Önveszélyes kísérletek mutatós sportswear-rel

2009.01.06. 15:40 Winkler Róbert

Józsi mostanság az elméleti munkának szenteli magát. Úgy tudom, egy nagyobb tanulmányon dolgozik, melyben vázlatosan ismerteti majd a sportswear és a technical gear közti különbségeket. Én pedig rárepülök a gyakorlati kísérletekre.

A nagy téli ráérésben elhatároztam, hogy korrigálom a ruhásszekrényem filozófiáját. Másfél éve kitaláltam egy rendszert, de rájöttem, hogy hülyeség: a mosógép feletti részben nem törülközőket kell tartani. Persze nem a mosógép a helyzet kulcsa, hanem a tolóajtók és elválasztók viszonya, de ebbe most nem mennék bele, a lényeg, hogy mindent átrendeztem. Most a bal oldali oszlopban vannak a halálfejes és rockos pólók, a bal kettes oszlop az egyéb dolog miatt érdekes pólóké, aztán jönnek az ún. egész rendes pólók, külön polcra kerültek a közepesen érdektelenek és a potenciális alvópólók, 50 feletti számban, ami kissé megkérdőjelezi létjogosultságukat.

A nagy póló-reload közben megtaláltam a futókesztyűmet, amit eddig nem is kerestem, mert mínusz 10 fokig behúzom a kezem a széldzseki ujjába, és belülről összecsippentem. De ha megvan a kesztyű, egye fene, ő is jöhet, legfeljebb a széldzseki ujja kisebb szerepet kap. És itt az alapvető problémám: dögletesen unom ezt a piros széldzsekit. Nem rossz, és hát piros, ami jó, mert a fekete mackóalsóval szép összeállítás. De már nagyon unom, a sok madzagot, a műanyag fityegőket, amikkel a madzagokat lehet állítgatni. Viszont nem vehetek másikat, mert csak a ragasztott szélű MP3-zseb eresztett rajta el, a lejátszót pedig máshol tartom, szóval hülyeség volna még egy futódzsekit venni. Leginkább mert, mint szekrényrendezés közben szembesültem vele, kicsit elszaporodtak nálam a széldzsekik.

Van egy ciklámenszínű, ami tök jó, de már vagy 15 éves, ritkán hordom. Van egy állat ultra-kék, azt lent tartom az autó csomagtartójában, mert tökéletesen szellőzésmentes, de annyira, hogy hordhatatlan. Hogy miért van akkor az autóban? Hát mert majd milyen jól jön egyszer, ha szökőárban, vagy szaunában kell kereket cserélnem.

 

Van egy fekete, hivatalos Beastie Boys - Check Your Head-széldzsekim, aminek szintén semmi baja, de óhatatlanul is egyidős a Check Your Head-lemezzel, vagyis 16 körül jár. Határozottan emlékszem, hogy levittem a telekre, hiszen ásás közben is legyen menő az ember, de most megint itt lábatlankodik a szekrényben. Szívós nemzet a széldzsekiké. Aztán az újabb beszerzések, ez az állat retró Nike, sárga, narancssárga csíkkal, ennél jobban széldzsekit nekem még nem találtak ki. (A narancssárgát és a japán zászlós fehéret talán egy másik alkalommal mutatom be.) Gyönyörű, csak ugye igen ritkán lehet széldzsekit hordani, hiszen egy pulóverre lehet, hogy meleg, egy pólóra viszont lehet, hogy kevés, satöbbi. Most meg pár hónapig eleve esélytelen, és ez nekem cikkünk főszereplője, a sárga dzseki esetében különlegesen fájdalmas.

De most, hogy ugye meglett a kesztyű, nincs szükség a piros dzsekire, ki lehetne próbálni a sárgát. Távolról sem running gear, látványosan sportswear, ráadásul az a hálós bélés sincs benne, ami a legtöbb széldzsekiben széria. Nem baj, Józsikám, a tudomány szent, én kipróbálom!

A szett: nyári cipő vastag futózoknival, az 1-2 km után bemelegszik. Alul egy tapadós alsógatya, egy technó jégeralsó, technó (susogós) mackóalsó. Felül ujjatlan futópóló, polárfelső, sárga széldzseki. És persze sapka, kesztyű. A kámzsánál hamar megértem, miért van a technó cuccokon a sok gumipertlit lezáró rugós műanyag szar: nehéz precízen masnit kötni úgy, hogy ki is lássunk, de a hideg se jöjjön be tokánál. Nekem már annyira kimosták az agyam a cégnél, hogy így, a futás szempontjából blaszfém sportwear dzsekiben nem vállaltam 10 kilométert, csak az óvatos hatost a Népszigeten át a Baumax hátuljáig.

Egy ideig semmi különös, csak az öröm, hogy istenem, de mámorító is kurva jól kinézni, mert ez a széldzseki, valljuk be, ász. Persze, hogy nem lát senki, a hajléktalanszállón már rég elvackoltak a lakók, horgászok nincsenek, a kutyák is elbújtak, de tévedés, hogy másoknak öltözködünk: maguknak, keményen. Apám, a Baumax kirakatában megpillantani magam, persze kb. úgy néztem ki, mint a láthatatlan ember, amikor fülig bebugyolálta magát, hogy ne látsszon, hogy láthatatlan, szóval királyul néztem ki a fordulónál. Süt ez a dzseki, ez van, eltalálták, no.

Józsikám, azt találtam ki, hogy hamarosan tesztelem a technó dzsekimet: egy lábos felett öntök rá vizet, és beszámolok a fejleményekről. Egyébként viszont azt kell mondanom, nem sújtottak agyon a nagy sportswear-villámok, semmi gáz: a széldzseki alkalmas a futásra. A szél nem fúj át rajta, izzadni így is, úgy is aláizzad az ember, a hajam például -10-ben is tök vizes, mire hazaérek - hát ebben is. A hó az nem gond, eső pedig kizárva.

Asszem holnap is menőzök egy kicsit a kihalt Népszigeten.

25 komment

Címkék: beastie boys sárga narancssárga népsziget széldzseki beöltözés sportruházat technikai ruházat

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr8855367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.01.06. 17:35:07

ezért a mondatfoszlányért örökhála: "tévedés, hogy másoknak öltözködünk: maguknak, keményen". Ezt nekem még egy pasi se hitte el :-)
Viccen kívűl. Én még mindig próbálom kerülni az ilyen széldzseki, pulcsi kombókat. van egy soft shell kabátom, nagyon hidegben azt veszem fel. Egyébként sok réteg és az apex north face felsőm, mert szellőzik és vízálló (itt néha havazik). Boltban mondjuk baromi drága (37 ezer), én kicsit használtan vettem, 20 dolcsiért (4000 HUF). Ha találtok Magyarországon túra vagy sportcucc túrkálót vagy vmilyen klubb szervez börzét, érdemes elmenni, mert sztem a túracuccok (aláöltöző, soft shellek, szálálló cuccok) baromi jók futáshoz.

sunblind 2009.01.06. 18:09:58

Nem kergetnek kóbor ebek a népszigeten? És ha hajléktalanszálló, akkor ezek szerint belül futsz az úton? Énis mennék arra szaladni, csak parázok az éhes kutyusoktól.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.06. 18:15:46

Én pedig ezen a mondaton röhögtem: "hogy ne látsszon, hogy láthatatlan".
A Baumaxnak is ezek a színei! Nehogy azt higyjék, hogy a céghez lojális kocsitologatóként suhangatsz ott ilyen színű cuccban. :)))
Tegnap futás közben jutott eszembe, hogy az evésről is lehetne egy bejegyzés a hozzáértőktől. De nem a gélek és energialöttyök érdekelnek, hanem a rendes kaják közül mi a futóknak ajánlott. Ja, és mi nem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.06. 18:39:54

@BGy: ezen a mondatot én is, bírom winkler írásait. :) szerintem kaja ügyben kb ugyanaz vonatkozik a futókra mint általában, nem hiszem h lenne nagy okosság.
személyszerint én a zenés zöldségeket nem ajánlom. :D

cs (mi más) 2009.01.06. 18:41:17

Én ha nagyon durvát akarok, akkor min. 30 fokban nyáron, 12-15 óra között futok egy ötöst az alábbi rétegrendben:

melegítőgatya, poló, széldzseki, kertésznadrág, pulcsi

Utána jólesik a sör, és nem fáj annyira a meleg. Mondjuk szoktak nézni a répakapálók, bár aki délben képes répát kapálni az se normális...

islanđer 2009.01.06. 19:25:34

t. B.Gy,

a Spuri hírlevélben rengeteget lehet olvasni a kajákról (www.futanet.hu).

Kedves Winklair,
o'an jó lenne, ha a szöveg nem úszna bele a csecse-kabátos képekbe, így tudnám, hogy miről szól ez az írás. meg kell morcongatni a technikáért felelős blogger kollégát.

islanđer 2009.01.06. 19:26:08

én kérek elnézést, a képek a helyükre kerültek 5 perc elteltével...

islanđer 2009.01.06. 19:29:54

nnna, a széldzseki tré dolog, csak arra jó, hogy szaunázz egyet futás közben/helyett (említésre méltatlan eredménnyel).
érdemes téli technikai cumót venni (én Asics gatyát és felsőt vettem, csak 3-4 fok alatt szabad felvenni, e felett szintén szauna-élményt ad).
a cipőről annyit, hogy rá kell jönnöm, téli futócipő NINCS, a dufla zokni a jó megoldás.
szép álmokat,
Miklós

islanđer 2009.01.06. 19:30:26

szemmel láthatóan nagyon élek ma este...

strtwrkt 2009.01.06. 19:41:24

Én -4-ben is lazán élvezem a futást egy promós széldzsekiben(=minimális minőség, zéró háló) . duplapólóra esküszöm, vastag pulcsi, széldzsé, sapi, kapucni.még hosszu nadrág se kell.
két utca múlva már érzem a szobahőmérsékletet, a kézben is helyreáll a a vérkeringés. 8-9 kircsik gond nélkül.

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.01.06. 20:13:12

@BGy: sztem fehérje, rostban gazdag ételek, összetett szénhidrátok az alap. Nem feltétlenül cukormentes kaja, édesítőszer meg plláne forget. Én egy amerikai oldalt használok, nagyon jó adatbázis, ha tápanyagokra keresel rá. itt találod www.nutritiondata.com/
Beírod a kaja nevét vagy az egyik alapanyagot fent angolul, aztán böngészhetsz is, míg bele nem szédülsz

adam182 2009.01.06. 20:26:21

@BGy: sztem a sokoldalú, egészséges, zöldséges, gyümölcsös táplálkozás érvényes a futókra is, mint bárki másra. engem pont a gélek meg löttyök érdekelnének:DD

Winkler Róbert 2009.01.06. 22:14:20

Sublind: nem kergetnek, ilyenkor éppen, hogy elbújnak. Egyébként is megvannak a praktikáim kutyaattakk esetére, bár nekem könnyű, mert eléggé érzem a kutyák lelki világát. Tömeges igény esetén természetesen körüljárom a kutyatémát, mert már sokan csodálkoztak rám, hogy miért nem félek futás közben a kóbor kutyáktól.

2009.01.06. 22:30:45

@Winkler Róbert: Én igénylem a kutyás téma körbejárását.

Széldzsekiről nekem csak annyi tapasztalatom van, hogy egyetlen futós dzsekit vettem, ha fúj vagy esik, felveszem és akkor kevésbé ázom-fázom. A sportóriásnál vettem, és úgy van megalkotva, hogy ahova nem esik eső és a szél se fú be, ott hálós anyagból van, jellemzően a karok alján. A hátán és a hónaljaknál pedig lefedett, nagy nyílás van szintén hálóval elválasztva a külvilágtól. Ezeken a pontokon szellőzik, így nincs meg az az effektus, amit korábban olvastam, miszerint futás után az ujjából csurog a víz. Jó egy kicsit párás a belseje, de nem vészes.

kekut 2009.01.06. 23:24:02

@BGy: Úgy tűnik, nem vagy elég régen velünk. ;-) Volt már egy Winkler post kaja ügyben: futo.blog.hu/2008/09/08/bulimia_run_avagy_tudod_e_fejbol_mi_van_a_hutodben
:D

boibo 2009.01.06. 23:42:48

@Winkler Róbert: és
@sunblind: és
@decibells:

A kutya-téma kimeríthetetlen!
Szombaton megharapott egy. Kis ostoba nem tudta, hogy NEM az új running gear nacimban vagyok (biztos arra számított a dög :-P), így csak a macinacimat - teljesen hagyományos nem technó, ungear - tudta elkapni, a vádlim jó pár centire volt a fogától. Lehet, hogy ugatott ő már előzőleg figyelemfelkeltés gyanánt, csak azt meg nem hallottam, mert Prince ordított épp a fülembe ( lásd még: futo.blog.hu/2009/01/03/livestrong ), szóval elég váratlanul ért a dolog.
Vasárnap volt, hogy kimúlt az mp3 eleme.
Hétfőn pedig megbotlottam és jó alapos-tisztességeset eltanyáztam.

Mi jön még???
Már alig várom!
:-S

boibo 2009.01.06. 23:47:13

Ja, ma nem történt semmi. Tök uncsi volt.

DaMartian 2009.01.07. 09:30:54

@sunblind: engem is ijesztgettek, hogy a Népszigeten szokták a harcikutyákat sétáltatni, meg ilyenek.. én is gyakran futok arra, de még sosem lettem ebtámadás áldozata, szerintem (különösen a belső úton) mehetsz nyugodtan. 2 éve télen a parti úton sétálva valóban láttam a távolban kóborkutyákat, de okosan még több száz méterrel előttük visszafordultam.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.07. 09:36:19

Köszönöm a kajára vonatkozó hozzászólásokat! Utánanézek az ajánlott linkeken.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.07. 10:57:02

bár én elvagyok a futás közben szembejövő vándor kutyákkal, de tömeges igényt jelentek be a kutya témás winkler cikkre!
én egyszer disznókkal találkoztam:
edzesonline.hu/blog/1255/&year=2007&month=08

colika 2009.01.07. 12:53:39

@Winkler Róbert: én is igényelném a kutyás téma bővebb körüljárását, ha lehet. Köszi!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.07. 13:08:45

Nálunk az erdőben van egy középméretű kutya, amelyik nyáron a virágokat szagolgatja, ilyenkor meg egykedvűen bóklászik, olyan jámbor. Néha már kedvem van neki köszönni. :))) Persze engem is kergetett már meg kutya, de visszafordultam, káromkodtam egy nagyot és megszeppenve visszakullogott a gazdájához. A káromkodást persze a gazdájának szántam. :)))

kinney 2009.01.09. 11:48:32

kutyás témát én is szívesen venném és támogatnám!

angelday 2009.01.09. 12:32:38

No para, gyerekek, Winklairnek -- akinek középső neve "Géppuska" -- már füstölnek az ujjai a Word előtt.

potyesz 2009.01.09. 12:34:08

@angelday: mar azt hittem, hogy "kiszaradunk" ma :), koszi, varjuk a postot!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása