Kiegészítő gyakorlatok a futás mellé

2014.01.26. 22:38 szasza75

Néhány hónappal ezelőtt Papp Kriszta mesélte nekem, hogy a téli időszakban kiegészítő edzéseket végez, hetente kétszer. Hiszi, hogy a törzsizom, illetve a tartó izmok edzésével jótékony hatást gyakorol a futására. Persze beillesztette még a jógát is, de az egy másik história. Én is régóta tervezem, hogy a téli (HAHAHA) időszakot én is ilyesmi programokkal fűszerezem.

Már régebb óta ismerem Horváth Andit. Alapvetően bringázik, nem fut, de ez mindegy is. Szóval ő egyrészt gyógytornász, manuálterapeuta, és persze személyi edző is, de nem az a hagyományos értelemben vett.

Megkerestem, hogy igényeimmel, azaz a csípő, derék, törzsizomzat mobilizálása (és egyben erősítése) is legyen a cél. Rövid beszélgetést követően megvizsgálta az izomzatomat, illetve legfőképpen azok lazaságát. Nem túlzok, hogy eddigi életem munkája volt összehozni ezeket a kötött izmokat. Biztatásul azért jelezte, hogy nem reménytelen a helyzet.

A legnehezebb gyakorlatokkal kezdte, aztán folyamatosan könnyített, majd ahol már biztosan mozogtam, ismét úgy nehezített. A lényeg instabil környezetben gyakorlatokat végezni. A rövid kis videó, kis ízelítőt ad a gyakorlatokból.

Miután sikerült elfogadhatóan egyensúlyoznom a labdán és egy pillanatra királynak érezni magam, Andi felállt a labdára és úgy egyensúlyozott. Vannak még távlatok!

Ilyen jellegű edzéseket, nem csak egyedül végezhetünk. A CORE Training jellegű edzések már számos helyen elérhetőek, köztük pl. Zuglóban hetente kétszer edz a következő csoport.

Hamarosan ide is ellátogatok.

6 komment

Címkék: video bemutató gyakorlatok

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr325761056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KicsiGyík 2014.01.27. 09:14:23

Ezek nagyon klassz gyakorlatok.

Én crossfit edzésekre járok, ott is használunk fitballt, illetve trx-et és csinálunk különböző statikus gyakorlatokat is (plank stb.)

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.01.27. 12:36:09

Nagyon-nagyon jó! Ki fogom próbálni.
15 éve volt egy tanárom, aki talán bioelektroniák tanított, Bretz Károlynak hívják. Ő csinált egy platformot, amivel a sportolók stabil állását vizsgálta (stabilometria, ha jól emlékszem). Rá kellett állni a platformra és a számítógép képernyőjén láttuk, mennyire stabil a súlypontunk állás közben. Érdemes lenne erre rátenni a labdát és azzal vizsgálni, milyen gyorsan fejleszthető egy ember. Néznénk a kilengések amplitúdóját, gyakoriságát. Azt, milyen gyorsan áll vissza nyugalmi helyzetbe, stb.

Gyűrött Papír 2014.01.28. 12:51:01

Ezek milyen labdák? Én ráültem a gyerek domyos vagy milyen labdájára, de leért a fenekem a földre. :))
Később mondták, hogy max 50kg.

nagykrisz_2 2014.01.28. 14:24:29

ez az, ilyen cikkek kellenek. nem pedig pulzusbeszámolók.

Gyűrött Papír 2014.01.28. 23:14:28

Jó, hogy megmutatsz ilyen videókat, ahol csetlesz-botlasz (egyelőre). Olyan emberi :))
1:30-nál a háttérben jó a fazon, amikor megpróbálja magára rántani a fogast :))

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása