"+ 5 fok alatt soha"

2010.01.19. 17:20 szasza75

Talán már említettem, hogy a futás kiegészítéseként olykor-olykor beiktatok egyéb testedzést. Ilyen a spinning, a streching vagy akár a jóga. Próbáltam egy korábbi posztban elhangzott bikramot, de leteszteltem különböző óraadók gerinc, illetve egyéb streching tréningjeit is, végül megtaláltam azt, ami az eddigiek alapján a legjobban tetszik.

Kemény próbára teszi az egyensúlyérzékem és vannak pozíciók, amikor mozdulatlanul próbálok maradni és remegek, mint a kocsonya az erőlködéstől. Hétfőn is így vártam, hogy belépjek az önkéntes kínzókamrába, miközben két középkorú hölgy beszélgetett tőlem egy méterre a futásról. Nem szokásom belehallgatni mások beszélgetésébe, de most unatkoztam, no, meg a fülemet sem fogtam be. 

A szituáció a következő volt. Az egyik hölgy, aki rendszeresen fut padon fél órát - ha jól emlékszem 3,8-4,3-ra van állítva, szóval olyan sebességgel gondolom - magyarázza a másiknak, hogy hogyan fusson padon, és milyen szisztéma szerint. A padon ugye lehet szabályozni a tempót, lehet állítani a dőlésszöget, lejtésre, emelkedésre meg ilyenek. Valamennyi nap alatt 2 kilót is leadott és izzadt, de a gyors gyaloglás az semmi. A másik hölgy érdeklődve hallgatta, és mondta, hogy ő nem bír futni, gyorsan szokott gyalogolni a padon, de futni nem, azt nem tud. És akkor most melyik terembe menjen? Én bizony egyre nagyobb érdeklődéssel hallgattam, hogy mi sül ki ebből a beszélgetésből. Az egyik oldalon erős meggyőzési kényszert láttam, a másik oldalon pedig, nagy bizonytalanságot.

Amikor az előző turnus éppen vonult ki a teremből, megragadtam az alkalmat és megpróbáltam belecsöppenni a beszélgetésbe. Hátha valami hasznosat tudok mondani a társadalom számára, legalább így, itt, a futással kapcsolatosan. Megkérdeztem, hogy mit szeretne elérni a futással? Általánosan szeretne javítani a kondícióján, esetleg (tapintatosan kérdeztem) zsírégetés miatt. (Valahogy nem jutott eszembe, hogy a futás életérzését szeretné elsajátítani padon.)

A válasz egyértelműen a zsírégetés. Hirtelen azzal a bonyolult edzéstervvel rukkoltam elő, hogy szerintem először próbálja, ki a szabadban a kocogást indításnak 1 perc séta, 1 perc lassú kocogás, vagy ahogy bírja, ha elfárad ismét séta, aztán ismét kocogás.

Éppen az edzésmódszer lélektanát kezdtem volna ecsetelni, amikor, a tapasztaltabb hölgy lehordó tekintében semmisültem meg. Ilyen időben? +5 fok alatt? Tönkremennek az ízületek, tüdőgyulladást kap! Már a szőnyegekért mentünk, amikor egy gyenge "nem hiszem, hogy ez ilyen végzetes lenne", de elismertem, hogy ebben a beszélgetésben valójában nem osztottak lapot. Az érdeklődő hölgy azért megköszönte, bicentettem, hogy szívesen, aztán elmélkedve kigurítottam a jógamatracot és vártam az oktatót, hogy megmutassa nekem a szabályos lefele néző kutyapózt. Közben azon gondolkodtam, hogy az elmúlt években vajon hányszor kaptam tüdőgyulladást, fáztam meg komolyabban, vagy lett bármi baja az ízületeimnek a téli futástól. Emlékeim szerint egyszer sem.

  1. Nektek volt már bármi bajotok a téli futás miatt?
  2. Van köztetek olyan, aki ezen okoktól vezérelve edz, fut teremben?
  3. Ha igen, próbáltátok már kint?

162 komment

Címkék: edzés hideg jóga középkorú hölgyek fogalom nélkül

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr131683318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

effe 2010.01.20. 11:16:09

@Mylady: én a József Attila lakótelepre járok.
te is?

Mylady 2010.01.20. 11:40:43

@effe: aha :)
hogy felismertem a leírásodból :)

Mylady 2010.01.20. 11:49:03

@rrroka: A körözgetést én is nehezen viseltem, de kezdek megtörni :)
Én 2-3 kmenként fordulok :) és időnként beleteszek plusz kanyarokat...

Régen a beac pályán futottam, az nagyon jó volt, annak szuper borítása van, csak aztán elköltöztem.

Ha jól emlékszem, a betonra mondták azt, hogy mivel merev, rugalmatlan, így nem alkalmas futásra, főleg rendszeresen. Nem nyeli el, hanem visszaveri az energiát és emiatt károsítja az izületet. Extrém esetben enyhe agyrázkódást is okozhat.
Minket nagyon sokatat futtattak álalánosban, de betonon szinte soha.

Mylady 2010.01.20. 11:50:17

A beac pályán mindig letoltak egy csíkot a pálya közepén, oda bármikor lehetett menni, nem volt hó meg sár meg latyak.

DaMartian 2010.01.20. 11:58:21

@Mylady: A chipnek nem lesz baja, vízálló : ) Épp ezért van hermetikusan lezárva és ezért nem cserélhető benne az elem (ami miatt szídni szokták, mert így jó drága az elemcsere : )
@marciiiiiii: Igen a Touch-hoz elég csak a szenzor! Be van építve a vevő!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.20. 12:02:39

@Mylady: hát szerintem itt a legtöbben aszfalton futnak (AD csinálhatnál egy szavazást...), de az igaz, hogy sokkal jobb a nem aszfalt. izületeim is rendben vannak egyelőre, és még nem lett agyrázkódásom.
zzzz
és még nem lett agyrázkódásom.
zzzz
és még nem lett agyrázkódásom.

a józsiról simán ki lehet menni a népligetbe, ott a _lányokra_ semmi veszély nem les. ;)

effe 2010.01.20. 12:09:29

@rrroka: erről egy vicc jut eszembe: megkérdezik a postán dolgozókat, hogy nem unalmas-e egész nap a dátumot bélyegezni a levelekre. válasz: dehogyis. minden nap másik dátumot bélyegzünk.

na, én minden alkalommal más embereket kerülgetek a pályán :)

bellone 2010.01.20. 12:16:09

Tavaly egész az egész évet végigfutottam, kivéve a nyarat. A melegtől sem fájt a térdem, és tüdőgyuszit sem kaptam, de nyáron nem csak utána, hanem helyette is a hideg sört választottam.

@haan-chee:
A Téli Mátrát (talán az "M"), meg a Margitát én is felvettem a listára. A Mátra csak amolyan bemelegítés lesz, viszont a Margitán futom majd az első (majdnem) maratonom versenykörülmények között.

effe 2010.01.20. 12:16:12

@Mylady: most a héten még biztosan havas a pálya, tehát nem kell sarat dagasztani.

de rrrokanak igaza van, lehet menni a Népligetbe is, nyáron (vagy kevésbé sötétben) innen ki is szoktam futni, teszek egy kört, aztán vissza.

effe 2010.01.20. 12:29:25

@Mylady: ja, és a kiserdőbe be lehet már merészkedni, egy barátom mindig ott szokott futni, egyszer el is mentem vele. amióta a homikat "kilakoltatták" onnan, már egész jó, max. kutyát sétáltatnak.

vannak mászókák is, ahol be lehet iktatni egy kis erősítést is, ha kedved van.

Mylady 2010.01.20. 12:41:33

@rrroka: persze, tudom én, meg a versenyek is aszfalton/betonon vannak, csak nekem alapból problémás a térdem, ezért igyekszem kímélni...

@effe: többnyire a Népligetbe járok, csak sötétben oda se :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.20. 12:45:42

@Mylady: ja, ha van gond, akkor tényleg vigyázz rá.
de már mehettek is effével együtt futni, akkor el lehet térni másfele a körpályáról és biztonságos is. :)
ráadásul annyira jó futás közben diskurálni, komolyan mondom én végig szoktam pofázni ha nem egyedül futok. :) mondjuk a feleségem szerint mindig sokat beszélek....

@effe: ez jó! :DDD

Ted Striker 2010.01.20. 12:52:40

Én a futócipőt korcsolyára cserélem +5 fok alatt - persze többe kerül, meg ritkábban is járok de valahogy nálam, ha tél akkor korcsolya implikáció áll fenn...

@tzh: Majd sétálgass otthon a BC mellett ott biztos összeszedhetsz valami jó kis kórságot; vagy lehet még bokáig gázolni a Tardona patakban egészen a Sajóig meg vissza :-)))

Nannycsuri 2010.01.20. 13:06:23

Akkor ha az Orczy-kertben valaki sűrűn köpködve elhúz mellettem, malackarajjal a hóna alatt, akkor ő "A" Péter Anna? Ezentúl jobban odafigyelek :o)

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2010.01.20. 13:59:44

@bellone: Mindkét túra jó volt, korrekt szervezés, jó hangulat, oklevél és kitűző a célban. :)

bellone 2010.01.20. 14:46:45

@haan-chee: A Margitásoknak voltam egy rendezvényén tavaly ősszel az nagyon korrekt volt, a Hanák Kolos TE pedig patinás túrákat szervez, úgyhogy a szervezéstől nem félek. Asszem benevezek a Mátrabércre is...

Ma indult az előnevezés, de találjátok ki, hogy ki a 2. számú jelentkező!?

laciii79 2010.01.20. 19:09:52

@Domesticdragon: Naná, hogy segítettél! Ki is próbáltam, és jó! köszönöm! :-)

2010.01.20. 21:53:37

Speciel én a téli futás közben gyógyultam ki a náthából :D
a tisztelt hölgy meg csak várja az ő +5 fokját :)

tzh 2010.01.20. 22:20:01

@Ted Striker: Off: Komplett közvetlen családfám BVK-ban, majd BC-ben kereste/keresi a kenyerét, magam is dolgoztam benne - építkezésen. Nem lenne újdonság.

cakukatka · http://aktakukac.net 2010.01.20. 22:44:24

Szerintem semmi gond a futópaddal - iszonyatosan unalmas, de lehet addig gyakorolni a lelki gyakorlatokat a maraton utolsó tíz kilométerére.

Én a téli kinti futást nem azért hanyagolom, mert hideg van, hanem mert itt, Budapest közepén szmog van, por, korán sötétedik, megfájdul a térdem tőle, és ha hó van, még a tempót sem tudom tartani, mert csúszkálok, és átázik a cipőm.

De a szombati napsütésben futás valóságos felüdülés volt, ez tény, és alig várom már a tavaszt...

Ja, és nem vagyok buzi azért, mert padon merészelek futni - legfeljebb úgy nézek ki, ahogy a cicanacimban bebillegek a kardiógépek közé...

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2010.01.20. 22:52:19

@Péter Anna: Az Orczy kertben a focipálya körül még mindig fel van ásva?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.21. 05:52:19

@cakukatka: "semmi gond - iszonyatosan unalmas". akkor mégis van gond! :)

bagolybagoly 2010.01.21. 09:15:11

@rrroka: Tegye fel a kezét, aki nem néz hetente, mondjuk, 5 órát TV-t. Azt például simán le lehetne rendezni futópaddal egybekötve. Azért a műsor akkor se jobb, de így legalább nincs a futópadra fogva, hogy az unalmas.

angelday 2010.01.21. 09:19:53

@bagolybagoly: Nem néz hetente tévét, vagy (suspense violin.wav) nem hallgat naponta két óra EZERÖCSIT!!!!

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.01.21. 09:26:02

Van pár haverom akinek nincs TV-je és padon sem futott soha.

Mylady 2010.01.21. 09:37:01

@bagolybagoly: Nekem ugyan van tv-m, de nem kapcsolom be. Tavaly kb 2 filmet és pár sportközvetítést néztem. Idén hasonlókat tervezek.

bagolybagoly 2010.01.21. 09:49:44

Csak nem én vagyok az egyetlen, akinek van! .... de menőőőőőő .... és képzeljétek videoton, és még van távkapcsolója is ..... és lehet váltogatni a csatornákat .... oviskorom óta nem voltam ennyire menő.

Ezt most csak az árnyékolja be, hogy nem tudom, mi az az ezeröcsi.

kg_kilo 2010.01.21. 10:01:05

Nekem van tevem, me' azon nezem a Turdofrancot meg a LeMans24h-t. Ja meg most majd teliolimpiakorcsolyat.
Ja es szoktam futopadon futni, mert jobb, mint a nem eltakaritott havas-jeges jardan az ejszaka kozepen hanyattvagodni. Es nem unalmasabb a futopad, mint egy 5-6 oras bringaedzes...

bagolybagoly 2010.01.21. 10:09:05

@kg_kilo: Ajaj, akkor jobban teszed, ah bevallod, hogy buzi vagy ... vagy csaj, az még lehet. De jók voltak az idei Afrika-kupa mezek, nem?

kg_kilo 2010.01.21. 10:35:55

@bagolybagoly: csak a fent emlitett musorokat nezem, szoval nemtom milyen mezekrol van szo.
Tapogatom - nem csaj vagyok szerintem :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.21. 10:44:04

@bagolybagoly: én simán nézek heti öt órát TVt, de nem jutott még eszembe , ha nappaliba kéne hozzá venni egy futópadot is. :) mondjuk h padon _kéne_ futnom még ez lenne a legjobb verzió.
de tovább lehetne fejleszteni férfiaknak mondjuk úgy, hogy egy sztriptízszínpad-rúdtáncos kombó körül vannak a padok. "hol voltál apuka?" "á csak kocogtam egy órát."
tudom, h a bringások görgőznek télen, ami szintén olyan agyament unalmas lehet, mint a futópad, de az úszókra senki sem gondolt még? most komolyan, a 21. században az átlagembernek muszáj kimozdulnia a TV elől ahhoz hogy úszhasson...?!

bagolybagoly 2010.01.21. 10:58:12

@kg_kilo: Hát... ha műkorcsolyát nézel, akkor sosem tudhatod. Szerintem menjél rendszeresen orvosi vizsgálatra, mert a végén még .... hát, ne adj isten ... puncid nő ... birt tudósok szerint ez történik azokkal is, akik édes likőrt isznak.

Azt a rúdtáncot simán össze tudjátok dobni otthon. Én szoktam gondolni az uszókra is ... tényleg .... főleg mikor csöpögősen kijönnek a medencéből. Azt nem tudom, hogy abban a rovarszemcsiben látnak-e bármit is, bár szerintem nem kell hozzá 15 év, és abból is lehet kapni majd műsorosat.

kg_kilo 2010.01.21. 11:14:25

@bagolybagoly: korcsolya = gyorskorcsolya (nekem legalabbis). Tudod, amikor spermanak oltozott emberek koroznek hihetetlen tempoban.
Brit tudosok pedig barmire kepesek :D de az edes likor dolog nem fenyeget, csak a jo kis whisky...

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.01.21. 11:20:51

Nekünk van tévénk és nézem is! Az első fizetésemből vettem, de olyan kicsi, hogy az anyázós sms-eket az alján alig bírom elolvasni. Néztem már Maunikasót is és barátok köztet is. A discoveryn csak az Így készült érdekel, a natgeot, spektrumot és az animal planetet leszarom, bár a sok máshol kommentelő csak ezek miatt tart tévét. Én a hírcsatornákat nézem, mert hírBUZI vagyok.
Terheléses EKG vizsgálaton futottam padon. Mivel mi fejlesztettük a rendszert és csak én bírtam sokat futni, ezért volt, hogy egész délelőtt róttam a kilométereket. Tengerészgyalogosoknak készült protokollt is lefutottam, de utána le kellett feküdnöm, mert az kemény volt. DE! A padon teljesen máshogy kell futni. Az agyadat át kell állítani arra, hogy most nem suhan a táj melletted és nincs menetszél. Emiatt sokszor émelyegtem egy-egy teszt után.

zrt 2010.01.21. 11:23:20

borvidekfelmaraton.hu/

Első kezdeményezés Magyarországon egy borvidéki félmaratonra Szekszárd városában, és szőlői, pincéi között.
Tök jó kezdeményezés, szerintem.

effe 2010.01.21. 11:34:42

múltkor filmnézés közben görgőztem, az is elég unalmas volt. sokáig nem tudtam, hogy mi zavar benne igazán, aztán rájöttem, hogy nincs menetszél.

amúgy meg síelni is inkább a mínuszokban lehet, gondolom, aki fél a hidegtől, az ettől végképp elzárkózik (vagy lehet teremben sílesiklani? :) )

Hiver · http://42195.blog.hu/ 2010.01.21. 11:48:56

Teli futas rulez :o) Rekordom 40 km -13 fokban. Ezzel szemben amikor futopadra kenyszerultem, mert minden futhatatlanul jeges volt, azon max. 40 percet birtam ki...

jolt: hol muveled a canicrosst es milyen kutyaval? mi is probalkozunk vele, tobb-kevesebb sikerrel (a kuty nem az a szuletett huzo tipus, jobban szeret szabadon rohangalni).

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.01.21. 12:08:52

@zrt: én megyek a borvidék félmaratonra! Ráadásul nem célom ott egyéni csúcsot futni. Tényleg egy nézelődős félmaratont tervezek.

Nannycsuri 2010.01.21. 12:20:35

@Ivan Grasso: már használható az Orczy-kerti futópálya, ha minden igaz, a hó előtt még új salakot is kapott, mert a régi elég gyalázatos volt már.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.21. 12:37:09

@zrt: ez tetszik nekem. "Már a nevezés sem lesz hétköznapi." biztos fröccsel kell azt is. :D
szépséghibája a dolognak, hogy oda kocsival kell menni, úgy meg szomorú a borvidék...

Mylady 2010.01.21. 12:50:44

@rrroka: "most komolyan, a 21. században az átlagembernek muszáj kimozdulnia a TV elől ahhoz hogy úszhasson...?!"

Hát, kérlek szépen, én úszni ugyan még nem úsztam a nappaliban, DE már volt szerencsém a tv előtt teniszezni, golfozni, kenuzni, kerékpározni, bowlingozni...
nem kell más hozzá, csak egy wii...
(ez itt a reklám helye)

helemburgis 2010.01.21. 13:14:20

halihallo, megjöttem az egyiptomi edzötaborbol, igy a hidegre en nem panaszkodom, latom, szepen pörög itt a blog. :)
@Mylady: Elvileg uszni is lehet a nappaliban, nem is kell hozza nagy uszoda, csak kell bele egy kis ellenaramlat-generator, s maris lehet pillangozni a lakas közepen. :) Mar csak egy vizhatlan mp3 lejatszot kell meg venni hozza, h ne legyen a training olyan marha unalmas. :)
@effe: lehet teremben sielni, Dubaiban. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.21. 13:22:48

@Mylady: de király lehet a wii, egyszer ki kell próbálnom. playstationon is vannak kamerás játékok (eyetoy), de az közel sincs a wii nucsakujához.

kg_kilo 2010.01.21. 13:44:40

@szasza75: jaja, jol nez ki!
Mondjuk S.Marceau 1:20 elott es utan is kene :)

Mylady 2010.01.21. 16:05:54

@rrroka: csak ajánlani tudom
a valódi sportolást nyilván nem helyettesíheti, de rettentő szórakoztató társasjáték
és biztos valami vicces emberek programozták, mert nagyon jókat lehet nevetni a figurák reakcióin
pl elbambulsz és annyira váratlanul ér az érkező labda, hogy mozdulni sem tudsz, erre a figura csodálkozó arccal megfordul és csak néz a labda után :DDD

(a mamutban a saturnban ki lehet próbálni, hatalmas képernyőjük van hozzá)

2010.01.21. 17:40:32

@rrroka: Az a népligeti dolog azért nem teljesen úgy van! Szoktam ott futni, mint "középkorú hölgy", jelentem a válság oda is begyűrűzhetett, még decemberben kaptam ajánlatot heteroszexuális szolgáltatásra egy, hogy is mondjam, szóval délelőttönként rendszeresen szolgáltatást kínáló fiatalembertől.

bitliszbá 2010.01.21. 21:25:03

@szasza75: Csak szólj, ha tudod, hogy Sophie hol fut!!! Szerintem... No inkább nem is mondom... 0:00- tól akármeddig tudnám .... követni :)

bitliszbá 2010.01.21. 21:31:37

Én a -10 és -15 között vonulok vissza. Tavaly volt, hogy 3 szigetkör után még kb 1,5 óráig merev volt az arcom mint egy vizihullának, de k..va jó éreztem magam. A megfázás meg kb 15 éve elkerül. Amióta futok azóta meg szerintem megkérdezi "merre jár az a hülye? mer' arra nem megyek" ...
No ennyi.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2010.01.21. 22:51:44

@zrt: már beneveztem én is!!!Gyertek minél többen!A bor rámeső részét megihatjátok.....

Steff76 2010.01.21. 22:52:18

Sziasztok! Komoly minuszokig a hideg nem akadály múlt hétig futottam max 3 réteggel...
Ha a hideggel és jéggel nincs is bajom, a sötéttel inkább. Múlt hét kedden 1 óra futás végén (amiben voltak havas, jeges szakaszok is) a házunktól 150 m-re ráléptem egy öklömnyi kőre a betonút kellős közepén és összeszedtem egy jó kis rándulást, zúzódással. Soha nem gondoltam volna, hogy így vándorol a vérömlegy a lábfejen, még a lábujjaimig is jutott... Kaptam egy olyan (TB-s, bár fizettem..) bokarögzítőt amivel alig lehet normálisan járni, tud Valaki normális, sportolásra is alkalmas típust? (Hasonló sérüléssel kapcsolatban szívesen fogadom a gyors és teljes felépülés garantált receptjét is...)

Mylady 2010.01.22. 07:17:41

@Steff76: "szívesen fogadom a gyors és teljes felépülés garantált receptjét is"

Pihentesd. Komolyan.
Nemcsak futni, de lehetőleg járni sem kellene vele.
Az erős fájdalom gyorsan elmúlik, és tudsz vele menni meg futni is, azt hiszed, gyorsan rendbejön, de nem így van. Ha terheled, hosszú hónapokig gondjaid lesznek vele.
Tapasztalat.

(Az ilyen rögzítőknél is van méretezés. Ha nagyon nem stimmel, érdemes lehet megnézni egy másik méretet)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2010.01.22. 07:53:06

@cakukatka: "Szerintem semmi gond a futópaddal - iszonyatosan unalmas, de lehet addig gyakorolni a lelki gyakorlatokat a maraton utolsó tíz kilométerére.
"
A maraton utolsó tíz kilóméteről az a szó, hogy unalmas még soha nem jutott eszembe, de eddig még senkitől nem is hallottam :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.22. 09:13:16

@Jozsef: én úgy értelmeztem, hogy az utolsó 10 km nem unalmas, hanem küzdelmes és a küzdelmet lehet gyakorolni, mert a futópad unalmával kell ugye megküzdeni. :)
vagyis:
a futópad unalma = maraton utolsó 10 nehézsége
következtetés:
aki nem tud maratont futni az nem tud futópadozni.
:DDD

Nannycsuri 2010.01.22. 09:44:59

És ez fordítva is igaz? Aki tud futópadozni, az tud maratont futni? Ezek szerint én jó maratonista vagyok, tudtomon kívül...most megnőtt az arcom, érzem.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.01.22. 09:59:06

@Steff76: Én hasonlóan jártam: erdőben nem sokkal indulás után (tehát "félmelegen") elkalandozott a figyelmem, ráléptem egy kavicsra és befordult a lábfejem. Mindez november elején történt, és azóta az első komolynak nevezhető futásom (6 km) az előző hétvégén volt.
Érdekes módon a bokám nem dagadt be, csak a lábfejem legalább 3 helyen és valóban, véraláfutások jelentkeztek a legváltozatosabb helyeken (pl. lábujjak közelében).

Tapasztalataim:
- legalább két orvoshoz menj el a sérülést követő héten (én nem mentem, meg is szívtam)
- fontos a boka rögzítése (ezt is megszívtam, az orvos csak fáslizást javasolt, ami valószínűleg nem volt elég)
- a kezdeti jegelés után célszerű valamilyen gyulladáscsökkentő krémet használni, én Dolobene krémet és "ló kenőcsöt" (ez komoly!) használtam, persze ezt se mondta az orvos (még most is használom)
- tornáztatni kell a sérült lábat: én ezt is későn kezdtem, nagyon jó gyakorlatok találhatók Dr. Knoll Zsolt honlapján (itt a blogon javasolta őt valaki térd ügyben, www.drknoll.hu/Oldalak/boka2.htm). Persze az első 2 héttel kapcsolatban én mindenképpen konzultálnék az orvossal
- bár az orvos nem írta föl, én beszereztem egy sport bokarögzítőt (egy Otto Bock félét, pontos nevét most nem tudom, mert nincs kéznél a doboza), amiben lehet futni (nem is túl kényelmetlen), és védi illetve tehermentesíti a lábfejem külső oldalán található szalagokat (elég alaposan körbejártam a neten a témát és az elérhető termékeket).

A net tanulsága szerint a szalagsérülések 2-12 hét közötti időtartam alatt gyógyulnak (nekem sajnos az utóbbit dobta ki a gép), tehát türelem, pihentetés, óvatos tornáztatás, utána pedig lassú visszaterhelés.

Futás helyett meg futóblog-olvasás :-)

DaMartian 2010.01.22. 10:55:26

@Steff76: polcolás, pihentetés, jegelés, feketenadálytő... Kérdés mennyire durva a ficam? Mert 1-2 naptól a hónapokig széles skálán mozog a gyógyulás! Ha komolyabban sérült, akkor hosszabb pihenés után gyógytorna, ha nem vészes akkor hamar lehet vele újra mozogni.. Jaaa és amikor újra kezdesz futni felejtsd el a fáslit meg a bokafogót. Tény, hogy biztonságérzetet ad, mert ilyenkor az ember fél, hogy újra megsérül, de nem erősödnek vissza a szalagok, ha a bokafogó dolgozik helyettük, és akkor sérülsz meg könnyebben újra! Jobbulást!

2010.01.22. 12:33:30

@rrroka: nem tudom, én csak a délelőtti matiné műszakot ismerem, de ha akarod megkérdezem, most, hogy megvan az ismeretség.

Péter Anna 2010.01.22. 16:31:01

@Ivan Grasso: hátul igen, a kapu előtt kell elfutni, vagy a tónál lehet körözni, de az hóban elég bokaveszélyes

Steff76 2010.01.22. 19:06:15

Mylady!
Navixaf!
DaMartian!

Nagyon köszönöm a tanácsokat! A felpolcolás működött 5-6 napig, de hát dolgozni is kell. "Csak" pc előtt ülök, de ott sokat és estére már baromi kényelmetlen a pozíció. Arról nem is beszélve, hogy milyen bokarögzítővel vezetni, főleg a fékezés esett még néhány nappal ezelőtt is nehezemre. A tornára vonatkozó javaslatot és linket külön köszönöm, meg fogom fogadni!

drsunyilo 2010.01.23. 20:15:09

Szerintem a szabadtéri futás -10 fokig nyugodtan mehet, annál alacsonyabb hőmérséklet pedig ritkán van, akkor kiegészítésképp mehet a "buzis" futópad.
A téli szabadtéri futásoknak rengeteg előnye és viszonylag kevés hátránya van.
Fantasztikus alapot ad a márciusi futószezon induláshoz, remekül erősíti az immunrendszert.

Én azt az érzést szeretem,. amikor egy téli kiadós futás után bemegyek a lakásba és majdnem meggyulladok...

És még van egy olyan előnye is a havas-terepes futásnak, hogy lehet minden lelkiismeretfurdalás nélkül viszonylag lassú tempóban edzegetni....

Persze nagyon fontos az optimális öltözet, szerintem is érdemes beruházni valami technikai cuccra.

monerd2 2010.01.24. 02:56:07

"Nektek volt már bármi bajotok a téli futás miatt?"

nem, soha, pedig volt, hogy eléggé kockáztattam megfázás szempontjából (nem én akartam úgy, hanem a körülmények).
de azt még nem mondhatom el, hogy a rendszeres futás miatt nincs többé megfázás. szeptember végén kezdtem, de az még nem igazán számít edzésnek, mert sok belegyaloglás volt... októberben megfáztam, ami ettől független volt. évente 1x van, úgyhogy gondoltam na letudva 2009-re is :)) csak aztán mégis novemberben is megfáztam, de az sem a futás miatt volt, hanem saját f*sság (kiizzadva levettem kabátot, alatta csak 1 póló, költözéskor, hidegben este, kertben sok-sok cipekedés).
azért remélem, jövőre már elmondhatom, hogy amióta rendszeresen futok, nem ér betegség-megfázás :)))

"Van köztetek olyan, aki ezen okoktól vezérelve edz, fut teremben?"

futópad SOHA!!!!!!!!! mentem inkább mínusz 13-ban is kint futni! :) jó volt! :)

őszintén szólva, meg is lep az egyik komment itt, amiben említik, hogy egy orvos szerint mínusz 5 alatt nem szabad. szerintem meg szabad, ha jól felöltözöl. :)) eddig legalábbis bejött!

monerd2 2010.01.24. 02:58:56

pár dolgot kihagytam;

1) nagyon fázós vagyok alapból :o) de a futás szépen kimelegíti az embert ;)
2) pamutban nem próbáltam futni, de a technikai cuccok nagyon jók... és igyekszem olyat venni, ami még jól is néz ki... :D
3) a lassú tempóra van más kifogás is: pulzuskontroll... ;)

drsunyilo 2010.01.24. 14:17:52

@monerd2:
"3) a lassú tempóra van más kifogás is: pulzuskontroll... ;) "

Ez jó, ott a pont :-))

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.01.24. 19:09:01

@xhege:

"Számomra sokkal nagyobb kihívás a +30 fölötti futás, mint a -10 alatti. "

Pontosan

M.Islander 2010.01.24. 23:31:42

húúúú, mennyien blokkolnák szopi marcőt ebben a hidegben...

tzh 2010.01.25. 00:11:32

@drsunyilo: -10 alatt (kb -14) voltunk ma reggel, de csak eleinte volt kellemetlen. Bár kellett vagy 5 perc, hogy elinduljon a hőhullám a felszín irányába, aztán már jó volt. 0 fok alatt már két technikait hordunk a futódzseki alatt, csak akkor még nem szoktam teljesen összezárni. Futópadról szó sem lehet, mert ha nem szokom meg a télies klímát, az első ilyen időben rendezett teljesítménytúrán látogatom meg a szopóbódét.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.25. 08:24:03

mi tegnap Lemúr Mikivel -4ben futottunk, és ehhez nekem négy réteg kellett felülre: technikai póló, technikai hosszúujjú, polár, vékony futókabát. nem fáztam, pedig nagyon fázós vagyok. lehet h egy kicsit túl is öltöztem, de sokat futottunk, nem akartam, h áthűljek.

Leslie Iron 2010.01.25. 09:59:40

Én fáztam már meg nagyon csúnyán (fülgyuszi) bár erre rájátszott egy hokimeccs is. Meg az egész főleg a saját lámaságom miatt történt. Szóval lényeg, hogy a fogyni vágyó nénit, akinek még a futásban sincs sok tapasztalata, hát még az ehhez szükséges téli öltözködésben, azt azért óva inteném attól, hogy fagyos időben terepre menjen.

Én nem gondolom amúgy, hogy annyira ördögtől való lenne a futópad. Azért is szeretem ilyenkor, mert tudom váltogatni a padot a bringával, tuti, hogy nem fázok meg és helyben a zuhanyt is letudom. (ja és még a Szomszédokat is lehet közben nézni :D) Ja: és nem is az aszfalt-nem aszfalt kérdést tartom a legfontosabbnak, hanem inkább a szmog-nem szmog problémát...

gubiklacko 2010.01.25. 11:01:37

Sziasztok!
Amióta futok télen, még nem volt megfázásom. Ez az elmúlt három telet jelenti. Szerintem nem véletlen.
A tegnap esti sok mínusz is csak azért volt húzós, mert így csak nagyon sokára melegedtem be. A pulzusom is pörgősebb egy picivel a hideg miatt.
A ruházat nekem ugyan az, mint máskor. A több ruha nem melegít jobban, mert az izzadtságot nem tudja jól elvezetni.

watergate71 2010.01.25. 12:23:44

Helló mindenkinek!
Nekem kimondottan jól esik ebben a hidegben a futás. Mondjuk a mellbimbómat ledaráltam, úgyhogy segítsetek légyszíves, ha valakinek van ötlete, tudom, hogy volt már erről szó, de hátha a tudomány mai állása szerint felfedeztek a férfiaknak is egy jó kis sport-melltartót, vagy valami effélét, mert meglehetősen szőrösre sikerült a mellkasom (Tom Jones), és nem is szeretnék ezen változtatni, a kenőcsök meg nem sokat érnek a pamut meg tartja a vizet erősen...(Kicsit összetett mondat)
Amúgy leginkább aszfalton.
A futópaddal kapcsolatban van némi előítéletem, lehet, hogy "földhöz ragadt" vagyok..:)
kepek.repatarurgyan.fotoalbum2.hu/viewlarge/pictureid/10004398

DaMartian 2010.01.25. 13:56:43

@watergate71: tanácsok mellbimbó védelemre: először is NE fuss pamutban (nem csak emiatt) szőrös mellkassal a Leukoplast kész gyantázás, így javaslom helyette a Salvequick folyékony ragtapaszát, amit folyékonyan kell felkenni, néhány pillanat alatt megszárad és csak a kényes területet takarja, így nem tépi ki a környező szőrszálakat, plusz nem ázik le, és nem olyan fájdalmas az eltávolítása, mint a Leukoplasté, nem tépi le a felső bőrrétegeket.. : ) Ha ez sem szimpatikus, nekem még bejött a Nike PRO aláöltözet a futófelső alá. Télen-nyáron hordható és annyira rugalmas, hogy nem csúszkál a bőrön, hanem együtt mozog vele, így szintén nincs dörzsölődés még (ultra)maratoni távokon sem. Hasonló problémákkal küszködtem én is, ezért az autentikus segítség (mondjuk nyáron higiéniai és kényelmi okokból én azért megválok a plusz "bundámtól" : )

watergate71 2010.01.25. 14:21:30

@DaMartian: Köszönöm.
Megyek vásárolni...

DaMartian 2010.01.28. 17:43:52

@watergate71: Köszi az infot, majd finoman a körmükre nézek : )

monerd2 2010.01.30. 20:09:47

egy kis update.. :) még mindig mondhatom, hogy nem fáztam meg hidegben futástól, de egy hajszálon múlott. valszeg nem kellene -11 fokban a sálam igazgatni futás közben és aztán 19 fokban nem eléggé fűtött helyen dideregni sokáig. más ötletem nincs h miért fájt másnapra a torkom :) viszont sikerült megakadályozni h kijöjjön... asszem (mert már eltelt a 3. nap is lassan azóta) :)

monerd2 2010.01.30. 20:11:11

ja, a nem elég fűtött hely: először még futóruhában, aztán egy forró zuhany után átöltözve.

amerea 2010.02.20. 23:10:31

megkerdezhetem hova jarsz jogazni? koszi... (akar privatban is)

Ted Striker 2010.02.21. 19:47:37

Ma kicsábított a szikrázóan sütő Nap: 23 perc kellemes évnyitó kocogás (4km), utána jóérzésű fájdalmak a deréktól lefelé.

Nemtom hány fok lehetett de egy aláöltözet plusz háromcsíkos mackófelsőben már szabályosan melegem volt az utolsó öt percben...

DaMartian 2010.02.22. 10:10:47

@Ted Striker: Évnyitóóóó???? Az pont 8 hete volt meg! Minnyá március van fátter! ; )

Ted Striker 2010.02.22. 10:51:52

@DaMartian: Nekem a tél síelésből, korcsolyázásból, havas túrázásból áll; én a +5 fok alatt sohák táborát gyarapítom...

Mylady 2010.02.22. 11:25:12

nekem sikerült szombat reggelre időzíteni a hétvégi futást (saját hülyeségből)
borult ég, időnként viharos szél, jég, hó, becsapós helyeken bokáig érő jeges víz... mondjuk a hőmérséklet egészen kellemes volt

aztán vasárnap reggel vertem a fejem a falba: napsütés, enyhe szél, felszáradóban minden...
mindegy, itt a tavasz :DDD

Zime 2010.02.22. 14:25:52

Tegnap én is nyomtam egy kellemest. :)
Próbálgattam a mid-foot striking technikát.

Leggy 2010.02.22. 16:23:08

hát képzeljétek én a múltkor futás előtt, bemelegítéskor próbálgattam a technikákat (a vonatkozó youtube-os videók megtekintése után). erre elfutott mellettem egy sporttárs, mire én úgy éreztem, hogy magyarázattal tartozom, hogy mit szökdécselgetek itt az erdei ösvényen. szabadkozva mondtam neki, hogy "épp a technikát gyakorlom"- mire ő kinyilatkoztatta, hogy azt javasolja, hogy egyik lábamat a másik után téve fussak .....:-)

bellone 2010.02.23. 08:38:10

@Leggy: Sajnos, vannak még ilyen civilizálatlan vademberek.

Leggy 2010.02.23. 10:56:04

én jót nevettem- végül is igaza van, kár ezt túl misztifikálni, fusson ki merre lát :-)

kuszika 2010.02.23. 13:05:21

@Mylady:

Szia! Kisegítenél, hogy a József Attilán hol lehet futni? Nemrég költöztem vissza Kőbányára a belvárosból, úgy gondoltam visszaveszem a futócipőm. (A Népliget régi rossz élmények miatt, valahogy nem vonz.)
Előre is köszi.

Mylady 2010.02.23. 13:50:37

@kuszika: A lakótelep Határ út felőli szélén van egy sportpálya (egy iskola mellett), oda rengetegen járnak, még ilyenkor télen is állandóan van ott valaki.

Vannak akik a kiserdőben futnak (Határ út és a lakótelep között), de oda én nem járok, egyrészt a rengeteg kutya miatt, másrészt egyszer-kétszer keresztülsétáltam rajta, és elég félelmetes volt egyedül.

Többet nem tudok, nem annyira ismerem a környéket, mégcsak 4 éve élek ott:)))

A népligettel szerintem nincs gond. Csak ne sötétben menj és ne menj be a sűrűjébe :) Én tavaly sokat voltam ott.

effe 2010.02.23. 14:44:38

@kuszika:
.
maps.google.com/?ie=UTF8&ll=47.464275,19.119328&spn=0.001908,0.005928&t=h&z=18

picike pálya,de hangulatos. van mellette kis domb is a változatosság kedvéért. a füben tök jól lehet futás elött bemelegíteni és futás után nyújtani.
én szoktam olyat is csinálni,hogy körbefutom a lakótelepet,beiktatva 1kis erdei és patakparti szakaszt, és a levezetést/nyújtást a sportpályán nyomom.

kuszika 2010.02.23. 15:07:43

@effe:
Na az a lakótelep körbefutás még várat magára. Egyenlőre még a 20 lépcső a villamosig is gondot okoz :(.
Mindenesetre, ma délután megnézem magamnak ezt a pályát, szerencsére alig pár perc séta... bocsánat futás :-)

Leggy 2010.02.23. 16:02:20

@DaMartian: eszembe jutottál amikor megláttam ezt a könyvet, biztos ismered:
search.barnesandnoble.com/Out-of-Nowhere/Geoff-Hollister/e/9781841262345/
a címe: Out of Nowhere: The Inside Story of How Nike Marketed the Culture of Running

DaMartian 2010.02.23. 16:42:34

@Leggy: Geoff-el már volt szerencsém személyesen beszélni, de a könyvet nem ismertem. Köszi! ; )

kuszika 2010.02.26. 13:24:27

@effe:

Tegnap olyan gyönyörű idő volt, hogy meglestem a pályát. Évek óta nem futottam, de közel 2 km-t lement. Nagyon tetszett:-) Bár most esik, de szerintem ma is megyek...

Mégegyszer köszönöm

Ted Striker 2010.02.27. 18:21:47

Ma meg naplementében futottam egy jó fél órát - napsütésben szerettem volna, de odakapcsoltam a Filmmúzeumra ahol a Legényanya ment éshát nem hagyhattam ki kedvenc jelenetemet: "Béláim, túltoltuk, rátoltuk..."

:-)

Mylady 2010.02.28. 13:22:37

@kuszika: egy dolog kimaradt: a kiserdőben van egy erdei tornapálya, kb 1,5 km hosszú körön 20 állomás van, mindenféle feladatokkal
ezeken pl tök jól lehet nyújtani
ad némi változatosságot

ma ott futottam pár kört, kicsit ijesztő volt, hogy mennyire kihalt, meg volt pár lepukkant alak, de kellemesen csalódtam a kutyákban: egy sem támadt rám :)

rokalaci · http://tavfutomuvek.extra.hu 2010.03.06. 18:40:07

Üdvözlök mindenkit, átnézve a bogot néhány enbert ismerek is...
Na Gyertek a Népligetbe futni akármikor...
Most hogy jobb idő lesz tele van virágokkal is persze sötétedés után csak a "gyengébbik nem" fut :-)))
/www.futanet.hu/forum/viewtopic.php?t=46/
de úgygondolom mindenkép bbiztonságos. anéhány szipus magától is elesik a melegek /ahol vannak/ meg egymásért mennek ki...
ligeti infók:
www.nepliget.linkpark.hu/
és
tavfutomuvek.extra.hu/keralap.htm

manor 2010.03.08. 22:12:30

@rokalaci:
Hah, Népliget, régi szép idők, mily messze tűntetek már...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása