TRX (rip:60) gyakorlatok futóknak

2014.03.04. 08:57 mgergoo

Az eddig lefutott kicsivel több, mint 7800 km hatására a lábaim izmosak és aránylag szálkásak is lettek, de ez az átalakulás a felsőtestemre sajnos csak kis mértékben igaz. A fogyás sajnos nem feltétlén jár sportos testalkattal. Vékonyabbnak vékonyabbak vagyunk, az én esetemben is nyilvánvalóan előnyömre vált a fogyás, de a felsőtestemen még lenne bőven mit változtatni. Úgy nézek ki, mint egy leeresztett gumimatrac. Persze, hogyismondjamcsak, a felsőtestem fedettsége nem csupán esztétikai kérdés. Nagyon nem mindegy, főként terepversenyeken, hogy az ember mennyi súlyt cipel magával felfelé. 

Szerettem volna otthon végezhető gyakorlatokat, de mindig is ódzkodtam az edzőtermek hangulatától és érzek magamban annyi motivációt, hogy otthoni körülmények között is rávegyem magam a testedzése. Rövid egyeztetést követően Olivér a rip:60 használatát javasolta: olcsóbb, mint a TRX "és a szárak külön is mozgathatók amennyiben szeretnénk, ez plusz feladat lehetőségeket ad."

Január végére sikerült is hozzájutnom, majd miután rájöttem, hogy a videókban és fotókon szereplő ajtós felfüggesztés nálunk kivitelezhetetlen, beszereztem mellé egy fali konzolt, amit négy hatalmas csavar tart a falban, hogy ne szakítsam ki egy-egy gyakorlat végrehajtása közben.

Apropó gyakorlatok. A dobozban nem csak az eszköz van, hanem egy 60 napos étkezési- és 12 DVD-n edzésprogramot is. Ellenére annak, hogy a 12 DVD edzésprogram elég sok, Olivér inkább saját gyakorlatokat küldött. Ha esetleg ti is rendelkeztek hasonló eszközzel (ami akár lehet trx is), akkor fogadjátok szeretettel:

És az edzői instrukció:

Ebből az 1, 4, 5, 10, 12, 24, 43, 45, 52/2, 53, 56, 57, 59, 60, 61 gyakorlatokat kellene gyakorolni. Mindegyikből végezz két sorozatot 6-12 ismétléssel (az erőnlétedtől függő az ismétlésszám, hogy mennyit bírsz el, amelyik gyakorlat egy lábas, ott bal és jobból is 2-2 sorozat). A markolat pozíciójával, a heveder meredekségével is tudod változtatni a gyakorlat nehézségét.

Most kezded, az első pár alkalom legyen ráhangoló jellegű, nem kell széterőlködnöd magad. Kicsi izomláz utána oké és végrehajtás nehézsége legyen közepes. Ha lenne olyan gyakorlat amit nem bírsz megoldani, akkor hagyd.

Örülnék, ha egy héten ezt az edzéstípust kétszer-háromszor sikerülne beiktatni. A sorozatok, gyakorlatok közt 30 mp - 1 perc pihenőt iktass be. Pár perc kar, derék körzéssel, helyben futással melegíts elő picit. A sorozatszámon akkor emelünk majd, ha már flottul megy. Egyelőre fixált hevedert használj.

Nekem még nem megy flottul, de fejlődők. Az 53-asból eddig 5 a rekordom...

8 komment

Címkék: dk trx otthoni edzés rip60

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr695840375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.03.04. 11:02:03

Minden évben kijön valami újdonság, aminek az a vége, hogy pár hét után az ember bebassza az ágy alá porosodni, vagy a ruháit tartja rajta. Fekvőtámasz, húzodzkodás, felülés, guggolás. Ezek a saját súlyommal történnek, úgyis ahhoz kell szoktatni a szervezetet. Szerény véleményem szerint. De ha valakit motiválnak ezek a cuccok, akkor hajrá! Jobb, mint a semmi.

brutalfitnessz · http://brutalfitness.blog.hu/ 2014.03.04. 11:57:42

Én is pont ezt akartam kérdezni. Ez a kötelesdi most mitől jobb az újdonság varázsán és az edzői áldáson kívül?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2014.03.04. 12:02:56

Semmivel :-) A fegyencedzés is tökéletes az otthoni edzésre. Nekem infrastrukturális problémáim voltak vele. Nem akartam egy húzodzkodó rudat felfúrni a lakásban, illetve nem rendelkezek olyan stabil asztallal, ami az első gyakorlatokhoz kellett volna. Ez a cucc is aránylag nagy kompromisszum egy kis lakásban, de pont a sarokban van és belóg az ajtó mögé így talán nem zavaró annyira.

nagykrisz_2 2014.03.04. 13:33:59

Ez jobb, mint a semmi, bár elég kompromisszumosan edzi csak meg az embert. Kiegészítő edzésnek megteszi. Amiért viccesnek tartom, hogy tipikus yuppie sport. "Megyek a személyi edzővel, beöltözök sportosnak 100 ezerből, edzésen telózok, dumcsizok a teremben, és közbe trx-ezek, de jövőre megunom és kettlebell-re váltok mert állítólag az a tuti és az artúr is azt fogja csinálni a személyi edzőjével."

blas83 2014.03.04. 17:32:31

Ha minden évben találsz valami divatosat, ami egy évig leköti az érdeklődésed és még hasznos is, az SOKKAL hasznosabb, mintha nem csinálsz semmit mert unalmas...A hobbi azért van, hogy elköltsd rá a fizetésed :)

Amúgy én se azért költök alkalmanként mondjuk X Ft-ot egy köredzésre, mert azokat a gyakorlatokat nem tudnám otthoni megcsinálni, hanem azért mert egyedül nem csinálnám meg otthon és nem ülnék órákat a számítógép előtt, hogy megfelelő és változatos feladatokat keressek, nem mennék be hamarabb dolgozni, hogy odaérjek edzésre, és társaságban amúgy is minden jobb.

Tudtommal a TRX-nek, kettlebellnek is az a lényege, hogy instabilitást visz a dologba az eszköz nélküli saját súlyos edzésekhez képest, így olyan izmokat is erősít, amiket amúgy kevésbé erősítenél.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása