Terheléses maraton (by WITCH)

2010.08.26. 09:43 angelday

WITCH ( http://witch-ironman.blog.hu ) terheléses maraton beszámolóját és felvezető, mondhatni "intro" posztját olvashatjátok az Ironman élményei előtt. Enjoy! — Józsi

Winkler maratoni futása után (nevezetesen hogy milyen célt lehet kitűzni még a 42 km után) nem meglepő módon pörgött a Futóblogon az Ironman témája is, mert szinte adja magát. Gondoltam kielégítem az emberek kíváncsiságát, azokét még nem próbálták milyen is a maraton akkor, ha előtte 3800 méter úszás és 180 km bringa a 'bemelegítés', hogy nektek ne kelljen végignyomni. Esetleg kedvet is kapjatok hozzá!

Az idő, mint tudjuk, megszépíti az emlékeket, ezért aztán megvártam az idei Ironman távot (hivatalos nevén a XX. Hosszútávú Triatlon OB-t) hogy friss élményekkel feltöltve tudjak írni róla pár szót, hogy végül milyen érzés is ez.

Hogy mi a különbség a 42,1 km távú maratoni futás és az ugyanilyen hosszú Ironman maratonja között? Talán az a legjobb, ha felidézzük a Gladiátor zárójelenetét az arénában, amikor is úgy kellett harcolnia Russel Crowe-nak, hogy előtte beleszúrtak egy tőrt. Megvan? Hasonló érzés az Ironman-en elkezdeni a maratoni futást. :)

Ez számszerűleg is így van, a közvetlenül mögöttem végzett versenyző egy futóatléta volt (volt szerencsém beszélni vele a záróünnepségen, mert mellette ültem), ő 1 óra 20 perces félmaratonokat fut, míg idén 5 óra 25 alatt futotta le az Ironman maraton részét.

Ha kimondottan futás szempontjából nézzük a "3,8—180—42"-es versenyt, akkor a legnagyobb kihívások a következőek:

  • Megőrizd az energiádat
  • Ne sérülj le
  • Próbálj megfelelően visszatáplálni
  • Jól menjen a bringa/futás váltás
  • Fejben jól bírd az esetleges fájdalmat

Ezek mind nagyon fontos dolgok ahhoz, hogy képes legyen valaki végigmenni az egész "vidámparkon". Egy, a már maratoni távot sikeresen teljesítő futónak főleg a bringa/futás váltás, és az esetlegesen komoly energiadeficittel indított maraton okozhat problémát, ezeket érdemes leginkább gyakorolni, ha valaki az Ironman teljesítésére adja a fejét.

Még friss az élmény, ezért nyugodtan kijelenthetem, hogy a hosszú távú triatlon kemény dió, de ha valakinek megvan hozzá az akarata, és sok mindent megtesz érte, akkor azért feltörhető. Ebbe az is beletartozik, hogy ha tegyük fel, valaki nem tud folyamtatosan (értsd: különösebb megerőltetés nélkül) úszni 1,5 órát, akkor majd megtanul.

20 év alatt, ha jól tudom, 3387 ember teljesítette, ami azért nem egy nagy tömeg, évekre leosztva ez kevesebb mint 170 új embert jelent, akiknek csak egy részük az, aki kizárólag az Ironman-re készül. A másik részük az évek óta sprint, rövid, és középtávon triatlonozók közül kerül ki, hiszen ez egy OB.

Biztatásul még annyit szeretnék még hozzátenni a témához, hogy az Ironman egy fantasztikus dolog, főleg a célba érés, persze maga az út is sok örömet tartogat, amíg eljutunk odáig. Bőven megéri az egész, nem csak az edzések, és a frenetikus célba érés miatt, hanem mert rengeteget megtudunk a saját testünkről, és arról, hogyan lehet rengeteg dolgot összeegyeztetni a három különféle sport együttes művelése miatt.

Akit bővebben is érdekel mindez, vagy tervezi az indulást, az ITT elolvashatja a beszámolót bővebben is.

165 komment

Címkék: terhelés ironman maraton ob

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr192232278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tbs1001 2010.08.27. 07:52:15

@Dömen: Sajnos ez a pillanatnyi helyzet. :( Szerinted hagyjam abba..?

Nagyon durva IM időd van. :O

Dömen 2010.08.27. 08:00:46

@T1GRIS: Jó a példa, kösz...

Nem érdemli meg az Everest a korrekt felkészülést? Dehogynem, sőt megköveteli. A felkészületlenség, a dilettantizmus és csak a verbális képességek fitogtatása ott rossz esetben halálhoz vezet, az IM-en "csak" ilyen "meghaláshoz". Az IM példában az oxigénpalack nélküli mászás: Major Joe, az oxigénpalackos több százan, aki meghalt: szegény Witch (aki nem tisztelte a hegyet).

@Witch: sztem azzal népszerűsíthetted volna jobban a triatlont, ha tisztességesen felkészülsz (nem csak verbálisan) és nem ilyen beszámolót tettél volna közzé. Megérdemelte volna az IM. Így hogy kitetted magad és az IM felkészülésedet/teljesítésedet a netre, egyben felelősséggel is tartozhattál volna iránta. Már majdnem úgy tűnik, hogy arra biztatsz mindenkit, hogy kevés edzéssel nyugodtan nekiindulhat az IM-nek. Ez tévedés. Azon akadtam ki végképp, amikor @szasza75 havi 350 km bringáján már majdnemhogy hüledezel. Említést sem érdemlő teljesítmény, ezt @szasza75 is jól érzi.

Maradok tisztelettel: KT

Dömen 2010.08.27. 08:04:51

@tbs1001: semmiképp ne hagyd abba, de még ne indulj az ironmanen, kérlek... :-))

2010.08.27. 08:18:39

hmm... Még szerencse, hogy Gebre nem olvassa a futo.blog.hu-t, meg amúgy sem tűnik olyan manusnak, aki szerint a 2:15 feletti marathonistáknak otthon kellene maradni még gyúrni egy kicsit, mert sokan bajban lennénk az ilyen tanácsok után :S

Nylonman 2010.08.27. 08:34:59

Nagyon jó ez a "ki a kiráááály"-os szájkarate :)
Nem is tudom hogy lehet, de véletlenül pont Szaszának volt egy mindenre magyarázatot adó hozzászólása: ha elégedett vagy az eredményeddel akkor minden rendben van. Tök mindegy, hogy ki mit tart rólad.
Az meg hogy ki a király, szintén nézőpont kérdése. Én futottam 3 évig maratonokat készülés nélkül. Na aaaaz keményebb mint egy Ironman minimális felkészüléssel. :)
Ezeken a mazo városnéző 42 kilis kocogásokon jöttem rá, hogy a pulzusom jóval magasabb, mint a 3 órán belüli futóké, ergo (nem a csikidam) sokkal dicsőbb dolog vetés nélkül aratni :)

@rrroka: nem csak utána, közben is ;)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.08.27. 08:40:21

@Dömen:

Ha nő lennél azt mondanám sárkány van.

Valaki tudja itt a blogról hogy nevezik az ilyen embert ?

A korlátoltságnak egy olyan szintjét hozod, ami újradefiniálja a fogalmat.

Utoljára figyelmeztetlek,

chrono 2010.08.27. 08:44:12

@T1GRIS: a biciklis pálya rövidebb ezt aki indult rajta elismeri. A többi meg egy független méréssel lehetne leellenőrizni.
A miért rövidebb kérdésre a szervezők tudnak talán választ adni.

szaszit 2010.08.27. 09:06:10

Egy ironmanre 10 napnál többet készülni tiszta időpocsékolás :)
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=92696207&t=9022608

Nylonman 2010.08.27. 09:08:10

@WITCH: Ne bántsd, szerintem Dömen sem ellened beszél. Ő egyszerűen csak teljesítmény orientált.
Megértem ezt a mentalitást is. Aki a 10. hely felett végez, az nem készült föl eléggé, és kidobott idő volt minden pillanat amit edzéssel töltött, mert nem tisztelte a távot és az előtte végzetteket annyira, hogy rendesen odategye magát az edzéseken.
Na jóó.. utólag visszaolvasva mégsem értem meg, de elfogadom, hogy van ilyen is :)

Ja, és alényeg! Tetszett a beszámolód! Köszi, hogy megosztottad velünk. Talán én is összeszedem magam, és leírom, hogy hogyan teljesítettem idén az ironman-t félkész hardveren üzemelő sprinter szoftverrel :)

Dömen 2010.08.27. 09:18:41

@Nylonman: szélsőségesen ítélitek meg a hozzászólásaimat. Ami igaz, az igaz: teljesítményorientált vagyok és maximalista. De még véletlenül sem említettem egyetlen kommentemben sem, hogy csak a 10 óra, 11 óra, 12 óra... stb. az elfogadható. Pusztán arra próbáltam utalni, hogy illik úgy felkészülni, hogy végig tudja az ember futni (akár sima maratont, akár IM maratont) Na jó IM maratonon lehet picit gyalogolni... :-))

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2010.08.27. 09:21:20

@szaszit: Neki igen ! :))

http://hu.wikipedia.org/wiki/Korányi_Balázs

(ő az)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.27. 09:37:11

@Dömen: én nem tudom mi a jobb megoldás, ha gondok jönnek egy verseny közbe, ha feladja az ember inkább, vagy ha végigkínklódja. ez már más kérdés, mint az h vki fel van-e alaposan készülve. bárkire rájöhet a hígfosás! :D

tbs1001 2010.08.27. 09:47:07

@Dömen: :D Köszönöm a biztatást. Nem kell félned, rühellem a tömeges vizeket, és a vizisportok mindegyikét - beleértve a síelést is, így BÁRMILYEN BÁRHOGYAN test-a-vízben-más-testekkel dolog kilőve számomra.

Dr. Fire 2010.08.27. 11:25:09

A lényeg valóban az, hogy az ember tisztelje a távot, azaz a sportot magát. A tisztelet és a felkészültség dacára is közbejöhetnek nehéz percek, amikor sétálni kell. Olyankor eléggé utálja magát az ember, mert a kitűzött időből szépen kiesik, ez elég büntetés, azt hiszem. Gondolom, Witch se nagyon akart sétafikálni, de a feladás és a séta közül jobb az utóbbit választani. Dömen nyilván feladná, ha azt látná, hogy órákkal ér később célba, mint tervezte. Witch-nek a teljesítés volt a cél, az nem zárta ki a gyaloglást.
Más. Én 175 kilométert mértem a bringapályán, de ez attól még IM-kompatibilis verseny, asszem.

2010.08.27. 12:21:37

a pályák hosszát mondjuk elég nehéz egyénileg kimérni szerintem. Például ha az ember nem pont azon az íven fordul, ahol a pályát kimérték, akkor változhat a távolság az egyéni mérésnél. Aztán azthiszem, hogy senki footpodja vagy kerépkár computere nincs hitelesítve, de elég nagy távokon összeadódik a sok apró mérési pontatlanság.
Aki tanult pl méréstechnikát, az tudja, hogy még a legprofibban kalibrált technikával is eltérő eredményeket fognak kapi a mérést végzők ha 3-4x egymás után elvégzik ugyanazt a mérést, és, hogy ennek milliónyi oka lehet.

Egyébként ezzel a kérdéssel runnersworld.com-on az Ask the race director blogon foglalkoztak kb egy éve, ott valaki azt feszegette, hogy a GPS órája nincs partiban a hivatalos pálya hosszal, a válaszoló verseny igazgató meg is jegyezte, hogy rendszeresen kap ilyen jelzéseket futóktól, hogy rossz volt a verseny táv, vagy rossz helyen voltak a mérföld jelzők, de ők a versenyeiken az USATF hivatalos szakembereivel méretik ki a távot, szóval nem biztos, hogy ott érdemes keresni a problémát.

És akkor arról már nem is beszéltünk, hogy vajon a hazai versenyeken kik és milyen technológiával/tapasztalattal mérik ki a távolságokat, tehát simán lehet, hogy tényleg vannak eltérések, 180km-en 5km tévedés az 2.7%, ha az a Te órád és az övék is csalt 1-1%-ot, akkor máris megvan az eltérés.

drsunyilo 2010.08.27. 12:28:21

Elképedve olvasom a két tábor egymás torkának ugrását, a futóblog eddigi szemléletéhez egy kissé méltatlannak érzem...

Az igazság - véleményem szerint - valahol félúton van.
Bizony tisztelni kell a távot; véleményem szerint is aki egy maratoni versenyen a táv második felét végiggyalogolja, beér 6 órával, az bizony teljesítménytúra egy kis futással vegyítve, nem pedig maraton.
Az ilyen menjen félmaratonra vagy káendhá futásokra...

Az IM-re bizony keményen fel kell készülni, mely minimum két év és bizony sportágspecifikusan kell edzeni (hosszú bringák után rögtön futni, gyakorolni a frissítést stb.). És persze nem árt, ha legalább az egyik sportágban van valami "előélete" (mint pl. Szaszának a futásban).

De...
Azért az a 16 órás szintidő is elég kemény. Annyira mindenképp, hogy csupán a harmadik szám maratont végigsétálva gyakorlatilag lehetetlen végigcsinálni.

Persze az egy dolog hogy valaki rendesen felkészül. Sok olyan szituáció lehet a versenyen, amikor valaki "fejreáll". Ismerek olyan versenyzőt, aki az egész évét erre tette fel, nagyon keményen felkészült, azonban begörcsölt, vércukra leesett és órákkal később ért be mint a tervezett ideje...
Én mindenképp meghajlok Witch teljesítménye előtt. Azzal hogy végigcsinálta, belépett egy elit klubba.
Mert ha kicsit távolabbra kitekintünk, bizony erre a magyar lakosság 99%-ka képtelen, ő is és a többiek is (Dömen is) állóképesség tekintetében a felső 1%-ba tartoznak...
Ezen az 1%-kon vitatkozunk.

Az pedig hogy hivatalos IM vagy sem...
Hát hogy ez valakinek probléma azt most hallom először... nem mindegy??
Ironman táv, azonban az IM logót nem használhatják. De kit érdekel..??
És az is teljesen lényegtelen hogy nem centire pontosak a távok...

Dömen 2010.08.27. 12:29:51

@viito: igazából nagyjából egységesen 4-5 km-rel rövidebbet mér mindenki, így ha méréstechnikailag nem is, statisztikailag alátámasztható a 4-5 km minusz.

2010.08.27. 13:12:18

@rrroka: én sem elsősorban a pálya kimérésében kételkedtem, inkább az általunk használt alternatív módszerekben (footpod, gps, kerékpár computer).

Másrészt ugye nem elég egy pontos kerék, amit végiggurítasz, azt is tudni kell, hogy hol gurítja az ember végig, és utána elvileg a futónak is azt az utat kellene követnie. Valamelyik Olimpiáról láttam olyan közvetítést, ahol egy sárga csík mutatta, hogy hol van a táv mérve (sajnos nem emlékszem, hogy ez igazi volt e vagy csak virtuális), és nem mindenki tudott pont azon a vonalon futni például a mezőnyben.

Persze nem mondom, hogy a pálya hossza sosem tér el, nem voltam ott egy pálya kimérésénél sem, így lehet, hogy nagyot tévedek, de meglepne, ha hazai versenyeken a távolság mérése minden esetben az IAAF legszigorúbb előírásainak figyelembe vételével történne.

bellone 2010.08.27. 13:56:55

Émelyítő!

Tisztelet minden IM-nek, de a melldöngetés egy élsportoló estében is visszatetsző, középszerű, vagy gyengébb teljesítő esetében még inkább... Mindegy, hogy hobbiból, vagy profiként csinálod egyre megy. Az aljas személyeskedés pedig önmagában is minősít valakit.

Kövessétek inkább az UTMB-s alakulatot a szomszéd postban, vagy az index terepfutó topicjában.:)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.08.27. 15:35:48

@bellone:

"de a melldöngetés"

Tudsz az egész leírásban akár egy db félmondatot is idézni ami szerinted ilyen volt?

Mert én a kedvedért végigolvastam, és egy ilyen részt sem találtam.

Az aljas személyeskedést jól látod, ráadásul a legdurvább dolog, hogy a csávó előzmény nélkül keményen provokál, és egy kontakthibás troll mintájára ócsárol bármit amit ér.

Egyértelműen elmondtam mi volt a célom a versennyel.

Meg akartam csinálni szintidőn belül.

Megcsináltam tavaly? Igen.
Megcsináltam idén? Igen.

Feladtam? Nem.
Befejeltem? Nem.
Sprintelve értem be? Igen
Javítottam a tavalyi időn? Igen: 17 percet.

Innentől kezdve NEM értem hogy hogy valakinek miért pálya az, hogy engem próbáljon meggyőzni arról hogy ez "nem sikerült". Ez megdöbbentő.

Amúgy a kivétel erősíti a szabályt. A hosszútávú triatlonnal ismerkedőknek üzenem: nyugodtan kezdjetek bele, az ilyen emberek baromi ritkák (sőt, talán az egyetlen ilyen)

A részemről a téma lezárva.

M.Islander 2010.08.27. 17:37:45

szájkarate rulez!
kár, hogy nem tudtok teleportálni, egyből le lehetne rendezni ezt a kérdést.

személy szerint én sem szeretem, amikor maratonon látom a 20 km után békésen sétafikáló, khm, "versenyzőket", ha bármilyen okból nem tudom lefutni, inkább önkritikát gyakorlok.

egyébként a hawaii IM-en valószínűleg körberöhögnék az itt vérprofiként tetszelgő kommentelőket is..., vagy ha nem magyarok, akkor inkább lelkesítenék őket????

DaMartian 2010.08.27. 18:44:33

@Sátán meg a Jocó: én úgy vettem észre sokszor épp ettől lesz energia a többihez! Bár nálam gyerek (még) nincs : )

DaMartian 2010.08.27. 18:53:59

@bitliszbá: a zenehallgatásért fikázást kifelejtetted : )

DaMartian 2010.08.27. 18:56:49

@bitliszbá: Nagyon multibrendid vagy! ; )

mata68 2010.08.27. 19:04:24

Sziasztok !

Valószínűleg a posztíró nem ilyesfajta hozzászólásokra számított :(
És igaza is van. Szerintem mindenki, aki végigcsinálja maximális tiszteletet érdemel. Az egyéni célokkal, beérkező időkkel kapcsolatban 3 példa:
- Az egyik ismerősöm a 90'-es években benne volt az első háromban. Mikor néhány éve kérdeztem, hogy miért nem megy manapság IM-re, azt mondta, hogy minek, már nem lenne benne az első hatban sem. A slusszpoén, hogy idén közel 50 évesen 11 órán belüli idővel ismét megcsinálta.
- Másik ismerős 3-szoros teljesítő. Az idén is valószínűleg meglett volna neki a tavalyi 11 h körüli idő, de a gyomra közbeszólt és bizony 30 km-t gyalogolni kényszerült. Ennek ellenére 14 órán belül így is célba ért.
Dömen ! Mi lett volna a "helyes" szerinted, feladni vagy végigmenni ?
- A mezőny vége felé található 10-szeres teljesítő hölgy vajon nem ironman ? Valószínűleg Ő is sétál a maratonon, és a szintidővel küzd.

Személyeskedni meg tényleg felesleges, de ebben mintha a posztíró sem maradna alul :(

DaMartian 2010.08.27. 19:23:08

@WITCH: Szerintem Szasza csak arra célzott, hogy célzottan IM-re külön nem készült. De ettől nyilván még rendszeresen edz, hiszen sportember. Az első maratonomat én is néhány rövid futás - kosárlabdázás kombóból teljesítettem. Edzettem én heti 4-5-öt (3 kosár 2 futás) mégis mondhatom, hogy edzés nélkül futottam le, hiszen ezek a mozgások nem annyira mondhatók maratoni felkészülésnek : )

DaMartian 2010.08.27. 19:24:21

@Dömen: olvastam már róla, hogy vannak olyan hangok, akik pl. a maratonnál nem adnának érmet és nem ismernék el a hivatalos teljesítést a "lassú" futóknál, mert hogy az már nem futás. De azt hittem ez csak valami vicc... Ezek szerint nem. Mivel én magam még nem teljesítettem IM-t nem tudok nyilatkozni, hogy egy 15 és fél órás menet mennyire killer...VISZONT: függetlenül attól, hogy ki mennyire lassú, ha szintidőn belül teljesíti a versenyt, akkor hivatalosan IronMan. Ha majd a szervezők is úgy fogják gondolni, hogy csak az eléggé vasember, aki x sebességnél gyorsabb, akkor majd leviszik a szintidőt, de addig is bizony ez a hivatalos, és nem egy magánvélemény... Tisztelve a távot és az emberi teljesítményt egyaránt, azt gondolom, ha valaki felméri a szintidőt és a képességeit és 5 méterrel a "záróbusz" előtt ér be, az lehet nagyon is felkészült... a saját szintjén, s mint ilyen értékelendő! Nagyon hangzatos, amit a felkészülésről írtál, meg a táv tiszteletéről stb. stb. De tényleg sokan "csak" a teljesítést tűzik ki, és ha nekik megfelel épp szintidőn belül, akkor erre minden lehetőségük megvan! Plusz sokan szerintem nem tudják, hogy milyen egy IM, mert nyilván a verseny előtt nem csinálják meg az egészet! Én pl. az első Balatonkerülésem előtt 50km-t futottam egyben, ez volt a legtöbb. Fogalmam sem volt, bírni fogom-e ezt 4 napon keresztül? Akkor a Te véleményed szerint nem kellett volna elindulnom! Nagy hülyeség lett volna! Felkészült voltam? NEM! De volt bennem elég akarat, hogy végigcsináljam! Persze inkább vánszorgás volt mint futás, de így már tudtam mire vállalkozom, és a rákövetkező évben 2 és fél órával gyorsabbra sikerült, és ezzel már elégedett is voltam! De kellett hozzá, hogy előtte már megpróbáltam. Ha nem indultam volna el tavaly, idén nem lett volna ilyen jó, ugyanennyi felkészüléssel sem, mert akkor idén nem tudtam volna, milyen lesz... Megfelelő felkészüléssel persze könnyebb, de én ezzel együtt nagyon nagyra becsülöm a kitartást. Mint a Cool Runnings végén, amikor a hátukon beviszik a bobot... Van értelme? Nincs. Már nem számít. Mégis megmutatják, hogy van bennük tartás, és végigcsinálják. Witch is ezzel a lábbal végigtolta, ami szerintem tiszteletre méltó teljesítmény, mennyivel egyszerűbb lett volna abbahagyni, mint még órákig szenvedni! Az ideje meg majd jobb lesz legközelebb...

bitliszbá 2010.08.27. 20:14:45

@DaMartian: hát nem lehet mindenki ekin... sadida avagy esetleg ijnelak :D

egyébként a NIke sapkámat elvesztettem a Szigeten, és a háromcsíkos negyedárban volt az Allle-ban kb 15m különbséggel 5700 kontra 1490.
rövid passzos nadrágot meg nem találtam jóárasítva a pipás boltokban :(

DE A CIPŐ!!!!!

2010.08.27. 20:20:19

@DaMartian: like ;)

ahogy korábban is céloztam rá, ha minden versenyen csak a legjobb 10% indulna el, mert ők igazán felkészültek, a többieknek meg még vissza kell térni az edzőpályára az első megmérettetés előtt, akkor nagy bajban lenne az összes 2:X0 óra felettii marathonista is, gyanítom, hogy a hazai indulók 99%-a.

Amúgy valakivel kb egy hónapja beszélgettem pont erről, hogy ezekben az egyéni, és mérhető sportokban pont az a jó, hogy a teljesítmény nagyon relatív. Van aki egy 30 alatti Szigetkörrel élete legjobbját éri el, és két hétig mindenkinek erről mesél, másnak meg egy rosszul sikerült edzésnek is kevés. Így pedig az ember akkor is tudja értékelni a saját teljesítményét, ha a nagyon gyenge mezőnyt fényévekkel megelőzi, és a versenyt megnyeri, de a saját legjobb idejétől fényévekre elmarad, akkor az egyértelműen lehet csalódás, ha pedig a 3324. helyen ér célba de egyéni csúccsal, az a legnagyobb boldogság.

bellone 2010.08.27. 20:39:28

@WITCH: Igazad van.
De szerintem akkor is helyén kell kezelni a kritikát, ha túl erős, vagy elfogadhatatlan a számodra. A blogodra célozva sem tudtam eldönteni, hogy (a szakmádból adódóan) direkt reagálsz túlzóan, vagy tényleg ennyire frusztrálnak a negatív észrevételek. (A te blogod, elismerem, hogy akinek nem tetszik a stílusod, nem kell olvasnia).

A hangsúly viszont tényleg a tiszteleten van, mert ha úgy vesszük senkinek nem mindegy, hogy 16, vagy csak 8 és fél órán át kell szenvednie.:) Viszont, ha egy sportágat akarsz népszerűsíteni, nem biztos, hogy a saját teljesítményed "védelme" a legfontosabb...

Peace!

bitliszbá 2010.08.27. 20:45:02

@viito: like

és mindazoknak, akik nem vették észre, hogy nem a runners world elitista kiadását, vagy a Hawaii IRONMAN mindenkori Top 10 élménybeszámolóit olvassák, akkor:

"Ez itt a Futóblog. Lelkes futóamatőrök, ...., és félprofi futók, ...., és szerkesztőfenomének, ...., adják közre tapasztalataikat."

az utolsó szó!!! csak azt kellene elolvasni...

bitliszbá 2010.08.27. 20:51:48

@bellone: igazad van, és like:) szintén

és csak annyit, hogy akár Dömennek is igaza lehet, ha kicsit belegondol abba az ember, hogy tulajdonképpen a saját munkáját akarja dicsérni...

DE!!!!! : "a stílus, maga az ember". És ez igazán nem mindegy.

bellone 2010.08.27. 21:19:27

@bitliszbá: Szerintem több féle igazság létezhet.

Boaz jut eszembe a Titán szirénjeiből, aki negatív szeplőként végre talált egy olyan helyet, ahol úgy tud jót tenni, hogy közben nem árt senkinek.

flicka 2010.08.27. 21:34:11

Az IM közelébe én max. lelkes szurkolóként és csodálóként fogok bármikor is kerülni. Sőt, maratont se tervezek futni, a félmaratont is max. csak kíváncsiságból, versenyekre sem járok. Csak a magam módján futok. Az itteni kommentek viszont marha jók voltak, a saját "kedvenckomment" rangsoromat fel is állítottam. Bellone szavaival maximálisan egyetértek laikusként, tetszik Szasza bölcsessége, viito töprengései és különdíjasként bitliszbá eddigi utsó két kommentje.
Az agresszió -legalábbis verbálisan - azért sztem sütött a párbaj során, de hát nem mindannyian egyféleképpen gondoljuk.

dpspeti 2010.08.27. 23:54:11

@DaMartian: Koszonom, hozzaszoltal ehhez az egeszhez, es ugy, ahogy tetted... mert már majdnem azon kezdtem gondolkodni, h elhagyom az oldalt... ilyet itt meg nem tapasztaltam... itt eddig az volt a divat, hogy minden teljesitmenyt tapssal fogadunk, mert a lenyeg, h csinalunk vmit... en a 7 kilometeres minimaratont 54 perc alatt futottam le, es orultem neki, de gondolom, sokak szerint ez nevetseges... igen, lehet, h az.. de 120 kilot cipelve csinaltam... ilyen, h IM még a hosszu tavu celokban sem szerepelhet, foleg nem szintidon belul, erre vki megcsinalja, szerintem igen kivalo modon leirja, es lehurrogják? Totálisan meglepodtem...es komolyan el is szomorodtam, ami be nem irtad a te velemenyed... en gratulalok Witchnek es persze a biralo futoknak is...mivel számomra a lényeg az, h futunk...

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.08.28. 09:05:00

Érdekesek ezek az internetes viták. Kívülállóként látva úgy érzem, hogy az igazság valahol középen van.
Engem igazából az érdekelne, hogy akik most itt egymás torkának feszülnek virtuálisan (mindenféle türelem és empátia nélkül), azok hogyan viselkednek majd, ha személyesen találkoznak a következő versenyen?
A kimondott szónak ereje van. Le fogjátok köpni egymást? Vagy rögtön ütni fogtok?

chrono 2010.08.28. 10:03:47

@Dömen: Azért nem jó példa az Everest mert lehet bármilyen felkészült ha a szervezeted szarul aklimalizálódik akkor huss a hegynek. Ezt semmivel nem tudod befolyásolni. Ergo egy kicsit lutri a mászás mert ha tüdőd, agyat vizesedik akkor le kell jönnöd a hegyről.

DaMartian 2010.08.28. 15:13:09

Höhö! Megnyertem az augusztusi Szigetfutást! Na nem mintha annyira jó lennék, csak iszonyú gyenge volt a mezőny... Úgy tűnik sokan gondolták úgy, hogy ha nem elég felkészültek és nem nyerhetnek akkor inkább el sem indulnak, így állhatott dobogóra egy ilyen kutyaütő, aki nem tisztelte a távot és úgy is volt képe elindulni, hogy tudta, nem képes 3:30-ban végigfutni a kört és le fog lassulni a második felére : ) LOL

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.28. 15:28:20

hát nem is jött vissza válaszolni, erről ennyit.

DaMartian 2010.08.28. 15:37:50

@rrroka: Akkor inkább menjünk is futni... ; )

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.28. 15:46:44

@DaMartian: 18-18:30 között indulunk egy sima kis 15 kirire, szeretettel várlak! :)

DaMartian 2010.08.28. 15:58:35

@rrroka: Köszi, de 18h-kor USA-Horvátország kosár VB meccs lesz, addigra vissza akarok érni! Nameg ma nekem 12 kili tempó van... Majd legközelebb!
Holnap visszont nagyon lassú 25-öst futok, ha esetleg nem Velencére mész...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.28. 16:17:10

@DaMartian: szerintem holnap a változatosság kedvéért szennyvízárkot ások... :/ meg sok is lenne a 25km a mai után.
de mi lesz velencén?!

DaMartian 2010.08.28. 16:22:53

@rrroka: nem kellene az egész 25-re beszállni.. : )
www.velenceitomaraton.hu

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.28. 16:27:19

@DaMartian: mondom, sajnos ásni kell. :/ te merre szoktál futni, ha nem sziget? HHH? egyszer oda szeretnék eljutni, ha jól gondolom a Lemúr is csatlakozna egy megfelelő időben.

NebA 2010.08.28. 18:44:31

Rendesen nekiestetek Dömennek, ezért nem voltam rest visszaolvasni, mit is írt pontosan. Nem találtam benne sem személyeskedést, sem ócsárlást. A véleményét írta le arról, hogy mit tart az ironman teljesítésének, mit gondol a táv tiszteletéről és egy versenyhez való hozzáállásról.

Oké, tudom, Witch a blog törzsközönségéhez tartozik, és mint ilyen, egyfajta sérthetetlenséget élvez itt, akit „illik” a többieknek megvédeni.

De azért amit Dömen mond, az tény: a maraton teljesítése a táv leFUTását jelenti. Az egy futóverseny. Ha gyalogolni kéne, akkor gyaloglóversenynek/teljesítménytúrázásnak hívnák. 9 perc feletti kilométerek bőven túl vannak a kocogás határán.
Lehet, hogy szintidőn belül sok gyaloglással is be lehet érni, de magamat csapom be vele, ha azt hiszem, hogy egy ilyen teljesítéstől maratonfutó vagyok. Ez pusztán önkritika kérdése.
A triatlon pedig úszásból, biciklizésből és futásból áll. Nem – mondjuk – vízen járásból, biciklitolásból és sétálásból. Akkor sem, ha a szintidőn belüli teljesítést így is el lehet érni.

Triatlonozni lehet rövidebb távokon is, ha döcög az ironman teljesítése; mint ahogy félmaratonon is lehet indulni, ha a maraton második felét úgyis sétálnám - nem muszáj mindjárt a Mount Everestnek rohanni (ha már ez is szóba jött).
Semmivel nem kisebb sportteljesítmény a rövidebb táv teljesítése, pont ugyanolyan nagy és elismerésre méltó eredmény egy félmaratont megcsinálni annak, akinek az a kihívás, mint egy ironmant annak, akinek meg az - teljesen egyéni, mindenki magát győzi le. Páran viszont talán úgy érzik itt, hogy posztíró valószínűleg nem a saját képességeinek megfelelő kihívást találta meg.

Egyébként az egyetlen, aki itt személyeskedett, ócsárolt, fenyegetőzött és sértődöttségében kissé nevetséges módon kakaskodott, az Witch volt, aki vak dühében még Szaszának is nekiszaladt, elég érdekes stílusban…

2010.08.28. 19:58:27

de jó is lenne egy új post... szóljon mondjuk bármiről, csak lapozzunk

laciii79 2010.08.28. 21:09:16

@viito: Így is van!
Új posztot! Új posztot! Új posztot! :-)

dpspeti 2010.08.28. 21:44:12

\o/ \o/ \o/ \o/

UJ POSTOT!!

\o/\o/\o/\o/

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.08.28. 22:56:57

@viito: én még mindig Chamonixban...itt is történtek érdekes dolgok, bár nem hiszem hogy ez a futoblog olvasóit nagyon érdekelné...

2010.08.29. 07:47:04

@szasza75: miért ne? Olvastam egy kissé zavaros és szűkszavú breaking news-t az egyik portálon, hogy az időjárás miatt leállították, és lesz pót utvonal, de közben mintha valakik már célba értek volna.

2010.08.29. 08:06:13

egyébként tegnap láttam az Arénában található Nike bolt kirakatában egy 25. Nike félmarathonos pólót, ami a korábbi hírekkel szemben nem zöld, hanem fekete alap volt, és csak a felirat volt neonzöld.
Ez csak valami promo darab lehetett, vagy változott az idei design menet közben?

weakest link 2010.08.29. 10:03:07

@viito: lehet, hogy csak promóciós cucc volt, mert pénteken a BSI irodában rákérdeztem a hivatalos mezre és egy kb. 3 méter magasban lévő neonzöld dry-fit cuccra mutogattak hevesen. A feketét megvenném, de ezt nem igazán...

DaMartian 2010.08.29. 11:06:49

@weakest link: @viito: A megoldás egyszerű! Idén két fajta eseménypóló van: a fekete alapon neonzöld a Nike üzletekben, és a neonzöld alapon fekete a BSI-ben és a Spuriban.. Mindenki választhat, hogy a konzervatívabb, vagy a merészebb szett nála a nyerő : )

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.29. 14:12:37

@NebA: te is kapsz a végén a képedre, Mr. Mostregisztrált Egyhozzászólásos Másodnick. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.29. 14:14:03

@DaMartian: a neonzöld a konzervatív, és a fekete (nyárra...) a merész?

angelday 2010.08.29. 15:32:08

Az új posztot ki kell érdemelni!

DaMartian 2010.08.29. 17:51:37

@rrroka: Hol van már a nyár? Voltál ma kint? Vagy a nappaliban ástad a pöcegödröt? : P

2010.08.29. 18:39:22

@angelday: még egy kis blog/fórum/stb admin tapasztalat után Te is rá fogsz jönni, hogy az ilyen tipikus flame war szerű, visszatérős, lerágott csonton nyammogós, személyeskedésbe forduló postok esetében a legjobb amit tenni lehet a blog gazdáknak, az egy új post megjelentetése, minél hamarabb, amit követően általában mindenki elfelejti az addigi rágógumit... (persze, ha nektek jó az, hogy itt megy a jojózás még mindig).

Persze én azt is mondhatnám, hogy a mai 3 sziget körrel kiérdemeltem, de nem igazán látom, hogy a kolléga mit futott mostanában :P

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.29. 19:19:47

@DaMartian: te hol voltál ma? nálunk egész délelőtt hét ágra sütött a nap, kénytelen voltam félmeztelenül ásni! :) és csak hogy pontosítsunk, szennyvízcsatorna lesz, pont a pöce ellentéte! :)

tza13 2010.08.29. 19:25:53

@sdenes:

Ez szép lehet. Remélem nem kell sokat várnunk a tripla vagy mindjárt az egy hónapos iromanre sem, és a határ legyen a csillagos ég...nekem ez már sokkk...

weakest link 2010.08.29. 22:12:53

@DaMartian: Köszi az infót! Azt hiszem, amikor a futóblogos pólóért megyek a héten, akkor egy ilyenre is be fogok fizetni... :D

plat 2010.08.30. 09:27:27

@angelday: Ja, meg az elfogadható szigetkör eredményt is. :)

DaMartian 2010.08.30. 10:48:40

@rrroka: én hosszúujjúban futottam a Szigeten...

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.08.30. 10:54:32

Én 12 fok fölött rövid gatya + póló összeállításban futok. Ha süt a nap, mint az állat, akkor sapka is.
A Nike-n vasárnap 20-22 fok körül lesz, mint tavaly. Felhő, eső, nap, szivárvány van előrejelezve. Szerdán Pöstön vagyok, készül a futóblog póló?

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.08.30. 11:24:52

@BGy: Én se szeretem túlzásba vinni az öltözéket a futásra, viszont most vettem a Decathlonban karmelegítőt. Ha induláskor fázom, csak felhúzom a karomra, ha közben melegem lesz, csak lehúzom és viszem kézben. Szerintem praktikus darab.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.30. 13:31:27

@DaMartian: @BGy: @azilinha: "Én arról csak álmodtam, hogy bárcsak egy sufniban edzhetnénk. Nekünk az sportcsarnok lett volna. Mi egy szemétdombon edzettünk. Minden résztáv végén ránköntöttek egy rakomány rothadó banánt, mazsolát, kekszet, aszalt gyümölcsoket, meg ilyen maradékokat."
hosszutav.blog.hu/2010/08/11/regi_szep_futoidok
:D

tza13 2010.08.30. 18:06:33

@azilinha:
Ha már a vásárlásnál tartunk még tavasszal az Aldiban vettem egy Crane nevezetű rövid gatyót, dzsekit, nagyon bejött, tökéletes az ár/érték arány. Több márkás termék méltó társa lenne...csak sokan a márkajelzés alapján választanak...
...jó nekem is van azért ezaz...de ebben az esetben mondom nálam bejött a cucc:)

Amúgy ez a Crane valami osztrák(kínai) termék lenne, tudja valaki?

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.08.30. 20:31:52

@tza13: Nekem is bejött, a dzseki mellett a téli futónadrágja is nagyon jó. Kár, hogy nem árulják állandóan.

tza13 2010.08.30. 21:33:45

@Sekiwake: El is hiszem.Így van kár, hogy csak szezonális, akciós dolgok ott ezek. De legalább alkalmanként ki lehet őket fogni.

tza13 2010.08.30. 21:39:47

@Sekiwake: Akkor ezzel nem vagyok egyedül. Igaz,pedig igény egész évben lenne rá.

effe 2010.08.30. 22:00:30

@tza13: nekem nyáron nem lenne igényem téli futónacira ;-)
de tényleg egész jó cuccok, nekem hosszúujjú futópólóm van, még a színe is szép :)

nadrágot csak azért nem vettem, mert nem lehet felpróbálni, pedig ígéretesen nézett ki.

monerd2 2010.08.31. 03:47:18

@Dömen: az 50 perces szigetkörről, van aki annak örül, miért baj az?... (én tudok 2-3 embert is aki így fut kb, mármint hogy 8p-esen bőven kívül)

monerd2 2010.08.31. 03:48:14

@chrono: kit érdekel az a 4-5km? :D attól ez még ironman...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.31. 05:51:43

@viito: tényleg jó, kár h nem nekem jutott eszembe. :)

az aldiban éppen most vannak őszi-téli futócuccok, érdemes benézni ha nicns még téli tapigatya, mert ugyan drágább, mint a decás legolcsóbb, de jobb és vastagabb anyagból van.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.31. 05:52:40

@effe: azonnal, szó nélkül cserélik a ruhákat blokkal, vehetsz nyugodtan, ha van még cserélhető méret.

effe 2010.08.31. 09:06:08

@rrroka: ez kb. olyan, hogy hazamegyek felpróbálni a ruhát. így kicsit messze van a próbafülke, és végül lehet, hogy egyik se jó.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.08.31. 09:40:57

@effe: felpróbálhatod a kocsiban is. :) persze macerás hazamenni, felpróbálni, visszavinni, de azért a régebbi ruhák alapján szerintem el tud igazodni az ember. ha mégse, akkor visszaviszed amikor amikor megint mész vásárolni (jó áruk vannak).

effe 2010.08.31. 12:33:20

@rrroka: vagy bemegyek rövid futónaciban és rápróbálom.

easter8 2010.08.31. 14:51:32

@NebA: Sziasztok! Nemrég olvastam WITCH beszámolóját az IM-ről és hozzá a kommenteket és akármennyire is nem szoktam ilyen fórumokon irogatni, most megteszem!
Tudom, már mindenki igyekszik lezárni a témát, de úgy gondolom 1-2 hozzászóló nem igazán látja a hosszútávú amatőr sport lényegét..
Én 28 éves nőként idén először teljesítettem az IM-t, 15:53-as idővel..hogy ez mit jelent?? Ezt akármennyire is próbálnám itt leírni, nem lehet, ezt át kell élni...Most biztos egy páran azt mondják nem készültem fel eléggé, és minek indultam el és hogy a 6 órás maratonom nem is értékelhető...Erre mondom én azt, hogy vállalják be azok a z emberek akik WITCH teljesítményét nem tartották elfogadható eredménynek, és készüljenek akkor fel a jövő évi versenyre!! Úgy, hogy janurától kezdve fokozatosan növelik az edzésmennyiséget heti 8 óráról-20-ra!!!! Több hónapos készülést hajtott ő is végre, és tapasztalatból mondom, hogy ez a verseny legkeményebb része..Hogy aznap a verseny hogy fog menni, az elég sok tényezőtől függ. WITCH esetében a futásnál a cipő miatt iszonyat nagy akaratra volt szüksége ahhoz, hogy végigcsinálja és ne adja fel...hiszem, hogy ilyen helyzetbe az emberek 95 %-a feladja. És azt kell mondjam, könnyű beszélni, hogy hát így és úgy, ha jobban felkészül akkor biztos nem sétál bele..háát, menj el egy IM versenyre és lehet meg fog változni a véleményed. Vagy csak próbáld ki egyszer hogy 6-7 órás bringa után milyen tempóba tudsz egyáltalán elindulni futni??? Szóval ezt a triatlon sportot és küzdelmet szerintem az érti meg, aki meg is csinálja..Hidd el, nem lehet összehasonlítani egy "sima" maraton és egy IM maratonját...én csináltam mindkettőt, és ha Döme és a többiek is megcsinálják akkot utána folytathatjuk az elmélkedést az időeredményekről!!!
Gratulálok ezúton is WITCH-nek és minden teljesítőnek, mindannyiunknak aki legyőzte önmagát!!!
És egyébként én is 15 órán belüli eredményt terveztem, de mivel a gyomrom eléggé felborult a futásnál, az előtte lévő 10 órás sportnak köszönhetően, így ennyi lett...Nem érzem azt, hogy felkészületlenül álltam neki a távnak, sőt szerintem elég sokat edzettem, és nem hiszem hogy a gyomorproblémáimat elkerültem volna több edzéssel...A verseny egyébként egy szenzációs dolog, amit mindenkinek csak ajánlani tudok! És nem bántam meg, hogy elindultam, hisz egy csomó olyan dolgot megtapasztaltam, ami később csak segítségemre lesz. Ha azt mondtam volna, hogy áá, inkább várok még egy évet, készülök még és csak jövőre indulok el, akkor nem lennék most gazdagabb egy csomó olyan élménnyel, érzéssel aminek köszönhetően jövőre igenis meglesz a 15 órán belüli célbaérkezés!!

flicka 2010.08.31. 18:02:53

@rrroka: Mostanában nem nézegettem a decás gatyókat, de a női naciknál biztos olcsóbb az aldis. A decában előszerettel pakolnak a női cuccokra színes flikk-flakkokat, amivel két ezressel drágábban eladhatók, mint a semmivel sem rosszabb férfi holmik. (Néha meg fényvisszaverőt nem biggyesztenek rá.)
@effe: leszámítva, hogy nem lehet próbálni, ahogy rrroka írta, teljesen korrektül visszaveszik, ami nem jó. Egy nacit egyszer elhoztam, de az akkora mérethez, ami a decásból jó, még egy jókora hasat kellett volna növesztenem :D, úgyhogy visszacsomagoltam, és visszavittem. Simán visszaadták a pénzt, nem kellett se cserélni, se levásárolni.

T1GRIS 2010.09.01. 14:46:00

@easter8: Először is szívből gratulálok, IronLady! :)
A kommentedhez: az az infó a jelek szerint kimaradt neked, hogy Dömen már ötször teljesítette, legjobb ideje 10 óra 12. Ez persze nem azt jelenti, hogy több joga lenne megmondani a frankót, mint neked, Witchnek vagy nekem (még mielőtt kérdeznéd, én kétszeres IM :), csak jelezni akartam, hogy az az érv, hogy "csináld meg, aztán dumálhatsz", esetében nem áll meg.
Azt ugyan én is megírtam neki, hogy az általa képviselt, szerintem kissé túl sarkosan elitista vélemény talán nem pont a deklaráltan hobbifutó Futóblogra való, de végül is nem tett mást, mint leírta a saját véleményét. Amelyet, bár különbözik a tiédtől és az enyémtől, én speciel nem akarok megváltoztatni. És tegyük hozzá, a "vita" végére mégsem Dömen volt az, aki lement nettó parasztba...
Így szép a világ, ha sokszínű; az ő véleménye az, hogy egy ilyen távot már tisztelni kell, és szerinte a nagy megzuhanások az elégtelen felkészülésből adódnak. De ne feledd, a saját teljesítményedre NEKED kell büszkének lenned (meg Witchnek is a sajátjára), és nem Dömennek, csak te tudhatod, hogy elégedett vagy-e azzal, amit teljesítettél (minden körülményt, a befektetett edzést is figyelembe véve) vagy tudsz ennél jobbat is. Te még vissza akarsz menni, hogy meglegyen a 15-ön belüli idő, tehát még te sem vagy maximálisan elégedett.

(De hát attól mentsen meg az isten, hogy egyszer is maximálisan elégedett legyek magammal... az kurva unalmas lehet. :))

Dömen 2010.09.01. 18:55:35

@T1GRIS: No jól van, akkor mégsem vágok eret magamon....

.... a lényeg, hogy látom mindenki javítani akar, (még WITCH is, láttam a blogján, hogy már elemzi a felkészülést) ez már tetszik :-)) hajrá mindenkinek!! Nem csak az ironmanre, hanem a hétvégére, illetve a maratonra is.

tza13 2010.09.02. 16:05:20

@effe: Pedig úgy van, hogy télen viszont a rövid gatyókat meg hasonlókat kell megveni ákcijósan:)
Igen, ez a felpróbálás- annak hiánya - nagyon gáz...

DaMartian 2010.09.02. 18:07:27

Felpróbálni fel lehet.. csak próbafülke nincs.. : P

tza13 2010.09.02. 21:19:06

Igaz!
...a vakok között meg ügye a félszemű a király:)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.09.05. 13:14:24

@T1GRIS:

"szerinte a nagy megzuhanások az elégtelen felkészülésből adódnak."

Itt van 2db videó, mindenki döntse el _saját maga_, hogy ha az első videót megzuhanásnak vesszük, akkor a második is az e.

www.youtube.com/watch?v=daYL61qhDZ0

Második:

www.youtube.com/watch?v=9LEK02aXOR8

És igen Dömen, azt hiszem nem mondok újat ha a leghatározottabban visszautasítom az "elégtelen felkészülés" vádját. Volt hogy az IM felkészülés jegyében egy három napos hétvégén 3 db félmaratont futottam, (ebből az első kettőt 2 óra körül) vagy éppen egyszerre 10 km-t úsztam, (4-4,5 óra) esetleg egy edzés alatt 150 kilit bringáztam. Egy szó mint száz, rengeteg edzésmunka van benne, főleg 2009 eleje óta.

Szerintem fejezzük be a témát.

És legfőképpen nem is miattam kérem/kértem ki a véleményed, hanem a többi 13-14-15 órás IM miatt (sub 16) Mert ugyanis ők is ugyanabba a táborba tartoznak, csak úgy mint te a 10-11-el.

Sőt te is a táborba tartozol, a 10-11-el, nem csak a 8-9-esek. Remélem érted.

Sőt, megkockáztatom hogy egy 13-as lehet hogy adott esetben nagyobb teljesítményt adott le mint egy 11 és feles, mert - mondjuk - 50%-al több energiát használt fel az úszáson (az adott esetben rosszabb úszótechnikája, és a pályán töltött idő miatt) stb, stb.

Tehát minden IM abba a táborba tartozik, amely - jelenleg - kevesebb mint 1500 tagot számlál az összlakosságból.

És nem 1% - 99% az arány, amit valaki régebben megemlített, hanem 0,015 % - 99,985 %.

@Dömen:

Szóval Dömen sok sikert neked! De légyszi, a hasonló véleménynyilvánításoktól ha lehet tartózkodj hogy "elégtelen felkészülés", "nem sikerült", "meghalás" és hasonlók.

Mert ha nem ezt teszed, akkor a rettentő nagy maximalizmusodra azt is lehetne mondani hogy a 10 óra feletti idők már nem számítanak - egy profinak.

(ami egyébként így is van.)

Csak hogy: te sem vagy profi, és én sem.

Szóval peace, get a life, és hasonlók. :)

T1GRIS 2010.09.05. 21:08:48

Witch, tökmindegy, hányan írjuk le neked ugyanazt, a saját magad elé tartott kép nem enged elgondolkodni rajta.
Lásd pl. korábbi hozzászólásod: "Tudsz az egész leírásban akár egy db félmondatot is idézni ami szerinted ilyen volt?" (mármint melldöngetéses)
Ember, minden egyes mondatod ilyen, amikor olyasvalakinek válaszolsz, aki részéről netán nem csupa virágeső volt a válasz a te - hidd el, én egyetértek veled - embert próbáló teljesítményedre. Mint ez a sprinteléses videó is, összehasonlítva a majdnem összecsukló nőével... azért ez már tényleg gyomorforgató, ennyire nem lehet fontos, hogy mindenkit meggyőzz "az igazadról". (Már ha eltekintünk attól, hogy ez eleve lehetetlen is.)
Hallod, szard már le, lépj túl, magadhoz mérd magad!

ps. Személy szerint én egy újságírótól (én is az lenni) amúgy is nagyobb rugalmasságot várok mások véleményének tiszteletben tartása terén - ha úgy tetszik, ez nálunk munkaköri kötelesség. ;)

monerd2 2010.09.06. 02:34:51

@Dömen: "elégtelen felkészüléssel" talán arra gondoltál hogy nem 10 év kemény sport hanem "csak" 2 év kemény sport előzte meg az IM-et... jól értem?

node, szerintem nem baj ha vki csak 2 évet készült. persze ha neked azt jó tudni hogy aki 15-16 alatt alatt csinálta meg, az nem olyan ügyes, mint te, hát hajrá ;)

amúgy sztem sokkal nagyobb szenvedés is lehet a 15-16ó mint a 8-10ó. már csak azért is mert tovább tart...

én pont ezért még sokáig várok IM-mel, majd ha olyan maratont futottam, amilyet szeretnék, akkor lesz IM. ez nekem még jópár év. tehát nem arról van szó h ne tisztelném az IM-et, csak az elitista gondolkodást nem értem. mint pl. amikor "kötözködtél" azzal aki 50p alatt futja a szigetkört.

Dömen 2010.09.06. 13:11:29

@monerd2: én tényleg azt hittem, hogy 50 perc alatt már nem lehet leFUTni a szigetkört, vagyishogy annak a fele már séta, fele futás... vagy rosszul nézte az órát... csak ezért hitetlenkedtem...

mammi 2010.09.06. 21:52:12

@Dömen: hát én meg tanusithatom, hogy 50 perc alatt le lehet "futni".Igaz hogy 57 évesen,és 85 kilóval.40 évvel ezelőtt 50 kilóval "kisujjból" ment volna,de így 50 percbe tellett,1 havi/ heti 3 napos/ edzés után, 200 m-kénti sétával,mert volt 400-as futóként nem bírok lassabban futni, csak nem bírom szusszal :-D.Sajnos most még csak ennyire telik, de remélem 1 év múlva már "kevesebbe" kerül. Ennek ellenére nagyon örültem neki, és jólesett a szigetkörön végig menni.

Nylonman 2010.09.06. 22:57:47

Jajj, még mindig itt járunk? Inkább menjünk ki a szigetre, vagy a kopaszi gátra és sörözzünk egyet valamelyik késő délután.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.07. 09:14:54

@WITCH: Amúgy szerintem sokkal több van benned. Biztosan nagyon sokat készültél. Már tapasztalt vagy, jövőre ne csinálj cipő, zoknimalőrt és tedd oda magad rendesen. Úgy menj okosan, hogyha beérsz a célba, érzed azt hogy mindent megtettél és közben keresed a széket ahova le tudsz ülni vagy el tudsz heverni. 15 perc múlva érzed a hidegrázást és szaladsz zuhanyozni. Hajrá!

monerd2 2010.09.08. 03:36:58

@Dömen: az 9:26-os tempó, ha pont 50 perc és 5.3km. annyival lehet még futómozgást végezni. (persze lehet h belesétálva volt annyi neki, nem tudom.)

csétomi 2010.09.08. 11:09:50

@monerd2: maradjunk annyiban, hogy ez már azért a futómozgás tágabb értelmezése...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása