkoztam olyan futóval, akinek jóval magasabb volt a maximális pulzusértéke, mint a számítás módszer által kapott. A max pulzus meghatározása nemcsak számítással lehetséges, hanem tapasztalati úton, azaz méréssel. Pontosabb de izzasztóbb. :-)

Én pár éve próbáltam magamnál megállapítani a maximális pulzust, és a 186-os értéket sikerült elérnem. Egy könnyed bemelegítés után (a szigeten) kerestem egy sík részt, aminek a végén meredekebb emelkedőre kellett felrohanni: a belső út és a végén az Árpád-hídra felvezető út.

Az utolsó két buszmegálló között futottam (kb 400 méter lehet) egyre fokozódó tempóban 1-2 kört, majd az utolsó hossznál addig gyorsultam, míg az emelkedő előtt 50-100 méterrel gyakorlatilag elértem a végsebességemet és innen próbáltam a hátralévő emelkedőt maximális erőbedobással lefutni. A lábaim a végére remegtek, levegőm sem volt és kellett egy pár perc amíg helyreállt a gondolkodásom. Nagyjából az emelkedő vége fele érhettem el a maximális pulzusomat.

2. Az ébredési pulzus meghatározása.

A legkényelmesebb pulzusmérés. Reggel felébredünk és túl sok mozgás nélkül nedvesítsük be a pántot és csatoljuk fel az övet aztán tekintsünk az órára. Nálam ez az érték 44-46. Érdekesség képen egyszer egész éjszakára magamon hagytam a pántot. Ha jól emlékszem a pulzusom lement 36-38 ütés környékére. (Ne felejtsük azt sem, hogy én régóta futok, ezért erősebb a szivem. Az átlagos nyugalmi pulzus 60 körül van.)

Következő részünkben a pulzuszónák meghatározásáról lesz szó.

5 komment

Címkék: gyakorlat pulzus pulzusmérés

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr184083210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

--Pierre-- 2012.02.11. 12:27:18

Átlagéletkor? :) Az elmúlt hány év átlagát kell venni? :))

Steff76 2012.02.11. 16:59:55

Jó ötlet helyre tenni a témát ezen az fórumon is. A nyugalmi pulzussal kapcsolatos élményem, hogy kb. 2 éve a nagy influenzaőrület idején kértem a cégtől az oltást. Mielőtt megkaptam volna vérnyomást és pulzust mért a doki, és minden előzmény nélkül megkérdezte, hogy mit sportolok. Tök jó érzés volt, hogy ebből a két értékből is látszott, hogy nem vagyok papírhuszár.... Ja és ezt kiolvasta pár hónap múlva egy másik doki is az üzemorvosin....

Egyébként nem hordom mindig a pántot, erdőben, a Budai-hegyekben futok így nincs tartós terhelés egy szinten, inkább hullámvasút az egész.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.02.12. 10:17:11

A bejegyzés jó, hiánypótló. Mindenképpen érdemes itt gatyába rázni a dolgokat, mert a neten az egymást olvasó és emiatt egymásra hivatkozó fals dolgok is megjelentek. Néhány dolgot ideszúrnék, nem neten olvastam, hanem tanultam.
A szívizomnak van egy olyan tulajdonsága, hogy hosszú a refrakter (nem ingerelhető) állapota, ezért majdnem az összehúzódás, azaz a vér kipumpálásának végéig nem ingerelhető. A kamra elméleti maximális frekvenciája (összehúzódás, elernyedés) 400/perc! Viszont a hosszú refrakter állapot és az ingerületvezetési sebesség miatt gyakorlatban ez maximum 230/perc lehet. Innen a fenti képlet 230-a. A szakirodalom elsősorban nem a pulzusszámmal foglalkozik, hanem a perctérfogattal, amit ugye a pulzusszámmal lehet növelni, de az erekben áramló folyadékok biomechanikája miatt nem a végtelenségig. 180/percig a kamrák vérrel való telítődése megfelelő, utána a magasabb frekvenciákon nem lesz idő elég vérnek bejutnia a kamrákba, azaz nem fog elég vért kijuttatni a vérkörbe, csökken a perctérfogat, nem jut elég oxigén a kívánt helyekre. Ez pedig nem mindig vezet jóhoz. Szóval a maximális szívfrekvencia meghatározását csak biztosan egészséges emberek próbálják ki egyedül.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.02.12. 20:40:56

@BGy: Nagyon jó kiegészítés! Én ezt valahogy úgy képzelem el (és ezt részben saját tapasztalatból mondom), mint ahogy egy autó motorjának túlpörgetését letiltja az elektronika. Ha egészséges vagy (!), akkor egyszer csak az idegrendszered leállítj a szív túlterhelését, és nem tudsz tovább futni. Összecsuklassz, elhányod magad, vagy valami. Direkt írtam, hogy az idegrendszered, ez nem tudatosan történik. Hangsúlyozom, hogy akkor ha egészéges vagy, nem lehet gond.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása