Trans Gran Canaria a versenyzők szemszögéből

2011.04.11. 15:07 angelday

Németh Csabi már írt nekünk március elején egy remek két részes riportot arról, milyen élmény is volt neki átfutnia és másodiknak beérkeznie a Trans Gran Canaria 2011-es ultra trail versenyen. (első rész, második rész)

A rendezvény szervezői is készítettek egy képes riportot is az esemény után, ahol a versenyt az élboly szemszögéből újra bemutatják. A videó annyira jó volt, hogy a Futóblog lelkes, ám kicsi csapata magyarra feliratozta. Az alábbiakban tekinthetitek meg, reméljük tetszik:

Azt tudtátok, hogy Németh Csabi egyébként Nike Vomeroban (aszfalt cipő!) futotta a fenti versenyt? (Nike egyébként nem szponzorálja Németh Csabát.)

22 komment

Címkék: magyar videó németh csaba transgrancanaria

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr432807523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vikker 2011.04.11. 15:30:37

Nagyon jó a film, köszi a feliratot ! És persze gratulálok Németh Csabának, fantasztikus teljesítmény.
Én a hétvégén terepfutóversenyen voltam, a 28 km-es távot 2:35:55-el megnyertem - de van még bőven hova fejlődnöm.
Off: igaz, már kérdeztem, de újra felteszem: lesz új futóblog póló ?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.04.11. 15:37:38

Vomeroban a Lavaredo-t nyomta, itt Pegaban volt! tessék neki cipőt küldeni..;-)

2011.04.11. 16:02:28

@ringsider: na igen :( sajnos ez a 2. helyezés messze nem annyira Blikk kompatiblis, mint a tavalyi Ritmusra fuss félmaraton volt, ahol ugye tucatnyi hatalmas egynyári sztár került a szponzoráltak közé.

Persze, valahol tökéletesen megértem a cégeket, és ez alapvetően nem is az ő hibájuk. Amígy arra ezrek kapják fel a fejüket, hogy valamelyik sztárocska mit csinál, mit vesz fel, mit gondol, mit nyilatkozik, amíg ez a címlap, addig természetesen ők lesznek a reklám hordozó felületek, márpedig ma a celebek párban lekocogott félmaratonja izgalmasabb téma a tömegek számára, mint a TOP10 versenyző eredménye.

izidro Nozal (törölt) 2011.04.11. 19:49:58

sztem Ő nem azért fut, hogy sztár legyen. főleg nem a zsindexen, csigakettőn, meg retken

angelday 2011.04.11. 19:58:05

@viito: mi itt a Futóblogon feltett szándékunknak tekintjük, hogy bemutassuk Magyarországnak Németh Csabát és világszinten is jelentős sportteljesítményeit.

2011.04.11. 20:15:16

@angelday: no offense! nem is a futóblogot (sőt, nem is a Nike-t) akartam ezzel minősíteni.

Ennek ellenére szomorú, ez jelenség, hogy az ember szinte bármerre fordul azt látja, hogy tehetséges emberek gyakran minimális szponzori támogatással küzdenek, és érnek el komoly eredményeket, mert a szponzoráció haszna jelenleg olyan helyeken térül meg, hogy érdemesebb viva/vv/stb "nevű" embereknek adni a promo cuccot, mint egy sportolónak, mivel az előbbivel lehet reklámozni, be lehet kerülni újságba/tv-be, az utóbbival pedig nem.

Ez egyébként nem csak a futásra igaz, hanem gyakorlatilag 1-2 húzó sportot leszámítva szinte mindenre. Hamarabb lesz hír a médiában, hogy valamelyik celeb napi fut napi 2km-et, mint az, hogy valaki EB-t nyer valamelyik kevésbé a radaron lévő sportban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.04.11. 20:29:22

@viito:na hogy én meg abszolút nem a nikera szóltam be, remélem az világos is volt...:-) mellesleg Csaba azon kevés ember közé tartozik, akit ha tehetném minden erőmmel támogatnék...

2011.04.11. 20:41:46

@ringsider: szerintem egyetértünk. Nike, Adidas, meg a többiek, tessék a cölöbök mellett ezeket az embereket erősebben támogatni, mert ha csak egy cölöbön látok Pegasust vagy Supernovát, akkor biztos nem fogom megvenni :D

angelday 2011.04.11. 20:59:00

@viito: pontosan, és mi is ezért harcolunk. Gondolj bele: N. Csaba egy világbajnok sportolója hazánknak, mégse tud róla senki. Rémes.

Én annyiban tudom támogatni a dolgot, hogy feliratozom a videót magyarra. És még több publicitást adok neki a blogon, meg a saját blogomon (soon).

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.12. 00:09:52

@angelday: Nem kötekedésképp írom, de nekem nem úgy tűnt, hogy ezt a videót nem a verseny szervezői készítették, hanem inkább úgy, hogy a The North Face sportszermárka promófilmje, amiben csak az általuk támogatott versenyzők szólalnak meg.
Megnézve kicsit furcsa, hogy csak az 1. és a 3. helyezett beszél, ráadásul egy csomót arról, hogyan kergették hegyen-völgyön "Nemeth"-et. Őt ugye nem kérdezték meg, hiszen nem szponzorált versenyző .....
No igen, és női versenyző sem csak egy volt, ugye....

(Még csak egészen zárójelben jegyzem meg a szponzorációs témakörhöz hozzátéve, hogy az első 10 helyezett közül csak a két magyar versenyzőnek nem volt hivatalos sportszerszponzora.)

angelday 2011.04.12. 07:31:11

@Sekiwake: pontosan jól látod. Én a NF helyében azért megkérdeztem volna Németh Csabát is, még akkor is, ha nem az én versenyzőm. Szerintem hozzáadott volna a videóhoz. Nem baj, elolvashatta az érdeklődő itt nálunk az írását. Nekem egyébként tetszett, tervezek továbbiakat is vele.

LaszloLaszlo 2011.04.12. 09:07:44

Csodálatos videó! Csodálatos versenyzők! Csodálatos verseny!

DaMartian 2011.04.12. 09:55:57

@viito: ne keverjük azért a dolgokat! Összemossuk a szabadidősportot meg a versenysportot! És bár tökéletesen egyetértek a hozzászólásokkal, sajnos kicsit korlátolt módon a futók ilyenkor a saját fejükkel gondolkodnak. Az a közösség aminek mi itt a tagjai vagyunk cirka 20ezer fő és döntően 30+ életkorú... Nekünk már nem kell se celeb se élsportoló az orrunk alá dugva Nike-ban vagy másban hogy futócuccot vegyünk, inkább csak korrekt infok a választáshoz... Ellenben ott van sok százezer (zömmel túlsúlyos) fiatal akiket buldózerrel sem lehet kirobbantani a fotelből, nem sportolnak, napi 8-9 órát neteznek és/vagy tévéznek. Mi ugyan nem kapunk belső vérzést ezektől a sztárocskának csúfolt megélhetési celebektől, de a gyerekeinknek (sajnos) ők A követendő minta. Mutogathatsz te neki Trans Grand Canaria vagy UB videot vagy szívfacsaró beszámolót nem fogja meghatni mert nem érti. Németh Csaba, Vozár Attila, Papp Kriszta vagy Bogár János semmit nem mond nekik így hiába próbálnál velük népszerűsíteni bármit, ha át is megy az üzenet nem a hatalmas teljesítményt látják benne, ellenkezőleg: ijesztő ez a néhány flepnis öreg aki állandóan csak fut-fut. Ellenben ha SP futódzsekit húz az rögtön divat lesz a dizsiben és ha viva/vv/bb akárki fut (a mi szemünkben rövideket kocog) attól tinilányok százai pisilnek maguk alá és rohannak ku a Szigetre hogy utánozzák őket. És ha közülük csak minden tizedik aztán megszereti már többet értek el ezek a majmok mibt az összes szereplésükkel együttvéve. Szóval nem öröm hogy így van de a tömegekre nagyobb hatásuk van az ilyen senkiknek, mint akik már sokszor bizonyítottak, ezért cél szentesíti az eszközt alapon őket kell hasznàlni ha tömegeket akarunk megmozgatni... Ezt persze mi, akik már ebben a közegben élünk, egymást bíztatjuk és motiváljuk és tudjuk hogy ez jó, nem értjük sőt felháborít! De fogadjuk el, hogy ez itt még így működik. És közben tiszteljük legalább mi ezeket a nagyszerű embereket. Ők szerintem sem azért csinálják, hogy a Fókuszba kerüljenek...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.04.12. 10:42:44

@DaMartian: teljesen igazad van ebben...
de ugyanakkor -és ez tényleg nem a NIKE-nak szól, pláne nem a magyar részlegnek- nem vicces hogy egy Németh Csaba szintű sportoló saját maga veszi mondjuk 35 ezerért a Vomerot, amit aztán egy Lavaredo után dob a kukába, nem azért mert nem jó cipő, csak épp akkora extrém terhelést kapott...

bitliszbá 2011.04.12. 10:48:52

@DaMartian: A legtöbb dolog igaz, DE ha már SP dzsekije után befolyik x-ezer huf bármely sportszergyártó kasszájába, azért tekinthetnénk tisztességesnek, hogy ugyanez a sportszergyártó az x-nek ezred, vagy tízezred részével mondjuk Németh Csabit (vagy valakit) támogassa. És mondjuk SP dzsekijéből ne a spanyol, amerikai vagy francia futó kapja meg a támogatás. Szerintem csak ezt várjuk.

bellone 2011.04.12. 10:57:20

@viito: @DaMartian: Nem vagyok biztos benne, hogy a sportteljesítmény önmagában elég, hogy valakiből termék válhasson és/vagy szerepelhessen a tv-ben. Monspart Saroltát méltán ismeri mindenki, de ha azt mondom, Oláh Katalin, vagy Kiss Zoltán már összeráncolódna néhány homlok.

Ettől függetlenül, szerintem szégyen, ha egy nemzetközi szintű sportolót nem becsülnek meg. Főleg, ha emberileg is példakép lehetne.

Mert az emberi teljesítményét egyértelműen emeli, hogy ideálisnak nem nevezhető körülmények között is eredményt tud elérni. De mi lenne, ha csak a sportra kéne koncentrálnia?

Az a baj, hogy innentől már csak a kérdések szaporodnak. Kié a felelősség? A sportvezetésé? Az embereké, mert a Fókuszt nézik milliószám (hiszen csak ott derül ki, hogy ki nyerte a madárpókkal a szájban buborékfúvó világbajnokságot)? Az a szerencsétlen, aki madárpókkal a szájában buborékot fúj, hogy bekerüljön a Fókuszba? Elvárható egy multitól, hogy ne a tömeget akarja kiszolgálni?

2011.04.12. 10:58:35

@DaMartian: alapjában véve igaz, amit írsz, ennek ellenére azt gondolom, hogy minden ország tehet azért, hogy kik legyenek a sztárjai, a példaképei.
Az USA-ban például gigantikus sztárok a profi sportolók, ha egy srác valamelyik faluból elkerül a főiskolára, már ott példakép lesz az NCAA football vagy basketball csapatban, de ha 20on évesen hazatér, miután sikeresen draftolta (főiskoláról így lehet profi csapathoz kerülni) valamelyik NBA vagy NFL csapat, akkor otthon szó szerint fiesztát rendeznek neki. Végighordozzák nyitott tetejű kocsival a városon, fogadja a polgármester stb, és millió számra adják el a mezét már az amatőr NCAA alatt is, mert minden kissrác abban feszít.
Nálunk igazából tudsz mondani legalább 3-4 olyan sportolót, aki tényleg folyamatosan a sport teljesítményével van a címlapokon, és nem azzal, hogy éppen kivel kavar? Még a talán legnépszerűbb fociból is nehéz összeszedni 4-5 embert, ott is inkább a partiarcok és témák a népszerűek.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy amerikában nem számít, hogy mit vesz fel valamelyik hip-hop sztár, mert a cölöb réteg ott sem kisebb (sőt!), csak azt, hogy emellett elegendő figyelmet fordítanak a valódi sportolókra. Nálunk viszont talán a focit és a válogatott vizilabdát leszámítva (mert ugye klub szinten már a vizilabdában sincs nagy őrület) gyakorlatilag csak a cölöb réteg van meg.

Ezért mondtam, hogy elsősorban nem a Nike/Adidas/Asics, etc cégeket akarom ezzel ostorozni, értelemszerűen ők ott reklámoznak ahol sajtó felülethez jutnak, nálunk pedig mostanra ez szinte csak a celebeken keresztül működik.
Egyébként mondom, nem csak a futásban megy ez, szomorú látni, mikor egy két "outsider" sportnál a magyar csapat az egyetlen amelyiknek mondjuk nincs egy mezei egyen dzsekije/melegítője a pálya mellett, még a nálunk sokkal kisebb balti államok csapatai is képesek megfűzni ha más nem egy Hervis/Decathlon szerű sportszer áruházat valami egyforma kinézetű, igaz, hogy csak saját márkás csapat cuccra.

A fókusz résszel viszont teljesen egyetértek, biztos, hogy a sportolók 99%-a nem azért csinálja, csak ahogy itt páram már megjegyeztük rossz nézni, hogy néha tehetséges magyar sportolók azt egyetlenek az egész mezőnyben, akik mögött nem áll egyetlen márka sem.

2011.04.12. 11:04:22

ui: egyébként Lance Armstrong! Ő ugye kőkemény profi, és pont a Nikeval összefogva az amatőröknek szóló mozdulj már meg végre, és élj egészségesen kampány egyik arca (ugye az eredeti profil a rák kutatás mellett).
Szóval azért lehet profikkal is hatni amatőrökre ;)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.12. 11:22:05

@DaMartian: egyetértek véled.
Én azért titkon reménykedem, hogy tinilányok ha nem is százai, de tízei maguk alá pisilnek akkor is, amikor izzadtan, büdösen, csapzottan kijövök az erdőből az edzések után. :))))))) Mától figyelem.

2011.04.12. 11:31:26

@bitliszbá: like!

én sem azt utálom, hogy a cölöb dzsekit kap, hanem azt, hogy itt sajnos véget is ér a történet :(

@bellone: ambivalensek az érzéseim. Természetsen egy multi nem jótékonysági egylet elsősorban, és ezzel nincs is gond, én nem vagyok sem multi ellenes, sem antiglobalista, és a profitot sem tartom ördögtől valónak.
Viszont azt is ki lehet jelenteni, hogy jó ideje iskolai példa, hogy a nagy cégek nem csak kiszolgálják, de meg is teremtik a keresletet! Márpedig innentől kezdve szerintem már van felelősségük abban, hogy kik és milyen arányban lesznek a reklám hordozóik.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása