Az egészségért mindent: Sanyosz a fagyasztóban

2012.11.28. 08:06 szasza75

Különösebb bevezető nélkül át is adnánk a szót Markocsán "MCM" Sándornak.

Kíváncsisággal és meglehetősen sok fenntartással fejeztem be egyik tanítványom, Szabó Emese levelének olvasását, akitől – az eredményes felkészítését megköszönve – egy 3 alkalomra szóló hidegterápiás bérletet kaptam.

Hiányos ismereteim miatt sokáig hezitáltam, hogy elmenjek-e, és ha igen, mikor, erre a kezelésre. Azt tudni kell rólam, hogy gyerekkoromban "Vacoginak" hívtak, mert rendszeresen én mentem be utoljára a Balatonba, annyira utálom a hideget. Nagy késztetést nem éreztem, de a kíváncsiság erősebb volt bennem.

Végül úgy döntöttem, hogy a Frankfurt Maraton után jöhet bármi.

Bejelentkeztem és Szaszával el is mentünk a naphegyi Oxygén Wellnessbe. A kezelés előtt alá kellett írni egy papírt, hogy nem szenvedek semmi olyan betegségben, ami miatt problémám lehet a 3 perces kezelés alatt (magas vérnyomással nem ajánlott). Viola, aki segítségünkre volt, készségesen elmondta, hogy mi vár rám. A populáció a hidegterápia következtében eddig még nem csökkent, de azért nem ez lesz életem legforróbb emléke.

IMG_4766-1.jpg

Az állókabin inkább emlékeztetett egy exkluzív, henger alakú hi-tech hűtőszekrényre, ami gondolom feláras, mert belülről gyönyörű rózsaszín műbőrben pompázott. A fejem kilógott, kezemmel kapaszkodtam a perembe. "Bemelegítésképpen" -40 fokos nitrogén kezdett el beáramlani, onnantól pedig útjára indult a gyönyör és meg sem állt egészen -180 fokig.

IMG_4770-3.jpg

IMG_4793-8.jpg

Szaszát néztem kétségbeesve, aki pulóverben, vigyorogva kamerázott. Neki könnyű, már van utánpótlása, nekem még odébb, de egyelőre ez a projekt is jegelve. Viola közben meséli, hogy a nők sokkal jobban bírják, mint a férfiak, akik néha káromkodással próbálják csillapítani a pokoli hideg okozta csípő, égető érzést.

Nem volt kellemes; a "nagyon fáztam" ebben az esetben meglehetősen közhelyes, ilyet mondtam már 200 fokkal melegebben is, de ilyenkor mit mondjon az ember? 3 perc után csipogás jelezte a kezelés végét és kiléphettem a kapszulából.

IMG_4783-6.jpg

Fáztam, a bőrömet kissé megkeményedettnek éreztem (állítólag a bőr felszíne ilyenkor 5 fok alá süllyed), a libabőr állandósulni látszott, majd szép lassan "defrost" üzemmódra kapcsoltam. Pár perc után azt éreztem, hogy kellemes melegség tölt el. Lazának és hajlékonynak éreztem magam, és nagyon jó volt a közérzetem; kiadós masszázsok után szoktam ilyesmit érezni, hogy minden porcikám a helyén van.

Azt olvastam, hogy a vér ilyenkor oda is eljut, ahová nyugalomban lévő szervezetben nem. A hidegsokk következtében felgyorsult keringés segíti a salakanyagok, méreganyagok gyorsabb kiürülését. Mindezek következtében a régóta letapadt zsírsejtek könnyebben mobilizálódnak, ráadásul azzal, hogy a szervezet igyekszik fenntartani a 37 fokos testhőmérsékletet, rengeteg kalóriát éget – tuti módszer a fogyáshoz.

A terápia után legjobb, ha elmegyünk sportolni, spinningelni vagy futni, az extrém hideg ugyanis növeli az izmok teljesítőképességét. Azt hiszem ezt mindenkinek ki kell próbálni, hiszen csaknem mindenre javallott.

További információk a hidegterápiáról az Oxygen Wellness honlapján.

4 komment

Címkék: hideg oxygen mcm Az egészségért mindent

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr354927448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miki-dzsi 2012.11.28. 09:23:37

Szuper, de még a holnapjukon sem látok árat, ha van ilyen jellegű info is, pls.

csétomi 2012.11.28. 09:42:03

@miki-dzsi: nézd meg esetleg az árak menüpont alat ;) A pdf utolsó oldala a hidegterápia

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.11.28. 19:52:12

Érdekes lehet. Pöcstyűt (Therma Jock) nem kellett felvenni?
Erről az jutott eszembe, hogy az ókori Aszklépiosz is sokkolta az emberi szervezetet. Nem hővel, vagy hideggel, hanem kígyóval ijesztgette az embereket a labirintusában. Ezek mintha egy hardware resettel érnének fel bizonyos esetekben.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.11.28. 20:02:38

Megnéztem az árlistát, van benne valami "peeling", amit végig pettingnek olvastam. De mit hámoznak? Egymást? Mert akkor mégiscsak petting. :))

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása