Irány az erdő!

2012.10.24. 16:35 szasza75

A maratoni "pofáraesést" követően úgy gondoltam visszatérek a kalandozásból a gyökerekhez, pontosabban a természethez, az erdőbe.

Hogy elképzelésemnek kellő nyomatékot, testemnek pedig egy nagyobb löketet adjak, rögtön kipécéztem magamnak két túrát, amit természetesen futva terveztem teljesíteni.

Szombaton az Intersport Túranap 30 km-es távjára neveztem be. A rajtnál jó pár ismerőssel találkoztam, a gyors nevezés és a rajtcsomag átvétele után máris a rajtkapu alatt találtam magam és már indultam is. Egy-két aszfaltos utca, majd a Róka-hegyi kőfejtő lépcsőjénél futottam össze egy ismerősömmel, akivel a Nagy-Kevélyig együtt gyűrtük az emelkedőt. Ezt követően el is kezdtem fokozni a tempót. Valójában az útvonal sok érdekességet nem tartogatott, egyedül a Kevély-Nyereg ismételt meghódítása a sárgán hozott új útvonalat. A tetszetős single-track jelentette az utolsó nagyobb emelkedőt, majd az "Egri várig" gurultunk.

Ez a túra jó kis ízelítő a terep világába. Elmélyíteni ugyan nem tud, épphogy csak kapirgálja a terepfutás felszínét, de jó idő esetén maradandó élményt nyújthat az indulók számára.

Óvatos kezdés után, erősebben meghúztam a közepét. Eléggé el is fáradtam a végére. Érzésem és órám szerint olyan 27 km körüli lehetett a táv, a tervezett 3 órán belül teljesítettem.

Vasárnapra egy könnyedebb futást terveztem, éppen hogy megcsapjon a flow illata a Tatabánya 30-on. Itt az előző évek tapasztalata alapján közel 33 km a táv. A rajtban a könnyed futás gondolata hamar elillant. A futóbarátok látványa valahogy előhozta belőlem a versengőt, de még ha nincs is esélyem egy jobb helyezés elérésére, azért a 3 órát behúzni de jó is lenne.

A lábaim kellőképpen "macskásak" voltak, így az első kilométerek alatt kiderült, hogy a vágy és a valóság bizony már a rajtban elváltak egymástól. Szedtem a lábam ahogy tudtam, sőt olykor kilépve önmagam korlátaiból, hátrahagytam félelmeimet és zúztam lefele kedvenc völgyemben, mígnem elfelejtettem, hol vagyok, mit csinálok és valójában miért nem csak állok és nézem ezt a csodát.

Megálltam.

20121021149.jpg

A felkelő nap fényei keresztülhatoltak a reggeli párán és alulról világították meg az őszi faleveleket. Érzékeny vagyok a képi pillanatokra.

IMG_2926.jpg

IMG_2928.jpg

Az utam hátralevő része megpecsételődött. Fejben már nem a versenyen voltam. A Vérteskozma előtti mezőn tavaly szénabálák voltak, most csak a gyep és a egy földút, ami elágazott a horizonton, majd ismét egybeolvadt.

Különböző vizuális elemek és a hozzájuk kapcsolódó gondolatok cikáztak a fejemben. Futottam, de nem voltam ott, jártak a lábaim, de csak mint alapvető motorikus mozgás működött, nem mint koncentrált mozgás egy versenyen való tisztes helytállásért. Alapelem lett, mint a levegővétel, vagy az evés vagy az ivás.

Ha emelkedő jött nem a tudatos énem mondta, hogy gyalogolj, hanem az agy észrevette, hogy már "gyaloglom". Tudatosan tájékozódnom sem kellett, hiszen többször is voltam már ezen az útvonalon. Ez az állapot szinte az út végéig kitartott. Az utolsó 20 percben a túra gyalogosai jöttek szembe és nemcsak a köszönéseinkkel, hanem a mozgásaikkal is kizökkentettek ebből a csodás állapotból.

Eszméltem, bizony itt lassan vége az időtlen utazásnak, így órámra pillantottam és előjött ismét a versenyző énem. Ha lehet, még megpörgettem a végét, a jól ismert útvonalon. Pontban 3 óra lett.

A futás drog, nem vitás, de igazán talán csak azok lehetnek rabjai, akik nem egy cél miatt futnak ön-, vagy külső kényszerből, legyen ez idő, külalak, súly vagy akármi más. Vannak pillanatok, amiket meg kell élni. Mint nekem, vasárnap az erdőben.

9 komment

Címkék: ősz trail intersport túranap tatabánya 30

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr104865396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cindbl 2012.10.24. 17:39:47

te milyen geppel futsz? :) valami kompakt, vagy hatizsakot viszel?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.10.24. 19:26:54

a képeken, azért látszik a különbség. Az első képet lőttem telefonnal. A másik két képet rendes géppel fotóztam másnap. sajnos a látványt nem adta vissza az első kép (nokia telefon) a másik két kép meg nem ott és nem akkor készült.

193 2012.10.24. 19:42:26

Két hete a Mátrában futottam Szentimre-Ágas-vár-Mátraalmás-Szentlászló-Szentimre körön.
"Időtlen utazás". Pár pillanatig legbelül, mélyen önmagamban.

HelloJozsi 2012.10.24. 21:40:56

Szasza, ez megindító volt. Én kizárólag ezek miatt az élmények miatt futottam mindig is. Ezért persze sosem voltam "igazán" sportoló soha , amit azt hiszem nem is bánok.

Oh Dae Su 2012.10.25. 10:03:30

Érdekes, nekem az első kép tetszik a legjobban a három közül. Az elmosódott kontúrok valahogy sokkal jobban visszaadják a pillanat varázsát.
Én hétfőn az Ingóköveknél toltam egy 'közel húszast' és akkora flow-t éltem át közben, mint még eddig soha... Minden összeállt, fizikális állapot, időjárás, hőmérséklet, nyugalom. Egyszerűen azt éreztem, hogy nem én vagyok ÉS a táj, hanem egy kerek egész MINDEN. Részévé váltam hosszú percekre a természetnek... Euforikus volt...

p4o5k0 2012.10.25. 13:38:22

én attól félek ha reggel 6-kor vaddisznó mama meglát az erdőben fejlámpával futni, azt nem elem túl....., meg amúgy sem túl bizalomgerjesztő egy koromsötét erdő.

Bár nyáron elmenekültek amikor megláttak!

Úgyhogy március közepéig marad a kemény és ingerszegény de legalább kivilágított aszfalt.

Futómadár · http://madareteto.blog.hu 2012.10.26. 15:41:34

@p4o5k0: Vaddisznóval én is találkoztam egy jó hónapja utoljára, és elég rémisztő. Voltak vagy négyen. Mostanában csak röfögni hallom, de zeng tőle az egész völgy.

futobotond 2012.10.26. 16:10:48

Örülök, hogy részben együtt éltük át az élményt :) (dorkapapa)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.10.29. 06:48:57

@szasza75: hiába csak telefon, az első kép nagyon tuti lett. a flow pedig a futás értelme. :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása