Az én történetem...

2011.12.20. 12:23 szasza75

A hétvégén Orsós Szabival beszélgettünk, akinek a történetét olvashatjátok itt. Picit hosszabb lesz, de megéri elolvasni.

Szaszával a Lukács-fürdőben beszélgettünk a szokásos dolgainkról, mint csajok, buli, meg azt hiszem csajok. Volt egy kis sport is, amiben voltak konkrét dolgok, mint versenyek, edzések és motiváció is. Be kell valljam, mostanában van egy kis motivációs problémám, ami annyit tesz, hogy szinte semmit nem edzek. De nagyfiú vagyok és megoldom, viszont egyetértettünk Norbival abban, hogy más sporttársainknak a saját bejárt utunk, talán inspiráló lehet, főleg, ha valaki olyan mélyről kezdi, mint DK, vagy én. (DK-t nem ismerem személyesen, de rendkívül szimpatikus dolgai vannak, ezért mertem a számra venni a nevét, vagy mit. :-)

Gyerekoromban nem igazán sportoltam. Két és fél éves koromban volt egy súlyos balesetem, a gyerekkorom egy részét kórházban és a szobámban töltöttem legózva, számítógépezve. Jó eszű srácnak tartottak a tanáraim, fel is vettek Miskolc és akkoriban az ország egyik legjobb gimnáziumába. Itt sem találkoztam sokat sporttal, de nem is szerettem mozogni.

16 éves koromtól már keményen buliztam és akkoriban kezdtem el dohányozni is. Természetesen ez az életmód el is vitte az életemet egy olyan irányba, ami akkor "vagánynak" tűnt, ma már csak egy nagy butaságnak tartom. Az egyetemre sem vettek fel, így elkezdtem dolgozni. Nappal dolgoztam, este buliztam.

Teltek az évek, és azt vettem észre, hogy naponta 2 doboz cigit szívok, 92kg vagyok. (69 voltam, amikor érettségiztem.) A volt osztálytársaim bezzeg haladtak szépen: diploma, lakás, barátnő, nyaralás. Ebből a felsorolásból nekem csak a barátnő volt meg. Szerencsémre, mert mellettem állt és támogatott abban, hogy megváltozzak, és talpra álljak. Kapcsolatunk sajnos véget ért, de sosem fogom elfelejteni neki azt, amit értem tett.

Az elhatározás a legfontosabb dolog.

Amikor minden péntek-szombaton a WC előtt térdelsz, és az előző esti buli "utórezgéseit" nyomod, valamit nagyon elrontottál. Egyik ilyen délelőtt elhatároztam, hogy VÉGE! És mit ad Isten, egy héttel később újra ott térdepeltem. De akkor újra megfogadtam, hogy befejezem és leszokok a cigiről. Nem akartam többet, csak abba akartam hagyni a dohányzást. Teltek az órák és fetrengtem a szobámban, elvonási tüneteim voltak, szenvedtem, de valahogy eltelt az a vasárnap is. 27 éves voltam. 11 éve ez volt az első nap, hogy nem gyújtottam rá.

Ha egy megy, akkor kettő is. Az első két hét nagyon nehéz volt, de megcsináltam. Visszatért az ízlelésem, a szaglásom, eltűntek a nikotin csíkok a szemem alól, és az már az ujjaim sem voltak sárgák. 2-3 hónap és kezdtem jól érezni magam a bőrömben, csak egy dolog zavart, a súlyom. Olyan 95 kg voltam, ráadásul nem is vagyok nagyon magas.

A sportolás ötlete akkoriban kezdett megfoganni bennem. Bringázni akartam, de nem volt pénzem bringára. Meg csajozni, de kövéren az sem ment. Találtam otthon egy Nike-t, amit napokig nézegettem, majd gondoltam egyet, felhúztam és lesétáltam a Rigó utcára. A terv az volt, hogy végigfutom oda-vissza, olyan 1km.

50 méter után megálltam. Akkor annyit bírtam, de sétáltam tovább és bele-bele kocogva csak végigmentem. Hazaértem és leültem, mert nem esett jól, remegett kezem-lábam. De fogyni akartam, mégpedig mindenáron. Lemértem egy 4km kört, az volt a célom, hogy egyszer az életben lefutom egyhuzamban. Mindig bele-bele sétálgattam, de egyre több lett a futás, és egyre kevesebb a séta.

4 hónap kemény munka után sikerült. Egyben 4 km, amikor hazaértem boldog voltam. Otthon ülve jöttem rá, hogy nem a futás okozott akkor még örömöt, hanem az, hogy végre végigcsináltam valamit. Kitűztem egy célt és elértem. Van siker az életemben, emiatt boldog voltam. És mint a legtöbbünk, még aznap többet akartam.

A maratoni lefutása valamiért adta nekem magát. Még jó, hiszen 4km-t már bírok futni, akkor miért ne bírnék 42-t? Az utcánkban futott egy srác, akiről tudtam, hogy profi. Kedves, jóindulatú srác volt, akin látszott, hogy önzetlenül segít egy magamfajta amatőrön. Leszólítottam, Kalotai Levente volt, az, aki többszörös spártai hős, egy ulrafenomén.

Elmondtam neki, hogy maratonista szeretnék lenni. Kicsit csóválta a fejét, de bízott bennem. Hadovált cipőkről, étkezésről, iramokról meg pulzusmérésről. Én meg futottam télen-nyáron, reggel-este, melegben és viharban és mindig arra gondoltam, hogy egyszer átfutok a célkapun.

14 hónap kemény munka, többszöri elhalasztás és sérülés után Budapesten futottam, a Spar Maratonon. 30 km-ig szépen ment, de utána már sokat kellett belesétálnom. A célegyenesben még kinéztem egy 70 körüli hölgyet, hogy lenyomom, de alulmaradtam. Szerény 5 óra 10 perces idővel értem a célba, de annál boldogabban. Sikerült, érem a nyakban. (Bár kicsit zavart, hogy a nyanya lenyomott!)

Tudtam egy, hogy ettől többre vagyok képes. 2006-ban visszamentem, hogy megcsináljam, 5:06 lett az időm.

Az Ironman már más dimenzió. Meg sem fordult a fejemben addig, amíg egyszer valaki rá nem mutatott valakire, hogy az a srác Ironman. Egy hús-vér élő ember. Érted, egy élő ember megcsinálta? Semmi extra, nem volt nagyobb vagy erősebb. Ugyanúgy lélegzett és evett. Ugyanúgy izzadt a melegben. El is dőlt, hogy ez kell nekem. Kicsit még kérettem magam, elkezdtem a futás mellett úszni és bringázni is, de szépen lassan a testem és a lelkem is elfogadta a döntést, az IM a mindennapjaim része lett. 2007 augusztusában én is ott álltam a nagyatádi sportcsarnokban és vártam, hogy a pódiumra szólítsanak Chinóval, SC-vel, Szaszával. Elképesztő érzés volt.

De a legjobb ezután jött. Az IM után ürességet éreztem, nem tudtam, hogy mihez kezdjek az új helyzettel. Nem tudtam, hogy merre tovább, nem igazán értékeltem a történteket. Egy nap az unokabátyám keresett meg, hogy szeretne futni és segítsek neki. Ő is leszokott a cigiről és sportolni, változni akart. Kiderült, hogy nem ő az egyetlen. Hirtelen a család és baráti körből legalább 10-15 ember jelezte, hogy azért változtatott az életén, mert én megmutattam nekik, hogy igenis lehet, csak akarni kell. Édesapám majdnem 40 év után szokott le a cigiről.

Manapság a terepfutásban találom meg azt, ami számomra a sportolás legjava. De igazából nem az fontos, hogy ki mit ér el! Amit csinálsz magadért és az egészségedért tedd! Ez egy jó sport, kifejezetten jó emberekkel. Ezt a sportot életed végéig űzheted, határ a csillagos ég! Nem az a fontos, hogy te "csak" 2:30-as félmaratonit tudsz. Az a fontos, hogy a 2:30-at jókedvvel, jó társaságban érd el. És hogy elérted.

Ha emiatt az írás miatt csak egy ember veszi fel a futócipőjét, hidd el, már megérte!

Céljaim 2012-re még nem teljesen világosak. Márciusban Trevisio Maraton, ahol egy 3:30-t tervezek futni. Májusban T100. Még hisztizek és kéretem magam, de valahol én is tudom, hogy visszamegyek egy újabb mellényért Chamonixba.

Számok:

  • Sportolás kezdete: 2003
  • Első maratoni: 5:10, Budapest 2005. október
  • Főiskola kezdete: 2005
  • Legjobb maratoni: 3:50, Bécs 2010 április
  • Balaton átúszás: 2006
  • Több, mint ötven utcai és terep maraton, illetve félmaraton és TT
  • Ironman féltáv: 2007 Kiskőre
  • Ironman: 2007 Nagyatád, 14:45
  • Diploma: 2008
  • Mont Blanc mászás 2008, 4200-ig
  • CCC 2010 (Trient, a vihar miatt leállították a versenyt)
  • CCC 2011: 22:15

38 komment

Címkék: siker cigi motiváció fogyás küzdelem futóprofil

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr753476668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyosz 2011.12.20. 12:51:36

Gratula Szomszéd! Jó írás, sok embernek jött jó időben, akik kicsit motivációt vesztettek az utóbbi időben.

gafmon 2011.12.20. 12:56:23

Nagyon szép! Örülök, hogy elérted a céljaidat! Kívánom, hogy a továbbiakban is sikerüljenek! Kitartásból: jeles!

Kuruttya 2011.12.20. 13:29:08

-Miért "természetes", hogy a bulizás és a dohányzás (?) olyan irányba viszi valaki életét, hogy pl. nem veszik fel az egyetemre? (Az egyetemistákról köztudott, hogy nem szoktak bulizni?)

-Mi köze a dohányzásnak a diploma-barátnő-lakás-nyaralás kombó megszerzéséhez?

-Mi köze a péntek-szombat WC előtt térdelésnek a dohányzáshoz? (Az véletlenül nem az alkohol? Bár 27 évesen az furcsa..)

Gondolom moderálva leszek amiatt, hogy nem csak álgratulációkat írok, de a fenti marhaságok nagyon szúrják a szemem, és miattuk az egész történet hitelessége megkérdőjeleződik számomra.

angelday 2011.12.20. 13:57:15

@Kuruttya: nem leszel moderálva, sőt, remek vitaindító felvetések. :)

T@Z 2011.12.20. 13:58:45

Én is hasonló cipőben járok, én 26 évesen szoktam le a cigiről 10 év után, és idén kezdtem el futni. Jövőre szeretném lefutni Áprilisban életem első félmaratonját, Októberben az első maratont. További céljaim pedig kb. ugyanazok, amit te már megvalósítottál. :)

T@Z 2011.12.20. 14:00:34

@Kuruttya: "-Mi köze a péntek-szombat WC előtt térdelésnek a dohányzáshoz? (Az véletlenül nem az alkohol? Bár 27 évesen az furcsa..)" Ha csináltál volna már olyat, hogy napközben 1,5 doboz cigaretta, utána este a buliban még egy doboz, akkor tudnád. Én sajnos tudom milyen. Nem vagyok rá büszke. :(

Kuruttya 2011.12.20. 14:03:24

@T@Z: nem csináltam, ez igaz. Talán egész életemben szívtam el 2.5 dobozzal. De nem is hallottam még olyanról, hogy valaki a cigi miatt lógatta a fejét a wc-be. Komolyan van összefüggés? Tényleg érdekel.

Stikli0406 2011.12.20. 14:08:50

Szerintem nagyon motiváló írás volt. Én 2 hónapja futok, először 1,5 km volt a leghosszabb, amit egyhuzamban le tudtam futni, most 4km-nél tartok, de azt el sem tudnám képzelni, hogy 14 hónap alatt eljussak a maratonig. Gratulálok!

Badwater 2011.12.20. 14:10:47

@Kuruttya:

Remélem nem leszel moderálva, miért is lennél, semmi bántó nincs a kérdéseidben.

1. Nem természetes, de nekem elsiklott az életem. Gyenge voltam, és hagytam, hogy az alkohol, buli, cigi, naplopás tegye ki az életem Ahelyett, hogy tanultam volna, vagy normális emberi kapcsolatokat építettem volna fel.

2. Semmi. Ezzel csak azt akartam hangsúlyozni, hogy a kapcsolatom fejlődött, hozzátett ehhez a világhoz, míg én nem.

3. Az az alkohol. Így van.

Nem vagyok író, ez életem első blogbejegyzése is. Kérlek nézzétek el nekem, ha valami nem értelmezhető.

Üdv
Orsós Szabi

Badwater 2011.12.20. 14:12:42

Még valami. Nekem cigi leszokása volt a kiugrópont. Ezt csak azért hangsúlyoztam. Voltak alkohol problémák is, de nem súlyosak.

Badwater 2011.12.20. 14:16:22

@Stikli0406: Hajrá!

Ha futo.blogot olvasod már jó helyen vagy!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.12.20. 15:14:16

@Badwater: Gratulálok! Inspiráló írás, nagyon fontos gondolatokkal. Remélem azért majd találkozunk személyesen :-)

pannonfunk 2011.12.20. 15:19:53

Cigarettáról nagyon nehéz leszokni, azt mondják sokan. Vannak heroinról leszokott narkósok, akik képtelenek a cigarettát letenni.

Nem a bulizással van a baj, hanem a mértéktelenséggel. És az az egyetemista, aki többet bulizik, mint tanul, a képességeitől függően fogja befejezni vagy nem befejezni az egyetemet. Persze vannak olyan arcok, akik végig delírium tremensezik az egyetemet, és még így is jó diplomát kapnak, de van, akinek komoly nekifeszülés kell ahhoz, hogy átmenjen egy-egy vizsgán. Nekem is lényegesen jobbak voltak a jegyeim, amikor alábbhagytam a mértéktelen bulizással.

Badwater 2011.12.20. 15:20:42

@mgergoo: Arra mérget vehetsz :-) Le is megyek valamelyik nap veletek futni a két ünnep között.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2011.12.20. 15:26:20

Egész jól sikerült az első maratonod :-)

Badwater 2011.12.20. 15:34:06

@szasza75: Kicsi Photoshop :-) De nem mondd el senkinek! :-)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2011.12.20. 15:35:14

@Badwater: Szerintem teljesen rendben van ez az írás, motiváló és én meg is könnyeztem, mondjuk nem teljesen értem, miért:) én idén májusban szoktam le a cigiről 12 év után (jesszumpepi!!), júniusban kezdtem futni, azóta megvolt a maraton is. Szerintem jó ötlet a cigiről leszokást valami sporttevékenységgel párhuzamosan elkezdeni, így van ami elterelje a figyelmet és nem kell parázni a leszokásos hízástól. Szóval gratula neked kedves Szabi és köszönjük, hogy megosztottad a történeted.

Csanya. 2011.12.20. 15:41:32

Nekem tudod mi volt inspiráló? Amikor megláttalak a piros gatyádban Argentiereben.
Életem egyik meghatározó élménye volt. Remélem ott leszek Chamonixban amikor befutsz!

Badwater 2011.12.20. 16:01:31

@Csanya.: A kedvedért bármikor felveszem :-) Én ott leszek, amikor Te befutsz!

Badwater 2011.12.20. 16:02:27

@borboleta: Igazán nincs mit! Köszi.

Csanya. 2011.12.20. 16:06:06

Héhéhhéhhéhé én jövőre nem indulok ott. Csak nyaralni megyek! Idei célversenyem:
madeiraultratrail.com/pten/index.php/en/

hokikoris 2011.12.20. 17:09:10

Szerettem olvasni, szépen, okosan szólsz... én ... Július közepén kezdtem kocogni, 47 évesen, "rossz nyelvek" szerint azért találtam ki magamnak a futást, hogy túléljem, hogy 18 éves lányom leszakadva a köldökzsinórról egy fél évet tengerentúlon tölt....lehet, de megérte. Szeptemberben az első félmaraton, "csak" 2:32, aztán tépett magával a gépszíj tovább, novemberben Siófok, a tervezett 2:15 helyett 2:14:59....közben futóblog-olvasás, magam ajándékozása az első "igazi" futócipővel, "DK feeling" egy zuglói Roadshow után, óvatos ismerkedés a Futótársakkal, és egyszer csak egy UB csapatban találtam magam...nincs megállás, futni KELL. A párom velem egyidős, 30 év után tette le a cigit....és tavasztól - remélem - velem tart a patakparti futásokon, aztán....ki tudja, meddig futunk

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.12.20. 17:47:57

Én még most is térdelek néha a wc előtt, pedig futok rendszeresen és nem cigizek. :))

A 3:50-es maraton nagyon jó, de én még mindig azt mondom, semmi értelme siettetni a dolgokat, és 5 óra feletti maratonokat "futni".

A CCC nekem is a kívánságlistámon van.

csétomi 2011.12.20. 18:13:39

Azt mondják, a dohányzásról nem lehet leszokni, csak szüneteltetni – ideális esetben életünk végéig. Én 7 éve szoktam le 12 év dohányzás után, de 3 éve pikk-pakk visszajött, csak egyszer kellett egy stresszesebb időszakomban elszívnom egy szálat. Nem a régi szintre ugyan, de majdnem egy évig küszködtem, amíg sikerült újra leraknom. Pedig közben már viszonylag komolyan futottam (simán ment 1:25-ös félmaraton úgy hogy csak pár napig nem gyújtottam rá) Nem is vagyok erre büszke, elég rohadt egy dolog. Remélem most már nekem is sikerül szüneteltetnem életem végéig.

Nagyon jó írás, gratulálok Szabi! És sok sikert kívánok soronkövetkező céljaid eléréséhez! Nomeg a szüneteltetéshez :)

bitliszbá 2011.12.20. 18:36:10

Tetszik.

Lassan a sportpszichiátria felirat is kijár a futóblog logó mellé. Sok önjavító önvallomás. És mind tele van okosabbnál okosabb dolgokkal. Bár kevés olyan emberrel találkoztam, magamat is beleértve, aki más kárán tanult...

És lassan kialakul a "hogyan legyél 30-as (40-es) éveidre jó futó?: huszonévesen igyál és dohányozz, lehetőleg hízzál is el- válasz.

Mike76 2011.12.20. 21:38:14

Gratulálok, igazán motiváló írás, és jó példa arra, hogyan lehet egy ilyen gödörből kimászni. Anno még talán az IWIW-en láttam, hogy teljesítetted az IRONMAN-t, ami eléggé meglepett, mert a gimis tesiórákról nem úgy emlékeztem rád, mint aki a sportemberek gyöngye lenne (mondja a bagoly a verébnek...). Így viszont már érthető, és le a kalappal a teljesítményed előtt!

Egyébként az elhízás, dohányzás és alkohol ellen mindennapos szélmalomharcot vívó orvosként számomra nagyon inspirálóak ezek a történetek (gondolok itt zsolára, DK-ra és most már rád is), fiatal, túlsúlyos pácienseknél is szoktam sütni őket, aztán megpróbálom a blogra irányítani az illetőket, hadd olvassák el saját maguk is a sztorikat, hátha... Ha csak egy-két embert sikerül a jó útra terelni, már megérte.

Üdv

Koscsó Gábor

Pali 2011.12.20. 23:21:58

eleg motivalo iras
a dohanyzas leszokasrol annyit, hogy amikor az unokaja azt mondta edesanyamnak, hogy nem adok puszit mama, mert budos vagy (a bago miatt), kb. 30ev dohanyzas utan edesanyam egyszeruen nem gyujtott ra, ez tart 20 eve :)
m o t i v a c i o

Eufemia 2011.12.21. 09:26:34

Gratu Szabi!
...régi miskolci ismerős... :)

Badwater 2011.12.21. 10:54:54

@Eufemia: Kíváncsivá teszel! :-)

Szirénke 2011.12.21. 11:57:52

Igenis összefügg a dohányzás a futással. Én is az első félmaratonom előtt (idén a Nike) előtt 1 hétig nem akartam rágyújtani, hogy kicsit kiszellőzzön a tüdőm. Aztán úgy maradtam :)
Gratulálok ahhoz, amit eddig elértél, és hajrá a folytatáshoz!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.12.21. 13:25:40

jó kis vallomás, jó hús-vér emberként olvasni valakiről, akiért ott szorítottunk a topicban augusztusban...:-)

Mav063 2011.12.21. 13:44:23

nekem van motivációm a futásra, nem rég volt az első félmartonom (nov. 20. balaton félmaraton)1:42:18-ra (3 hónapos aktív készüléssel), 2012 a félmaratonok éve, 13-ban meg maratont szeretnék futni. viszont a munkám miatt alig van heti 1-2 alkalmam edzeni amivel valljuk be elég kevéske esélyem van eredményt elérni. a cikk nagyon jó és inspiráló, a 27évesen minden hétvégén másnaposan wc-t támasztani kicsit érdekes, de embere válogatja. jó futást mindenkinek! :)

SándorMiki 2011.12.21. 14:32:30

nagyon jó ez az írás :-)
én 20 évig dohányoztam, már 2,5 éve leszoktam. Elkezdtem futni, szinte mindenhol az utolsó vagyok, de megcsinálom, 2012-re a félmaraton a cél. Ezért is tetszik ez a mondat: "Nem az a fontos, hogy te "csak" 2:30-as félmaratonit tudsz. Az a fontos, hogy a 2:30-at jókedvvel, jó társaságban érd el."

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.12.21. 17:21:27

@csétomi: Igazából nem néztem ki belőled a cigit. :-) Brutál, hogy milyen időket nyomsz. Lehet, hogy nekem is rá kéne szoknom, és meglesz az álom 1:30-as félmaraton? :-)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása