St. Moritz: első hét

2009.06.02. 22:37 pkrisztike

Fejlődésem érdekében eljöttem Svájcba (St. Moritz) edzőtáborozni. Úgy is fogalmazhatnék, hogy elvonultam a világ zajától. Itt ugyanis ebben az időszakban szinte nincs senki, talán csak az elvetemült sportolók egy kis része, akik az idény elejére készülnek. Történetetesen, hármunkon kívül, Kazi Tomi, Szemeti Peti és én, nem edzenek a pályán. :)

St Moritz

Ittlétünk alatt a legizgalmasabb dolog a Mókus megjelenése volt. Elvitte a mogyorót minden reggel az erre a célra kitett kis házikóból (lefotózva!). Aztán vannak mégkacsák, akik tényleg nagyon debilek, és lehet velük szórakozni. Persze e mellett azért az edzések is izgik, mivel van laktátmérőnk. A legújabb kis játékunk a "ki tud jobban besavasodni". 

Első hét edzéssel: az odaállás nekem általában nehézkes, sokkal nehezebb itt fenn edzeni, alig van levegőm, állandóan alszom. Ezek a tünetek persze eltűnnek olyan 7-8 nap után. Kinek mikor sikerül átállni, nekem ennyi kellett. Napról napra érzem ilyenkor hogy jobban mennek a futások. A napi két edzés alap, kivétel a könnyű napokon.
 
Hogy mivel töltjük az időt mikor nincs épp edzés? Kis betekintést adhatok: betáraztunk sorozatokból, most épp a Heroes-t nézzük, és ha épp nem sorozat, akkor olvasás vagy alvás, és rengeteg séta. Most legújabb kedvtelésem a jóga, ami nagyon ellazít és megnyugtat. Persze nem csinálom naponta, egy héten egyszer 40 perc jól esik.  
 

St Moritz

A regenerálódás: azt tudni kell hogy baromi drága itt a szolgáltatás, egy 40 perces masszázs 65 frankba kerül (kb 12 ezer forint). Persze felkészültünk, hoztunk mágneságyat, mentünk szaunába, ahol megint trauma ért, de ez már csak így van, ha nem itthon szaunázok. Itt ugyanis az ember lát olyat, amit nem akar. :) Ugye külföldön gyakorlatilag azt nézik meg, aki nem meztelenül szancsizik. Egyébként van aki Magyarországon meztelenül nyomja? Azt tudom, hogy Esztergomban biztos lehet, mert ott szereztem még lelki sérüléseimet. :)
 
(folyt. köv. a második héttel, azaz edző bá' bekeményít)

29 komment

Címkék: edzőtábor sorozatok mókus szauna liba st moritz

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr481140344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutoBolond 2009.06.03. 08:54:10

Mágneságy? Az mi fán terem?

Nannycsuri 2009.06.03. 09:10:58

Sárváron a szaunavilágban TILOS fürdőruhát viselni. Mindenki kap egy méretes lepedőt, amivel elvannak a szégyenlősebbek is, de a hideg zuhanynál kénytelen az ember minimum a hátsóját láttatni. Amúgy nem is egészséges fürdőruhában szaunázni, nekem azt mondták az okosok.

almee 2009.06.03. 10:50:16

Szerintem otthon szaunázzon az ember ahogy akar, de amikor egy közösségi izzasztóban csücsülök, hadd ne kelljen már 1 szál pélóban üldögélni, és főleg nem a 68 éves osztrák bácsit és feleségét így megtekinteni.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.06.03. 11:08:47

:)))
nagyon szeretek szaunázni,de néha elborzaszt az hogy meztelen emberek közé kéne bemenni.Inkább lemondok róla....
Sárváron rólam is leparancsolták volna a fürdőruhát,mire én azt mondtam hogy nem vagyok hajlandó levenni-békén hagytak!Egerszalókon meg bejött egy tökpucér férfi a gőzös szaunába, gyorsan kiürűlt körülötte a terep:DD

angelday 2009.06.03. 11:08:56

Nekem is megvolt ez a szauna sokkom egyébként. Az osztrákoknál teljesen "normális", hogy azokkal, akikkel aznap találkoztál életedben először, este együtt ülsz velük a szaunában meztelenül. Ráadásul még valami kibaszott jégdarabot is bevittek.

Megfogadtam, hogy én is be fogok menni álló fasszal, aztán meglátjuk, ki röhög.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.03. 13:12:46

Aki pucéron szaunázik, az ismerkedni (azaz dugni) akar! A többi csak álszent duma. Az öregcsávók meg perverzek. Én is biztos az leszek. :)))

vangelis1978 2009.06.03. 15:23:02

volt olyan, hogy mellém odajött egy meztelen 60 év körüli férfi, és azt mondta hogy ő adna angol,DE FŐLEG FRANCIA nyelvleckéket.Végignézett, s azt mondta hogy szeretne látni meztelenül.Szatír volt a javából.

vangelis1978 2009.06.03. 15:25:38

Az volt a legkínosabb, amikor elkezdett tapizni.Persze jól elugrottam tőle, de ha látta valaki,akkor akár azt is hihette, hogy én is meleg vagyok.Hát végülis meleg voltam:mert elég meleg volt a helyzet:).

kalandorka 2009.06.03. 18:13:41

Engem nem zavar ha meztelenségemet látják.Kriszta, te sem nézel ki rosszul.Nem hiszem hogy a te meztelenséged valakit is zavarna.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.03. 19:21:28

@kalandorka: Muhaha, ez de jó hozzászólás! Mivel nem zavar senkit Kriszta meztelensége, tegyen fel egy képet? He-he-he, erre megy ki a játék! :))))

angelday 2009.06.03. 20:34:28

Álló fasszal, verve kell megjelenni a köcsög osztrákoknál. Aztán majd akkor mondják, hogy hülye magyarok.

Vegyi Ali 2009.06.03. 21:06:31

@angelday: Na és? Bementél? Volt, aki röhögött?

doncii · http://doncii.blogspot.com 2009.06.03. 22:19:00

Egy picit probaljatok rugalmasabbak lenni kulfoldon. Mashogy beszelnek, esznek, isznak, vezetnek es szaunaznak. Kulfoldi ismeroseim a pesti vezetesi szokasokra (=mindenki az eletedre tor lepten-nyomon) annyit mondtak, hogy mozgalmas. A Szechenyi furdoben ahol a bacsi kretaval irja fel a kulcsod szamat a szekrenyed belsejere (es ez nincs kiirva meg magyarul sem, vagy tudod vagy sem) annyit mondott: erdekes. Bezzeg mi elmegyunk kulfoldre es csak mert nem vesznek furdoruhat a szaunaba, perverznek es szatirnak hivunk mindenkit. Meg ha mi talaltuk volna ki a szaunat, akkor is illene elfogadni, hogy masok maskepp csinaljak es ennyi. Mellesleg a finnek es az oroszok sem hordanak semmit a szaunaban es nem barmoznak le minket, amikor idejonnek.

zerushunter 2009.06.03. 23:42:51

uhhh.
de jó a szívemnek ez a bejegyzés.. anno voltam én is 3 hetet St Moritz-ban edzőtáborozni. a 3000m-en lévő pályát mindenképp nézzétek meg (asszem kb 4-500m-es)
bár mi nyáron voltunk, akkor pedig tele volt olasz/spanyol 800-as futókkal a rekortán, de be lehetett osztani rendesen ki mikor fut, valahogy soha nem zavart senki senkit. vagy mi is úgy időzítettük az edzést, hogy ne pörögjenek annyira körülöttünk.
A tó körül is nagyon jó futni, asszem 7 km-es de ebben már nem vagyok annyira biztos, mert ez kb 8 éve volt:)
na de mit beszélek, itt tó-tó hátán van, gyönyörű tiszta vizeket látni, jó levegő - normális emberek--- sok sok futó, végeláthatatlan hegyes/dombos szakaszok - híres külföldi futók --

mikel még egy hosszútávfutónak????

vangelis1978 2009.06.04. 11:17:07

Csorog a nyálam:Valóságos Kánaán lehet ez a St Moritz

sztibi25. 2009.06.09. 12:48:49

@angelday: Ilyen hozzászólások után értem, miért nem kedvelnek minket nyugaton. Már szinte azt is sajnálom, hogy futok, ha itt így gondolkoznak a futók, és azok, akiktől "tanulni" kellene.
Amúgy szerintem az meg még a meztelen szaunázásnál is nagyobb "aberráltság", ha Te oda mész be álló fasszal, ahol azok a szerencsétlenek vannak, akiket még csak egy napja ismersz. Lehet utána nekik is elmenne a kedvük az ilyen szaunázástól.
Szerintem ahány kultúra, annyi szokás. Perverz meg szerintem az, aki még a szaunában az öregekben is csak a szexet látja. Ilyen tabu a középkorban volt az emberi test. Nyugat úgy látszik, ebben is előrébb van mint mi. A másik elfogadása, a tolerancia ott úgy látszik sokkal magasabb szintű mint nálunk.

manor 2009.06.09. 13:28:38

@angelday:
Hát, kedves Józsi, a fenti komment alapján egyesek már szinte a futás valamiféle nagykövetének, a magyar futótársadalom szellemi vezérének tekintenek, úgyhogy legközelebb ennek megfelelően nyilatkozz, engem ne gondoljon senki perverz állatnak miattad:)

pkrisztike 2009.06.09. 13:48:28

Ez a meztelen szancsi ám visszás egy kicsit, mert egy részről, ha vki nem bízik a férfiemberek ártatlanságában, ahogyan én sem, nehéz elképzelnem hogy ha egy meztelen csajt látnak, akkor az agyuk nem forog valami kis finomságon, pláne ha mondjuk egy szupermodelltestű igazi nehézbombázó siklik be a szancsiba,(bár az is lehet én feltételezem a legrosszabbat) a másik, hogy nálunk ugye nem dívik, így én pl baromi szégyenlős vagyok, mert így neveltek vagy így alakult a Magyarországon eltöltött szaunázások miatt, ahol ugye senki nem vetkőzik. Dehát a választás adva van, nem kötelező beemenni, max nem szancsizok, vagy, baromi szépen nézek és magam köré tekerhetem a lepedőt amit adnak. :D ......de remélem Mo-on marad a fürdőrucis változat majd...

pkrisztike 2009.06.09. 13:51:12

Jah azt el is felejtettem, hogy igazából azért sokkolódtam, mert egy baromi nagy here (elnézést a fogalmazásért) nézett velem szembe fejmagasságba, mikor beléptem, és hirtelen ért.......(ugye pláne úgy hogy St.Moritzban fürdőruhás szancsi is megengedett volt)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.06.09. 14:29:37

@pkrisztike: jól gondolod. Egészséges férfiember hormonjai felforrnak, ha meztelen csajt látnak. Ha nem, akkor ott már nincs ereje a lenyugvó napnak. Tudom, ösztönlény vagyok, de nem kell mindig lehorgasztani a természet előtörő akaratát. :)))

Vegyi Ali 2009.06.09. 16:56:31

@pkrisztike: 1here????? Az tényleg durva lehetett.
Amúgy én úgy gondolom, hogyha az ember nem arra koncentrál 60 fokban, hogy "hú, bejött egy baromi jó nő, most meg kellene..", hanem megpróbál elvonatkoztatni, akkor működhet. Szobahőmérsékleten valószínűleg tényleg nem sikerülhet egészséges embernek. Még nem próbáltam.
De amúgy ez szerintem egyértelműen szocializáció kérdése. A németeknél a meztelenkedésnek nagyon régi hagyományai vannak, ők így nőnek fel. Ha viszont vki úgy szocializálódik, hogy alapvetően maximum 1 (2? :D ) másik emberrel szeret meztelenül egy kis szobában lenni, akkor szerintem azt is meg kellene/lehetne érteni.
Én úgy gondolom, hogy ha valahol a meztelen szaunázás a normális, attól még nem kellene néhány szégyenlős, esetleg más kultúrából érkezőt is rákényszeríteni. Ha valaki egy ilyen szaunába fürdőruhában/törölközőben megy be, de nyilvánvalóan nem kukkolni (tehát diszkréten viselkedik, és nem mások genitáliáit fixíroza), akkor az senkit se kellene, hogy zavarjon. A nagy bunkózókat megkérdezném, hogy mennyire örülnének, ha visszakerülnének az ókori Görögországba, és a helyiek azt kérnék tőlük, hogy ugyanmár, ne legyenek tahók, tessék rendesen valami 13 éves kisfiút megreszelni...

vangelis1978 2009.06.10. 09:19:42

@pkrisztike: Szerintem egy pasi agya akkor is elkezd forogni valami kis finomságon, ha egy fürdőruhás szupertestű hölgyet lát.Vagy akár akkor is,amikor egy nyári futóruhás bombázó hölgyet lát.Szóval nem lehet ezt a problémát kikerülni.Még ha tetőtől talpig beburkolod magad, akkor sem mindig. Viszont:egy dolog az, hogy beindul az ember fantáziája, s az pedig egy másik dolog, hogy az ember, mármint a nagybetűs EMBER elvileg kultúrlény, és tudnia kell magát moderálni.Persze én férfiúként sem hiszem hogy bemennék a szaunába meztelenül.Remélem nem ültettem el komplexusok csíráját benned.

angelday 2009.06.11. 09:15:29

Az osztrákoknak az a kultúrájuk, hogy egy napi ismertség után ledobják magukról a ruhákat a szaunában, nekem pedig az, hogy kifejezem tetszésemet egy-egy jobban sikerült darab láttán.

Mi ebben az abberáció?

vangelis1978 2009.06.11. 11:19:21

@angelday: Egy napi ismertség?Tehát csak a híres emberekről van szó?:)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2009.06.11. 19:24:37

Nem a ferfiember artatlansagaban kell bizni, hanem a kulturaltsagban (a megfelelo orszagban). Ugy neveltek oket, hogy a szauna a felnott emberek sportja, akik agyban mar kepesek felfogni, mit is? Azt, hogy azert megyunk be, mert a meleg jot tesz a testunknek, izzadni tisztito folyamat, ami csak akkor teljesul be, ha meztelen vagy es meg torolkozovel sem burkolod be magad, hanem engeded lelegezni a borod. Az egyszemelyes szauna viszont draga, sok meztelen ember egyutt viszont problemas lehet, mi a megoldas: mindenki leul, a foldre nez vagy becsukja a szemet es elvonatkoztat, valami egesz masra gondol, hogy most mellette ki ul. Az osztrakoknal mindenki masra, aki nem igy tesz, tehat megstirol egy csajt, vagy obszcen modon szetteszi a labat, megszoljak majd kikuldik!
Nincs eroszak viszont, nem kell bemenned, ez a valasztasod. Ha bemesz, elfogadod a szabalyokat, ahogy a villamosra valo felszallassal is a BKV szabalyait. Miert nem lehet engedni, hogy mindenki ugy menjen be, ahogy akar? Mert rajottek, hogy az emberek furcsan neznek mindenkire, aki mas, mint az eppen aktualis tobbseg. Ha 9 meztelen koze bemegy egy furdoruhas, fejcsovalava megnezik maguknak es ugyanigy 9 furdoruhas kozott egy meztelent is, hogy na ki ez a perverz. Ezert diplomatikusabb, kulturaltabb a szauna ajtajara kiirni: ez egy meztelen szauna. Pont. Es akkor nincs felreertes. Egy osztrak vagy nemet a magyar hotelekben a recepcional meg szoktak kerdezni, hogy ebben a hotelben mi a szokas. Ha furdoruhas szaunazas, akkor szepen eldontik maguknak, hogy emellett vallaljak-e, de soha nem mennenek be meztelenul egy furdoruhas szaunaba, mert tisztelik a szokasainkat.

bodlac 2009.06.13. 17:51:14

Az előző hozzászólásról kissé elvonatkoztatva, de már megint az jutott eszembe, hogy még mindig nem értem teljesen a diszkriminációs témakört. Milyen nehéz a kor emberének, ha helyzettől függően hol azt várják el tőle, hogy értse meg, hogy mindenki különböző; hol meg azt hogy jobb ha mégis mindenki egyforma, mert - értsük meg - az emberek furcsán néznek arra aki nem olyan mint a többség. És egyes esetekben el kell fogadnunk, ha egy felettes szerv így vagy úgy döntött rólunk, legfeljebb ne vegyük igénybe a szolgáltatást ha nem tetszik; máskor meg meg az a jó ha elégedetlenkedünk hogy a hátsó sorba küldenek a buszon.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása